ΑΠΟΨΗ: Όταν η επιχείρηση είναι εισβολή

Τι φέρνει όμως αυτή η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η κοινωνία μας στον καφενέ  του Facebook συζήτησε με ένταση, με πάθος, με ειρωνεία την λεκτική βία των γυναικών, εξεπλάγην διπλά γιατί γυναίκες έβριζαν γυναίκα και αναρωτήθηκε κατά πόσον  και μέχρι ποιο σημείο είμαστε ρατσιστές.  Πριν προλάβουμε να βγάλουμε ένα τελικό συμπέρασμα το θέμα πνίγηκε στη βουή του πολέμου, στις ιαχές της εισβολής της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι περισσότεροι με τη λογική πως οι Κούρδοι είναι καλοί αφού οι Τούρκοι δεν τους θέλουν, μιλούν κατά της εισβολής.  Και αυτό είναι: μια εισβολή με το χαριτωμένο όνομα Operation Spring, που ειρήσθω εν παρωδώ αγαπητοί συνάδελφοι στα κανάλια, δε σημαίνει μόνο Άνοιξη ,ξεκίνησε μερικές μόνο μέρες  μετά την απόσυρση από την περιοχή, των αμερικανικών στρατευμάτων. Οι Κούρδοι, μέχρι τότε σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών, εγκαταλείφθηκαν, προδοθήκαν θα μπορούσε να πει κάποιος , με τον γελοίο ακόμα και για τον Trump ισχυρισμό, πως δεν συμμετείχαν στην απόβαση στη Νορμανδία.                                                                                                                                                                                                                Τι φέρνει όμως αυτός ο πόλεμος :

1)Η Τουρκία παραμένει ο ισχυρός παίκτης της περιοχής.  Ιδιαίτερα μετά και τη συμμαχία Ρωσίας και  ΗΠΑ και τα βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη (χλιαρή) πρόταση των ευρωπαίων  για καταδίκη της.

2)Η αμερικανική εξωτερική πολιτική υπό την ηγεσία του Trump είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη αλλά και ασυνεχής, στοιχεία που την κάνουν προβληματική. Στην περίπτωση  αυτή οι Αμερικανοί με τους άλλους δυτικούς, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τους κούρδους, τους έριξαν στον πόλεμο κατά των Isis όπου ήταν αποτελεσματικοί και μετά τους παράτησαν με οδηγίες του Αμερικανού προέδρου. Μια  συμμαχία Assad και Κούρδων θα είναι ακόμα μια παράπλευρη συνέπεια .

3)Το πιο σίγουρο σενάριο είναι η επιστροφή των ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή , με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο πρόεδρος Erdogan δεν έχει επιδείξει στο παρελθόν καμία ιδιαίτερα αυστηρή στάση απέναντι στους Τζιχατιστές και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει .

4)Ο Erdogan κερδίζει στο εσωτερικό μέτωπο. Η εισβολή φαίνεται να βρίσκει θετική ανταπόκριση στη Τουρκία. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν μια έντονη δυσαρέσκεια με τους τρία και κάτι εκατομμύρια Σύριους που ζουν εκεί. Καλοδεχούμενη λοιπόν μια υπόσχεση μετακίνησης αυτών στη Ζώνη των 30 χιλιομέτρων που θα δημιουργήσει ο τουρκικός στρατός μέσα στη Συρία. Βέβαια το γεγονός πως αυτοί οι Σύριοι είναι Άραβες και θα πρέπει να πάνε σε μια κουρδική περιοχή δεν την κάνει ελκυστική ή ακόμα και πιθανή μετακίνηση.

5)Το πιο άμεσο; Κατακόρυφη όξυνση στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, πρόσφυγες, καταστροφή της ζωής.Μου φαίνεται αστείο να πρέπει να το γράψω αλλά όπως σε κάθε πόλεμο, οι άνθρωποι χάνουν τα δικαιώματα τους, πολιτικά και ηθικά. Καταλύεται το ύψιστο δικαίωμα της ζωής σε ασφάλεια . 

6)Λίγο πιο πέρα, εμείς στην Μεσόγειο, θα δούμε αύξηση των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη και θα την μετράμε σε παιδικά άψυχα κορμιά που θα ξεβράζει η θάλασσα. (που θα στολίζουμε με θλιμμένα emoji)

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αλλάζοντας το status quo στην βορειοανατολική Συρία, θα φέρει νέα δεδομένα στη χώρα, όπου Ρωσία και Ιράν στέκονται σύμμαχοι στον Πρόεδρο Assad. Η κανονικότητα στην περιοχή εξακολουθεί να είναι η αστάθεια.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Tags
Ήβη Λάμπρου