Όταν ο Covid αναδεικνύει «Je m’ en fou» σε μια νέα κανονικότητα

Μας υποχρέωσε να κρατάμε αποστάσεις και να απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλον
  • Έφερε στην επιφάνεια την απειθαρχία των ανθρώπων και αποκάλυψε τους ανυπάκουους  σε οδηγίες και διατάγματα
  • Η νέα χρονιά θα φέρει ακόμη περισσότερες ανατροπές, θα απειλήσει δουλειές και μισθούς, θα κλείσει επιχειρήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Διανύουμε μια περίοδο περίεργη. Την ονομάζουμε η περίοδος του Covid. Είναι μια εποχή που δεν μπορείς να κάνεις σχέδια για το αύριο, να προγραμματίσεις τη ζωή σου, την επαγγελματική και προσωπική. Δεν μπορείς να σκεφτείς τις διακοπές, τα ταξίδια σου, ακόμη και τις συνάξεις με τους δικούς σου.
 
Ακόμη κι η πιο ακραία ταινία φαντασίας δεν θα μπορούσε να καταγράψει όλο αυτό που ζούμε εδώ και δέκα μήνες. Δέκα ολόκληρους μήνες κλεισμένοι, απομονωμένοι, περιφερόμενοι με τον φόβο και την αγωνία. Δέκα μήνες χωρίς ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης, μιας κατάστασης που μας ξέφυγε και που εκτυλίσσεται σε χρόνια, όπως το απόστημα που νομίζουμε πως γιατρεύεται αλλά επανέρχεται και πάλι δριμύτερο για να μας παιδεύει.

Μάθαμε να μιλάμε για τη νέα κανονικότητά μας. Ποια κανονικότητα; Μακριά από τους φίλους και συγγενείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τις κοινές συνάξεις, τα οικογενειακά γεύματα και τα δείπνα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Συνηθίσαμε, έτσι νομίζουμε, να ζούμε απομονωμένοι στα σπίτια μας, μακριά από τους δικούς μας και τις αγαπημένες μας συνήθειες. Μπάνια στη θάλασσα, εκδρομές με φίλους στα βουνά, θέατρο, μπαράκια. 
Μας επέβαλαν να ζούμε σε απόσταση ο ένας από τον άλλον. Δύσκολο για έναν μεσογειακό λαό που συνηθίζει να αγκαλιάζεται, να φιλιέται, να χρησιμοποιεί τα χέρια, να χειρονομεί, να φωνάζει, να μιλά δυνατά. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε απόσταση και απομάκρυνση
Ο Covid μας επέβαλε την απόσταση και ταυτόχρονα την απομάκρυνση. Ίσως, όμως, και μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να δούμε πόσο ανθεκτικοί είμαστε, μας βοηθά να καταλάβουμε τους ανθρώπους, ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι, οι πραγματικοί άνθρωποι, οι καλύτεροι συνάδελφοι και γείτονες, και όσους έπρεπε από καιρό να διαγράψουμε από το καρνέ του τηλεφώνου μας και το ημερολόγιο μας.

Ο Covid έφερε στην επιφάνεια πολλές αλήθειες. Αλήθειες για την οικονομία και το μέλλον μας, για την κοινωνία, την αλληλεγγύη, αλήθειες για το ποιοι θα είμαστε αύριο, σε ένα χρόνο, σε πέντε χρόνια. Γιατί σίγουρα όσοι καταφέρουμε να επιβιώσουμε, όσοι μπορέσουμε και βγούμε σώοι και υγιείς από όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας, δίπλα μας, στο σπίτι μας, στη διπλανή μας πόρτα, θα έχουμε μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.

Ίσως να αντιληφθούμε καλύτερα τη σημασία της υγείας και της σωστής υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας, ίσως αντιληφθούμε σε μια διαφορετική βάση την εργασία και την τηλεργασία, πώς μπορούμε να δουλεύουμε ομαδικά, ακόμη κι αν δεν έχουμε την ίδια φυσική παρουσία στο γραφείο.

Ο Covid μας έμαθε πως το σημαντικότερο αγαθό είναι η υγεία, σωματική και ψυχική, και πως ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο για να επιβιώνει, ακόμη και στις πιο ακραίες και δύσκολες καταστάσεις. 

Όμως, ταυτόχρονα, ο Covid έφερε στην επιφάνεια την απειθαρχία των ανθρώπων, την απάθεια για τον συνάνθρωπο, την ανυπακοή σε οδηγίες και διατάγματα, ακόμη κι αν αυτά εκδίδονται για να διασφαλίσουν την κοινότητα από την πιθανότητα να νοσήσει. Αναδεικνύει το «Je m’en fou».

Παίρνουμε τα μαθήματά μας

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ακόμη πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Δες το θέμα και εσύ μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιον λόγο. Ίσως ακόμη πρέπει να περάσουμε και από άλλες μεγάλες δοκιμασίες, όπως τους αθλητές του Μαραθωνίου, για να μάθουμε πώς να γίνουμε καλύτεροι, ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες. Γιατί τούτη η ζωή μάς δίνει μαθήματα, για να ωριμάσουμε, να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας, και όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα και πολύ μικρά για μας.

Η νέα χρονιά θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές. Θα απειλήσει δουλειές και μισθούς, θα κλείσει επιχειρήσεις, θα απειλήσει το σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του, τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, θα αναθεωρήσει τις προτεραιότητές μας, για όλα όσα επιθυμούμε να αποκτήσουμε, τις πραμάτειες στα ερμάρια μας.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Υπεύθυνοι και συνεπείς
Η νέα χρονιά θα απειλήσει το οικοδόμημα της οικονομίας, κλάδους ζωτικής σημασίας για όλους μας, τις θέσεις εργασίας μας, τις θέσεις και τους μισθούς των νέων μας, που έρχονται με όνειρα και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει και θα κρατήσει ακόμη για πολύ, σε όλο αυτό το ασυνήθιστο σκηνικό που χτίστηκε γύρω μας και απειλεί τη ζωή μας, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι. Υπεύθυνοι και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας ως γονιοί, ως σύντροφοι, ως παιδιά. Συνεπείς προς τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια ασθενείς, συνεπείς ως εργοδότες και εργαζόμενοι, ως μέλη μιας κοινωνίας που δίνει, όπως όλες, τη δική της μάχη για να βγει όσο πιο σύντομα γίνεται από αυτή την κατάσταση.

Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά δίνει τη δική του μάχη. Μια μάχη που θα έχει σίγουρα νικητές και ηττημένους, ανθρώπους που ελπίζουν στο αύριο ή ηττοπαθείς. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βγει νικητής για τον τόπο του, για την οικογένειά του, για την ελευθερία του. Όπως τους ελεύθερους πολιορκημένους, που αυτή τη φορά απειλούνται από έναν ιό που τον ονόμασαν Covid και που απειλεί να αφανίσει την ανθρωπότητα.

Χρύσω Αντωνιάδου