ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Η κατρακύλα και ο Γενικός Εισαγγελέας

Οι Δικαστικές μάχες κρίνονται όχι κατ’ ανάγκη στην αδυναμία μιας πλευράς ή στην υπεροχή της άλλης, αλλά βάσει γεγονότων.

Την Παρασκευή (14/12) το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με ομόφωνη απόφαση του έκρινε ότι σχετικά με τους Κατηγορούμενους 1 και 2 (Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή) η ποινική διαδικασία της υπόθεσης υπ’ αρ. 284/17 πρέπει να διακοπεί και διακόπηκε και οι Κατηγορούμενοι 1 και 2 έχουν απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Ένα σχόλιο σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, επικριτικό για τον Γενικό Εισαγγελέα ως προς την κατάληξη της ανωτέρω υπόθεσης, προκάλεσε την αντίδραση του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, αδερφού του Γενικού Εισαγγελέα. 

Ωστόσο, ο Νίκος Κληρίδης στην προσπάθεια υπεράσπισης του αδερφού του, υπέπεσε σε τουλάχιστον ένα απαράδεχτο λάθος, για ένα νομικό και επαγγελματία δικηγόρο, αφού έγραψε ότι τα «δικαστήρια μας ελέγχονται από το δικηγορικό γραφείο…». Για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει δικαστής του Ανωτάτου που να μη έχει παιδί του στο δικηγορικό γραφείο που προωθεί τα συμφέροντα των τραπεζών». 

Είναι μια αναφορά που εξευτελίζει και διασύρει την τρίτη Εξουσία, η οποία είναι η μόνη από τις τρεις, που συγκράτησε -όσο συγκράτησε- την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα σε αυτή την υπερισχύουσα -δυστυχώς- πολιτική, οικονομική και κοινωνική σαβούρα έναντι της λογικής. 

Ο αδερφός Κληρίδη, Νίκος, όμως συνέχισε και την Τετάρτη το βράδυ (19/12) (μέσω του τηλεοπτικού σταθμού SIGMA, ο οποίος σταθμός έκρινε πως έπρεπε να φιλοξενήσει τις απόψεις του κ. Κληρίδη) γενικεύοντας και χειροτερεύοντας το θέμα υποστηρίζοντας ότι οι καταδίκες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας δεν επήλθαν διότι -άκουσον άκουσον- παιδιά των δικαστών εργάζονται στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την Τράπεζα Κύπρου. 

Πρόκειται πραγματικά για εκπληκτικά πράγματα. Πρόκειται για σφοδρές κατηγορίες κατά των Δικαστών, που πρέπει το συντομότερο αυτές οι κατηγορίες να ξεκαθαρίσουν.  

Ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του από αυτή την κατρακύλα που οδηγείται δυστυχώς και ο τελευταίος Θεσμός του κράτους που έμεινε όρθιος -όσο έμεινε-. 

Οφείλει παράλληλα να κινήσει τις διαδικασίες για διεξαγωγή έρευνας για τα όσα καταγγέλλει ο αδελφός του… 

«Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει»…; Αν είναι έτσι τότε, είτε οι Δικαστές αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από την έδρα και να βρεθούν στο εδώλιο είτε να αποφασιστεί ότι συγγενείς πλέον δικαστών δεν μπορούν να γίνουν δικηγόροι, συγγενείς πολιτικών δεν μπορούν να γίνουν πολιτικοί, συγγενείς προσώπων εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να ασκούν κανένα επάγγελμα που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το δημόσιο. 

Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια κατρακύλα χωρίς τέρμα. 

Και ο Κώστας Κληρίδης, αν και προέβη σε μια πρώτη τοποθέτηση στην Newsbomb, αυτή δεν είναι αρκετή. Οφείλει να τοποθετηθεί, ξεκάθαρα. Χωρίς περιστροφές. 

«Κανένας δεν πρόκειται να τύχει ευνοιοκρατικής μεταχείρισης στη Νομική Υπηρεσία επειδή είναι συγγενής ή φίλος ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με κάποιον από το προσωπικό της υπηρεσίας», είπε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας όταν ρωτήθηκε για καταγγελίες περί προσλήψεων στην Νομική Υπηρεσία συγγενών υπαλλήλων της Υπηρεσίας για να προσθέσει πως «ταυτόχρονα κανένας δεν πρόκειται να θυματοποιηθεί εάν έχει όλα τα προσόντα, την αξία και υπερέχει έναντι άλλων υποψηφίων επειδή τυχαίνει να έχει αυτήν τη σχέση». 

Τελικά κύριε Κληρίδη, τι ισχύει;  

Τέλος, ο ίδιος γνωρίζει πρώτος και καλύτερος -και ως Δικαστής αλλά και ως Γενικός Εισαγγελέας- ότι οι Δικαστικές μάχες κρίνονται όχι κατ’ ανάγκη στην αδυναμία μιας πλευράς ή στην υπεροχή της άλλης, αλλά βάσει γεγονότων. 

Ή μήπως όχι; Αν ο αδερφός του έχει δίκαιο, και συνεπώς η απάντηση είναι όχι, τότε σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί. Και το ερώτημα είναι που πάμε και ο ίδιος τι κάνει; 
Τ.Π.