ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Οι χρεώσεις των τραπεζών στη δίνη του λαϊκισμού

Η εργαλειοποίηση του ζητήματος αποπροσανατολίζει τους πολίτες 


Συνεχίστηκε χθες (11/1) η συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τις αυξήσεις στις χρεώσεις υπηρεσιών που ανακοίνωσαν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα, με μερίδα πολιτικών να το εργαλειοποιούν σε μια εμφανή προσπάθεια να κερδίσουν εύκολους πολιτικούς πόντους, υπεραπλουστεύοντας το ζήτημα και αγνοώντας είτε σκόπιμα, είτε λόγω άγνοιας, σημαντικά δεδομένα τα οποία οδήγησαν τις τράπεζες σε αυτή την απόφαση.

Ένα στοιχείο το οποίο απουσιάζει από το δημόσιο διάλογο είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες στην Κύπρο, λειτουργούν με σημαντικά βεβαρημένο κοστολόγιο, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. 

Παρά το μικρό μέγεθος της χώρας, ο αριθμός των λογαριασμών ανά άτομο είναι πολύ υψηλός, κάτι που αυξάνει το λειτουργικό κόστος των τραπεζών, οι οποίες για κάθε λογαριασμό πληρώνουν ένα πάγιο ποσό ως ‘parking fee’ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παράλληλα με το κόστος της τεχνολογίας, τους μισθούς και το cybersecurity, μεταξύ άλλων. 

Επιπρόσθετα, το περιορισμένο μέγεθος της αγοράς στην Κύπρο δυσχεραίνει τη διαδικασία απόσβεσης και καθιστά το κόστος των επενδύσεων στον εγχώριο τραπεζικό τομέα μεγαλύτερο από άλλες χώρες.

Το πρόβλημα του αυξημένου κόστους λειτουργίας που επωμίζονται οι τράπεζες, το οποίο επηρεάζει τη βιωσιμότητα τους και κατ’ επέκταση τη σταθερότητα της οικονομίας, ανέδειξε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke σε ομιλία του κατά το 9ο Banking Forum & Fintech Expo, τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ολλανδίας που όπως είπε, κατέχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όλες τις κυπριακές τράπεζες μαζί και διαθέτει περίπου 100 υποκαταστήματα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τα τραπεζικά θέματα συμπεριλαμβανομένων των εκποιήσεων και το χρεώσεων να μείνουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης, σκοπιμοτήτων και μικροπολιτικών στοχεύσεων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, τόνισε ότι ο κάθε πελάτης θα πρέπει να κρατήσει μόνο τους λογαριασμούς που χρειάζεται, αναφέροντας ότι ακόμα και ο ίδιος θα πρέπει να συγυρίσει τους λογαριασμούς του.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις συμβαδίζουν πλήρως με το διάταγμα που είχε εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών. 

Είναι στη διακριτική ευχέρεια των πελατών να επιλέξουν τον κατάλληλο λογαριασμό ή υπηρεσία που ταιριάζει στο χρηματοοικονομικό προφίλ τους, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης λογαριασμού πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά (basic account), με το διάταγμα του ΥΠΟΙΚ να κάνει λόγο για χρεώσεις €36 ανά ημερολογιακό έτος. Δέον να σημειωθεί πως για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (λήπτες ΕΕΕ κτλ.) οι χρεώσεις είναι μηδενικές, όπως προνοεί το διάταγμα.

Η διατήρηση και διαχείριση ενός λογαριασμού, καθώς και η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών επιφέρει κόστος στις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν απέναντι στους καταθέτες τους να παραμείνουν βιώσιμες. 

Καταληκτικά, ο λαϊκισμός επί του ζητήματος, δεν προσφέρει τίποτα πέραν του ευκαιριακού πολιτικού κέρδους και αποπροσανατολίζει τους πολίτες.  
Brief