Παρέμβαση: Οι Συνομιλίες, η απάντηση στην τρίπλα Ερντογάν 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp
Ο Ταγίπ Ερντογάν
έχοντας παρά τω πλευρώ του -και όχι τυχαία- τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων και υποψήφιο για την «προεδρία της ΤΔΒΚ» Ερσίν Τατάρ, εξήγγειλε άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. Παράλληλα οι δυο ανακοίνωσαν και την συμπλήρωση των επισκευών του αγωγού νερού Τουρκίας – κατεχομένων. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος με αυτή του την κίνηση επιδιώκει δυο πράγματα: 

Α/ Να δώσει το «σήμα» στα κατεχόμενα ότι ο «εκλεκτός του υποψήφιος Πρόεδρος» των κατεχομένων είναι ο Ερσίν Τατάρ, και 

Β/ Να προκαλέσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει και των εξελίξεων που προανήγγειλε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, για επανέναρξη δηλαδή των Συνομιλιών με την σύγκληση μιας Πενταμερούς Διάσκεψης. 

Ως προς το Α/ δεν υπάρχει κάτι που αξίζει σχολίου. 

Ως προς το Β/ πρόκειται για μια πολιτική τρίπλα, την οποία επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος με αυτή την κίνηση επιδιώκει όξυνση του κλίματος, σκληρή αντίδραση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ελπίζοντας ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανακοινώσει πως δεν θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου ή ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί έναρξη συνομιλιών. 

«Χαρά θεού» μάλιστα θα είναι για τον ίδιο εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά θέσει και όρους για να αποδεχτεί την επανέναρξη συνομιλιών, όρους όπως για παράδειγμα την αναίρεση της απόφασης για άνοιγμα του 1,5χλμ παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου. 

Ωστόσο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να αποφύγει την πολιτική τρίπλα του Ταγίπ Ερντογάν και να απαντήσει, τόσο στην Άγκυρα όσο και στους Τουρκοκύπριους με αυτό που είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δηλαδή για επανέναρξη συνομιλιών.  

«Αμέσως μετά τις εκλογές των κατεχομένων αρχίζουμε Συνομιλίες, με 5μερή διάσκεψη στην οποία οι Εγγυήτριες θα κληθούν να τοποθετηθούν για το μείζον θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα: Θέλει η Τουρκία να παραμείνει εγγυήτρια και μετά τη λύση; Θέλει να διατηρεί στρατεύματα και μετά τη λύση; Θέλει να διατηρεί μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και μετά τη λύση; Ή συμφωνεί με την θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για ένα φυσιολογικό κράτος, για μια ενωμένη Κύπρο;» 

Αυτή θα ήταν και η καλύτερη απάντηση της Ε/κ πλευράς, η οποία κάλλιστα μπορεί να συνδυαστεί και με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για προβολή γεγονότων στον Τύπο. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η τρίπλα αυτή της Άγκυρας αλλά ούτε και να φερθούμε ανόητα υλοποιώντας ουσιαστικά αυτό που επιδιώκει ο Ερντογάν.

Εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά παρασυρθεί και ενεργήσει ως μαινόμενος ταύρος, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να βοηθήσει τον Ερντογάν στην πολιτική του κίνηση για τορπιλισμό της όποιας προσπάθειας διαλόγου…

 
640