ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Στ. Στεφάνου στην Brief: Δεν γνώριζε ή έλεγε ψέματα

Γύρω από τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, από κατασκευαστικές εταιρείες και οικονομικά κατεστημένα, που βγάζει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

Στέφανος Στεφάνου,
εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής ΑΚΕΛ


Είτε δεν γνώριζε είτε έλεγε ψέματα ο Πρόεδρος, όταν δήλωνε πως «η Κύπρος έχει τα αυστηρότερα κριτήρια από τις είκοσι χώρες που παραχωρούν διαβατήρια». Ότι και να συμβαίνει από τα δύο ένα είναι το γεγονός: ο Πρόεδρος παραπλάνησε την κοινή γνώμη. 

Και για να είναι βέβαιος ότι κανένας δεν θα του απευθύνει ξανά το ενοχλητικό ερώτημα για τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» χρησιμοποίησε το γνωστό καταφύγιο των πατριωτικών κορώνων: τα ‘βαλε με τους Ευρωπαίους κατηγορώντας τους για σκοπιμότητες και δύο μέτρα και σταθμά. Άσχετο βέβαια αν αυτή που κατηγορεί την Κύπρο είναι η Κομισιόν σε Έκθεσή της. Σημειώνουμε βεβαίως και το γεγονός ότι παρόμοιες επισημάνσεις έγιναν τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από τη Διεθνή Διαφάνεια.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Εμφανής η μετακίνηση του Προέδρου από το 2013, όταν διεκδικούσε την Προεδρία του κράτους και είχε λύσεις για όλα. Τότε έλεγε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν φίλοι του. Σήμερα δηλώνει ότι έχουν σκοπιμότητες και ακολουθούν πολιτικές δύο μέτρων και σταθμών. Περί τούτου καμία αμφιβολία Πρόεδρε, αλλά για να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων επιβάλλεται να έχεις αξιοπιστία. Και η αξιοπιστία δεν οικοδομείται με το να υποστηρίζετε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο τρία κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν προγράμματα παραχώρησης διαβατηρίων στη βάση επενδύσεων. Οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες αναφέρθηκε ο κύριος Αναστασιάδης έχουν προγράμματα παραχώρησης υπηκοότητας μετά από μόνιμη διαμονή στη χώρα. Η Βουλγαρία μάλιστα εξήγγειλε ότι θα τερματίσει αυτή την πολιτική. Είναι ένα ζήτημα, λοιπόν, πώς θα πεισθούν οι Ευρωπαίοι να μην μας κάνουν πρόβλημα, όταν συσχετίζουν το θέμα με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος. Πολύ περισσότερο που το δικηγορικό γραφείο που φέρει το επώνυμο του Προέδρου εμπλέκεται στην έκδοση «χρυσών διαβατηρίων» και άντε μετά να πεισθούν οι ξένοι ότι τίποτα δεν συμβαίνει. 

Όπως και να έχει όμως το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προστατεύσει την Κύπρο. Με τον τρόπο που το χειρίζεται ο Πρόεδρος αφήνει εκτεθειμένη την Κύπρο στη διεθνή κοινότητα και απροστάτευτη στο διασυρμό που διάφοροι κύκλοι, εντός και εκτός ΕΕ, προβαίνουν.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Πέρα από τις σοβαρές διεθνείς προεκτάσεις του θέματος, υπάρχει και η διάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας. Γύρω από τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, από κατασκευαστικές εταιρείες και οικονομικά κατεστημένα, που βγάζει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η βιομηχανία αυτή –μαζί και οι κυβερνώντες- υποστηρίζει ότι όλη αυτή η βιομηχανία έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην ανόρθωση και ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, πλην όμως τούτο δεν αποτελεί ούτε καν τη μισή αλήθεια. Για να υπάρχει πλήρης και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι προεκτάσεις της συγκεκριμένης πολιτικής. Και πρωτίστως, η φούσκα που έχει δημιουργηθεί στα ακίνητα και η οποία -αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα – θα έχει την ίδια κατάληξη με τη φούσκα που προκάλεσε το χρηματιστήριο και η χωρίς όρια και όρους επέκταση των τραπεζών. Είναι φανερό ότι η οικονομία μας χτίζεται στην άμμο και, αν δεν παρθούν μέτρα, κάποια στιγμή όλα θα καταρρεύσουν και ο κόσμος θα κληθεί πάλι να πληρώσει σκληρά τιμήματα.

Η φούσκα στα ακίνητα έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων -ιδιαίτερα στην περιοχή της Λεμεσού- γεγονός που έχει καταστήσει την απόκτηση στέγης απρόσιτη για τη μέση οικογένεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όλα συνηγορούν ότι η πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων» πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι και πλαίσια που να προστατεύουν την Κύπρο από το διεθνή διασυρμό και την κυπριακή οικονομία και κοινωνία από νέες περιπέτειες. 

Αυτό πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση. Είναι δική της ευθύνη. Η άρνησή της να το πράξει αφήνει εκτεθειμένη την Κύπρο σε πολλαπλούς κινδύνους και θα είναι απολύτως υπεύθυνη για τις όποιες καταστροφικές συνέπειες προκύψουν. 

 
98
Thumbnail

Το status quo φαίνεται να είναι βολικό για όλους… 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Δεν ξέρω γιατί ο Αντόνιο Γκουτέρες απέφυγε στην έκθεση του να αναφερθεί στις δικές του διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου 2017 ως προς το δικό του Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017. 

Ψάχνοντας το όλο θέμα δημοσιογραφικά, τέθηκαν υπόψη μου δυο εκδοχές: 

Πρώτον, ότι ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζοντας την κάθετη θέση της Άγκυρας ως προς την κατάργηση των Εγγυήσεων, δεν θέλησε να «κλείσει» τις πόρτες για ενδεχόμενο επανέναρξης διαλόγου. 

Δεύτερον, ότι ο Γενικός Γραμματέας, απλούστατα αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να πάει «κόντρα» στην Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα και αναδιπλώθηκε. 

Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή. Ότι οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, την 4η Ιουλίου 2017, ΔΕΝ έχουν καταγραφεί πουθενά και συνεπώς δεν αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΟ έγγραφο

Όποιο και αν ισχύει όμως, η ουσία παραμένει και παραμένει μάλιστα χωρίς να ξεκαθαρίζεται: 

Ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει αδιευκρίνιστο μέχρι σήμερα, αφού ο ίδιος (ο γγ του ΟΗΕ) που το διευκρίνισε την 4η Ιουλίου 2017 αρνείται να επιβεβαιώσει τις δικές του διευκρινίσεις! 

Είναι κατανοητό ότι θα ακουστεί «κλισέ κυπριακό» αν κάποιος προσπαθήσει να επιρρίψει ευθύνη στον Γενικό Γραμματέα. Και η Στήλη αρκετές φορές σημείωσε την διαφωνία της με τις καθολικές προσεγγίσεις που ακούγονται διαχρονικά στα του κυπριακού που θέλουν τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα και τον εκάστοτε Αντιπρόσωπό του για το κυπριακό να ευθύνεται για το όποιο αδιέξοδο. Και εξού ακριβώς όταν προκύψει πραγματική ανάγκη να το πράξεις, χάνεται η έξωθεν καλή μαρτυρία διότι ούτως ή άλλως τους κατηγορείς όλους και πάντα.

Όμως επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όντως προκύπτουν ερωτήματα, με το κυριότερο να είναι, γιατί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα και με την στάση του κάνει τα απλά, δύσκολα

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Διότι αν ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλάβει τις διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου για το Πλαίσιο του (σε σημερινή μας ανάλυση αναδημοσιεύουμε τις ουσιαστικότερες διαφορές μεταξύ του Πλαισίου της 30ης Ιουνίου και του Πλαισίου κατόπιν διευκρινίσεων της 4ης Ιουλίου 2017)  τότε ουσιαστικά σφυρίζει τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων, στον οποίο οι δυο πλευρές θα πρέπει να τοποθετηθούν οριστικά και θα διαφανούν και οι πραγματικές προθέσεις. Τόσο της Ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και της Τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Δεν γίνεται και δεν νοείται να βρισκόμαστε μπροστά από οριστική και τελική κατάρρευση της ΔΔΟ όπως αυτή προτείνεται και συζητείται εδώ και τέσσερεις δεκαετίες και να μην υπάρχει ένας άνθρωπος να θέσει τα ζητήματα κατά τελεσίδικο τρόπο, ώστε στο κάτω, κάτω να ξέρουμε και τι γίνεται. Είτε οι δυο πλευρές θα συμφωνήσουν, είτε οι δυο πλευρές θα πρέπει να σκεφτεί η κάθε μια κατά πόσο τελικά θέλει επανένωση και αν ναι βάσει ποιου μοντέλου λύσης θα επέλθει η επανένωση. 

ad2mobile

Οι επιλογές βεβαίως δεν είναι αρκετές. Είναι μόνο τρεις. Είτε λύση επανένωσης ή μέσω αυτού του μοντέλου της ΔΔΟ ή μέσω άλλου μοντέλου, είτε συνέχιση του στάτους κβο με ό,τι αυτό συνεπάγεται χρόνο με το χρόνο, είτε λύση διχοτόμησης. 

Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως δεν φαίνεται να ενοχλούνται με το status quo, όπως ούτε κι’ εμείς αλλά ούτε και οι Τουρκοκύπριοι απ’ ότι όλα δείχνουν… 

article 1