ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Στ. Στεφάνου στην Brief: Δεν γνώριζε ή έλεγε ψέματα

Γύρω από τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, από κατασκευαστικές εταιρείες και οικονομικά κατεστημένα, που βγάζει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

Στέφανος Στεφάνου,
εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής ΑΚΕΛ


Είτε δεν γνώριζε είτε έλεγε ψέματα ο Πρόεδρος, όταν δήλωνε πως «η Κύπρος έχει τα αυστηρότερα κριτήρια από τις είκοσι χώρες που παραχωρούν διαβατήρια». Ότι και να συμβαίνει από τα δύο ένα είναι το γεγονός: ο Πρόεδρος παραπλάνησε την κοινή γνώμη. 

Και για να είναι βέβαιος ότι κανένας δεν θα του απευθύνει ξανά το ενοχλητικό ερώτημα για τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» χρησιμοποίησε το γνωστό καταφύγιο των πατριωτικών κορώνων: τα ‘βαλε με τους Ευρωπαίους κατηγορώντας τους για σκοπιμότητες και δύο μέτρα και σταθμά. Άσχετο βέβαια αν αυτή που κατηγορεί την Κύπρο είναι η Κομισιόν σε Έκθεσή της. Σημειώνουμε βεβαίως και το γεγονός ότι παρόμοιες επισημάνσεις έγιναν τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από τη Διεθνή Διαφάνεια.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Εμφανής η μετακίνηση του Προέδρου από το 2013, όταν διεκδικούσε την Προεδρία του κράτους και είχε λύσεις για όλα. Τότε έλεγε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν φίλοι του. Σήμερα δηλώνει ότι έχουν σκοπιμότητες και ακολουθούν πολιτικές δύο μέτρων και σταθμών. Περί τούτου καμία αμφιβολία Πρόεδρε, αλλά για να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων επιβάλλεται να έχεις αξιοπιστία. Και η αξιοπιστία δεν οικοδομείται με το να υποστηρίζετε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο τρία κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν προγράμματα παραχώρησης διαβατηρίων στη βάση επενδύσεων. Οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες αναφέρθηκε ο κύριος Αναστασιάδης έχουν προγράμματα παραχώρησης υπηκοότητας μετά από μόνιμη διαμονή στη χώρα. Η Βουλγαρία μάλιστα εξήγγειλε ότι θα τερματίσει αυτή την πολιτική. Είναι ένα ζήτημα, λοιπόν, πώς θα πεισθούν οι Ευρωπαίοι να μην μας κάνουν πρόβλημα, όταν συσχετίζουν το θέμα με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος. Πολύ περισσότερο που το δικηγορικό γραφείο που φέρει το επώνυμο του Προέδρου εμπλέκεται στην έκδοση «χρυσών διαβατηρίων» και άντε μετά να πεισθούν οι ξένοι ότι τίποτα δεν συμβαίνει. 

Όπως και να έχει όμως το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προστατεύσει την Κύπρο. Με τον τρόπο που το χειρίζεται ο Πρόεδρος αφήνει εκτεθειμένη την Κύπρο στη διεθνή κοινότητα και απροστάτευτη στο διασυρμό που διάφοροι κύκλοι, εντός και εκτός ΕΕ, προβαίνουν.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Πέρα από τις σοβαρές διεθνείς προεκτάσεις του θέματος, υπάρχει και η διάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας. Γύρω από τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, από κατασκευαστικές εταιρείες και οικονομικά κατεστημένα, που βγάζει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η βιομηχανία αυτή –μαζί και οι κυβερνώντες- υποστηρίζει ότι όλη αυτή η βιομηχανία έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην ανόρθωση και ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, πλην όμως τούτο δεν αποτελεί ούτε καν τη μισή αλήθεια. Για να υπάρχει πλήρης και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι προεκτάσεις της συγκεκριμένης πολιτικής. Και πρωτίστως, η φούσκα που έχει δημιουργηθεί στα ακίνητα και η οποία -αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα – θα έχει την ίδια κατάληξη με τη φούσκα που προκάλεσε το χρηματιστήριο και η χωρίς όρια και όρους επέκταση των τραπεζών. Είναι φανερό ότι η οικονομία μας χτίζεται στην άμμο και, αν δεν παρθούν μέτρα, κάποια στιγμή όλα θα καταρρεύσουν και ο κόσμος θα κληθεί πάλι να πληρώσει σκληρά τιμήματα.

Η φούσκα στα ακίνητα έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων -ιδιαίτερα στην περιοχή της Λεμεσού- γεγονός που έχει καταστήσει την απόκτηση στέγης απρόσιτη για τη μέση οικογένεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όλα συνηγορούν ότι η πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων» πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι και πλαίσια που να προστατεύουν την Κύπρο από το διεθνή διασυρμό και την κυπριακή οικονομία και κοινωνία από νέες περιπέτειες. 

Αυτό πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση. Είναι δική της ευθύνη. Η άρνησή της να το πράξει αφήνει εκτεθειμένη την Κύπρο σε πολλαπλούς κινδύνους και θα είναι απολύτως υπεύθυνη για τις όποιες καταστροφικές συνέπειες προκύψουν. 

 
175
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

ad1mobile

Δεν ξέρω αν φταίνε οι διακοπές, γιατί όλοι λείπετε και εγώ προσέχω τα καμένα δάση και τις τσιμεντουπόλεις σας που ψήνονται, άρα είμαι μόνος με μπόλικο ελεύθερο χρόνο και με πιάνουν ως συνήθως τα υπαρξιακά μου.

Δεν ξέρω αν φταίει η πανσέληνος (που μπαίνει από παντού) και οι Περσίδες (που πέφτουν από παντού) για τα όσα σκέφτομαι και όσα θα γράψω.

Σίγουρα όμως φταίει η ματιά στον κόσμο γύρω μου. Γιατί, φαντάζομαι όπως και όλες και όλοι εσείς, τον κόσμο μου τον αγαπώ, και τον ονειρεύτηκα κάποτε να αλλάζει και να γίνεται καλύτερος. Και το δοκίμασα στο μικρό τετραγωνάκι που μου αναλογεί. Και έσπασα τα μούτρα μου. Και παραιτήθηκα. Και ξαναδοκίμασα. Και ξαναέσπασα τα μούτρα μου. Αλλά πεισματάρης όντας, όπως ελπίζω και εσείς, επιμένω να τον κοιτάζω κατάματα και να δοκιμάζω ξανά και ξανά. Ένα τετραγωνάκι μου δόθηκε μικρό από την ανθρωπότητα, δεν θα τα καταφέρω να το αλλάξω; Να το σκουπίσω; Να το στολίσω; Να το καθαρίσω. Να βάλω και ένα βαζάκι με φρέσκα λουλουδάκια να τα βλέπεις και να ανοίγει η ψυχή σου; Και μετά να κρεμάσω ένα ήλιο και ένα φεγγάρι και ένα κατακόκκινο φιλί;

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Έτσι πίστευα στα νιάτα μου. Τώρα που μπήκα στο δεύτερο μισό της ζωής μου άρχισα να απογοητεύομαι και να αναζητώ το λάθος. Και αυτές τις μέρες το βρήκα κρυμμένο στους στίχους του αγαπημένου Ελύτη. Νομίζω πως γενικά οι ποιητές έχουν δίκαιο. Και ναι, ίσως παρά λίγη αγάπη ο κόσμος να ήταν άλλος.

Δεν μπορεί, πρέπει να έχει δίκαιο, παρά λίγη αγάπη θα ήταν αλλιώτικα τα πράγματα, γιατί αν αγαπούσαμε ακόμη λίγο, δεν θα κλείναμε τις πόρτες στους 150 μετανάστες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, δεν θα τους μετατρέπαμε σε μπαλάκι ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., τις χώρες της αλληλεγγύης, στην εποχή της Δημοκρατίας (γιατί δημοκρατικά εκλέγονται και οι φασιστικές κυβερνήσεις πλέον). Και σίγουρα δεν θα αρνούμαστε τη πιθανότητα στη ζωή σε ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Δεν θα χρειάζονταν εκκλήσεις και  όλοι εμείς οι ευαισθητοποιημένοι και προβληματισμένοι θα αναλαμβάναμε δράση ως ενεργοί, λέμε τώρα, και κριτικά σκεπτόμενοι ευαίσθητοι πολίτες… παρά λίγη αγάπη…

Παρά λίγη αγάπη θα το φτιάχναμε επιτέλους το ΓΕΣΥ. Πόσο δύσκολο είναι τελικά; Θα κάναμε όλοι ένα βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας, θα βρίσκαμε όχι τι μας βολεύει, όχι τι μας συμφέρει, όχι τι δεμευτήκαμε, όχι τι υποσχεθήκαμε, όχι τι θέλουμε, αλλά εκείνο που ΠΡΕΠΕΙ. Πέρα από τα όποια συμφέροντα του οποιουδήποτε και θα στοιχηματίζαμε πως μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτό το υπέροχο δώρο της ΥΓΕΙΑΣ, σε όσους δεν μπορούν, σε όσους το χρειάζονται, στην τρίτη ηλικία μας που δεν παίρνει διπλές και τριπλές συντάξεις, στους χρόνιους ασθενείς, στους λιγότερο προνομιούχους. Κρίμα! Είμαστε τόσο κοντά… παρά λίγη αγάπη.

Παρά λίγη αγάπη δεν θα ήταν οι κοινωνίες μας γεμάτες έγκλημα, δεν θα σκοτώναμε εν βρασμώ ψυχής, δεν θα σκοτώναμε από ζήλια, δεν θα καταλήγαμε σε εξαρτησιογόνες ουσίες, δεν θα  ζούσαμε στο περιθώριο της ζωής αλλά στο κέντρο της, δεν θα ξεπλέναμε βρώμικο χρήμα, δεν θα υπήρχαν φτωχοί και πλούσιοι, δεν θα πέθαιναν άστεγοι, δεν θα χρειαζόταν να συζητούμε για εκποιήσεις. Ούτε καν θα βρίζαμε στον δρόμο. Δεν θα περνούσαμε με κόκκινο. Δεν θα είχαμε άγχος. Δεν θα νιώθαμε πίεση. Δεν θα θέλαμε να αποδείξουμε πως είμαστε καλύτεροι από τον διπλανό μας. Και μπορώ να αναφερθώ και σε άλλα πολλά, αλλά θεωρώ πως πιάσατε τη σκέψη μου. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Υπεραπλούστευση; Ίσως. Δώστε μου ακόμη λίγο να εξηγήσω. Για να αγαπήσεις εκείνο το λίγο παραπάνω που θα άλλαζε τον κόσμο χρειάζονται 2 πράγματα. (Νομίζω. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε πως είμαι ένας απλός Ρομπέν). Αυτογνωσία και Ενσυναίσθηση. Να ξέρουμε ποιοι είμαστε και να μας αγαπήσουμε. Με τις φωτεινές και τις σκοτεινές στιγμές μας. Και μετά; Να μπούμε στη θέση του άλλου. Να τον καταλάβουμε αλλά κυρίως να τον νιώσουμε και να τον αγαπήσουμε. Λίγο παρά πάνω. 

Πώς; Επενδύοντας συστηματικά και σκόπιμα στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης στα σπίτια, στα σχολεία, στις κοινωνίες μας. Ναι, να δίνουμε στους άλλους όσες ευκαιρίες χρειάζεται ο καθένας, όσα μέσα πρέπει, όσο χρόνο απαιτείται για να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό. Θα είναι μακροπρόθεσμα απόλυτα κερδοφόρα η επένδυση και οι δείκτες θα απογειωθούν. (Νομίζω. Θυμίζω ποιος είμαι).

Τελειώνω λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο θα καταλήξουμε να έχουμε γύρω μας ηγέτες με ψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης (πέρα από κομματικούς μηχανισμούς, χρήμα, συμφέροντα, συγκυρίες; Νομίζω ναι. Πέρα από αγκυλώσεις στη σκέψη, δεσμεύσεις, συμφέροντα; Ξανά, νομίζω ναι.). 

Και τέτοιοι ηγέτες θα έχουν όραμα. Και θα αλλάξουν τον κόσμο. Και θα τον κάνουν καλύτερο, γιατί θα έχουν εκείνο το…  παρά λίγη αγάπη… που μας λείπει.

ad2mobile

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων.

Υ.Γ. Έτσι τα Θαύματα θα σταματήσουν να είναι εξαφανισμένα από τον κόσμο γύρω μας και θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Θα ζούμε κάθε μέρα θαύματα!

article 1