Ποια η θέση των νέων στην τεχνολογική ηγεσία της χώρας μας; 

Οι νέοι και οι νέες της Κύπρου ποιο ρόλο παίζουν στην λήψη αποφάσεων στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας;

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΡΙΜΟΣ*

Πλέον οι πλείστοι διαβάζουμε τα νέα μας στο διαδίκτυο, παραγγέλνουμε φαγητό από εφαρμογές, ψάχνουμε εργασία ή πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας μέσω ιστοσελίδων - και αυτά είναι τα πιο βασικά, η καθημερινότητα μας. Η ψηφιακή αγορά μεγαλώνει στην Κύπρο.

Καθώς η Κύπρος ψηφιοποιείται και ελίσσεται τεχνολογικά, είναι γεγονός ότι το κράτος αντιμετωπίζει αυτές τις εξελίξεις με την σοβαρότητα που τους αξίζει. Η Βουλή έχει ψηφίσει το νέο Υφυπουργείο Καινοτομίας, υπάρχει εθνικό συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας, και δημιουργήθηκε ο θεσμός του επικεφαλής επιστήμονα. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι νέοι και οι νέες της Κύπρου όμως ποιο ρόλο παίζουν στην λήψη αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας; 

Αναφέρομαι στους Κύπριους και Κύπριες, νέους και νέες που απαρτίζουν ένα τεχνολογικό οικοσύστημα/δίκτυο από νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στην χώρα μας και στο εξωτερικό. Άτομα που διέπρεψαν. Η ερώτηση μου ούτε θέλει να προσβάλει ή να αποδοκιμάσει το έργο και μεγαλύτερων γενεών. Μόνο να διερευνήσει, το πως αξιοποιούμε τα αξιόλογα άτομα νεαρής ηλικίας στον τομέα της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, που έχουμε στην διάθεσή μας.

Το ταλέντο, η τεχνογνωσία και η δυναμική των νέων μας στον ιδιωτικό τομέα
Η ραγδαία ανάπτυξη online εταιρειών τα τελευταία 5 χρόνια στην Κύπρο είναι εμφανής. Τα παραδείγματα αυξάνονται, και συμπεριλαμβάνουν εταιρείες όπως το Foody ή την Ergodotisi.com. Ο πρώτος αγοράστηκε από ένα παγκόσμιο κολοσσό, ο δεύτερος επεκτείνεται στην Ελλάδα και εξυπηρετεί 13,500 εταιρείες. 

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων του εξωτερικού, τις οποίες ίδρυσαν Κύπριοι - η Avocarrot (πουλήθηκε για 20 εκατομμύρια δολάρια στην Glispa), η Plum (έλαβε επενδύσεις πέραν των 4 εκ. δολαρίων) η Stagedoor, (έλαβε επενδύσεις πέραν του 1 εκ. δολαρίων), η Covve (έλαβε επενδύσεις πέραν των 3 εκ. δολαρίων) και άλλες. Τι κοινό έχουν οι παραπάνω εταιρείες; Κύπριους ιδρυτές, οι οποίοι ξεκίνησαν της εταιρείες τους και τις ανέπτυξαν (κυρίως) στα 20 και 30 τους. 

Δεν σταματάμε όμως εδώ, επειδή υπάρχουν ακόμα περισσότεροι νέοι, οι οποίοι από το 2012 μέχρι σήμερα δουλεύουν εθελοντικά προς την προώθηση της σωστής πολιτικής και κουλτούρας όσον αφορά την τεχνολογική επιχειρηματικότητα στην Κύπρο. Όλοι αυτοί υπάγονται σε οργανισμούς όπως το Cypriot Enterprise Link, Hack Cyprus, Startup Cyprus, Junior Achievement, Chrysalis Leap, Disrupt Cyprus, IDEA και CARIE μεταξύ άλλων.

Όλους αυτούς πως τους αξιοποιούμε;
Ακόμα μια φορά διαπιστώνω ότι τα νέα άτομα που προανέφερα, δεν έχουν κάποια θέση στην λήψη αποφάσεων στην τεχνολογική ανάπτυξή του τόπου μας. Δεν είναι ούτε σε εθνικά συμβούλια, και από τις εξελίξεις αμφιβάλλω αν κάποιο από αυτά τα άτομα θα αναλάμβανε το υφυπουργείο καινοτομίας - ας είμαστε ειλικρινείς.

Ο μόνος τρόπος που οι πλείστοι από αυτούς συμμετέχουν στην χάραξη τεχνολογικής ή νεοφυούς επιχειρηματικής πολιτικής, είναι με το να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες διαβουλεύσεις όταν καλούνται. 

Το εθνικό συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας, το οποίο δηλώνει ως το ‘κύριο συμβουλευτικό όργανο για τον ορισμό της στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας στην Κύπρο’, δεν περιλαμβάνει κανένα από τα παραπάνω άτομα στα διοικητικά του μέλη.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε ως κράτος
Ας αντιληφθούμε λοιπόν δύο γεγονότα: Πρώτον ότι αρκετοί νέοι της Κύπρου προσπάθησαν και προσπαθούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Κύπρο, επανειλημμένα και για χρόνια (δείτε Insights Conference, Startup Grind, Open Coffee, Hack Cyprus, Climate Launchpad, και τόσες άλλες προσπάθειες), κυρίως μέσω τον οργανισμών που προανέφερα, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αντίκρισμα από το κράτος. Δεύτερον, αυτά τα άτομα είχαν και έχουν κάθε καλή διάθεση να βοηθήσουν την χώρα τους, αλλά αυτό ίσως δεν γίνει ποτέ επιτευκτό στον βαθμό που πρέπει, αν δεν τους δοθεί κάποιο υπόβαθρο και από το κράτος μας.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Ας αναλογιστούμε με παραδείγματα, όπως την Μαρίγια Γκάμπριελ που σε ηλικία 37 ετών έγινε η επίτροπος για θέματα ψηφιακής οικονομίας της ΕΕ, ή τον Μιχάλη Κράτσιο, που στα 33 του χρόνια έγινε ο επικεφαλής θεμάτων τεχνολογίας (Chief Technology Officer) της Αμερικανικής κυβέρνησης. Ας δούμε ότι από προ δεκαετίας το ΗΒ ξεκίνησε να συμβουλεύεται οργανισμούς όπως την NACUE, που ιδρύθηκε από φοιτητές, για θέματα χάραξης τεχνολογικής πολιτικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας. Ας λάβουμε υπόψη χώρες όπως την Εσθονία που αντικρίζοντας τα επιτεύγματα των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας τους, άλλαξαν την διακυβέρνηση τους κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

Ίσως είναι και η σειρά μας να πράξουμε ανάλογα;

*Ο Μιχάλης Τυρίμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Launchpad, μητρικής εταιρείας του ergodotisi.com και άλλων πλατφόρμων τεχνολογίας. Είναι επίσης συνιδρυτής του Cypriot Enterprise Link, και διετέλεσε εκπρόσωπος του European Young Innovators Forum στις ΗΠΑ. Αποφοιτησε απο τα πανεπιστημια του King’s College London, Cambridge University και Oxford University. 
 

Μιχάλης Τυρίμος
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1