Ποια η θέση των νέων στην τεχνολογική ηγεσία της χώρας μας; 

Οι νέοι και οι νέες της Κύπρου ποιο ρόλο παίζουν στην λήψη αποφάσεων στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας;

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΡΙΜΟΣ*

Πλέον οι πλείστοι διαβάζουμε τα νέα μας στο διαδίκτυο, παραγγέλνουμε φαγητό από εφαρμογές, ψάχνουμε εργασία ή πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας μέσω ιστοσελίδων - και αυτά είναι τα πιο βασικά, η καθημερινότητα μας. Η ψηφιακή αγορά μεγαλώνει στην Κύπρο.

Καθώς η Κύπρος ψηφιοποιείται και ελίσσεται τεχνολογικά, είναι γεγονός ότι το κράτος αντιμετωπίζει αυτές τις εξελίξεις με την σοβαρότητα που τους αξίζει. Η Βουλή έχει ψηφίσει το νέο Υφυπουργείο Καινοτομίας, υπάρχει εθνικό συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας, και δημιουργήθηκε ο θεσμός του επικεφαλής επιστήμονα. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι νέοι και οι νέες της Κύπρου όμως ποιο ρόλο παίζουν στην λήψη αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας; 

Αναφέρομαι στους Κύπριους και Κύπριες, νέους και νέες που απαρτίζουν ένα τεχνολογικό οικοσύστημα/δίκτυο από νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στην χώρα μας και στο εξωτερικό. Άτομα που διέπρεψαν. Η ερώτηση μου ούτε θέλει να προσβάλει ή να αποδοκιμάσει το έργο και μεγαλύτερων γενεών. Μόνο να διερευνήσει, το πως αξιοποιούμε τα αξιόλογα άτομα νεαρής ηλικίας στον τομέα της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, που έχουμε στην διάθεσή μας.

Το ταλέντο, η τεχνογνωσία και η δυναμική των νέων μας στον ιδιωτικό τομέα
Η ραγδαία ανάπτυξη online εταιρειών τα τελευταία 5 χρόνια στην Κύπρο είναι εμφανής. Τα παραδείγματα αυξάνονται, και συμπεριλαμβάνουν εταιρείες όπως το Foody ή την Ergodotisi.com. Ο πρώτος αγοράστηκε από ένα παγκόσμιο κολοσσό, ο δεύτερος επεκτείνεται στην Ελλάδα και εξυπηρετεί 13,500 εταιρείες. 

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων του εξωτερικού, τις οποίες ίδρυσαν Κύπριοι - η Avocarrot (πουλήθηκε για 20 εκατομμύρια δολάρια στην Glispa), η Plum (έλαβε επενδύσεις πέραν των 4 εκ. δολαρίων) η Stagedoor, (έλαβε επενδύσεις πέραν του 1 εκ. δολαρίων), η Covve (έλαβε επενδύσεις πέραν των 3 εκ. δολαρίων) και άλλες. Τι κοινό έχουν οι παραπάνω εταιρείες; Κύπριους ιδρυτές, οι οποίοι ξεκίνησαν της εταιρείες τους και τις ανέπτυξαν (κυρίως) στα 20 και 30 τους. 

Δεν σταματάμε όμως εδώ, επειδή υπάρχουν ακόμα περισσότεροι νέοι, οι οποίοι από το 2012 μέχρι σήμερα δουλεύουν εθελοντικά προς την προώθηση της σωστής πολιτικής και κουλτούρας όσον αφορά την τεχνολογική επιχειρηματικότητα στην Κύπρο. Όλοι αυτοί υπάγονται σε οργανισμούς όπως το Cypriot Enterprise Link, Hack Cyprus, Startup Cyprus, Junior Achievement, Chrysalis Leap, Disrupt Cyprus, IDEA και CARIE μεταξύ άλλων.

Όλους αυτούς πως τους αξιοποιούμε;
Ακόμα μια φορά διαπιστώνω ότι τα νέα άτομα που προανέφερα, δεν έχουν κάποια θέση στην λήψη αποφάσεων στην τεχνολογική ανάπτυξή του τόπου μας. Δεν είναι ούτε σε εθνικά συμβούλια, και από τις εξελίξεις αμφιβάλλω αν κάποιο από αυτά τα άτομα θα αναλάμβανε το υφυπουργείο καινοτομίας - ας είμαστε ειλικρινείς.

Ο μόνος τρόπος που οι πλείστοι από αυτούς συμμετέχουν στην χάραξη τεχνολογικής ή νεοφυούς επιχειρηματικής πολιτικής, είναι με το να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιες διαβουλεύσεις όταν καλούνται. 

Το εθνικό συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας, το οποίο δηλώνει ως το ‘κύριο συμβουλευτικό όργανο για τον ορισμό της στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας στην Κύπρο’, δεν περιλαμβάνει κανένα από τα παραπάνω άτομα στα διοικητικά του μέλη.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε ως κράτος
Ας αντιληφθούμε λοιπόν δύο γεγονότα: Πρώτον ότι αρκετοί νέοι της Κύπρου προσπάθησαν και προσπαθούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Κύπρο, επανειλημμένα και για χρόνια (δείτε Insights Conference, Startup Grind, Open Coffee, Hack Cyprus, Climate Launchpad, και τόσες άλλες προσπάθειες), κυρίως μέσω τον οργανισμών που προανέφερα, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αντίκρισμα από το κράτος. Δεύτερον, αυτά τα άτομα είχαν και έχουν κάθε καλή διάθεση να βοηθήσουν την χώρα τους, αλλά αυτό ίσως δεν γίνει ποτέ επιτευκτό στον βαθμό που πρέπει, αν δεν τους δοθεί κάποιο υπόβαθρο και από το κράτος μας.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Ας αναλογιστούμε με παραδείγματα, όπως την Μαρίγια Γκάμπριελ που σε ηλικία 37 ετών έγινε η επίτροπος για θέματα ψηφιακής οικονομίας της ΕΕ, ή τον Μιχάλη Κράτσιο, που στα 33 του χρόνια έγινε ο επικεφαλής θεμάτων τεχνολογίας (Chief Technology Officer) της Αμερικανικής κυβέρνησης. Ας δούμε ότι από προ δεκαετίας το ΗΒ ξεκίνησε να συμβουλεύεται οργανισμούς όπως την NACUE, που ιδρύθηκε από φοιτητές, για θέματα χάραξης τεχνολογικής πολιτικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας. Ας λάβουμε υπόψη χώρες όπως την Εσθονία που αντικρίζοντας τα επιτεύγματα των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας τους, άλλαξαν την διακυβέρνηση τους κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

Ίσως είναι και η σειρά μας να πράξουμε ανάλογα;

*Ο Μιχάλης Τυρίμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Launchpad, μητρικής εταιρείας του ergodotisi.com και άλλων πλατφόρμων τεχνολογίας. Είναι επίσης συνιδρυτής του Cypriot Enterprise Link, και διετέλεσε εκπρόσωπος του European Young Innovators Forum στις ΗΠΑ. Αποφοιτησε απο τα πανεπιστημια του King’s College London, Cambridge University και Oxford University. 
 

Μιχάλης Τυρίμος