Ποια σχέση έχει η τηλεργασία, το χαλούμι και η ακρίβεια

ΓΡΑΦΕΙ 

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ 

Για ορισμένα προβλήματα ή ευρύτερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία, οι λύσεις ή έστω κάποιες απαντήσεις είναι απλές. Κάποτε δύσκολες ή επώδυνες αλλά παραμένουν απλές. Δε χρειάζεται ούτε ειδική επεξεργασία, μελέτη και χρήματα. Μόνο αποφάσεις. Απλές αποφάσεις. Ίσως με πολιτικό κόστος, αλλά κάποιες φορές είναι το ελάχιστο μπρος στις αναγκαίες τομές που απαιτούνται για να οδηγηθούν κάποια θέματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς τη σύνεση, τη λογική και σαφώς μακριά από τον λαϊκισμό και το μικροπολιτικό συμφέρον. 

Βεβαίως, κάποιος μπορεί να αντιπαραλάβει ότι στον αντίποδα της ενδελεχούς και επισταμένης μελέτης κάποιων θεμάτων να βρίσκονται ο λαϊκισμός και η υπεραπλούστευση των ζητημάτων. Παρόλα αυτά, για κάποια θέματα, τα οποία μάλιστα συζητούνται για καιρό οι απαντήσεις είναι απλές. Ίσως όχι ολιστικές αλλά σίγουρα χρήσιμες και αποτελεσματικές. 

Τις τελευταίες εβδομάδες συζητούνται δύο εξόχως σημαντικά ζητήματα. Η διασφάλιση του προτύπου ΠΟΠ για το χαλούμι και η ακρίβεια, η οποία σαφώς επηρεάζει και την κυπριακή οικονομία. 

Για το χαλούμι η κυβέρνηση, μάταια και ίσως με κουτοπονηριά, προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και την ίδια ώρα να κινηθεί με έναν αόριστο τρόπο εντός του φακέλου που αφορά το προϊόν και να προωθεί στην Ευρώπη κάτι εκτός προτύπου. Το πρόβλημα αφορά κατά κύριο λόγο δύο βασικά, αλληλένδετα θέματα: 

  • Μη επαρκείς ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος και 
  • Το προϊόν εκτός προτύπου το οποίο παρασκευάζεται από πολλές εταιρείες, για πολλά χρόνια και πλέον αφορά τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων. 

Μιλώντας για ουσιαστικές και απλές απαντήσεις στα προβλήματα και προσεγγίζοντας στο θέμα του χαλουμιού η απάντηση είναι μόνο μία: Το χαλούμι στη βάση του προτύπου ΠΟΠ θα πρέπει να παρασκευάζεται στις ποσότητες για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί σε περίεργες, σύνθετες και ενίοτε παράτυπες λύσεις που κάθε άλλο παρά όφελος θα αποφέρουν στην κυπριακή οικονομία. Αντί να επιλύουν, παρατείνουν το πρόβλημα και συνεπώς επιβαρύνουν την υπόθεση του χαλουμιού. 

Την ίδια ώρα, λύσεις και προτάσεις και συζητήσεις στη Βουλή και στα τηλεοπτικά πάνελ πραγματοποιούνται προκειμένου να «βρεθούν» οι «απαντήσεις» για την ακρίβεια. Όταν τα πρώτα κύματα της πανδημίας κτύπησαν και τη χώρα μας, εφαρμόστηκε -με μεγάλη πιστεύω επιτυχία- μοντέλο τηλεργασίας τα οφέλη ήταν κάτι περισσότερο από ορατά και μάλιστα όχι μόνο στο πεδίο διαχείρισης της πανδημίας. 

Σήμερα, που είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο το να περιοριστούν οι μετακινήσεις για σκοπούς μείωσης του κόστους για τους πολίτες ούτε καν συζητήθηκε -έστω- το ενδεχόμενο μιας απλής παρότρυνσης για εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. 

Είναι εμφανές ότι και τα πολιτικά κόμματα ή οι υποψήφιοι ενόψει εκλογών, επιδιώκουν όχι απλώς να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις αλλά να προτείνουν αυτές τις λύσεις που θα ακουστούν αρεστές στον κόσμο. Αγνοώντας τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των προτάσεών τους, το πόσο εύκολα μπορούν να υλοποιηθούν ή μη έχοντας ματιά στο μέλλον αλλά αντίθετα αντιμετωπίζοντας κοντόφθαλμα τα ζητήματα. 

Για το θέμα της τηλεργασίας, για παράδειγμα, αντί να σκεφτούν ότι κάποιος εξοικονομεί πολλά περισσότερα μη χρησιμοποιώντας το όχημά του, προτείνουν μειώσεις, πλαφόν και οικονομικό βάρος στο κράτος. Η τηλεργασία θα μπορούσε να προταθεί και να δώσει οικονομικές ανάσες στους πολίτες, να αποφέρει εξοικονομήσεις στο κράτος και να κτίσει κουλτούρα για το εγγύς μέλλον, στο οποίο -υποτίθεται- υπάρχει ως στόχος η νομική ρύθμιση του εν λόγω μοντέλου.