Σταύρο,μπορείς και επιθυμείς να χώσεις το νυστέρι βαθιά στον ΟΑΥ;

  • Ένας τεχνοκράτης καριέρας μετατρέπεται σε πολιτικό προϊστάμενο και καλείται να διαφυλάξει τη λειτουργία του ΓεΣΥ
  • Πόσο έτοιμος είναι να εφαρμόσει τον νόμο και να αξιοποιήσει τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή

Γράφει η Χρύσω Αντωνιάδου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χρησιμοποιεί μια δοκιμασμένη παλιά συνταγή. Κάθε φορά που εκτιμά ότι, με την ανακοίνωση μιας απόφασής του θα προκληθούν αντιδράσεις, ανασύρει από τα συρτάρια του μια γνωστή, κατά την άποψή του, πετυχημένη συνταγή.

Αυτή τη φορά το συρτάρι του έβγαλε τον Σταύρο Μιχαήλ για την προεδρία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μέχρι πριν από μερικούς μήνες Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και για χρόνια Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Έγραφε ο ίδιος για τον κ. Μιχαήλ στο tweet του: «Υπόδειγμα δημόσιου λειτουργού, ο κ. Σταύρος Μιχαήλ για δεκαετίες πρόσφερε σε κάθε θέση που υπηρέτησε τα μέγιστα, για την πρόοδο της δημόσιας υπηρεσίας και της πατρίδας μας.

>>> Διαβάστε επίσης: Νέος Πρόεδρος του ΟΑΥ ο Σταύρος Μιχαήλ <<<

Του εύχομαι καλή αφυπηρέτηση και στιγμές ξεγνοιασιάς με την οικογένειά του».

Ο Σταύρος είναι γνωστός και, στους περισσότερους αγαπητός, κυρίως στα κόμματα και στη Βουλή, με τους οποίους έχτισε διαχρονικά άριστες σχέσεις. 

Όπως ανέφερε το προσωπικό του Υπουργείου του, κατά την τελετή αφυπηρέτησής του: «Ο Σταύρος Μιχαήλ είναι ένας άνθρωπος που με πείσμα, επιμονή, οξυδέρκεια και ευθυκρισία, διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην ορθή υλοποίηση όλων των αποφάσεων και του πολιτικού οράματος και, σε πολλές περιπτώσεις, εύρισκε λύσεις σε πολύ δύσκολες καταστάσεις πάντοτε με γνώμονα τον άνθρωπο και το συμφέρον του».

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αναλαμβάνει μια καίριας σημασίας θέση και για πολύ μικρή περίοδο – ουδέν μονιμότερο του προσωρινού – αυτή του Προέδρου του ΟΑΥ, ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που συστάθηκε για να  εφαρμόσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο οργανισμός έχει υποχρέωση να διαχειρίζεται το Ταμείο του ΓεΣΥ, να εξασφαλίζει πρόσβαση και παροχή στους δικαιούχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας και να συμβάλλεται με τους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας.
Ο Σταύρος Μιχαήλ, εκ της θέσης του, «έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όλα όσα αφορούν τα οικονομικά και άλλα θέματα του ΓεΣΥ και να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις οι οποίες να διασφαλίζουν τη χρηστή διοίκηση». 

Οι προκλήσεις του νέου Προέδρου

Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι υποχρεωμένος, επίσης εκ  της θέσης του, να εφαρμόζει τη νομοθεσία και να απαιτεί την αυστηρή τήρησή της. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται είναι:

  • Πρώτο, να απαιτήσει την παρακολούθηση και τον έλεγχο της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της σύμβασης και την απόδοση των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει αναγκαίο και αποτελεσματικό.
  • Δεύτερο, να απαιτήσει την αναστολή ή τον τερματισμό της σύμβασης παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας που συνάπτει με οποιονδήποτε παροχέα φροντίδας υγείας για τους λόγους που καθορίζονται στη σύμβαση
  • Τρίτο, να απαιτήσει την ποινική δίωξη για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα προβλέπεται στη σχετική με το ΓεΣΥ νομοθεσία.
  • Τέταρτο, να εξετάσει, κατόπιν υποβολής παραπόνου ή καταγγελίας ή και αυτεπάγγελτα, παραβάσεις οποιασδήποτε διάταξης της σχετικής με το ΓεΣΥ νομοθεσίας και με τη δυνατότητα επιβολής διοικητικών  προστίμων.

Ο Σταύρος Μιχαήλ είναι γνωστό ότι, ως τεχνοκράτης, ήταν υποχρεωμένος, να εφαρμόζει τη νομοθεσία. Άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε χωρίς επιτυχία.

Αυτή τη στιγμή τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα. Ο Σταύρος Μιχαήλ δεν είναι τεχνοκράτης αλλά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ενός οργανισμού που επηρεάζει καθημερινά με τις αποφάσεις του, τη λειτουργία του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Κυπρίων πολιτών και φορολογουμένων. Στην ουσία είναι πολιτικό πρόσωπο.

Έχει την τόλμη, το θάρρος και τη διάθεση να βάλει βαθιά το νυστέρι και να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία  που του παρέχει ο νομοθέτης για να εκτελέσει το έργο του και να διασφαλίσει τα χρήματα των φορολογουμένων;

Ήδη, ο Γενικός Ελεγκτής λαμβάνει θέση και αναμένει αποτελέσματα και αντίδραση στη διαχειριστική έκθεσή του, που παράδωσε προ καιρού, για το παρόν και το μέλλον του ΓεΣΥ. Ευρήματα τα οποία όφειλαν από καιρό να εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τού ΟΑΥ, και να απευθυνθούν στο Δ.Σ. για να ληφθούν δραστικά μέτρα εναντίον όσων εσκεμμένα υποκλέπτουν τα χρήματα των φορολογουμένων και θησαυρίζουν σε βάρος μας.

Να λάβει θέση

Είναι έτοιμος να χαράξει κοινή γραμμή με τον πρώην συνάδελφο του και νυν Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, ο οποίος και υποστήριξε ότι «το Τμήμα Φορολογίας, έχει ζητήσει από τον Φεβρουάριο του 2021 την υποβολή στοιχείων από τον ΟΑΥ όσον αφορά τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο ιατρικό προσωπικό που λειτουργεί εντός ΓεΣΥ, ώστε να προχωρήσει με τους νενομισμένους ελέγχους. Για να παταχθεί στο μέγιστο βαθμό ενδεχόμενη φοροδιαφυγή»;

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και πολλές. Και ο Σταύρος Μιχαήλ καλείται να λάβει θέση, ισχυρή θέση, λειτουργώντας όπως άλλοτε, ως ο θεματοφύλακας και προστάτης των χρημάτων του φορολογουμένου λαού. Θα το επιχειρήσει ή θα γυρίσει την πλάτη αφήνοντας τον χρόνο να περάσει;

Υ.Γ. Προσωπικά θεωρώ πως κανένας δεν μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες ενός συστήματος που συνήθισε να απομυζά από τον δημόσιο κορβανά, πόσο μάλλον από το ΓεΣΥ, που στήθηκε μεν για το κοινό καλό, αλλά που κατασπαράζεται από μια ομάδα που ουδείς μπορεί να «πειράξει».

Χρύσω Αντωνιάδου
 
1235