Στον αστερισμό του πολέμου

...ο κύκλος της βίας θα συνεχίσει

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Σε μια βραδινή επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης,  που έγινε κατ’ εντολή του προέδρου Trump σκοτώθηκε  (εκτελέστηκε, δολοφονήθηκε όπως θέλετε πείτε το) ένας από τους, ισχυρότερους στρατιωτικούς του Ιράν, ο  Quassem Suleimani. Το Πεντάγωνο αποκάλεσε την επιχείρηση ως μια «αποφασιστική αμυντική πράξη» κρίσιμη για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή,  ενώ ο πρόεδρος σε ένα,πρώτο,  λιτό για τα δικά του μέτρα, πρώτο tweet ανέβασε την αμερικάνικη σημαία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η κλιμάκωση αυτή μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης θα έχει σαφώς συνέπειες. Το Ιράν θα απαντήσει, το δήλωσαν ήδη πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες. Το πως, το πότε και το που θα πρέπει να το αναμένουμε.   Ήδη ενισχύονται τα αμερικάνικα στρατεύματα στην περιοχή, ενώ χώρες όπως η Τουρκία ζήτησε από τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ . Ο Λίβανος μίλησε για παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, η Ρωσία για ένα κοντόφθαλμο κτύπημα, η Ευρώπη ζητεί αποκλιμάκωση  ενώ τα Ηνωμένα ‘Έθνη ψέλλισαν πως μάλλον πρόκειται για παράνομη επιχείρηση.

Τον Δεκέμβρη του  1998 τρείς μέρες πριν παραπομπή του, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ , Bill Clinton, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του πως διέταξε τον βομβαρδισμό του Ιράκ , γιατί είχε «παραβεί» τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.  Δήλωνε, με σοβαρό και μετρημένο ύφος  μπροστά στον τηλεοπτικό φακό πως ο στόχος των επιθέσεων ήταν η προστασία των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ αλλά και όλων των λαών της Μέσης Ανατολής. 

Τότε ο Clinton είχε επικριθεί σκληρά από όσους θεωρούσαν πως οι επιχειρήσεις αυτές είχαν στόχο τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε. Κατηγορήθηκε για υποκρισία απέναντι στο Ιράκ, αφού με τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στη χώρα την έριχναν βαθύτερα στην οικονομική και κοινωνική ανέχεια.

Δύο δεκαετίες αργότερα ο Donald Trump, έχοντας ήδη παραπεμφθεί , διέταξε την στρατιωτική επιχείρηση, για να προστατεύσει τα αμερικάνικα συμφέροντα. « Ο στρατηγός  Quassem Suleimani σκότωσε ή τραυμάτισε χιλιάδες Αμερικάνους [..] και σχεδίαζε να σκοτώσει ακόμα περισσοτέρους , αλλά πιάστηκε.»  δήλωσε σε ένα tweet. 

Οι ομοιότητες είναι ξεκάθαρες. Το Hollywood το ΄χε κάνει ήδη ταινία το 1997, το Wag the Dog,  όπου λίγες μέρες πριν τις εκλογές  ο πρόεδρος εμπλέκεται σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο. Για να αποφύγουν τις συνέπειες, στήνεται ένας πόλεμος με την Αλβανία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Φαίνεται όμως πως εδώ στη γειτονιά μας πως τα πραγματα είναι πολύ δύσκολα. ) πόλεμος ελλοχεύει. Η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωμένο πολιτικό σχεδιασμό.  Ο θάνατος του Soleimani, πόσο πραγματικά θα αλλάξει τα πράγματα; Πόσο πιο ασφαλή θα κάνει την περιοχή;  Ο στρατηγός , ήταν πραγματικά ένας ηγέτης στην περιοχή αλλά δεν δρούσε μόνος του, δεν ήταν αρχηγός παραστρατιωτικών ομάδων, δεν ήταν κάποιος μικρός τοπικός παράγοντας. Ήταν ένας Ιρανός στρατιωτικός και ο θάνατος του δεν σημαίνει την αποδιοργάνωση του στρατού της χώρας. Ο όποιος συμβολισμός  θα λειτουργήσει στην ανάδειξη του ως μάρτυρα, ως αδικοχαμένου, ως συμβόλου αντίστασης. Και ο κύκλος της βίας θα συνεχίσει.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου