Συνέλθετε! Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει κράτος να στέλλει επιταγές

•    Η οικονομία θα συνεχίσει από μόνη της, όπως ο μοναχικός καβαλάρης 
•    Ένα νέο κύμα COVID δεν αναμένεται να οδηγήσει σε «lockdown» όπως το μάθαμε
•    Φτάσαμε αισίως στον Αύγουστο του 2020 και δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει οικονομικά η χρονιά

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Η Κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, είχαν προσαρμοστεί τα τελευταία χρόνια σε μια σταθερή πορεία για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας μετά την κρίση του 2008 – 2013. Η προσπάθεια υπήρξε συλλογική και επικεντρώθηκε κυρίως στην εξυγίανση και σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη διόρθωση των ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά. Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για ανάκαμψη και για διατήρηση ή και δημιουργία θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή.

Όλα έδειχναν, τουλάχιστον οι στατιστικοί δείκτες και οι αριθμοί, ότι η πορεία ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, ακόμη κι αν υπήρξαν σαρωτικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, έκλεισαν επιχειρήσεις, μειώθηκαν μισθοί, επηρεάστηκαν νοικοκυριά. 

Υπήρξαν, βέβαια μεγάλα ολισθήματα, που σήμερα, όσοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης αναφέρουν ότι έπρεπε να είχαν τύχει συνετούς διαχείρισης: Πρώτο, επιχειρήθηκαν να ξηλωθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, και σε μεγάλο βαθμό οι θιασώτες του ξηλώματός τους το πέτυχαν, δεύτερο, συνεχίστηκε και αυξήθηκε η εξάρτηση από τον τουρισμό, πράγμα που αποδείχθηκε καταστροφική επιλογή γιατί δεν μπορείς να βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι και τρίτο, συνεχίστηκε η διαιώνιση του ίδιου οικονομικού μοντέλου με κύρια έμφαση τον τομέα των υπηρεσιών (είναι εδώ που εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι χρυσή κότα είναι η πώληση διαβατηρίων σε ξένους εκατομμυριούχους).

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Όλα αυτά θα συνέχιζαν να διαιωνίζουν μια λανθασμένη προσέγγιση, εάν δεν «χτυπούσε» η καταιγίδα της πανδημίας του κορωνοϊού, που επηρεάζει σημαντικά και σε μεγάλο βαθμό, τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές και προτεραιότητες της οικονομίας. 

Οι περισσότεροι λέμε πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για στήριξη του συστήματος υγείας, των ευπαθών ομάδων, διαφύλαξε το εισόδημα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την κρίση, ενίσχυσε τη ρευστότητα και τόνωσε την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, διαχειρίστηκε επαρκώς τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που πλήγηκαν ιδιαίτερα. Όμως, όσα μέτρα κι αν λάβεις, όση ρευστότητα και αν διαθέσεις, όσες χορηγίες κι αν παραχωρήσεις, δεν είναι επαρκείς και αποτελεσματικές, σε περιόδους απρόβλεπτων κρίσεων, όπως η κρίση του COVID 19.

Φτάσαμε αισίως στον Αύγουστο του 2020 και δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε επακριβώς πώς θα τελειώσει η χρονιά, ποιες είναι οι οικονομικές της προοπτικές και το τελικό της αποτέλεσμα. Αυτή την εικόνα παρουσιάζει ολόκληρος ο κόσμος. Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά μεσοπρόθεσμα της προοπτικές και ανακοινώνει πως το 2021 θα επιστρέψει η θετική ανάπτυξη, μερική μεν, με πλήρη ανάκαμψη το 2022.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο… νέος κορωνοϊός
Η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια τουριστική περίοδο όχι μόνο δεν είναι ευχάριστο γεγονός, όχι μόνο είναι δυσάρεστο γεγονός αλλά είναι και ένα γεγονός που εμπνέει ανησυχίες για τους αμέσους επόμενους μήνες, για ολόκληρη την οικονομία.

Εκείνο, ωστόσο, που πολλαπλασιάζει τους φόβους, γι’ αυτό και πρέπει να τηρούνται με μαθηματική ακρίβεια οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, είναι ότι ένα μεγάλο κύμα έξαρσης του ιού δεν αναμένεται να οδηγήσει σε «lockdown» με την έννοια που το ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο και το συνηθίσαμε τους επόμενους μήνες, ούτε ένα «lockdown» που θα στέλλει την επιταγή στους τραπεζικούς λογαριασμούς μιας μεγάλης πλειοψηφίας συμπολιτών μας. 

Η απάντηση, όσο τρόμο κι αν φέρνει, όση στεναχώρια κι αν δημιουργεί, είναι ότι τα ταμεία του κράτους δεν μπορούν να αντέξουν να πληρώνουν μια … δεύτερη πανδημία. Η οικονομία θα συνεχίσει από μόνη της, όπως ο μοναχικός καβαλάρης, οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν, οι εργαζόμενοι το ίδιο, οι αυτοτελώς και όλοι όσοι, υπό φυσιολογικές περιστάσεις, αποτελούν τον κύριο κορμό της οικονομίας. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Ακόμη κι αν κάποιοι πρέπει να επανέλθουν από μόνοι τους σε κατάσταση «lockdown», ακόμη κι αν κλείσουν επιχειρήσεις γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ακόμη κι αν εργαζόμενοι λάβουν το χαρτί της απόλυσης.

Μια οδυνηρή πραγματικότητα την οποία όλοι απευχόμαστε. 

Τα ασυγχώρητα τα λάθη
Μια νέα έξαρση του ιού, που ήδη μας τρίζει τα δόντια, αποτελεί ένα καταστροφικό πλήγμα για την οικονομία του τόπου, όπως και για κάθε οικονομία. Δυστυχώς, εθισμένοι και πάλι στις παλιές μας συνήθειες, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι ο τροχός γυρίζει, ότι έχουμε περάσει σε μια νέα κανονικότητα, παραμένουμε έρμαιοι των δικών μας λαθών, των λαθών όσων ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί τη νέα εποχή…

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Και, τώρα όντας καλοκαίρι, ζούμε το όνειρο της ελεύθερης και ανέμελης ζωής, παραβλέποντας ότι το αύριο δεν θα είναι πλέον το ίδιο! Όταν οι «πληγές» θα γίνονται αθεράπευτα μεγάλες, όταν το οικοδόμημα, που λίγο πολύ καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο τα προηγούμενα χρόνια αρχίσει να δημιουργεί μεγάλες ρωγμές και δεν θα μπορεί να συγκρατηθεί, τότε, όπως πάντα, θα σκεφτόμαστε φωνακτά «κάθε πέρσι και καλύτερα!». Κλείνοντας μια για πάντα τις προοπτικές για καλύτερη οικονομία, καλύτερες επιχειρήσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας
 

Χρύσω Αντωνιάδου