Τα accounts της κακιάς ώρας δε φέρνουν ψήφους 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Αν είναι κάτι που έμαθα από το Twitter είναι ότι πέραν από πολύ χρήσιμες απόψεις, πληροφόρηση ακόμη και ψυχαγωγία που μπορείς να βρεις αναλόγως των λογαριασμών που ακολουθείς, όταν είναι να γράψεις κάτι απαιτεί γνώση, σοβαρότητα και συνέπεια. Τίποτε δε χάνεται, όλα εξετάζονται από το πολύ αυστηρό μάτι ενεργών χρηστών του εν λόγω ΜΚΔ και ενίοτε τα πράγματα αγριεύουν όταν υπάρχει διάσταση απόψεων. Δε λείπουν τα φαγητά, τα αποκαλυπτικά, τα σεξιστικά ή ρατσιστικά ποσταρίσματα ή οι φαιδρές αναρτήσεις για οποιοδήποτε θέμα. 

Είναι, σαφώς, θέμα επιλογής ποιους ακολουθείς και συνεπώς τι βλέπεις και ποιοι γενικά θέλεις να σε ακολουθούν βάσει αυτών που γράφεις ή για αυτά με τα οποία ασχολείσαι, από τη μουσική και τα σπορ μέχρι τη φύση, τη φωτογραφία, τη γυμναστική, το φαγητό ή τη γλωσσολογία. 

Δείτε ακόμη: 

Στον κόσμο του Twitter ο καθένας κάνει τις επιλογές του και για αυτές ανά πάσα στιγμή κρίνεται. Ίσως άδικα αλλά αυτοί έχουν -έστω άτυπα- οριστεί ως οι «κανόνες» του παιχνιδιού στον κόσμο του γαλάζιου πουλιού με τον περιορισμό στους χαρακτήρες, στοιχείο που αποτελεί και ένα από τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του Twitter. 

Κάπως έτσι είναι ο κόσμος του  Twitter στα δικά μου μάτια, ένας κόσμος στον οποίο δεν ακολουθώ trolls, παρά μόνο κάποιους που θέλουν να κρατούν την ανωνυμία τους και έχουν σαφώς μεγάλη απόσταση από αυτούς που περιγράφονται ως trolls. Και γιατί αναφέρω τα πιο πάνω; Μα για να τονίσω ότι κανένα troll δε θα επηρεάσει την άποψή μου. Εύκολα μπορεί να εμφανιστεί μπροστά μου, ασχέτως εάν δεν το ακολουθώ, αλλά πολύ μεγαλύτερη αξία έχει μια τοποθέτηση από κάποιον που βάζει το όνομά του και έχω αποκτήσει -μέσω Twitter έστω- σχέση εμπιστοσύνης μαζί του από τον όποιο άσχετο λογαριασμό θα πεταχτεί, περιστασιακά, μπροστά μου. 

Συνδέοντας τα πιο πάνω με το θέμα των τελευταίων ημερών με τα ψεύτικα προφίλ και τα trolls, καταλήγω στο ότι η διατήρηση από άτομα σε επιτελεία, κόμματα ή και πολιτικά πρόσωπα δεύτερων και τρίτων λογαριασμών στα ΜΚΔ το μόνο που πετυχαίνει είναι πολλή επιπλέον δουλειά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Διότι πώς θα πείσει το όποιο troll το οποίο απροκάλυπτα τάσσεται υπέρ του Α ή του Β με τις μεροληπτικές του απόψεις; Σε ποιους και κυρίως σε πόσους απευθύνονται; Τι αποτέλεσμα υπάρχει με αυτές τις μεθόδους και ιδίως σε μια αγορά όπως την κυπριακή, η οποία λόγω μεγέθους δεν μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί -ας πούμε- από στρατούς bots που συστηματικά θα διοχετεύσουν συγκεκριμένες πληροφορίες -ψεύτικες ή μη- στα ΜΚΔ. 

Την ίδια ώρα και με αφορμή την υπόθεση των τελευταίων ημερών για τα trolls ή fake accounts, θεωρώ χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε και τους τύπους των λογαριασμών που υπάρχουν σε όλα τα ΜΚΔ: 

•    Κανονικοί επώνυμοι λογαριασμοί 

•    Ψεύτικοι λογαριασμοί, δηλαδή λογαριασμοί με όνομα και φωτογραφία που δεν αντιστοιχούν σε υπαρκτό πρόσωπο. 

•    Λογαριασμοί δίχως όνομα, ίσως με κάποιο ψευδώνυμο των οποίων οι διαχειριστές θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Πολλοί από αυτούς χαρακτηρίζονται από χιούμορ ή για τη γνώση τους για κάποιο ειδικό θέμα ή γνωστικό πεδίο ή απλώς για το ότι διακριτικά θέλουν να υπάρχουν στον κόσμο του Twitter. 

•    Trolls: Αυτοί οι λογαριασμοί δεν είναι ίδιοι με τους ανώνυμους διότι πέραν της ανωνυμίας λειτουργούν με κάποια πολύ ειδικά χαρακτηριστικά. Αυτά έχουν κυρίως να κάνουν με την επιμονή έως εμμονή για συγκεκριμένα πρόσωπα ή κόμματα, έχουν ως στόχο να κάνουν κριτική ή να στηρίζουν σφοδρά συγκεκριμένες θέσεις και συνήθως συμπεριφέρονται με αλαζονεία, υπεροψία, ενίοτε απαξιώνουν, ειρωνεύονται ή και βρίζουν. 
Παράνομη δεν είναι καμία από τις πιο πάνω επιλογές. Και ένας επώνυμος, ας τον πούμε κανονικό, λογαριασμός μπορεί να αναφερθεί διότι παραβιάζει τους όρους που θέτει το Twitter (πχ για εξύβριση, ρατσιστικά-σεξιστικά σχόλια κ.α.). Επίσης, όποιος δε θέλει να έχει καμία απολύτως επικοινωνία με οποιοδήποτε λογαριασμό μπορεί να κάνει block ή έστω mute. 

Κοντολογίς, οι ψεύτικοι λογαριασμοί δε θα προσδώσουν σε κανέναν υποψήφιο περισσότερο κύρος, αξιοπιστία, εικόνα σοβαρότητας ή ουσιαστικών προτάσεων όπως απαιτούν οι ενεργοί πολίτες και όπως έχει ανάγκη ο τόπος για απεμπλοκή από δύσκολες συνθήκες στις οποίες έχει εισέλθει. Τα trolls είναι για καλαμπούρι, για καμιά μπηχτή άντε το πολύ και για κανένα «αποκαλυπτικό» σχόλιο που ίσως κάποιο επώνυμα να έχει αναστολές να κάνει. Και για να μην υποκρινόμαστε μεταξύ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι λίγο πολύ έχουν είτε δικούς τους λογαριασμούς χωρίς όνομα, είτε απλώς «δικούς τους» που κάνουν τις βρωμοδουλειές. Από ‘κει κι έπειτα έχουν πολλά να κάνουν οι υποψήφιοι για να πείσουν, πολύ πιο δύσκολα και που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη ευφυία από το να θεωρούν ότι 2-3 ή 10 λογαριασμούς της κακιάς ώρας θα πείσουν την κοινωνία να τους στηρίξει.