ΑΠΟΨΗ: Ανεξεταστέος; Και εσύ;

Ανοικτή επιστολή - Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής εικοστής, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Με αφορμή τα διάφορα που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τους ανεξεταστέους και τις ιδιαίτερες τους ανάγκες, τις τελευταίες μέρες,  προβληματίστηκα, αν και ως Ρομπέν των χαμένων θαυμάτων η ειδικότητα μου είναι τα θαύματα και όχι η εκπαίδευση. 

Στην αρχή, είπα να μην μιλήσω για ένα θέμα για το οποίο δεν γνωρίζω πολλά αλλά όταν το σκέφτηκα καλύτερα άλλαξα γνώμη. Και εξηγώ. Είμαι σίγουρος πως συμφωνείτε μαζί μου πως η εκπαίδευση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα θαύμα. Κάποτε επιτελείται και σε αλλάζει, σε μεταμορφώνει, σε ωθεί στα μεγάλα και στα υψηλά και ενίοτε σε καταβαραθρώνει, σε απογυμνώνει, σε ισοπεδώνει, σε εξευτελίζει και άλλα τέτοια «όμορφα» πολλά.

Βγαίνουν τα αποτελέσματα λοιπόν μετά τον δύσκολο δρόμο των εξετάσεων. Με μια ύλη βουνό και ένα βαθμό δυσκολίας ο οποίος ολοένα και αυξάνεται, σε ζητήματα τα οποία αποτύχαμε να νοηματοδοτήσουμε, άρα κανένα κίνητρο μάθησης δεν δημιουργούν. Εκπαίδευση, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, δεν είναι μόνο η επιτυχία στις εξετάσεις και ας διδάσκουμε εν τέλει με επικέντρωση στο εξεταστικό δοκίμιο- αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ας επικεντρωθούμε όμως στο θαύμα που λέγαμε. Κάθε παιδί μπαίνοντας στον κύκλο της εκπαίδευσης πιστεύει στο θαύμα. Πιστεύει πως μέσα από τη φοίτησή του, 14+ χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα μπορέσει να γίνει άξιος, ικανός, κριτικά σκεπτόμενος, παραγωγικός, δημιουργικός, ευτυχισμένος και πετυχημένος πολίτης. Στο ίδιο θαύμα πιστεύουν και οι γονείς του, αλλά και όσοι ασχολούνται, σχεδιάζουν, αναμορφώνουν, εμβολιάζουν, εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα. Στο ίδιο θαύμα επενδύουν όλες οι χώρες, όλοι όσοι οραματίζονται το μέλλον, όλοι όσοι σχεδιάζουν την οικονομία.

Αγνοούν (σκόπιμα) όμως όλοι αυτοί πως η αποτυχία σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν αφορά σε εκείνον που αποτυγχάνει αλλά στο ίδιο το σύστημα. Αγνοούν ακόμη πως το κόστος της αποτυχίας στο ίδιο το σύστημα επιστρέφει και αυξάνει τις δαπάνες του κράτους μακροπρόθεσμα. Αν κάποιος αποτύχει στο σχολείο και βρεθεί εκτοπισμένος από την ενεργό ζωή, πόσο μάλλον να καταλήξει σε εγκλεισμό, το κόστος μακροπρόθεσμα, φτάνει το εκατομμύριο. Έτσι λένε οι διεθνείς έρευνες τις οποίες συχνά-πυκνά επικαλούμαστε! 

Η στήριξη των ειδικών αναγκών και η διαχείριση της σχολικής αποτυχίας που εννοείται πως οδηγεί και στην παραβατικότητα,  είναι λοιπόν και ζητούμενο και απαίτηση στα πλαίσια την δικαιοσύνης στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και του δικαιώματος στη μάθηση. Για να μην τους χάσουμε πρέπει να τους φροντίσουμε, να τους αγκαλιάσουμε, να τους στηρίξουμε να φροντίσουμε να αυξήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητά τους, να καλύψουμε περιβαλλοντικά κενά ή και ζητήματα μαθησιακών και άλλων δυσλειτουργιών.

Την ίδια ώρα θα πρέπει η εκπαίδευση να επενδύει και στους άριστους. Γιατί οι άριστοι είναι η κινητήριος δύναμη και της αλλαγής και της καινοτομίας και της δημιουργικότητας. Είναι τα μυαλά που θα ωθήσουν την χώρα μας μπροστά. Citius, Altius, Fortius (Πιο Γρήγορα, Πιο Ψηλά, Πιο Δυνατά).

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και με τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού η οποία κρύβει ταλέντα και ειδικές ικανότητες και θα πρέπει να τους βγάλουμε τον καλύτερο τους εαυτό και να τους σπρώξουμε να φτάσουν στα όριά τους για να ανακαλύψουν ποιοι είναι και ποιοι θέλουν να γίνουν. Να τους δημιουργήσουμε το κίνητρο της προσφοράς και της συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Απλά πραγματάκια! Σωστά; Με ένα εκπαιδευτικό σύστημα εξετασιοκεντρικό και επικεντρωμένο στην ύλη. Με ένα αναλυτικό πρόγραμμα που αφήνει τη δυνατότητα και την ευθύνη της διαφοροποίησης στον εκπαιδευτικό της τάξης ή του μαθήματος. Με ένα μόνο τύπο απολυτηρίου- στον οποίο αλήθεια πώς να χωρέσει το παιδί με σύνδρομα, το παιδί με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές ή και άλλες δυσκολίες; Χωρίς βιώσιμες πολυθεματικές ομάδες στήριξης στα σχολεία – γιατί ναι μεν ο θεσμός υπάρχει πόσο βάρος όμως μπορεί να αντέξει χωρίς να καταρρεύσει;

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ευκολάκι! Και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι αγωνιούμε και διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας και… 

…απλώς θυμίζω πως έρχονται και τα αποτελέσματα της Timss και της PISA και τότε η εκπαίδευση θα πάρει κυριολεκτικά για ακόμη μια φορά φωτιά

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ. Να πιστέψουμε ξανά στο χαμένο θαύμα της Εκπαίδευσης. Να χαλάσουμε. Για να μπορέσουμε να ξανακτίσουμε.

*Η Έλενα Περικλέους είναι Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

Tags
Έλενα Περικλέους
 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1