Το θρίλερ δεν είναι ταινία, είναι ο νέος τρόπος της ζωής μας

Τώρα πρέπει να παλέψουμε μόνοι μας, το κράτος δεν αντέχει οικονομικά
  • Η οικονομία … βαρέθηκε να στηρίζεται στα πρόσκαιρα και ευάλωτα «πόδια» του τουρισμού
  • Κάθε θέση εργασίας που χάνεται είναι μια μαχαιριά για την οικονομία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΦΟΥ

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή μας που πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές. Ακόμη κι αν πρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα συνηθίσαμε να κάνουμε με ευκολία, ακόμη κι αν χάσουμε λάφυρα, ακόμη κι αν υποχρεωθούμε, εκ των πραγμάτων, να αλλάξουμε τρόπο εργασίας, ζωής και σκέψης.

Μια από αυτές τις μεγάλες, ιστορικές στιγμές, από αυτές που θα γραφτούν στην ιστορία και θα χαράξουν τη ζωή μας, είναι και η σημερινή συγκυρία. Η υγειονομική κρίση, η πανδημία του COVID - 19. Σαν καταιγίδα εισέβαλε στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, στα σπίτια και τις δουλειές μας, σαν τσουνάμι άλλαξε τις συνήθειές μας και μας υποχρέωσε σε μια νέα κανονικότητα. Αποστασιοποιημένοι από τους γύρω μας, μακριά από τους αγαπημένους μας, μακριά από τα γραφεία και τις συνήθειές μας. 

Καταλήγουμε όλοι ότι ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, από εκείνες που διαβάζαμε σε βιβλία ιστορίας, υπό άλλες συνθήκες, ή βλέπαμε σε ταινίες φαντασίας. Το θρίλερ δεν είναι ταινία του σινεμά, είναι πλέον ο νέος τρόπος της ζωής μας. Για να επιβιώσουμε, πρέπει να το ζήσουμε, με όλα τα πάνω και τα κάτω. Ήδη, το συνηθίσαμε. Με τις μάσκες και τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις στα γραφεία, στα σχολεία, σε κοινόχρηστους χώρους. 

Ό,τι και να συμβαίνει, όπως και να βγούμε από όλη αυτή την κατάσταση, όσο καλύτεροι ή χειρότεροι άνθρωποι κι αν γίνουμε, τα δεδομένα είναι εκεί. Σαφή και ξεκάθαρα. Μέσα σε πλαίσια ή χωρίς πλαίσια, μέσα στα πρωτόκολλα ή τα διατάγματα, στις οδηγίες των οργανισμών μας, στις επιχειρήσεις μας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι μεγάλες ανατροπές
Η νέα κανονικότητα, όπως συνηθίσαμε να την αποκαλούμε, όπως της δώσαμε και νέο όνομα φέρνει μεγάλες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές ανατροπές. Οι πρώτοι μήνες ήταν μεν εφιαλτικοί, γιατί κλειστήκαμε στα σπίτια μας, όμως οι κρατικές «ενέσεις» ήταν βάλσαμο για την ψυχή και το πορτοφόλι μας. Όσο κι αν πιεστήκαμε, όσο κι αν το παλέψαμε, όσο κι αν χάσαμε πολλά από τα δεδομένα μας. 

Τώρα, όμως, πρέπει να παλέψουμε μόνοι μας. Το κράτος δεν αντέχει οικονομικά να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με λίγες μοναδικές εξαιρέσεις μόνο όσους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τη νέα λαίλαπα που θερίζει.

Είναι στιγμές στη ζωή μας που δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Είναι στιγμές που άνθρωποι θα αναγκαστούν, να βρεθούν στους καταλόγους των ανέργων, γιατί, ναι πρέπει να βλέπουμε τις αλήθειες κατάματα χωρίς παρωπίδες, υπάρχουν επιχειρήσεις που καταρρέουν. Όμως, υπάρχουν και επιχειρήσεις και οργανισμοί που δεν έχουν πληγεί, ή που δεν δικαιολογείται ο τερματισμός της απασχόλησης του προσωπικού τους. Που βρίσκουν προσχήματα για να καταργήσουν ή να περικόψουν θέσεις εργασίας και να απολύσουν προσωπικό.

Κάθε θέση εργασίας που χάνεται είναι μια μαχαιριά για την οικονομία. Κάθε σπίτι χάνει εισόδημα, διαφοροποιούνται οι καταναλωτικές συμπεριφορές, πλήττονται επιχειρήσεις. Ένας φαύλος κύκλος που δεν έχει αρχή και τέλος.

Η νέα κρίση που διανύουμε είναι μια ευκαιρία για να πάρουμε για άλλη μια φορά το μάθημά μας. Η κρίση του 2008 και ό,τι ακολούθησε έφερε ανατροπές, όμως ταυτόχρονα έφερε και τη λήθη. Η νέα υγειονομική κρίση, πέραν από τα νέα μαθήματα που μας δίνει, όπως λέμε νέα τάξη πραγμάτων, θα δώσει άλλη μια νέα οικονομική διάσταση.

Ας ακούσουμε την οικονομία
Η οικονομία… βαρέθηκε να στηρίζεται στα πρόσκαιρα και ευάλωτα «πόδια» του τουρισμού. Η οικονομία… κουράστηκε να ζει με δανεικά και πολλές φορές αγύριστα. Η οικονομία… εξοντώθηκε να στηρίζει μη παραγωγικούς τομείς, μη παραγωγικούς κλάδους τους, την υπερμεγέθη λερναία ύδρα του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η οικονομία μάς στέλλει το δικό της σήμα κινδύνου. Και για άλλη μια φορά οφείλουμε, έχουμε υποχρέωση να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Να κάνουμε πράξη και τρόπο ζωής το τρίπτυχο:

  • Οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση.
  • Ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υφιστάμενα και στα νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Το lockdown μας έφερε πιο κοντά στην τεχνολογία, στην ψηφιοποίηση. Μας έμαθε να κάνουμε χρήση εργαλείων και καναλιών που μέχρι πρόσφατα μας ήταν άγνωστα. Μας έμαθε να ανακαλύπτουμε και να ενεργούμε. Ας μην πετάξουμε αυτή την εμπειρία. Ας τη μεγιστοποιήσουμε, ας την πάρουμε στα χέρια μας και ας την αναπτύξουμε, στη δουλειά μας, στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας.

Η γνώση είναι δύναμη. Και η δύναμη χτίζει το μέλλον. Τη νέα οικονομία, τη νέα αγορά εργασίας, τη νέα πραγματικότητα. Συνδυάζοντας το παλιό με το νέο, σε νέους ρυθμούς που μας επιβάλλουν οι νέες εποχές. Γιατί πάντοτε μέσα από τις μεγάλες ανατροπές, μέσα από τις μεγάλες προκλήσεις, μπορεί να βγει κάτι υπέροχα δημιουργικό και καινοτόμο. Τουλάχιστον μια αχτίδα ελπίδας για τη νέα γενιά!
 

Χρύσω Αντωνιάδου