Τι μας νοιάζει εμάς το Twitter;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η προτιθέμενη αγορά του Twitter από τον Elon Musk, άλλως κύριο Tesla, θα στοιχήσει δις το ΑΕΕ της Κύπρου! Ένας τέχνο -επιχειρηματίας μπαίνει δυναμικά στο χώρο της επικοινωνίας αγοράζοντας ένα μέσο που κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση.

Σε σύγκριση με τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram , το Twitter είναι σχετικά μικρό αλλά έχει αντιστρόφως ανάλογη προς το μέγεθός του επιρροή επειδή χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που είναι ενεργοί στον πολιτικό δημόσιο λόγο και μετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην άσκηση εξουσίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάτι συζητηθεί ή προβληθεί στο Twitter θα υπάρχει και στην ημερήσια πολιτική διάταξη. Σημαίνει επίσης, πως όπως ακριβώς και στις άλλες πλατφόρμες των social media το βασικότερο ερώτημα της λειτουργίας τους έχει να κάνει με τα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου.

Οι πολιτικές του Twitter, μέχρι τώρα, έχουν διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στη συζήτηση σχετικά με την «ελευθερία του λόγου» στο διαδίκτυο, δηλαδή πώς οι πλατφόρμες αποφασίζουν τι θα κάνουν. θέλουν να φιλοξενήσουν. Δεν είναι τυχαίος ο αποκλεισμός του πρώην Αμερικανού προέδρου γιατί κρίθηκαν τα tweets του πως προωθούσαν τη βία.

Οι πλατφόρμες των social media, παραμένουν ιδιωτικές, και όταν εμπλέκονται ιδιωτικοί παράγοντες, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελευθερίας του λόγου ενός ατόμου και του άλλου, και δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που ισχύει για όλες τις πλατφόρμες, σε όλες τις συνθήκες, σε όλες τις χώρες. Η προστασία της ελευθερίας του λόγου σ ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει λοιπόν να κάνει τόσο με την κρατική πολιτική αλλά και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο Musk δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει το κέρδος αλλά η ελευθερία του λόγου. Βέβαια, το τι ακριβώς περιέχει αυτή η ελευθερία δεν είναι ξεκάθαρο σε κανένα.

Ο αγώνας για το μέλλον του Twitter, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει δεν αφορά πραγματικά την ελευθερία του λόγου, αλλά την πολιτική ατζέντα που μπορεί να καταλήξει να εξυπηρετεί η πλατφόρμα. Για αυτό, στις ΗΠΑ πανηγυρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι και γενικότερα η Δεξιά, ενώ ανησυχούν οι Δημοκρατικοί, ακτιβιστές, και γενικά οι λιγότερο συντηρητικοί πολιτικοί παράγοντες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρωτοστατούν στην ενημέρωση χωρίς να είναι δημοσιογραφικά μέσα, δηλαδή χωρίς να έχουν την υποχρέωση αλλά και τη δυνατότητα να ασκήσουν δεοντολογικά το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Με ασαφή κριτήρια, με γνώμονα το ιδιωτικό συμφέρον διαμορφώνουν πλαίσια στα οποία η ενημέρωση φιλοξενείται στις πλατφόρμες. Αυτό είναι άκρως ενοχλητικό και συχνά επικίνδυνο.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου