Τι μάθαμε (;) τη δεκαετία του 2010 στην Κύπρο

Τα μαθήματα που πήραμε ή που θα έπρεπε να πάρουμε κατά τη δεκαετία που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο

Πολλά είναι τα μαθήματα που πήραμε ή που θα έπρεπε να πάρουμε κατά τη δεκαετία που ολοκληρώθηκε στην Κύπρου, από τις αποτυχίες, τις τραγωδίες και τις κακοτοπιές τις οποίες η χώρα βίωσε. 

Κωδικοποιώντας τα σημαντικότερα γράφω πιο κάτω για τα μαθήματα της δεκαετίας του 2010 που έγιναν παθήματα και έκαναν όλους μας -σ’ αυτόν τον τόπο- σοφότερους. Αλήθεια, μας έκαναν; 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μάθαμε ότι είναι σημαντικό το αξιόχρεο της χώρας να είναι τέτοιο που να της επιτρέπει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της σαν κανονικό κράτος. 

Μάθαμε ότι δεν πρέπει να κάνεις πολιτικά παιχνίδια και να σχοινοβατείς και μάλιστα για εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, στις οποίες εμπλέκονται συμφέροντα υπερδυνάμεων του πλανήτη. 

Μάθαμε ότι τα εκρηκτικά πρέπει να φυλάσσονται σωστά και επίσης μάθαμε ότι καλύτερα είναι να τα στέλνεις από ‘κει που ήρθαν παρά να κάνεις εμπόριο πολιτικών συμμαχιών με εκρηκτικά. 

Μάθαμε ακόμη ότι όταν βλέπεις την καταιγίδα να έρχεται πρέπει να προετοιμάζεσαι και εάν δεν το έχεις κάνει πρέπει τουλάχιστον να κάνεις ότι μπορείς από εκεί και πέρα και όχι απλώς να κλαις τη μοίρα σου. 

Μάθαμε πως παιχνίδια με αυτούς που σε δανείζουν δεν κάνεις. Μόνο να χάσεις έχεις και όχι να κερδίσεις. 

Μάθαμε παράλληλα, το αυτονόητο: Ότι δηλαδή δεν δεσμεύεσαι για κάτι για το οποίο δεν είσαι 100% σίγουρος. Στο κάτω κάτω λες το επίσης αυτονόητο ότι θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για το ένα ή το άλλο θέμα. 

Μάθαμε ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να εξέλθεις μίας οικονομικής κρίσης απ’ ότι να εισέλθεις σε αυτήν. 

Μάθαμε ότι κανένα επίδομα δεν είναι καλύτερο από το να έχει εργασία και εισόδημα κάποιος ή ένα νοικοκυριό και επίσης μάθαμε ότι ανάπτυξη χρειάζεται προκειμένου το κράτος να επωφελείται αυξημένων εσόδων και όχι φόρους επί φόρων. 

Μάθαμε ακόμη ούτε ιδιοκτήτης αεροπορικών εταιρειών ούτε και τραπεζίτης μπορεί να είναι το κράτος και αυτό το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο. 

Μάθαμε επίσης ότι με το Κυπριακό δεν παίζει και ότι μια νύχτα αποτυχίας μπορεί να κοστίσει χρόνια στασιμότητας στο εδώ και μισό αιώνα άλυτο πρόβλημα. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μάθαμε και όλοι να είμαστε πιο διαβασμένοι, πιο συνετοί, πιο νοικοκυρεμένοι και έχουμε βελτιώσει το πολιτικό μας κριτήριο, επιλέγοντας τους καλύτερους για να μας εκπροσωπούν και να διοικούν τον τόπο ωφέλημα. 

Αλήθεια, μάθαμε; 

Tags
Ανδρέας Κωστουρής
 
529
Thumbnail