Τι μάθαμε (;) τη δεκαετία του 2010 στην Κύπρο

Τα μαθήματα που πήραμε ή που θα έπρεπε να πάρουμε κατά τη δεκαετία που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο

Πολλά είναι τα μαθήματα που πήραμε ή που θα έπρεπε να πάρουμε κατά τη δεκαετία που ολοκληρώθηκε στην Κύπρου, από τις αποτυχίες, τις τραγωδίες και τις κακοτοπιές τις οποίες η χώρα βίωσε. 

Κωδικοποιώντας τα σημαντικότερα γράφω πιο κάτω για τα μαθήματα της δεκαετίας του 2010 που έγιναν παθήματα και έκαναν όλους μας -σ’ αυτόν τον τόπο- σοφότερους. Αλήθεια, μας έκαναν; 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μάθαμε ότι είναι σημαντικό το αξιόχρεο της χώρας να είναι τέτοιο που να της επιτρέπει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της σαν κανονικό κράτος. 

Μάθαμε ότι δεν πρέπει να κάνεις πολιτικά παιχνίδια και να σχοινοβατείς και μάλιστα για εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, στις οποίες εμπλέκονται συμφέροντα υπερδυνάμεων του πλανήτη. 

Μάθαμε ότι τα εκρηκτικά πρέπει να φυλάσσονται σωστά και επίσης μάθαμε ότι καλύτερα είναι να τα στέλνεις από ‘κει που ήρθαν παρά να κάνεις εμπόριο πολιτικών συμμαχιών με εκρηκτικά. 

Μάθαμε ακόμη ότι όταν βλέπεις την καταιγίδα να έρχεται πρέπει να προετοιμάζεσαι και εάν δεν το έχεις κάνει πρέπει τουλάχιστον να κάνεις ότι μπορείς από εκεί και πέρα και όχι απλώς να κλαις τη μοίρα σου. 

Μάθαμε πως παιχνίδια με αυτούς που σε δανείζουν δεν κάνεις. Μόνο να χάσεις έχεις και όχι να κερδίσεις. 

Μάθαμε παράλληλα, το αυτονόητο: Ότι δηλαδή δεν δεσμεύεσαι για κάτι για το οποίο δεν είσαι 100% σίγουρος. Στο κάτω κάτω λες το επίσης αυτονόητο ότι θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για το ένα ή το άλλο θέμα. 

Μάθαμε ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να εξέλθεις μίας οικονομικής κρίσης απ’ ότι να εισέλθεις σε αυτήν. 

Μάθαμε ότι κανένα επίδομα δεν είναι καλύτερο από το να έχει εργασία και εισόδημα κάποιος ή ένα νοικοκυριό και επίσης μάθαμε ότι ανάπτυξη χρειάζεται προκειμένου το κράτος να επωφελείται αυξημένων εσόδων και όχι φόρους επί φόρων. 

Μάθαμε ακόμη ούτε ιδιοκτήτης αεροπορικών εταιρειών ούτε και τραπεζίτης μπορεί να είναι το κράτος και αυτό το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο. 

Μάθαμε επίσης ότι με το Κυπριακό δεν παίζει και ότι μια νύχτα αποτυχίας μπορεί να κοστίσει χρόνια στασιμότητας στο εδώ και μισό αιώνα άλυτο πρόβλημα. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μάθαμε και όλοι να είμαστε πιο διαβασμένοι, πιο συνετοί, πιο νοικοκυρεμένοι και έχουμε βελτιώσει το πολιτικό μας κριτήριο, επιλέγοντας τους καλύτερους για να μας εκπροσωπούν και να διοικούν τον τόπο ωφέλημα. 

Αλήθεια, μάθαμε; 

Tags
Ανδρέας Κωστουρής
 
283
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ*

ad1mobile

Είναι γενική παραδοχή ότι ‘ο περί Ενοικιοστασίου Νόμος’ είναι αναχρονιστικός και πρέπει να καταργηθεί γιατί δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο. 

Ο νόμος αυτός έγινε μετά την εισβολή του 1974 με σκοπό να προστατέψει τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές, από πιθανούς πλεονέκτες ιδιοκτήτες. Παρόμοιοι νόμοι είχαν γίνει και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά από πολέμους ή θεομηνίες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είτε καταργηθήκαν τελείως, είτε παρέμειναν σε μορφή που δεν δημιουργούν προβλήματα στην αγορά ακινήτων. Στην δική μας περίπτωση, όχι μόνο δεν τροποποιήθηκαν οι πρόνοιες του νόμου, αλλά επεκτάθηκαν για να περιλαμβάνουν όλα τα ακίνητα που κτίστηκαν μέχρι τις 31/12/1999 σε όλες τις πόλεις και κάποια χωριά. 

Οι βασικές πρόνοιες του ενοικιοστάσιου που δημιουργούν στρεβλώσεις, είναι οι εξής:

1/ Το ύψος της μέγιστης αύξησης που επιτρέπεται να απαιτηθεί από τους θέσμιους ενοικιαστές, καθορίζεται κάθε δεύτερο Απρίλη, από την κυβέρνηση. Δυστυχώς οι αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνόντων δεν βασίζονται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια αλλά μάλλον σε ψηφοθηρικές προσεγγίσεις που περιόρισαν σημαντικά τις αυξήσεις των ενοικίων στα ενοικιοστασιακά ακίνητα.

2/ Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να επανακτήσει ένας ιδιοκτήτης την κατοχή του ακινήτου του και να τερματίσει την ενοικίαση, είναι καθορισμένοι στον νόμο. Με τους αργούς ρυθμούς διεκπεραίωσης υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων μας είναι σχεδόν αδύνατον να ανακτήσει ένας ιδιοκτήτης το ακίνητο του για οποιοδήποτε λόγο σε χρόνο λιγότερο των επτά ετών. 

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, τα ενοικιοστασιακά ακίνητα, τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού αριθμού ακινήτων προς ενοικίαση στις πόλεις, ενοικιάζονται με ενοίκια πολύ χαμηλότερα των υπολοίπων ακινήτων. Αυτό δημιουργεί ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και ακίνητα δύο ταχυτήτων. Στο νόμο του ενοικιοστασίου οφείλεται εν μέρη και η σημαντική αύξηση των ενοικίων, που παρουσιάστηκε τελευταίως στα μη ενοικιοστασιακά ακίνητα λόγω του ότι τα μισά ακίνητα έχουν βγει εκτός αγοράς ενοικίων και για αυτό όλη η ζήτηση επικεντρώθηκε στα άλλα μισά. 

Υπάρχει τώρα πρόταση νόμου για τροποποίηση του σχετικού νόμου. Η πρόταση για αλλαγή της νομοθεσίας η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής σε μια από τις επόμενες Παρασκευές, στοχεύει στην επίσπευση έξωσης θέσμιων ενοικιαστών σε περίπτωση μη πληρωμής ενοικίων. Είναι θετικό ότι κάποιοι βουλευτές τόλμησαν να προτείνουν αλλαγή σε αυτή την ‘ιερή αγελάδα’ που ονομάζεται ενοικιοστάσιο. Θα ήταν πιο ουσιαστική η βελτίωση εάν για παράδειγμα η πρόταση ήταν για σταδιακή κατάργηση του νόμου. 

Με τις σημερινές συνθήκες είναι οι ιδιοκτήτες που χρειάζονται την προστασία του νόμου από τους ενοικιαστές παρά το αντίθετο. Οι ιδιοκτήτες, μαστίζονται από ενοικιαστές που είναι κακοπληρωτές, δημιουργούν ζημιές, αφήνουν λογαριασμούς απλήρωτους και δεν μπορούν βρουν το δίκαιο τους σε εύλογο χρονικό διάστημα στα κυπριακά δικαστήρια. Επιπλέον, το ενοίκιο είναι το μοναδικό εισόδημα που τριπλοφορολογείται, δηλαδή πληρώνει φόρο εισοδήματος, άμυνα και ΓΕΣΥ. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad2mobile

Καταλήγοντας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας για να μπορούν να προσφέρουν ακίνητα προς ενοικίαση με λογικά ενοίκια. Μεταξύ άλλων πρέπει να τροποποιηθεί ουσιαστικά ο νόμος του ενοικιοστασίου, να απλοποιηθούν και να εκσυγχρονιστούν οι σχετικές φορολογίες στα ακίνητα, να αυξηθεί η ταχύτητα με την οποία τα δικαστήρια μας αποφασίζουν σε διαφορές ιδιοκτητών -ενοικιαστών, και να βελτιωθεί ο νόμος για κοινόκτητες οικοδομές. 

*Διευθυντής FOX Smart Estate Agency, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

article 1