Το Twitter ανήκει πια αλλού

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η είδηση της εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk μετά από μήνες εξαγγελιών, νομικών  διεργασιών, προσχημάτων και συζητήσεων ήρθε στο τέλος αυτής της βδομάδας. Ο Musk  δεν είναι ο μόνος που αξιοποιεί την τεράστια επιρροή του, η οποία εκτείνεται πέρα από τον πραγματικό του πλούτο, για να διαμορφώσει το παρόν και το μέλλον. Η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας και οι ηγέτες της τεχνολογίας μας διαβεβαιώνουν ότι είναι μοναδικά εξοπλισμένοι για να προσφέρουν ακόμη πιο μεγάλες καινοτομίες, καλύτερη ποιότητα ζωής, ένα μαγικό αύριο.

Η πρώτη πράξη του καινούριου ιδιοκτήτη ήταν όπως αναμενόταν, η  απομάκρυνση από τα πόστα τους των βασικών συντελεστών της πλατφόρμας. Από τους πρώτους που αντέδρασαν και ο Trump, (για πόσο ακόμα άραγε θα παραμείνει τιμωρημένος, εκτός πλατφόρμας;) δήλωσε «πολύ χαρούμενος που το Twitter βρίσκεται πλέον σε λογικά χέρια».

>>>Διαβάστε επίσης: Οι ειδήσεις που μας ταράζουν, πεθαίνουν πιο νωρίς;<<<

Ο Musk  ανέφερε πως ήθελε να αγοράσει το  Twitter  ώστε να είναι γίνει  μια ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα ιδεών, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Έχει πει ότι θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να πει οτιδήποτε θέλει στην πλατφόρμα, αρκεί να είναι νόμιμο.  Δήλωσε ακόμα ότι θα χρησιμοποιήσει αλγόριθμους για να προωθήσει και να υποβαθμίσει ανάλογα, περιεχόμενο, υποστηρίζοντας την «ελευθερία του λόγου» αλλά όχι την «ελευθερία πρόσβασης». Αλλά  επειδή πολλές φορές το νόμιμο δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε ορθό, και η ελευθερία του λόγου χρησιμοποιείται σαν πρόφαση για κακοποιητικό λόγο, αναδύθηκαν ξανά όλες εκείνες οι προειδοποιήσεις για την έξαρση της ρητορικής του μίσους και κύρια της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα.

>>>Διαβάστε επίσης:Οι λέξεις έχουν πολλαπλές σημασίες<<<

Παρακολουθώντας, τις πολύμηνες διαδικασίες που οδήγησαν στη συμφωνία Elon-Twitter, μπορεί κάποιος τελικά να πει με σχετική βεβαιότητα, πως αυτό που λέει ο Musk ότι θα κάνει πιθανότατα  να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνει στην πραγματικότητα. Όμως, τους επόμενους μήνες, οι εργαζόμενοι του Twitter και οι χρήστες του Twitter θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ταραχώδεις καιρούς.  

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick