Ξένες επενδύσεις: Φέρνοντας την Ινδία πιο κοντά στην Κύπρο

Η Ινδία κρύβει τεράστιες επενδυτικές προοπτικές και για την Κύπρο

Του Γιώργου Καμπανέλλα* 

Η Ινδία, η αναδυόμενη οικονομία των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καθορίσει ως στόχο τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών της αλληλεπιδράσεων, προσβλέποντας μέχρι το 2025 να φθάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έκτη σήμερα στον κόσμο οικονομία της Ινδίας, θα αναδειχθεί μέχρι το 2035 ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, μετά την οικονομία της Κίνας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια, η οποία κρύβει τεράστιες επενδυτικές προοπτικές και για την Κύπρο. Μάλιστα, η αβεβαιότητα του  Brexit φαίνεται να διανοίγει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Κύπρο στο επίπεδο της προσέλκυσης εταιρειών για την ίδρυση έδρας ή για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους, αλλά και για την εισροή funds ινδικών συμφερόντων. Η Ινδία, όπως και η Κύπρος είναι μέλος της κοινοπολιτείας, ενώ η χώρα μας διαθέτει όπως και η Ινδία νομικό σύστημα βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο. Πρόσθετο πλεονέκτημα είναι και η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει πρόσφατα επαναβεβαιωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.  

Ήδη η Κύπρος συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων επενδυτών στην Ινδία, με συνολικές επενδύσεις που φθάνουν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι παραδοσιακά εξαιρετικές διακρατικές σχέσεις, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την προώθηση της Κύπρου κυρίως ως πύλης εισόδου στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και τις αγορές της νοτιοανατολικής μεσογείου. 

Όχι τυχαία, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής του, έχει κατατάξει την αγορά αυτή ψηλά στις προτεραιότητες των προωθητικών του δράσεων καταρτίζοντας συγκεκριμένο πλάνο. Η προώθηση της Κύπρου, η διερεύνηση και αξιοποίηση ευκαιριών που δυνατό να υπάρχουν στην τεράστια γεωγραφική περιοχή που εξαπλώνεται από το Νέο Δελχί μέχρι το Τόκυο, και που πέραν της Ινδίας περιλαμβάνει τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Νότιας Ασίας καθώς και της Άπω Ανατολής, έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του Invest Cyprus. 

Μετά την προώθηση της χώρας μας στην Ιαπωνική πρωτεύουσα στην παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας τον περασμένο Μάιο και το επιτυχημένο roadshow στις τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τον επόμενο μήνα, ο Invest Cyprus πραγματοποίησε προ λίγων ημερών σειρά προωθητικών δράσεων σε τρεις πόλεις της Ινδίας με διαφορετική στόχευση στην κάθε περίπτωση. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ενημέρωση της ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, με ζητούμενο την προσέλκυση εταιρειών για την ίδρυση έδρας ή μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους στο νησί, καθώς και άμεσων ξένων επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας, των επενδυτικών ταμείων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μεγάλα τουριστικά έργα, καθώς και στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. 

Συγκεκριμένα, ενώπιων συνολικά 250 επιχειρήσεων σε τρεις μεγάλες πόλεις της Νότιας Ινδίας, οι οποίες πληθυσμιακά ξεπερνούν τα 40εκ συνολικά, παρουσιάσαμε στο πλαίσιο πέντε διαφορετικών εκδηλώσεων και δεκάδων b2b συναντήσεων, τις προοπτικές που μπορεί η Κύπρος να προσφέρει. 

Προοπτικές επωφελών συνεργασιών υπάρχουν και στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Ως γνωστόν η Ινδία διαθέτει μία δημοφιλή εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, στην οποία συγκαταλέγεται και το γνωστό Bollywood. H παρουσία μας φέτος στην τελετή των διεθνών βραβείων του Ινδικού Κινηματογράφου, καταδεικνύει τις προοπτικές στον τομέα αυτό. Κατά την παραμονή μας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με σημαντικούς παράγοντες του Bollywood και να επισκεφθούμε μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, παρουσιάζοντας τους την προοπτική της παραγωγής ινδικών ταινιών στην χώρα μας. 

Ως Invest Cyprus είμαστε πεπεισμένοι ότι με την κατάλληλη προώθηση, η Κύπρος μπορεί να τοποθετηθεί στις επιλογές των ινδικών επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων που έχουν στο στόχαστρο τους την μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Το επικείμενο Brexit και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί στο Λονδίνο, τον παραδοσιακό ευρωπαϊκό προορισμό των Ινδικών επιχειρήσεων, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προώθηση της Κύπρου ως εναλλακτικής πύλης εισόδου στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, με ταυτόχρονη πρόσβαση στις αγορές της νοτιοανατολικής μεσογείου λόγω γειτνίασης, αλλά και των υπόλοιπων 60 και πλέον χωρών με τις οποίες η χώρας μας διαθέτει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ταυτόχρονα δε, καθιστούν επιτακτική την συνεχή και έντονη παρουσία στην Ινδία του Invest Cyprus, του οργανισμού του κράτους που είναι υπεύθυνος για την ολοκληρωμένη προώθηση της χώρας στο εξωτερικό ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ενδεχόμενη ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας της Δημοκρατίας στη χώρα μέσω της Διπλωματικής μας Αποστολής αναμφίβολα θα συμβάλει θετικά στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που τροχοδρομούνται από τον Οργανισμό μας.

*Γενικός Διευθυντής Invest Cyprus

Γιώργος Καμπανέλλας
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1