Ξένες επενδύσεις: Φέρνοντας την Ινδία πιο κοντά στην Κύπρο

Η Ινδία κρύβει τεράστιες επενδυτικές προοπτικές και για την Κύπρο

Του Γιώργου Καμπανέλλα* 

Η Ινδία, η αναδυόμενη οικονομία των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καθορίσει ως στόχο τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών της αλληλεπιδράσεων, προσβλέποντας μέχρι το 2025 να φθάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έκτη σήμερα στον κόσμο οικονομία της Ινδίας, θα αναδειχθεί μέχρι το 2035 ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, μετά την οικονομία της Κίνας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια, η οποία κρύβει τεράστιες επενδυτικές προοπτικές και για την Κύπρο. Μάλιστα, η αβεβαιότητα του  Brexit φαίνεται να διανοίγει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Κύπρο στο επίπεδο της προσέλκυσης εταιρειών για την ίδρυση έδρας ή για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους, αλλά και για την εισροή funds ινδικών συμφερόντων. Η Ινδία, όπως και η Κύπρος είναι μέλος της κοινοπολιτείας, ενώ η χώρα μας διαθέτει όπως και η Ινδία νομικό σύστημα βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο. Πρόσθετο πλεονέκτημα είναι και η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει πρόσφατα επαναβεβαιωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.  

Ήδη η Κύπρος συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων επενδυτών στην Ινδία, με συνολικές επενδύσεις που φθάνουν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι παραδοσιακά εξαιρετικές διακρατικές σχέσεις, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την προώθηση της Κύπρου κυρίως ως πύλης εισόδου στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και τις αγορές της νοτιοανατολικής μεσογείου. 

Όχι τυχαία, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής του, έχει κατατάξει την αγορά αυτή ψηλά στις προτεραιότητες των προωθητικών του δράσεων καταρτίζοντας συγκεκριμένο πλάνο. Η προώθηση της Κύπρου, η διερεύνηση και αξιοποίηση ευκαιριών που δυνατό να υπάρχουν στην τεράστια γεωγραφική περιοχή που εξαπλώνεται από το Νέο Δελχί μέχρι το Τόκυο, και που πέραν της Ινδίας περιλαμβάνει τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Νότιας Ασίας καθώς και της Άπω Ανατολής, έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του Invest Cyprus. 

Μετά την προώθηση της χώρας μας στην Ιαπωνική πρωτεύουσα στην παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας τον περασμένο Μάιο και το επιτυχημένο roadshow στις τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τον επόμενο μήνα, ο Invest Cyprus πραγματοποίησε προ λίγων ημερών σειρά προωθητικών δράσεων σε τρεις πόλεις της Ινδίας με διαφορετική στόχευση στην κάθε περίπτωση. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ενημέρωση της ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, με ζητούμενο την προσέλκυση εταιρειών για την ίδρυση έδρας ή μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους στο νησί, καθώς και άμεσων ξένων επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας, των επενδυτικών ταμείων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μεγάλα τουριστικά έργα, καθώς και στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. 

Συγκεκριμένα, ενώπιων συνολικά 250 επιχειρήσεων σε τρεις μεγάλες πόλεις της Νότιας Ινδίας, οι οποίες πληθυσμιακά ξεπερνούν τα 40εκ συνολικά, παρουσιάσαμε στο πλαίσιο πέντε διαφορετικών εκδηλώσεων και δεκάδων b2b συναντήσεων, τις προοπτικές που μπορεί η Κύπρος να προσφέρει. 

Προοπτικές επωφελών συνεργασιών υπάρχουν και στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Ως γνωστόν η Ινδία διαθέτει μία δημοφιλή εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, στην οποία συγκαταλέγεται και το γνωστό Bollywood. H παρουσία μας φέτος στην τελετή των διεθνών βραβείων του Ινδικού Κινηματογράφου, καταδεικνύει τις προοπτικές στον τομέα αυτό. Κατά την παραμονή μας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με σημαντικούς παράγοντες του Bollywood και να επισκεφθούμε μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, παρουσιάζοντας τους την προοπτική της παραγωγής ινδικών ταινιών στην χώρα μας. 

Ως Invest Cyprus είμαστε πεπεισμένοι ότι με την κατάλληλη προώθηση, η Κύπρος μπορεί να τοποθετηθεί στις επιλογές των ινδικών επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων που έχουν στο στόχαστρο τους την μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Το επικείμενο Brexit και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί στο Λονδίνο, τον παραδοσιακό ευρωπαϊκό προορισμό των Ινδικών επιχειρήσεων, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προώθηση της Κύπρου ως εναλλακτικής πύλης εισόδου στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, με ταυτόχρονη πρόσβαση στις αγορές της νοτιοανατολικής μεσογείου λόγω γειτνίασης, αλλά και των υπόλοιπων 60 και πλέον χωρών με τις οποίες η χώρας μας διαθέτει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ταυτόχρονα δε, καθιστούν επιτακτική την συνεχή και έντονη παρουσία στην Ινδία του Invest Cyprus, του οργανισμού του κράτους που είναι υπεύθυνος για την ολοκληρωμένη προώθηση της χώρας στο εξωτερικό ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ενδεχόμενη ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας της Δημοκρατίας στη χώρα μέσω της Διπλωματικής μας Αποστολής αναμφίβολα θα συμβάλει θετικά στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που τροχοδρομούνται από τον Οργανισμό μας.

*Γενικός Διευθυντής Invest Cyprus

Γιώργος Καμπανέλλας
 
218
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Όλος ο πλανήτης σχεδόν με αμηχανία παρακολουθούσε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε στην ατζέντα του θέματα από τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας -που αφορούν και τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ- αλλά και το Brexit που επίσης επηρεάζει -έστω και μερικώς την Κύπρο

ad1mobile

Ταυτόχρονα ένα νέο δημοσίευμα έφερε εκ νέου την Κύπρο στο στόχαστρο κριτικής για το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, την ώρα που στο εσωτερικό και παρόλο που οι συνθήκες δεν συγκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο με αυτές του 2013, μεγάλη μερίδα του κόσμου εμφανίζεται απογοητευμένη, θυμωμένη, απαισιόδοξη. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Κι όμως, αυτό που πυροδότησε μεγάλη συζήτηση κυρίως στα social media, δεν ήταν κάποιο από τα παραπάνω θέματα, ούτε κάποιο σημαντικό κοινωνικό θέμα (για παράδειγμα το θέμα με την προσευχή στα σχολεία) ή η απάτη με τους άστεγους στη Λεμεσό. Αυτό που πήρε έκταση, οδήγησε σε αναλύσεις και διαφωνίες επί διαφωνιών ήταν τα νέα παγκάκια που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας

Ναι! Τα παγκάκια. 

Το σχήμα, η χρήση και χρηστικότητά τους, το πόσο άνετα ή όχι είναι, το χρώμα και εάν λερώνεται, ακόμη και χιουμοριστικά ή σαρκαστικά σχόλια ήταν αυτά που κυριάρχησαν την περασμένη βδομάδα σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης. 

Τα σημαντικά βεβαίως είναι αλλού και φαίνεται ή καλύτερα μοιάζουμε να τους γυρίζουμε την πλάτη. Μια ακτίνα 309 χιλιομέτρων χωρίζει την Πλατεία Ελευθερίας από τη «γειτονική», συριακή πόλη Ιντλίπ, μια περιοχή η οποία αποτέλεσε κατά καιρούς επίκεντρο και στόχο στα χρόνια του εννεαετούς -σχεδόν- πολέμου στη Συρία. Η απόσταση από το Ιντλίπ είναι όση περίπου η απόσταση που χωρίζει την Πάφο από τον Απόστολο Ανδρέα. Η εγγύτητα της Κύπρου με την πλέον αιματηρή περιοχή της Μέσης Ανατολής τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται να μην αγγίζει ιδιαίτερα την κυπριακή πραγματικότητα όπως ούτε οι προσφυγικές ροές προς η χώρα μας. Παράλληλα, η κυπριακή κοινωνία από τη μια παρουσιάζει έντονα στοιχεία κόπωσης και από την άλλη μηδαμινή δημιουργική, παραγωγική και αισιόδοξη διάθεση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Και μια κοινωνία που δεν δημιουργεί, δεν οραματίζεται, δεν σχεδιάζει και κυρίως δεν υλοποιεί είναι καταδικασμένη να περάσει νέες οικονομικές κρίσεις, να βουλιάξει σε νέες κοινωνικές ανισορροπίες και να κολλήσει σε βάλτους κινδυνεύοντας να σαπίσει όπως ακριβώς συμβαίνει με το στάτους κβο του Κυπριακού. 

Ο επικείμενος ανασχηματισμός Αναστασιάδη έχει πολλά να δώσει εάν οι επιλογές θα είναι τέτοιες που θα παράξουν έργο, θα δώσουν λύσεις και θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η κοινωνία θα πνιγεί ξανά στην τοξικότητα των επόμενων τριών εκλογικών διαδικασιών, οι οποίες με αρχή τον Μάιο του 2021 έχουν απόσταση λιγότερο από δύο χρόνια. Και τα θέματα για τα οποία πρέπει να γίνουν πραγματικά σοβαρές συζητήσεις, εισηγήσεις και έργα σε καμία περίπτωση δεν αφορούν κανένα παγκάκι όσο περίεργο κι αν είναι. 

article 1