H κυριαρχία του όμως φαίνεται πως απειλείται από τη σταθερή άνοδο των περίπου 2.000 μικρότερων ψηφιακών νομισμάτων

Μπορεί το bitcoin να αποτελεί τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων, η κυριαρχία του όμως φαίνεται πως απειλείται από τη σταθερή άνοδο των περίπου 2.000 μικρότερων ψηφιακών νομισμάτων, των επονομαζόμενων altcoins.

H απότομη άνοδος και πτώση του bitcoin -έχοντας απογειωθεί έως και τα 20.000 δολάρια στα τέλη του 2017 για να χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του την επόμενη χρονιά- οι φόβοι για μια νέα φούσκα, αλλα και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις απο χάκερ φαίνεται να επισκιάζουν τη «λάμψη» του bitcoin, παρόλο που η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων έχει επανέλθει δυναμικά στο ραντάρ των επενδυτών, με το bitcoin να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 8.000 δολαρίων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα altcoins φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος έναντι του μεγαλύτερου «ξαδέλφου» τους. Το bitcoin αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων -η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται στα 240 δισ. δολάρια- από 90% μόλις πριν από μία διετία. Από την άλλη πλευρά η πορεία των εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων -όπως τα ethereum, Binance Coin, Bitcoin Cash, Tether, Monero και Dash- παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιδόσεις του bitcoin. Tα δύο μεγαλύτερα altcoins το ethereum και το XRP, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα-πέμπτο της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με κεφαλαιοποίηση 22 και 17 δισ. δολαρίων αντιστοίχως.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Παρά τις προκλήσεις από τα εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα, η αξία του bitcoin έχει σχεδόν διπλασιασθεί από τις αρχές του έτους, έχοντας επιδοθεί σε ράλι με κέρδη σχεδόν 30% τις τελευταίες ημέρες, αγγίζοντας χθες τα υψηλότερα επίπεδα δεκαμήνου. Πέρυσι, όμως είχε χάσει σχεδόν τα δύο-τρίτα της αξίας του. Η έντονη μεταβλητότητα έχει αποθαρρύνει τους mainstream επενδυτές, από συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι διαχειριστές ενεργητικού, η συμβολή των οποίων θεωρείται σημαντική για την ενίσχυση του κύρους του ως περιουσιακού στοιχείου και όχι ως εργαλείου για τους κερδοσκόπους που το θεωρούν πολλοί.

Το bitcoin δυσκολεύεται επίσης να πείσει τους επιφυλακτικούς ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέσο ψηφιακών πληρωμών.

 
200
Thumbnail

Πολλοί, για να δικαιολογήσουν την άποψή τους περί φούσκας στο Bitcoin, εστιάζουν στην κορυφή των 20.000 δολαρίων και τη μετέπειτα πτώση του. Ωστόσο, όταν εστιάζεις σε μια μικρή περίοδο, χάνεις τη μεγάλη εικόνα.

ad1mobile

Ολοκληρωμένη οπτική έχει όποιος κοιτάξει όλες τις κορυφές που έχουν υπάρξει στην πορεία των 10 χρόνων της ζωής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος. Θα ανακαλύψει πως κάθε κορυφή ήταν πάντα υψηλότερα από την προηγούμενη και κυρίως συνέχεια δημιουργούνται υψηλότερα χαμηλά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Τα χαμηλά του Bitcoin ανά έτος (σε δολάρια):

2011: 1

2012: 4

2013: 65

2014: 200

2015: 185

2016: 365

2017: 780

2018: 3.200

Το Bitcoin δεν έχει τα χαρακτηριστικά της φούσκας. Εμφανίζει τα ελαττώματα και τον ενθουσιασμό όλων των οραμάτων. Ό,τι γεννιέται από ένα όραμα, είναι μοιραίο να περιέχει και απογοητεύσεις. Ο μόνος τρόπος να το κρατήσεις τέλειο και ατόφιο, είναι να μην το επιχειρήσεις ποτέ.

Πώς όμως είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που ανέβηκε και το 2011, και το 2013, και το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες, όποτε έσκαγαν, δεν ξανασηκώνονταν. Οι επενδυτές, στο τέρμα της διαδρομής, αντιλαμβάνονταν ότι υπήρξαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Αυτό δεν συνέβη με το Bitcoin. Οι προσδοκίες αναπτερώνονται συνέχεια, παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία. Παρά το γεγονός πως απέναντί του έχει ως αντίπαλο δέος το πανίσχυρο χρηματοοικονομικό κατεστημένο.

1

Ποσοστό ανόδου (ή πτώσης) ανά έτος:

2011: +1473%

2012: +186%

2013: +5507%

2014: -58%

2015: +35%

2016: +125%

2017: +1331%

2018: -73%

2019: +116% (μέχρι σήμερα)

Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να μας εκπλήξει ή να μην το έχουμε ξαναδεί. Είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο. Ο ενθουσιασμός εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Μόνο παράλογο δεν είναι να υποθέσουμε πως θα υπάρξει ένα άλλο κύμα και θα πρέπει να είναι πιο συναρπαστικό από το τελευταίο. Πόσο πιο συναρπαστικό, θα πείτε!

Την περίοδο του τελευταίου ανοδικού κύματος, ας δούμε τις τιμές και πόσο γρήγορα κινήθηκε:

Από 8.000 σε 10.000: 11 ημέρες

Από 10.000 σε 12.000: 7 ημέρες

Από 12.000 σε 14.000: 1 ημέρα

Από 14.000 σε 16.000: 1 ημέρα

Από 16.000 σε 18.000: 8 ημέρες

Οι νέες συνθήκες

Άραγε έχει νόημα η σύγκριση με παλαιότερες εποχές, όπου ήταν λίγες χιλιάδες οι χρήστες του Bitcoin, ενώ σήμερα μιλάμε για εκατομμύρια; Επειδή εκτός των άλλων, σημαίνει πως αυτή τη φορά χρειάζεται να επενδυθούν πολλά λεφτά, προκειμένου να συνεχιστεί η τάση. Το 2014-2015, λίγες δεκάδες εκατομμύρια ήταν τεράστιο ποσό, που μπορούσε να το εκτοξεύσει. Τώρα χρειάζονται δισεκατομμύρια για να αποφέρουν το ίδιο ποσοστό ανόδου.

Είναι λάθος να θεωρείτε πως παλαιότερα τα πράγματα ήταν εύκολα. Μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Το 2014-2015 ο επενδυτής δεν είχε κάτι ελπιδοφόρο μπροστά του. Δεν υπήρχε το lighting network, ούτε πολλά ανταλλακτήρια. Το Mr Gox μόλις είχε καταρρεύσει και όλοι ήταν φοβισμένοι, χωρίς προοπτική.

Πλέον όλα είναι διαφορετικά. Ακόμα όμως και το 2018, την περίοδο της απογοήτευσης, το κλίμα μπορεί να ήταν επιβαρυμένο, αλλά ποτέ δεν έγινε μίζερο. Οι μόνοι που πούλησαν και εγκατέλειψαν τον χώρο ήταν οι ευκαιριακοί και ανίδεοι επενδυτές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών, με τα ατελείωτα δισεκατομμύρια, αρκεί για να αλλάξουμε επίπεδο παιχνιδιού. Αν ισχυριζόσουν στον πρώτο κύκλο ότι υπήρχε έστω και ως ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα φώναζαν νοσοκόμους να σου προβάρουν τη λευκή ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα. Κι όμως, δεν θα ήσουν εσύ ο τρελός.

Η αγορά σήμερα

Μετά τη μεγάλη εικόνα και το όραμα, ας επανέλθουμε στο παρόν. Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, πλησιάζουμε στο τέλος μιας τριγωνικής συσσώρευσης. Τι μας περιμένει στο τέρμα της; Το πιθανότερο είναι μια απότομη κίνηση από την πλευρά που θα σπάσει πρώτη. Συνεπώς οι traders προβλέπεται να περάσουν το Σαββατοκύριακο των εκλογών πάνω από την οθόνη, αν θέλουν να μη ρισκάρουν να χάσουν την ευκαιρία.

1

Η αγορά έχει ανακάμψει αισθητά σήμερα. Όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν σημαντικά κέρδη, με τη μεγαλύτερη άνοδο να την έχει το Litecoin. Έφτασε τα 98,52 δολάρια ή 13,71% παραπάνω από χθες την ίδια ώρα. Το Bitcoin ξεπέρασε πάλι τις 8.000 δολάρια.

ad2mobile

1

euro2day.gr

article 1