Το κρυπτονόμισμα άρχισε εκ νέου να αποδεικνύει ότι παραμένει ισχυρό και μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα

Το Bitcoin, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, σπάει τις αλυσίδες. Η κίτρινη οριζόντια γραμμή στο επίπεδο των 6.000 δολαρίων, όντως αποτελούσε ισχυρό εμπόδιο στην άνοδο. Απόδειξη είναι πως το Bitcoin κοντοστάθηκε για λίγες ημέρες αναποφάσιστο (με το λευκό πλαίσιο έχουμε βάλει σε ζουμ το ωριαία διάγραμμα). Ωστόσο η δυναμική που είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα ήταν μεγάλη. Από την στιγμή που διασπάστηκε η αντίσταση προς τα πάνω με πολύ μεγάλο όγκο, δεν υπήρχε τίποτα να το συγκρατήσει.

Η ανώτατη τιμή που έκανε τις τελευταίες ώρες ήταν 7.350 δολάρια. Ξέρετε πότε έπιασε για πρώτη φορά αυτήν την τιμή; Στις 4 Νοεμβρίου του 2017, κατά σύμπτωση και πάλι Σάββατο. Γιατί σας το λέμε; Επειδή αρκούσαν 42 ημέρες για να φτάσει την ανώτατη τιμή που έφτασε ποτέ, τα 20.000 δολάρια! Μέσα σε ένα μήνα και 12 ημέρες.  

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Εννοείται σε καμία περίπτωση δεν υπαινισσόμαστε πως σε 42 ημέρες θα φτάσουμε και πάλι το προηγούμενο υψηλό, αλλά αποτελεί μια ένδειξη για να αντιληφθείτε την ταχύτητα που κινείται το Bitcoin και η παρέα του. Πού θα σταματήσει; Άγνωστο πλέον. Για τα crypto μιλάμε. Ένα σχετικά νέο περιουσιακό στοιχείο που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα.

Μέχρι στιγμής οι μεγάλοι παίκτες ήταν αυτοί που είχαν το πλεονέκτημα και αυτοί που αγοράζανε ψηλά ήταν οι ιδιώτες. Η «μαρίδα» όπως την ονομάζουν υποτιμητικά. Αυτή την φορά έχουμε το ανάποδο. Για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys θα αγοράσουν ακριβότερα. Όταν θα μπει η Fidelity και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της Wall Street, θα αναγκαστούν αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε στην φιλοσοφία του Bitcoin.

Το ότι έσπασε την τεχνική και ψυχολογική αντίσταση των 6.000 δολαρίων ήταν ο πρώτος λόγος, αλλά όχι ο μοναδικός. Ο δεύτερον είναι πως επειδή ακριβώς σε αυτό το σημείο πάρα πολλοί περιμένανε για να σορτάρουν, το καύσιμο πυροδοτήθηκε. Γιατί; Επειδή συνέβη το λεγόμενο short covering. Δηλαδή όσοι είχαν τοποθετηθεί υπέρ της πτώσης και μάλιστα με μόχλευση, έχαναν πολλά και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις θέσεις τους.

Και πως κλείνει μια short θέση; Με εντολές αγοράς. Η πορεία της τιμής του Bitcoin ήταν τέτοια που ανάγκασε τους ίδιους τους «σορτάκιδες», να δίνουν εντολές αγοράς, ενισχύοντας χωρίς να το επιδιώκουν την άνοδο.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η αγορά έχει την τάση να αιφνιδιάζει. Σπάνια πάει προς τα εκεί που θέλουν οι πολλοί. Οι περισσότεροι ήταν πεπεισμένοι πως ήταν πολύ ισχυρό το εμπόδιο των 6.000 για να σπάσει τόσο εύκολα. Αυτοί ήταν που ενίσχυσαν την ένταση της ανόδου. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους «σορτάκιδες» αλλά και σε εκείνους που είχαν πουλήσει το τελευταίο διάστημα, ελπίζοντας να αγοράσουν φτηνότερα. Φοβούμενοι πως θα χάσουν το τρένο, πανικόβλητοι αγόραζαν σε όποια τιμή βρίσκανε.

Στο πάρτι συμμετέχουν εδώ και δυο ημέρες και τα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Όπως βλέπουμε η μικρότερη άνοδος είναι 5,73% στο XRP και η υψηλότερη στο Bitcoin Cash με 24,71%. Το Bitcoin αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος διαπραγματεύεται στα 7.342 δολάρια με άνοδο σε 24ωρη βάση 8.35%. Από την αρχή του έτους έχει πραγματοποιήσει άνοδο 95%.

Βασίλης Παζόπουλος - euro2day.gr

 
287
Thumbnail

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

article 1