Το κρυπτονόμισμα άρχισε εκ νέου να αποδεικνύει ότι παραμένει ισχυρό και μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα

Το Bitcoin, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, σπάει τις αλυσίδες. Η κίτρινη οριζόντια γραμμή στο επίπεδο των 6.000 δολαρίων, όντως αποτελούσε ισχυρό εμπόδιο στην άνοδο. Απόδειξη είναι πως το Bitcoin κοντοστάθηκε για λίγες ημέρες αναποφάσιστο (με το λευκό πλαίσιο έχουμε βάλει σε ζουμ το ωριαία διάγραμμα). Ωστόσο η δυναμική που είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα ήταν μεγάλη. Από την στιγμή που διασπάστηκε η αντίσταση προς τα πάνω με πολύ μεγάλο όγκο, δεν υπήρχε τίποτα να το συγκρατήσει.

Η ανώτατη τιμή που έκανε τις τελευταίες ώρες ήταν 7.350 δολάρια. Ξέρετε πότε έπιασε για πρώτη φορά αυτήν την τιμή; Στις 4 Νοεμβρίου του 2017, κατά σύμπτωση και πάλι Σάββατο. Γιατί σας το λέμε; Επειδή αρκούσαν 42 ημέρες για να φτάσει την ανώτατη τιμή που έφτασε ποτέ, τα 20.000 δολάρια! Μέσα σε ένα μήνα και 12 ημέρες.  

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Εννοείται σε καμία περίπτωση δεν υπαινισσόμαστε πως σε 42 ημέρες θα φτάσουμε και πάλι το προηγούμενο υψηλό, αλλά αποτελεί μια ένδειξη για να αντιληφθείτε την ταχύτητα που κινείται το Bitcoin και η παρέα του. Πού θα σταματήσει; Άγνωστο πλέον. Για τα crypto μιλάμε. Ένα σχετικά νέο περιουσιακό στοιχείο που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα.

Μέχρι στιγμής οι μεγάλοι παίκτες ήταν αυτοί που είχαν το πλεονέκτημα και αυτοί που αγοράζανε ψηλά ήταν οι ιδιώτες. Η «μαρίδα» όπως την ονομάζουν υποτιμητικά. Αυτή την φορά έχουμε το ανάποδο. Για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys θα αγοράσουν ακριβότερα. Όταν θα μπει η Fidelity και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της Wall Street, θα αναγκαστούν αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε στην φιλοσοφία του Bitcoin.

Το ότι έσπασε την τεχνική και ψυχολογική αντίσταση των 6.000 δολαρίων ήταν ο πρώτος λόγος, αλλά όχι ο μοναδικός. Ο δεύτερον είναι πως επειδή ακριβώς σε αυτό το σημείο πάρα πολλοί περιμένανε για να σορτάρουν, το καύσιμο πυροδοτήθηκε. Γιατί; Επειδή συνέβη το λεγόμενο short covering. Δηλαδή όσοι είχαν τοποθετηθεί υπέρ της πτώσης και μάλιστα με μόχλευση, έχαναν πολλά και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις θέσεις τους.

Και πως κλείνει μια short θέση; Με εντολές αγοράς. Η πορεία της τιμής του Bitcoin ήταν τέτοια που ανάγκασε τους ίδιους τους «σορτάκιδες», να δίνουν εντολές αγοράς, ενισχύοντας χωρίς να το επιδιώκουν την άνοδο.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η αγορά έχει την τάση να αιφνιδιάζει. Σπάνια πάει προς τα εκεί που θέλουν οι πολλοί. Οι περισσότεροι ήταν πεπεισμένοι πως ήταν πολύ ισχυρό το εμπόδιο των 6.000 για να σπάσει τόσο εύκολα. Αυτοί ήταν που ενίσχυσαν την ένταση της ανόδου. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους «σορτάκιδες» αλλά και σε εκείνους που είχαν πουλήσει το τελευταίο διάστημα, ελπίζοντας να αγοράσουν φτηνότερα. Φοβούμενοι πως θα χάσουν το τρένο, πανικόβλητοι αγόραζαν σε όποια τιμή βρίσκανε.

Στο πάρτι συμμετέχουν εδώ και δυο ημέρες και τα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Όπως βλέπουμε η μικρότερη άνοδος είναι 5,73% στο XRP και η υψηλότερη στο Bitcoin Cash με 24,71%. Το Bitcoin αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος διαπραγματεύεται στα 7.342 δολάρια με άνοδο σε 24ωρη βάση 8.35%. Από την αρχή του έτους έχει πραγματοποιήσει άνοδο 95%.

Βασίλης Παζόπουλος - euro2day.gr

 
200
Thumbnail

Πολλοί, για να δικαιολογήσουν την άποψή τους περί φούσκας στο Bitcoin, εστιάζουν στην κορυφή των 20.000 δολαρίων και τη μετέπειτα πτώση του. Ωστόσο, όταν εστιάζεις σε μια μικρή περίοδο, χάνεις τη μεγάλη εικόνα.

ad1mobile

Ολοκληρωμένη οπτική έχει όποιος κοιτάξει όλες τις κορυφές που έχουν υπάρξει στην πορεία των 10 χρόνων της ζωής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος. Θα ανακαλύψει πως κάθε κορυφή ήταν πάντα υψηλότερα από την προηγούμενη και κυρίως συνέχεια δημιουργούνται υψηλότερα χαμηλά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Τα χαμηλά του Bitcoin ανά έτος (σε δολάρια):

2011: 1

2012: 4

2013: 65

2014: 200

2015: 185

2016: 365

2017: 780

2018: 3.200

Το Bitcoin δεν έχει τα χαρακτηριστικά της φούσκας. Εμφανίζει τα ελαττώματα και τον ενθουσιασμό όλων των οραμάτων. Ό,τι γεννιέται από ένα όραμα, είναι μοιραίο να περιέχει και απογοητεύσεις. Ο μόνος τρόπος να το κρατήσεις τέλειο και ατόφιο, είναι να μην το επιχειρήσεις ποτέ.

Πώς όμως είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που ανέβηκε και το 2011, και το 2013, και το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες, όποτε έσκαγαν, δεν ξανασηκώνονταν. Οι επενδυτές, στο τέρμα της διαδρομής, αντιλαμβάνονταν ότι υπήρξαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Αυτό δεν συνέβη με το Bitcoin. Οι προσδοκίες αναπτερώνονται συνέχεια, παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία. Παρά το γεγονός πως απέναντί του έχει ως αντίπαλο δέος το πανίσχυρο χρηματοοικονομικό κατεστημένο.

1

Ποσοστό ανόδου (ή πτώσης) ανά έτος:

2011: +1473%

2012: +186%

2013: +5507%

2014: -58%

2015: +35%

2016: +125%

2017: +1331%

2018: -73%

2019: +116% (μέχρι σήμερα)

Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να μας εκπλήξει ή να μην το έχουμε ξαναδεί. Είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο. Ο ενθουσιασμός εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Μόνο παράλογο δεν είναι να υποθέσουμε πως θα υπάρξει ένα άλλο κύμα και θα πρέπει να είναι πιο συναρπαστικό από το τελευταίο. Πόσο πιο συναρπαστικό, θα πείτε!

Την περίοδο του τελευταίου ανοδικού κύματος, ας δούμε τις τιμές και πόσο γρήγορα κινήθηκε:

Από 8.000 σε 10.000: 11 ημέρες

Από 10.000 σε 12.000: 7 ημέρες

Από 12.000 σε 14.000: 1 ημέρα

Από 14.000 σε 16.000: 1 ημέρα

Από 16.000 σε 18.000: 8 ημέρες

Οι νέες συνθήκες

Άραγε έχει νόημα η σύγκριση με παλαιότερες εποχές, όπου ήταν λίγες χιλιάδες οι χρήστες του Bitcoin, ενώ σήμερα μιλάμε για εκατομμύρια; Επειδή εκτός των άλλων, σημαίνει πως αυτή τη φορά χρειάζεται να επενδυθούν πολλά λεφτά, προκειμένου να συνεχιστεί η τάση. Το 2014-2015, λίγες δεκάδες εκατομμύρια ήταν τεράστιο ποσό, που μπορούσε να το εκτοξεύσει. Τώρα χρειάζονται δισεκατομμύρια για να αποφέρουν το ίδιο ποσοστό ανόδου.

Είναι λάθος να θεωρείτε πως παλαιότερα τα πράγματα ήταν εύκολα. Μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Το 2014-2015 ο επενδυτής δεν είχε κάτι ελπιδοφόρο μπροστά του. Δεν υπήρχε το lighting network, ούτε πολλά ανταλλακτήρια. Το Mr Gox μόλις είχε καταρρεύσει και όλοι ήταν φοβισμένοι, χωρίς προοπτική.

Πλέον όλα είναι διαφορετικά. Ακόμα όμως και το 2018, την περίοδο της απογοήτευσης, το κλίμα μπορεί να ήταν επιβαρυμένο, αλλά ποτέ δεν έγινε μίζερο. Οι μόνοι που πούλησαν και εγκατέλειψαν τον χώρο ήταν οι ευκαιριακοί και ανίδεοι επενδυτές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών, με τα ατελείωτα δισεκατομμύρια, αρκεί για να αλλάξουμε επίπεδο παιχνιδιού. Αν ισχυριζόσουν στον πρώτο κύκλο ότι υπήρχε έστω και ως ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα φώναζαν νοσοκόμους να σου προβάρουν τη λευκή ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα. Κι όμως, δεν θα ήσουν εσύ ο τρελός.

Η αγορά σήμερα

Μετά τη μεγάλη εικόνα και το όραμα, ας επανέλθουμε στο παρόν. Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, πλησιάζουμε στο τέλος μιας τριγωνικής συσσώρευσης. Τι μας περιμένει στο τέρμα της; Το πιθανότερο είναι μια απότομη κίνηση από την πλευρά που θα σπάσει πρώτη. Συνεπώς οι traders προβλέπεται να περάσουν το Σαββατοκύριακο των εκλογών πάνω από την οθόνη, αν θέλουν να μη ρισκάρουν να χάσουν την ευκαιρία.

1

Η αγορά έχει ανακάμψει αισθητά σήμερα. Όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν σημαντικά κέρδη, με τη μεγαλύτερη άνοδο να την έχει το Litecoin. Έφτασε τα 98,52 δολάρια ή 13,71% παραπάνω από χθες την ίδια ώρα. Το Bitcoin ξεπέρασε πάλι τις 8.000 δολάρια.

ad2mobile

1

euro2day.gr

article 1