Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης απηύθυνε πρόσκληση στους ανθρώπους των κρυπτονομισμάτων - Τι υπόσχεται και πού αποβλέπει

Το Bitcoin έχει επικριθεί επειδή δεν έχει υλική υπόσταση. Η έλλειψη μιας κεντρικής αρχής που ελέγχει την έκδοση και την διακίνηση του, προκαλεί την δυσπιστία των οικονομικών αναλυτών. Προσθέστε σε όλα αυτά και τα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας και θα έχετε τα βασικά εμπόδια που παρεμποδίζουν τη μαζική διείσδυση του.

Όλα αυτά βέβαια αφορούν χώρες με αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα. Για τους πολίτες τους το Bitcoin δεν αποτελεί αναγκαιότητα. Δεν ψωνίζουν σχεδόν τίποτα με αυτό στην καθημερινότητα τους. Το χρησιμοποιούν κυρίως για κερδοσκοπία ή για επένδυση προσδοκώντας μελλοντικά οφέλη. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σε άλλες χώρες όμως, αποτελεί θεόσταλτο δώρο. Δεν έχουν την πολυτέλεια να τα κρατήσουν για επένδυση, τα χρησιμοποιούν από ανάγκη. Η κατοχή ή όχι Bitcoin κάνει την διαφορά μεταξύ του να εφοδιαστείς με τα βασικά για την διαβίωση της οικογένειας σου ή όχι.

Πόσο μακριά είναι λοιπόν η στιγμή που μια χώρα θα θελήσει να υιοθετήσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα; Εξάλλου κάτι ανάλογο έχουμε δει να συμβαίνει με το δολάριο σε διάφορες, μικρές κυρίως, χώρες ή σε χώρες που ο στασιμοπληθωριμός έχει καταστρέψει το νόμισμα τους. Και γιατί όχι; Οι Κασσάνδρες που προβλέπανε πως θα «πεθάνει», πλέον έχουν σιγήσει μετά τις επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις τους. Όπως παραδέχτηκαν και από την Αμερικάνικη Γερουσία, δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς. Ούτε να το παραχαράξει.

Επιπλέον το Bitcoin για τους πολίτες αντιπροσωπεύει την εντυπωσιακή πιθανότητα ενός κόσμου όπου τα χρήματα αποδεσμεύονται πλήρως από την πολιτική βούληση των αρχών. Δεν μπορεί κάποιος Κεντρικός Τραπεζίτης να τυπώνει όσα θέλει, ανάλογα την κρίση του. Τα λεφτά των καταθετών δεν κινδυνεύουν από κούρεμα καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο. Δεν έχουν περιορισμούς ως προς το να τα στείλουν στο εξωτερικό, όπως στην Ελλάδα ή στην Κίνα. Ούτε έχουν τον φόβο των κατασχέσεων.

Ωστόσο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο Bitcoin που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο από τα καθιερωμένα νομίσματα και κάνει απαγορευτική την υιοθέτηση του στις συναλλαγές ως επίσημο μέσο πληρωμών ή ακόμα και το κλείδωμα της ισοτιμίας με το εθνικό νόμισμα. Όχι γιατί έχει σχετικά αυξημένη μεταβλητότητα, αυτό είναι δευτερεύον.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι από την φύση του είναι αντιπληθωριστικό. Το άριστο, από όσο μας λένε τουλάχιστον οι Κεντρικές Τράπεζες, η BIS κτλ, είναι να υπάρχει σε κάθε νόμισμα ένας μικρός και ελεγχόμενος πληθωρισμός της τάξης του 2%. Ο υψηλός πληθωρισμός, ιδίως αν ξεφύγει, δημιουργεί προβλήματα, όπως είδαμε στις περιπτώσεις της Βενεζουέλας ή της Αργεντινής. Ο αποπληθωρισμός δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα γιατί είναι αντιαναπτυξιακός. Αυτός είναι και ο λόγος που τον τρέμουν τα κράτη.

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: Θέλω να αγοράσω ένα ακίνητο που κάνει 100.000€. Όταν γνωρίζω πως την επόμενη θα πουλιέται 99.000€, την μεθεπόμενη 98.000€, τον άλλο μήνα 97.000€, τι με συμφέρει να κάνω; Να αναβάλλω την επένδυση μου. Όσο πιο πολύ καθυστερώ, τόσο πιο φτηνά θα το αγοράσω. Αντίθετα αν είχαμε μικρό πληθωρισμό, ότι κοστίζει σήμερα 100.000€, την επόμενη θα κόστιζε στις 101.000€, αργότερα 102.000€ κτλ. Με συμφέρει να βιαστώ να επενδύσω. Αυτός είναι ο λόγος που ο ελεγχόμενος πληθωρισμός θεωρείται αναπτυξιακός. Μην πάμε μακριά, το είδαμε στην πράξη να συμβαίνει στην χώρα μας, όταν ειδικά στην αρχή της κρίσης είχαμε εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ αποπληθωρισμού.

Άρα λοιπόν; Κανένα κράτος δεν μπορεί να επωφεληθεί από την ύπαρξη του Bitcoin; Η απάντηση είναι πως φυσικά μπορεί, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που συμφέρει να κάνει, είναι να το αγκαλιάσει. Σύμφωνα με τον Anthony Pompliano, συνιδρυτή της Morgan Creek Digital, το προβάδισμα σε αυτόν τον ρόλο, τον έχει η Σιγκαπούρη. Η πρόοδος που έχει επιτύχει όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση, έχει αφήσει όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου πίσω.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έχει απευθύνει πρόσκληση στους ανθρώπους των κρυπτονομισμάτων. Υπόσχεται να τους παρέχει δίκαιους κανόνες και ευνοϊκό περιβάλλον για να μπορούν να αναπτυχθούν. Γιατί το κάνει; Επειδή επιδιώκει να συγκεντρώσει τα καλύτερα μυαλά από αυτή την καινοτομία, να προσελκύσει νέους επιχειρηματίες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι αρχές επιδίωξαν να δώσουν στην καινοτομία μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών από νωρίς, με κρατικές χορηγίες. Συγκεκριμένα, το Project Ubin, μια κοινή προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Σιγκαπούρης και των φορέων της βιομηχανίας, επικεντρώνεται στις πληρωμές και την εκκαθάριση των χρεογράφων χρησιμοποιώντας το blockchain.

Η Σιγκαπούρη έχει την πιο αναπτυγμένη και πιο φιλική νομοθεσία παγκοσμίως. Δίνει ένα σημαντικό βαθμό ελευθερίας ο οποίος είναι απαραίτητος για να ευδοκιμήσει το blockchain, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τους επενδυτές από τις απάτες. Μια ομολογουμένως λεπτή ισορροπία. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα των δυσκολιών, εντελώς άλλη αντιμετώπιση θα πρέπει να έχει το αποκεντρωμένο Bitcoin και πολύ διαφορετική το Libra του Facebook.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

 
427
Thumbnail

Αυτή τη φορά η άνοδος είναι διαφορετική, πιο ώριμη. Έχει διορθώσεις, που σημαίνει ότι δίνει την ευκαιρία να μπουν οι πιο διστακτικοί. Συσσωρεύσεις, για να σου δώσουν τον χρόνο να σκεφτείς. Μια άψογη κίνηση, λες και είναι βγαλμένη από τα βιβλία.

ad1mobile

Ό,τι αποζητούμε ή, αν θέλετε, ελπίζουμε να δούμε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου. Ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ακόμα πως κάθε καινούργια γραμμή τάσης (πορτοκαλί γραμμή) σχηματίζει εντονότερη κλίση, χωρίς να την έχει διασπάσει προς τα κάτω.

x

Ένα επιπλέον στοιχείο της υγείας της ανόδου αφορά τα altcoins (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin). Όλα, μα όλα, τουλάχιστον τα μεγαλύτερα, δείχνουν τις ίδιες ανοδικές τάσεις. Τα περισσότερα ανεβαίνουν σαν ποσοστό εμφανώς περισσότερο από το ίδιο το Bitcoin. Όπως για παράδειγμα το δεύτερο σε σπουδαιότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum, που τα Χριστούγεννα είχε 124 δολάρια. Σήμερα έφτασε τα 262 και συνεχίζει ακάθεκτο.

x

Άλλη μια ιδιαιτερότητα του ανοδικού κύκλου που διανύουμε, είναι ο ρόλος των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων. Ειδικά εκείνα με οικονομικό περιεχόμενο έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή μεταστροφή. Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία τους αντιμετώπιζε το Bitcoin επιφυλακτικά έως και εχθρικά, πλέον οι επικριτές του όλο και σπανίζουν. Πλέον όχι μόνο καλούνται ειδικοί προκειμένου να εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, αλλά το εκθειάζουν οι ίδιοι οι παρουσιαστές! Ποιος περίμενε τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι πριν λίγα χρόνια, όποτε αναφέρονταν σε αυτό, έπαιρναν μια έκφραση σαν να τους έβαζες να ακουμπήσουν ραδιενεργό απόβλητο.

Ας δούμε τι έλεγαν χθες από το CNBC. «Το Bitcoin συνεχίζει να ανεβαίνει και δεν το έχετε προσέξει όσο πρέπει. Ήδη είναι 44% από την αρχή της χρονιάς. Από το μηδέν, πήγε στις 20.000, μετά πίσω στις 4.000 και τώρα επανήλθε στις 10.000 δολάρια. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως έχει πετάξει έξω όλους τους αδύναμους παίκτες και έχει μεγάλη ορμή. Ταυτόχρονα έχουμε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να μιλάνε πια ανοικτά για δικές τους blockchain πλατφόρμες. Αφού ο χρυσός κάνει ράλι, γιατί να μην κάνει και το Bitcoin;» (σ.σ. ο παραλληλισμός του χρυσού με το Bitcoin είναι ξεκάθαρος).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Κατόπιν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που την αποκάλεσαν παλαβή (nuts). Αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν το ράλι του Bitcoin, καθώς θεωρείται πλέον ασφαλές καταφύγιο και επιπλέον έχουμε ενδιαφέρον από θεσμικούς, δήλωσαν οι παρουσιαστές του καναλιού.

Παίρνοντας τον λόγο ο Sullivan ανάφερε πως ένα μέρος του ενδιαφέροντος για το Bitcoin θα μπορούσε να αποδοθεί στους Ασιάτες αγοραστές που θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του coronavirus.

Ο τελευταίος που μίλησε, ήταν ο Guy Adami, Διευθυντής της Advocacy Advisor, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία: «Σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, κερδισμένο είναι το Bitcoin. Σε έναν κόσμο παραστατικών (fiat) νομισμάτων, το Bitcoin είναι ο νικητής!»

Όσο και αν σε κάποιους φαίνεται αδιανόητο, αυτά πλέον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές από οικονομικά ενημερωτικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας. Ότι το Bitcoin είναι ο νικητής!

x

Ας αφήσουμε το CNBC, για να επανέλθουμε στην αγορά. Όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, ναι μεν το Bitcoin θα δώσει τον τόνο και την κατεύθυνση, αλλά οι πραγματικά μεγάλες αποδόσεις θα έρθουν από τα μικρότερα. Όταν αναφέρομαι σε μικρότερα, δεν εννοώ βέβαια νομίσματα τύπου… pi! Για το συγκεκριμένο, που έχει προκαλέσει πολλές κουβέντες, εξακολουθώ να θεωρώ πως πέρα από τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν γύρω από την αξιοπιστία του, είναι ο λάθος τρόπος για να ξεκινήσετε με τον χώρο των crypto.

Κατανοώ ότι χρειάζεται χρήματα. Κατανοώ ότι υπάρχουν ορισμένοι που αδιαφορούν όταν χάνουν τον χρόνο τους. Κατανοώ επίσης ότι πολλούς δεν τους ενδιαφέρει να δίνουν δεξιά και αριστερά σε αγνώστους τα προσωπικά τους δεδομένα. Άλλο είναι αυτό που δεν καταλαβαίνω. Αδυνατείτε να διαθέσετε 10, 20, 50, 100€, προκειμένου να αποκτήσετε κανονικά κρυπτονομίσματα για να νιώσετε την εμπειρία; Νομίζετε πως χρειάζονται περισσότερα;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεν χρειάζεται κάποιος να αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin, αξίας 9.360€ που έχει τώρα. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα Satοshi, η μικρότερη μονάδα του Bitcoin. Όπως το ευρώ έχει 100 σεντς, το ένα Bitcoin έχει 100 εκατομμύρια Satοshi. Άρα μπορείς να επενδύσεις ελάχιστα, πραγματικά ελάχιστα, αν φοβάσαι ή αν δεν σου περισσεύουν.

Για να αρχίσεις να ασχολείσαι, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση, ώστε να μην πέσεις θύμα των επιτήδειων που καραδοκούν. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα, όχι μόνο απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά έχεις να ανταγωνιστείς υψηλού επιπέδου επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών, βαθιές τσέπες και προνομιακή πληροφόρηση.

Άρα; Να βάλουμε ό,τι χρήματα διαθέτουμε στα crypto; Όχι, βέβαια! Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων, όπως κάθε επένδυση σε μια νέα τεχνολογία, έχει ρίσκο. Δεν είναι για όλους και σίγουρα δεν τοποθετούμε όλα μας τα χρήματα.

ad2mobile

Ποια θα είναι η πορεία του Bitcoin από εδώ και πέρα; Όλα είναι ανοικτά. Ίσως τελικά να απαξιωθεί. Από την άλλη, ίσως μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στη θέση του χρυσού. Και τα δύο αυτά ακραία σενάρια δεν είναι εντελώς απίθανα. Η αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξή του είναι ένας από τους λόγους που κάνουν τη διαδρομή τόσο συναρπαστική.

euro2day.gr

article 1