Bill Miller: Το Bitcoin μπορεί να φτάσει να αξίζει παρά πολλά...

Τι ανέφερε σε συνέντευξή του ο διάσημος επενδυτής της Wall Street

Το Bitcoin έχει τη δυναμική να φτάσει να αξίζει ποσά με... πολλά μηδενικά ή και ένα σκέτο μηδενικό, επισημαίνει o διάσημος επενδυτής της Wall Street, Bill Miller, μιλώντας σε συνέντευξή του στο CNBC τη Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου.

Ο ιδρυτής της επενδυτικής Miller Value Partners αποκάλεσε το Bitcoin ένα πολύ ενδιαφέρον τεχνολογικό πείραμα, ενώ σε ότι αφορά την επενδυτική πλευρά του, ο «γκουρού» της αγοράς τόνισε πως υπάρχει ένα ξεκάθαρο μοτίβο «υψηλότερων χαμηλών» κάθε χρόνο.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Τι σημαίνουν τα υψηλότερα χαμηλά κάθε έτος
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η χαμηλότερη τιμή του Bitcoin μέσα σε ένα δεδομένο έτος είναι κάθε χρόνο όλο και υψηλότερη. Για παράδειγμα, το 2012 ήταν 4$, το 2013 65$, το 2014 200$ και ούτω καθεξής, φτάνοντας το 2018 σε χαμηλό έτους στα 3.200 δολάρια, ενώ πλέον βρίσκεται πάνω από τα 4.000 δολάρια.

Με άλλα λόγια, οι «σκληροπυρηνικοί» κάτοχοι Bitcoin, αυτοί δηλαδή που δεν πουλάνε ότι και να γίνει, αυξάνονται σταδιακά κάθε χρόνο!

Ο Miller δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Bitcoin μπορεί να φτάσει να αξίζει πάρα πολλά, αλλά και τίποτα».

Ο επενδυτής επισήμανε επίσης μια ακόμη τάση του κρυπτονομίσματος, σημειώνοντας πως το 2018 το Bitcoin έπιασε «πάτο» 52 εβδομάδες μετά τα ιστορικά υψηλά του το Δεκέμβριο του 2017, σχεδόν ένα χρόνο δηλαδή μετά, ενώ τα χρηματιστήρια ακολουθησαν την ίδια πορεία 3-4 εβδομάδες αργότερα.

Ένας λόγος που ο Miller προτιμά επίσης να περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα στο χαρτοφυλάκιό του είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια φανερή συσχέτιση μεταξύ κρυπτονομισμάτων, μετοχών και ομολόγων: τα κρύπτο μπορεί να είναι κάτω, την ώρα που οι μετοχές ανεβαίνουν, και το αντίστροφο.

«Χρειάζονται και οι φουσκες»
«Είμαι ένας παρατηρητής του Bitcoin, αλλά δε θα με αποκαλούσα ακόμη υποστηρικτή», καταλήγει ο Miller.

Το Δεκέμβριο του 2007, όταν το Bitcoin πέτυχε ρεκόρ στα 20.000 δολάρια, ο Miller είχε επενδύσει σχεδόν το 50% των χρημάτων του hedge fund του στα κορυφαία κρυπτονομίσματα. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο του 2018, η συνολική αξία χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται η εταιρεία του φτάνει σχεδόν τα 3 δισ. δολάρια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Μάλιστα, έξι μήνες αργότερα, ο Miller αποκάλυψε πως κατέχει ένα γενναίο 1% των συνολικών προσωπικών του assets σε Bitcoin, ήδη από το 2014.

Το Μάρτιο του 2018, όταν το Bitcoin διατηρούσε σταθερά καθοδική πορεία, ο Miller υποστήριξε πως «οι φούσκες είναι απαραίτητες προκειμένου να εισρεύσει κεφάλαιο σε μια νέα αγορά προκειμένου να φανεί αν οι καινοτομίες θα αντέξουν στο χρόνο».

 
150
Thumbnail

Οι ενδείξεις για έναν «βαρύ χειμώνα» των κρυπτονομισμάτων βρίσκονται παντού, σχολιάζουν ειδικοί στη Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι η εικόνα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με την ανεξέλεγκτη ευφορία που είχε επικρατήσει το 2017, πυροδοτώντας ένα θεαματικό ράλι. 

ad1mobile

Η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σήμερα κάτω από τα 4.000 δολάρια, έχοντας χάσει το 80% της αξίας της από τα υψηλά των 19.800 δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017. Η συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί 85% από το απόγειό της, τον Ιανουάριο του 2018, ενώ και ο όγκος συναλλαγών στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πλατφόρμες των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαρκή πτώση εδώ και 15 μήνες, σύμφωνα με την TradeBlock. Όσο για τις αρχικές προσφορές νομισμάτων, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα κρυπτονομίσματα έγιναν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, ενώ το ΔΝΤ είχε επισημάνει πως θα πρέπει ίσως και οι κεντρικές τράπεζες να σκεφτούν κάποια στιγμή να αναλάβουν εκείνες την έκδοσή τους. Τελικά το bitcoin και οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν ουσιαστικά ποτέ να προσελκύσουν τους θεσμικούς επενδυτές και τους mainstream διαχειριστές κεφαλαίων. Όσο για τις εταιρείες που θέλησαν να μπουν στον κόσμο τους, δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις. 

Αν και το Bitcoin κινείται σήμερα αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα του 2016, η έκταση της πτώσης του από το 2018 και έπειτα δημιουργεί ανησυχία ότι ίσως τελικά δεν συνέλθει ποτέ. Οι υποστηρικτές του θυμίζουν πάντως ότι το 2011 η αξία του είχε κάνει βουτιά 95%, ενώ απώλειες 85% είχε σημειώσει επίσης από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη φρενίτιδα του 2017. 

>>> Άρθρα, Απόψεις Brief <<<

ad2mobile

Η διαφορά βέβαια σήμερα είναι πως το ρυθμιστικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό. 

WSJ 

article 1