Το Bitcoin έγινε 10 χρονών και το γιορτάζει με το Proof of Keys

Το σημαντικό μήνυμα πίσω από την κρυπτο-γιορτή που ξυπνά μνήμες της Μεγάλης Ύφεσης
  • Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τα crypto σας σε ανταλλακτήρια


Στις 3 Ιανουαρίου 2019 το Bitcoin έκλεισε 10 χρόνια ζωής. Την ίδια μέρα όμως γιορτάστηκε ένα ακόμη πιο σημαντικό γεγονός, που τείνει να καθιερωθεί ως παράδοση, το λεγόμενο Proof of Keys.

Τι είναι το Proof of Keys; Πρόκειται για μια «κρυπτο-γιορτή», κατά την οποία όσοι κατέχουν Bitcoin (ή άλλα κρυπτονομίσματα) σε κάποιο ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο, προχωρούν όλοι μαζί σχεδόν ταυτόχρονα (μέσα σε διάστημα λίγων ημερών) σε «ανάληψη» των κρυπτονομισμάτων τους, και στη συνέχεια τοποθέτησή τους σε κάποιο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet), την προσωπική δηλαδή διεύθυνση (Adress) στην οποία φυλάσσονται τα crypto.

Η κίνηση αυτή αποτελεί αφενός κάτι σαν stress-test για τα ανταλλακτήρια, όπως αυτά στα οποία υποβάλλονται οι τράπεζες, προκειμένου να «δοκιμαστούν» σε δύσκολες συνθήκες, όπου ο κόσμος επιθυμεί μαζικά ανάληψη των χρημάτων του. Στην περίπτωση μας το χρήμα είναι το Bitcoin.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όποιος ξεχνά την Ιστορία, είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει
Την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1931, συνέβη το μεγαλύτερο λεγόμενο bank run. Ο κόσμος έσπευσε μαζικά και εν μέσω πανικού να «σηκώσει» τα λεφτά του από τις τράπεζες. Το σύστημα κατέρρευσε, κυρίως διότι δεν... υπήρχαν αρκετά λεφτά, τα λεφτά που αντιστοιχούσαν στον κάθε καταθέτη.

Κι αυτό διότι το ίδιο χρήμα ουσιαστικά ανήκε σε πολλά διαφορετικά άτομα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τη μορφή δανεισμού. Δεν υπήρχαν επαρκή κεφάλαια. Ήταν το μεγαλύτερο bank run και πλήγμα που εξέθεσε το τραπεζικό σύστημα και την αξιοπιστία του, κάτι που έκτοτε έχει επαναληφθεί πολλάκις...

Αντίστοιχα με τις τράπεζες, τα ανταλλακτήρια φυλάνε τα Bitcoin σου αντί για εσένα, έχουν δηλαδή την κυριότητα των χρημάτων σου, παρότι εσύ είσαι ο καταθέτης, ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Όταν αφήνεις τα κρυπτο σου σε ένα ανταλλακτήριο όμως, πως ξέρεις ότι σου ανήκουν πραγματικά, και πως είναι ασφαλή;

Πως το Proof of Keys εκθέτει τα ανταλλακτήρια
Σκοπός του Proof of Keys είναι να «τεστάρει» το αντίστοιχο -κατά μία έννοια- τραπεζικό σύστημα για τα κρύπτο, τα κρυπτο-ανταλλακτήρια, με τη μορφή αυτού του stress test.
Και τα ανταλλακτήρια απέτυχαν. Το HitBTC, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια παγκοσμίως, «πάγωσε» τους λογαριασμούς των χρηστών του, απαγορεύοντας τους ουσιαστικά την πρόσβαση στα... ίδια τους τα χρήματα. Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση, στην οποία κανείς δε θα έπρεπε να υποβάλλει τον εαυτό του, από τη στιγμή που μπορεί να φυλά τα κρυπτονομίσματα του στο δικό του wallet.

Το ίδιο συνέβη και στο BiteBTC και σε μερικά ακόμη λιγότερο δημοφιλή ανταλλακτήρια, ενώ το Coinbase, το μεγαλύτερο αμερικανικό ανταλλακτήριο παρουσίασε εξίσου ύποπτα «προβλήματα» τις τελευταίες δύο μέρες πριν το Proof of Keys. Το συγκεκριμένο μάλιστα ανταλλακτήριο αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες χειραγώγησης αγοράς.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Φυσικά το πιο τρανό παράδειγμα της αποτυχίας των ανταλλακτηρίων, και του πόσο επικίνδυνο είναι κανείς να κρατά τα κρυπτονομίσματά του εκεί, αποτελεί το περίφημο Mt.Gox, το μεγάλο ασιατικό exchange που τελικά κατέρρευσε, παίρνοντας μαζί του Bitcoin αξίας δισεκατομμυρίων. Ακόμη προσπαθούν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους πολλοί κάτοχοι...

Το μήνυμα που στέλνει η κρυπτο-κοινότητα είναι ουσιαστικά το «Not your keys, not your Bitcoin».

Το Proof of Keys έχει λοιπόν, αφετέρου, περισσότερο συμβολικό σκοπό. Και σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση. Η διαπαιδαγώγηση ενός κοινού εξαιρετικά ανώριμου ακόμη, καθώς μιλάμε για μια τεχνολογία που μόλις έκλεισε 10 χρόνια ζωής και διαθέτει τρομερές προοπτικές για το μέλλον, βρισκόμενη ουσιαστικά ακόμη σε βρεφικό στάδιο...

Γιάννης Τσιρογιάννης/newmoney

 
222
Thumbnail

Την ανοδική πορεία του συνεχίζει το Bitcoin, αλλά και άλλα πολλά κρυπτονομίσματα, εξέλιξη που συμπίπτει χρονικά με τις τελευταίες μαζικές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ.

Το γνωστότερο ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε τα 9.000 δολάρια ανά μoνάδα για πρώτη φορά από τις 10 Μαΐου 2018, μία τιμή που είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη στην οποία διαπραγματευόταν στις αρχές του έτους. 

ad1mobile

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

Η κεφαλαιοποίηση του, μάλιστα, πλέον ανέρχεται στα 163 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Την ίδια ώρα, η έντονη μεταβλητότητα των ψηφιακών νομισμάτων προσλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά, αφού οι συνδυασμένοι όγκοι συναλλαγών σύμφωνα με τους αναλυτές, υποδεικνύουν την προσέλκυση νέων επενδυτών στο χώρο των ψηφιακών νομισμάτων.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

article 1