Η τιμή του Bitcoin παρουσιάζει απίστευτες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, ουσιαστικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επάνοδος της τιμής του Bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια στις 21 Ιουνίου έστειλε ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι το κρυπτονόμισμα επέστρεψε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η τιμή του Bitcoin παρουσιάζει απίστευτες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, ουσιαστικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή του διαμορφώθηκε στα 14.000 δολάρια στις 26 Ιουνίου πριν βουλιάξει ξανά στα 9.600 στις 2 Ιουλίου, ενώ την εβδομάδα αυτή ανακάμπτει λίγο πάνω από τα 12.000 δολάρια. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: τι προκαλεί αυτές τις τόσο έντονες διακυμάνσεις.

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επάνοδος της τιμής του Bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια στις 21 Ιουνίου έστειλε ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι το κρυπτονόμισμα επέστρεψε. Εξ άλλου, ήταν η πρώτη φορά που έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων από το Μάρτιο του 2018. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι τιμές και άλλων κρυπτονομισμάτων, όπως το ethereum, το XRP, το litecoin και το EOS.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, η πρόσφατη κατακόρυφη άνοδος οδήγησε και στη μεγάλη πτώση στη συνέχεια, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν πάντα ευκαιρίες να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ρευστοποιώντας. Μάλιστα, πολλοί φοβούνται νέο κύμα ρευστοποιήσεων το επόμενο διάστημα, που αν γίνουν θα πιέσουν σημαντικά την τιμή.

Γεγονός είναι ότι στην άνοδο του Bitcoin συνέβαλαν και κάποιες σημαντικές ειδήσεις, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση του Facebook ότι θα δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Libra. Αυτό «νομιμοποίησε» την ύπαρξη του Bitcoin που πολλοί αμφισβητούν, ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις των στελεχών της Facebook τονίστηκε ότι δε θα εκπλαγούν αν και η Amazon προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση δημιουργίας κρυπτονομίσματος ώστε να διευκολύνει τις συναλλαγές στην πλατφόρμα της. Τη δήλωση αυτή δε σχολίασε ο Τζεφ Μπέζος.

Ωστόσο, η πρόταση του Facebook για τη Libra είναι αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα σχετικά με την επιρροή που είχε σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ταχύτατη και ευρεία διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω της πλατφόρμας της.

Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί, όπως η Γερουσιαστής και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν ζητήσει τη διάσπαση του Facebook, το οποίο έχει επίσης το Instagram και το WhatsApp, λόγω του τεράστιου μεγέθους του.

Όλα αυτά έχουν στρέψει την προσοχή των Αμερικανών νομοθετών και στη Libra. Ήδη έχιε οριστεί ακρόαση στο Κογκρέσο για τις 16 Ιουλίου για το θέμα και θα ακολουθήσει ακρόαση στην Επιτροπή του Κογκρέσου για τις τράπεζες την επόμενη μέρα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να «ποντάρουν» στο Bitcoin και μάλιστα θεωρούν ότι θα φτάσει σύντομα τα 20.000 δολάρια, ενώ εκτιμούν ότι θα πλησιάσει ακόμα και τα 50.000 δολάρια τα επόμενα χρόνια…

Πηγή: economistas.gr

 

Tags
 
261
Thumbnail

Οι τράπεζες θα πρέπει να εξελιχθούν, αλλιώς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να μείνουν σημαντικά πίσω στις εξελίξεις, την ώρα που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας «ταρακουνούν» το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε έκθεση με τίτλο «Η Άνοδος του Ψηφιακού Νομίσματος», οι συντάκτες του ΔΝΤ, Tobias Adrian και Tommaso Mancini-Griffoli αναφέρουν ότι οι δυο πιο κοινές μορφές χρήματος σήμερα, τα μετρητά και οι τραπεζικές καταθέσεις, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρό ανταγωνισμό και μπορεί ακόμα και να γίνουν ξεπερασμένες».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ωστόσο, οι τράπεζες είναι «απίθανο να εξαφανιστούν», αν και αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές από μεγάλες τεχνολογικές φίρμες και στάρταπ του τομέα fintech, αναφέρει η έκθεση.

«Κάποιοι χωρίς αμφιβολία θα μείνουν πίσω», γράφουν οι συντάκτες. «Κάποιοι άλλοι θα εξελιχθούν, αλλά θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα», επισημαίνουν.

Η μελέτη δημοσιοποιείται την ώρα που κεντρικοί τραπεζίτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εταιρείες τεχνολογίας και τα ψηφιακά νομίσματα στο τραπεζικό σύστημα και τα συστήματα πληρωμών.

Η ανακοίνωση του Facebook που θα λανσάρει το κρυπτονόμισμα Libra έχει γίνει δεκτό με σκεπτικισμό από αξιωματούχους ανά τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι το Libra εγείρει «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με την ιδιωτικότητα, το ξέπλυμα χρήματος, την προστασία των καταναλωτών και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία επισημαίνει πάντως ότι οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους όπως η ικανότητα να αυξάνουν τα επιτόκια στις καταθέσεις. Για παράδειγμα, το Libra, έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα δίνει επιτόκιο στους χρήστες του.

Ωστόσο, αναφέρεται επίσης ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι εξπέρ στο να παρέχουν βολικές, ελκυστικές, χαμηλού κόστους και αξιόπιστες υπηρεσίες σε μεγάλο δίκτυο πελατών.

article 1