Η τιμή του Bitcoin παρουσιάζει απίστευτες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, ουσιαστικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επάνοδος της τιμής του Bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια στις 21 Ιουνίου έστειλε ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι το κρυπτονόμισμα επέστρεψε.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η τιμή του Bitcoin παρουσιάζει απίστευτες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, ουσιαστικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή του διαμορφώθηκε στα 14.000 δολάρια στις 26 Ιουνίου πριν βουλιάξει ξανά στα 9.600 στις 2 Ιουλίου, ενώ την εβδομάδα αυτή ανακάμπτει λίγο πάνω από τα 12.000 δολάρια. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: τι προκαλεί αυτές τις τόσο έντονες διακυμάνσεις.

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επάνοδος της τιμής του Bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια στις 21 Ιουνίου έστειλε ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι το κρυπτονόμισμα επέστρεψε. Εξ άλλου, ήταν η πρώτη φορά που έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων από το Μάρτιο του 2018. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι τιμές και άλλων κρυπτονομισμάτων, όπως το ethereum, το XRP, το litecoin και το EOS.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, η πρόσφατη κατακόρυφη άνοδος οδήγησε και στη μεγάλη πτώση στη συνέχεια, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν πάντα ευκαιρίες να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ρευστοποιώντας. Μάλιστα, πολλοί φοβούνται νέο κύμα ρευστοποιήσεων το επόμενο διάστημα, που αν γίνουν θα πιέσουν σημαντικά την τιμή.

Γεγονός είναι ότι στην άνοδο του Bitcoin συνέβαλαν και κάποιες σημαντικές ειδήσεις, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση του Facebook ότι θα δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Libra. Αυτό «νομιμοποίησε» την ύπαρξη του Bitcoin που πολλοί αμφισβητούν, ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις των στελεχών της Facebook τονίστηκε ότι δε θα εκπλαγούν αν και η Amazon προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση δημιουργίας κρυπτονομίσματος ώστε να διευκολύνει τις συναλλαγές στην πλατφόρμα της. Τη δήλωση αυτή δε σχολίασε ο Τζεφ Μπέζος.

Ωστόσο, η πρόταση του Facebook για τη Libra είναι αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα σχετικά με την επιρροή που είχε σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ταχύτατη και ευρεία διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω της πλατφόρμας της.

Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί, όπως η Γερουσιαστής και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν ζητήσει τη διάσπαση του Facebook, το οποίο έχει επίσης το Instagram και το WhatsApp, λόγω του τεράστιου μεγέθους του.

Όλα αυτά έχουν στρέψει την προσοχή των Αμερικανών νομοθετών και στη Libra. Ήδη έχιε οριστεί ακρόαση στο Κογκρέσο για τις 16 Ιουλίου για το θέμα και θα ακολουθήσει ακρόαση στην Επιτροπή του Κογκρέσου για τις τράπεζες την επόμενη μέρα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να «ποντάρουν» στο Bitcoin και μάλιστα θεωρούν ότι θα φτάσει σύντομα τα 20.000 δολάρια, ενώ εκτιμούν ότι θα πλησιάσει ακόμα και τα 50.000 δολάρια τα επόμενα χρόνια…

Πηγή: economistas.gr

 

Tags
 
327
Thumbnail

Ολοένα και μειώνεται η στήριξη προς το φιλόδοξο «κρυπτονόμισμα του Facebook», Libra, το οποίο δέχεται απανωτά πλήγματα, με αποτέλεσμα να τίθεται επ'αμφιβόλω το κατά πόσον το εγχείρημα που ανακοινώθηκε από τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων θα είναι σε θέση όντως να «απογειωθεί».

ad1mobile

Όπως σημειώνει το BBC, σε σχετικό report της G7 – που απαρτίζεται από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη- αναφέρεται πως τα κρυπτονομίσματα σαν το Libra αποτελούν κίνδυνο στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Στο report παρουσιάζεται μια σειρά από εκτιμώμενους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από τα ψηφιακά νομίσματα και υπογραμμίζεται πως, ακόμα και αν οι υποστηρικτές του Libra καταφέρουν να πείσουν πως οι φόβοι είναι υπερβολικοί, το όλο εγχείρημα μπορεί να μην λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η προειδοποίηση αυτή από πλευράς του G7 έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την «τορπίλη» από πλευράς των Mastercard και Visa, την προηγούμενη εβδομάδα, που επικαλέστηκαν αβεβαιότητα ως προς το ρυθμιστικό καθεστώς. Σημειώνεται πως το παρόν report της G7 συνέταξαν αξιωματούχοι από κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και το Financial Stability Board που συντονίζει τους κανόνες των οικονομικών της G20. Όπως τονίζεται σε αυτό, οι υποστηρικτές ψηφιακών νομισμάτων όπως το Libra πρέπει να είναι νομικά ασφαλείς, να προστατεύουν τους καταναλωτές και να διασφαλίζουν πως τα νομίσματα δεν χρησιμοποιούνται για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ή τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Αν και η αναφορά, που θα παρουσιαστεί σε υπουργούς Οικονομικών στις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα δεν ξεχωρίζει μεμονωμένα το Libra, υπογραμμίζει πως τα παγκόσμια stablecoins με δυνατότητα μεγάλης αύξησης κλίμακας συνεπάγονται ένα μεγάλο εύρος πιθανών προβλημάτων. Σημειώνεται πως τα αποκαλούμενα stablecoins, όπως το Libra, διαφέρουν από άλλα νομίσματα όπως το Bitcoin, επειδή συνδέονται με πραγματικά νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όπως τονίζεται στο προσχέδιο της αναφοράς, «Η G7 πιστεύει πως κανένα εγχείρημα με stablecoin δεν θα έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα νομικά και ρυθμιστικά ζητήματα, το θέμα της επίβλεψης και τα ρίσκα». Επίσης, εκφράζονται και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, ακόμα και αν ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Πέραν της Mastercard και της Visa, από το Libra αποσύρθηκαν επίσης το eBay και η εταιρεία πληρωμών Stripe, ακολουθώντας την αντίστοιχη επιλογή του PayPal, που επίσης βγήκε από εγχείρημα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki
 

article 1