Αμερικανοί αξιοποίησαν τις επιταγές που μοίρασε η κυβέρνηση για να αγοράσουν... bitcoin

Ο Satοshi θα χαμογελάει σήμερα. Ήταν 3 Ιανουαρίου 2009, όταν ο Satοshi Nakamoto δημιούργησε το block που περιείχε τα πρώτα 50 bitcoin. Ο κώδικας του πρώτου block περιείχε ένα μήνυμα: Το πρωτοσέλιδο από τους Times του Λονδίνου, που ανέφερε ότι θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες. Ήταν η περίοδος που το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων είχε οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. 

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Πρωτοφανή κρίση, αλλά όπως αποδείχτηκε μέχρι την επόμενη, για να παραφράσουμε την περίφημη φράση του Νίκου Γκάλη. Χθες, 7 Μαΐου 2020, μια άλλη βρετανική εφημερίδα, οι Financial Times, είχε πρωτοσέλιδο την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ότι η Βρετανία, λόγω της πανδημίας, οδεύει προς τη χειρότερη ύφεση από το 1709! Την ίδια ώρα, το bitcoin ξεπερνούσε τις 10.000 δολάρια.

C
Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, μόλις η τιμή του bitcoin έσπασε την πράσινη καθοδική γραμμή αντίστασης που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου, εκτοξεύτηκε προς τις 10.000 δολάρια.

X

Το bitcoin για άλλη μία φορά αναδεικνύεται πρωταγωνιστής των διεθνών αγορών. Έχει ξεπεράσει την απόδοση του χρυσού, του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου με θετική απόδοση εν μέσω πανδημίας. Όλοι οι μετοχικοί δείκτες, όλων των χωρών, είναι σε αρνητικό έδαφος. Το ίδιο και τα ακίνητα. Ακόμα και οι εταιρίες υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ανάμεσα στις χαμένες.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις αποδόσεις των κυριότερων ETFs από τις 23 Ιανουαρίου, όταν επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα στην Κίνα. Η υπεροχή του bitcoin και κατά δεύτερο ρόλο του χρυσού είναι αναμφισβήτητη.

X

Όποιος θεωρεί συγκυριακή την επιτυχία, παραγνωρίζει πως οι χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν τον πιο ανταγωνιστικό χώρο που έχει υπάρξει, που υπάρχει και που πιθανότατα θα υπάρξει. Ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, δυνατά μυαλά, εξαιρετικά μορφωμένοι άνθρωποι, επιτυχημένοι με βαθιές τσέπες, θεσμικοί με τεράστια ισχύ. Αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο bitcoin, θα το είχαν βρει από χρόνια.

Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των τεχνολογιών σε πρώιμο στάδιο, ο ενθουσιασμός να εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Το σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον, το πείραμα του bitcoin θα βρισκόταν ήδη στον κάλαθο των αχρήστων.

Τα επιχειρήματα
Κάποιοι το χαρακτηρίζουν φούσκα. Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που ανέβηκε το 2011, το 2013, το 2017; Οι φούσκες δεν κάνουν ό,τι το bitcoin. Δεν πέφτουν και ξανανεβαίνουν. Οι φούσκες σκάνε, επειδή ο κόσμος χάνει την ελπίδα του, απογοητεύεται. Επειδή βγήκαν στο φως οι αδυναμίες. Οι επενδυτές στο τέρμα της διαδρομής αντιλαμβάνονταν ότι είχαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ίσα ίσα που στο bitcoin συμβαίνει το αντίθετο. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτή που νόμιζαν. Πως δεν τους τα έχουν εξηγήσει σωστά. Το bitcoin αποτελεί αντίδοτο στην ανευθυνότητα των τραπεζικών πολιτικών και των απρόβλεπτων οικονομικών συνθηκών.

Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν αρνητικά, γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να το καταλάβουν. Το αντιλαμβάνεται ως άχρηστο όποιος δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί. Όπως δεν καταλάβαιναν το Internet παλαιότερα. Δεν μπορούσαν να υποπτευθούν την επίπτωση που θα είχε στη ζωή τους, στην καθημερινότητά τους. Η άγνοια τελειώνει όταν ξεκινά η έρευνα και η μελέτη. Όταν τραβάς την κουρτίνα που σε εμποδίζει να δεις προς την πραγματική γνώση, δεν θα γίνεις ποτέ ξανά ένας από τους πολλούς.

Οι θεωρίες και οι απόψεις μπορούν να ανατραπούν. Τα πειράματα, ποτέ. Χωρίς πειραματικές αποδείξεις, χωρίς συνεχή έρευνα και επαλήθευση, τα οικονομικά θυμίζουν περισσότερο θεολογία μετά εξισώσεων παρά φυσικοχημεία. Και εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Τουλάχιστον όχι όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε τα χρήματά μας. Μπορεί καθένας να έχει ό,τι γνώμη θέλει. Να τα ερμηνεύει με τον δικό του, υποκειμενικό τρόπο. Ωστόσο τα νούμερα των αποδόσεων δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης και τα crypto
Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε αναφέρει πως αρκετοί Αμερικανοί, με το που έλαβαν την επιταγή των 1.200 δολαρίων από την κυβέρνηση στις 15 Απριλίου, την κατέθεσαν για την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο. Αν είχαν αγοράσει bitcoin και τα εξαργύρωναν σήμερα σε δολάρια, πόσα θα είχαν; 1.800! Το bitcoin, όταν έλαβαν τις επιταγές, είχε 6.900 δολάρια και σήμερα έχει 10.000.

Προφανώς φοβήθηκαν υποτίμηση του δολαρίου έναντι του bitcoin, μετά από όλα αυτά που άκουγαν περί ανεξέλεγκτου «τυπώματος» από πλευράς FED. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που το bitcoin κερδίζει έδαφος τώρα στην πανδημία. Γιατί είναι σπάνιο χρήμα. Ακόμα πιο σπάνιο και από τον χρυσό.

Το bitcoin εξελίσσεται συνεχώς. Oι συνεχείς βελτιώσεις οδηγούν σε καλύτερη ασφάλεια και χρηστικότητα. Κάθε μέρα που περνάει με το bitcoin να εξακολουθεί να μην καταρρέει εξαιτίας νομικών ή τεχνικών προβλημάτων, αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας του και δικαιολογείται η υψηλότερη τιμή.

X

 
520
Thumbnail

Ελάχιστοι αναγνώστες που δεν ανήκουν στην Generation Z (τη γενιά από το 1995 μέχρι το 2015) γνωρίζουν τι είναι το TikTok. Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπημένες εφαρμογές των εφήβων, των οποίων το κινητό αποτελεί προέκταση του χεριού τους.

ad1mobile

Αναφερόμαστε στην πρώτη γενιά που έχει μεγαλώσει μέσα στην ψηφιακή εποχή. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε μετανάστες της ψηφιακής τεχνολογίας. Έπρεπε να τη μάθουμε. Εκείνοι είναι γηγενείς, μεγάλωσαν με αυτήν.

Δεν έχουν γνωρίσει τον κόσμο χωρίς κινητό, χωρίς Internet. Τους είναι τόσο αυτονόητα, τόσο οικεία, όπως ένας μεγαλύτερης γενιάς δεν φοβάται να περάσει μπροστά από το ψυγείο.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Το TikTok είναι εφαρμογή για smartphones, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία και κοινοποίηση βίντεο μικρής διάρκειας, συνήθως κωμικών. Είναι διαθέσιμο σε 150 χώρες και έχει εγκατασταθεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο κινητά τηλέφωνα. Μια από τις χρήσεις του είναι η λεγόμενη «πρόκληση». Κάποιος πετάει μια ιδέα για να επιτύχουν κάτι ομαδικά και συχνά αυτή βρίσκει ανταπόκριση.

Ένας νεαρός, λοιπόν, είχε την έμπνευση να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους χρήστες να επενδύσουν στο κρυπτονόμισμα Dogecoin. Όπως είπε, «μπορεί το Dogecoin να μην έχει καμία χρησιμότητα, ωστόσο υπάρχουν 800 εκατομμύρια χρήστες του TikTok. Αν βάλουμε όλοι από 25 δολάρια, μπορούμε να το κάνουμε να φτάσει το ένα δολάριο. Αν επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, η τοποθέτησή μας θα αξίζει 10.000 δολάρια».

Αφελές επιχείρημα; Μα και το Dogecoin το ίδιο εμφανίστηκε το 2013 ως αστείο. Δημιουργήθηκε από τους Jackson Palmer και Billy Markus για να σατιρίσει την ανάπτυξη των altcoins. Αυτό που δεν αποτέλεσε αστείο ήταν η ανταπόκριση. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Ιανουαρίου 2018, όταν η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin έφτανε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο νεαρός σίγουρα φλερτάρει με το γελοίο, αλλά έχει προσελκύσει την προσοχή. Το Dogecoin (DOGE) αποτελεί το πρώτο altcoin (έτσι ονομάζονται όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του bitcoin) φέτος που απέσπασε τόση προσοχή σε τόσο λίγο διάστημα, από την περίοδο της τρελής ανόδου του 2017.

Βίντεο με εκατομμύρια θεάσεις έχουν υπάρξει σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι μικρότερες ηλικίες, όπως το Ιnstagram. Και όλα αυτά την εποχή που το bitcoin κινούνταν τόσο νωχελικά, που είχε πάρει ο ύπνος τους περισσότερους traders.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Τελικά, είχε ανταπόκριση; Κι όμως, ναι. Η δραστηριότητα συναλλαγών στο Dogecoin επταπλασιάστηκε, σε σχέση με τον μέσο ημερήσιο όγκο του κατά το προηγούμενο έτος, καθώς η πρόκληση εξαπλώθηκε και στο Twitter. Μέχρι και το Bloomberg αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο. Ενδεικτική είναι η εκτόξευση του ενδιαφέροντος που εμφανίστηκε στις αναζητήσεις της Goggle.

Οι παλιοί οπαδοί του Dogecoin μπορεί να γνωρίζουν συνειδητά τι αγοράζουν, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα για τους καινούργιους, που ενθουσιασμένοι κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωθώντας τους χρήστες να «γίνουν όλοι πλούσιοι», να το διαδώσουν σε όλους που γνωρίζουν, ότι «αν αυτό συνεχίζει στο ΤikΤok, μπορεί να αποτελέσει τη σωτηρία μου».

Ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού στο Twitter για το Dogecoin προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά τις προθέσεις όσων καθοδηγούν. Κανένας από αυτούς δεν διαθέτει πιστοποίηση επενδυτικού συμβούλου.

Η κεφαλαιοποίηση του Dogecoin διπλασιάστηκε, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Είναι πολύ το x2; Όχι ιδιαίτερα, αν κοιτάξουμε την ιστορία του νομίσματος. Όσο και αν φαντάζει γελοίος ο λόγος, ίσως είμαστε στην αρχή της ανόδου. Μήπως είναι το πρώτο τρελό που βλέπουμε αυτή την περίοδο στις αγορές;

φ


Παράλογες κινήσεις έχουν γίνει και στην «ορθολογική» Wall Street. Είναι σημάδι των καιρών. Η άνοδος των μετοχών και η προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών (για τη Wall Street αναφερόμαστε πάντα) από ό,τι φαίνεται έχει ως κινητήρια δύναμη τους μικροεπενδυτές.

Έχουν εισρεύσει πολλοί νεοεισερχόμενοι ιδιώτες, είτε επειδή βαριούνται σπίτι τους λόγω του εγκλεισμού, είτε επειδή δεν υπάρχουν αθλητικά γεγονότα για να στοιχηματίσουν, είτε επειδή ξόδεψαν λιγότερα και έχουν περίσσευμα που το χρησιμοποιούν για να βγάλουν γρήγορο κέρδος. Εφαρμογές όπως το Robinhood, βοήθησαν να εισρεύσει στο σύστημα νέο χρήμα, σε μεγάλες ποσότητες. Γι' αυτό είδαμε τρελές καταστάσεις όπως της Hertz.

Όποιος και να είναι ο λόγος που αγοράζουν μετοχές, γιατί να μη στραφούν σε κρυπτονομίσματα; Ποια όμως; Τα εύκολα στην κατανόηση. Αρκετά είναι ιδιαίτερα αξιόλογα, άλλα έχουν δυσνόητες ιδέες, πολύπλοκα σχέδια. Δύσκολα μπορεί να τα παρακολουθήσει ο μέσος επενδυτής. Σίγουρα πάντως κανένα δεν ξεσήκωσε τον ενθουσιασμό.

Οι προβληματισμοί είναι αρκετοί από το φαινόμενο του Dogecoin. Για παράδειγμα, όταν αρχίσει ο επόμενος ανοδικός κύκλος, τι επίδραση θα έχουν νέοι παράγοντες όπως το ΤikΤok; Μπορεί να οφείλεται σε σύμπτωση, αλλά ελάχιστες ώρες αργότερα, διπλασίασε την αξία του και το VeChain (VET). Τι κοινό έχουν; Μαζί με το Dogecoin είναι το φτηνότερο από όλα τα κρυπτονομίσματα, που βρίσκονται στα 50 δημοφιλέστερα. Όταν λέμε φτηνότερο εννοούμε ανά τεμάχιο. Το Dogecoin αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο 0,004 δολάρια το ένα, ενώ το VeChain στο 0,0178.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και να αγοράσουμε; Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνουμε σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Απλά περιγράφουμε το φαινόμενο της απληστίας που συχνά υπερισχύει των θεμελιωδών αξιών. Όταν παρατηρείται εκθετική αύξηση της τιμής σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς κάποια αιτία, όπως τεχνολογική εξέλιξη ή νέα συνεργασία, η διόρθωση είναι θέμα χρόνου. Το ερώτημα είναι από ποιο ύψος…

Τα νέα από την αγορά των crypto

ς
* Στο πρώτο εξάμηνο του 2020, τα πολύτιμα μέταλλα προσέλκυσαν την προσοχή, ως πιθανό ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Από ό,τι βλέπουμε, το bitcoin κατέγραψε υψηλότερη απόδοση από χρυσό, ασήμι και πλατίνα.

ad2mobile

* Επί σχεδόν δύο μήνες η κίνηση της τιμής του bitcoin έχει εγκλωβιστεί σε ένα τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης, όπως φανερώνει το 4ωρο διάγραμμα. Ωστόσο αυτή η πορεία φτάνει στο τέρμα της. Όποια από τις δύο πράσινες γραμμές διασπαστεί πρώτη, πιθανότατα θα δώσει την κατεύθυνση.

euro2day.gr

article 1