Το Bitcoin και η ψευδαίσθηση του «σκληρού» νομίσματος

Η επίδραση του κορωνοϊού

Τη Δευτέρα (9/3), λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έφτασε στο -7%. Τι έκαναν τότε οι διοργανωτές; Πάγωσαν τις συναλλαγές για κάποια λεπτά. Σε κάποια άλλα χρηματιστήρια διέκοψαν τη συνεδρίαση λόγω των εκτεταμένων εντολών πώλησης.

Σκεφτείτε να γινόταν αυτό στην αγορά των crypto! Για πότε θα είχαν βγει να κατηγορήσουν το Bitcoin για απάτη οι πολέμιοί του!

Και όχι μόνο αυτό. Όσοι είχαν αγοράσει μετοχές ή futures παραδοσιακών χρηματιστηριακών αξιών που κλείνουν τα Σαββατοκύριακα, βρέθηκαν στην αμήχανη θέση να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα τεράστιο γκαπ προς τα κάτω. Δεν πρόλαβαν να κλείσουν τη θέση τους και αναγκάστηκαν να υποστούν πολύ μεγάλες ζημιές.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

 

Αντίθετα, η αγορά των crypto δεν κλείνει το Σαββατοκύριακο. Για την ακρίβεια, δεν κλείνει ποτέ. Είναι ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Δεν γνωρίζει ούτε από Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτοχρονιά ή οποιαδήποτε άλλη αργία. Το πόσο σημαντικό και χρήσιμο είναι αυτό το χαρακτηριστικό, το διαπιστώνουμε σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.

Σας έχουμε όμως και άλλο. Σκεφτείτε ξαφνικά να μαθαίναμε πως η ποσότητα των Bitcoin που είναι προγραμματισμένα να κυκλοφορήσουν, δεν θα είναι 21 εκατομμύρια αλλά παραπάνω. Πόσα; Άγνωστο, κανείς δεν θα μας ενημέρωνε, αλλά σίγουρα πολύ περισσότερα. Τι επίπτωση θα είχε αυτό στην τιμή του; Θα γκρεμιζόταν, πρώτα από όλα από ανησυχία λόγω της αβεβαιότητας. Κάποιος, κατά το δοκούν (και ερήμην μας), αποφασίζει να αυξήσει την ποσότητα του χρήματος που κατέχουμε. Ακούγεται τρομακτικό, χωρίς αμφιβολία. Δεύτερον, αφορά απλά μαθηματικά. Η βασική συνθήκη που καθιστά ένα νόμισμα πολύτιμο είναι η σπανιότητα. Όσο περισσότερα φτιάχνονται τόσο υποτιμάται η αγοραστική του αξία. Αν φτιαχτούν άπειρα, δεν θα έχουν αξία.

Να όμως που η FED αποφάσισε να διαρρεύσει στο σύστημα 168 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε μόλις μια νύχτα, κάποιος πληκτρολόγησε κάποια νούμερα στον υπολογιστή του και πρόσθεσε φρέσκα, ολοκαίνουργια δολάρια, περισσότερα από τη συνολική αξία του Bitcoin.

Θα μου πείτε, δεν το αποφάσισαν κάποιοι ανεύθυνοι. Το αποφάσισαν οι αξιοσέβαστοι Κεντρικοί Τραπεζίτες. Πόσο σίγουροι είσαστε ότι ξέρουν τι κάνουν ή ότι αποβλέπουν στο κοινό καλό και όχι στις προσωπικές τους φιλοδοξίες; Τι μας διαβεβαιώνει πως αύριο στη θέση τους δεν θα βρεθεί κάποιος ανίκανος ή διεφθαρμένος ή απλά θα λάβει τις λάθος αποφάσεις; Ή ότι κάποιοι με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν λαμβάνουν ήδη τέτοιας ποιότητας αποφάσεις;

Ο αντίλογος από την τεράστια έκχυση νέας ποσότητας χρήματος είναι πως δεν δημιουργείται πληθωρισμός. Πρόκειται περί ψευδαίσθησης. Το ευρώ, που θεωρείται ακόμα πιο σκληρό από το δολάριο, έχει χάσει το 82% της αξίας του έναντι του χρυσού τα τελευταία 15 χρόνια, εξαιτίας αυτών των πολιτικών.

v

Στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός υπάρχει και είναι έντονος, απλά το χρήμα σε μεγάλο βαθμό έχει διοχετευθεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο και όχι στην «πραγματική» οικονομία. Ποιες είναι οι παρενέργειες αυτών των πολιτικών; Η πρώτη είναι ότι «φούσκωσε» τις αγορές δυσανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη. Επιτυχημένοι επενδυτές εδώ και καιρό δεν είναι αυτοί που παρακολουθούν τα κέρδη και τις προοπτικές των εταιρειών αλλά τις πολιτικές των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών. Μόνο που τώρα το «κόλπο» έχει διαρρεύσει. Το ακολουθούν οι περισσότεροι. Και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς τιμωρούν οι αγορές την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η δεύτερη είναι πως δεν έχουν αφήσει την αγορά να αποβάλει τις λιγότερο ανταγωνιστικές εταιρείες, καθώς συνεχίζουν να αναχρηματοδοτούν το χρέος τους. Έχει γεμίσει η αγορά με εταιρείες-ζόμπι, που ρουφάνε συνεχώς χρήμα, στερώντας το από τον υγιή ανταγωνισμό.

Η τρίτη είναι πως έχει ανοίξει η ψαλίδα της ανισότητας. Αυτοί που έχουν ωφεληθεί από τις απανωτές ποσοτικές χαλαρώσεις και το ανεξέλεγκτο «τύπωμα» είναι όσοι κατέχουν μετοχές και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα. Ποιοι είναι αυτοί; Οι πιο εύποροι. Όσο πιο πλούσιος είσαι τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου σου είναι τοποθετημένο εκεί. Το κακό είναι πως από ένα σημείο και μετά, η ανισότητα λειτουργεί αντιαναπτυξιακά για την οικονομική ανάπτυξη.

Στην Ιαπωνία είχαμε εφαρμογή όλου του «πακέτου» στην ιδανική του μορφή. Η κεντρική τράπεζα ανέλαβε να «τυπώσει» άφθονο χρήμα, πραγματοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ψηφίστηκαν μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όλα τέλεια στη θεωρία, μόνο που είχαν την ατυχία να δοκιμάσουν να τα επαληθεύσουν στην πράξη. Τι αποδείχτηκε; Το αυτονόητο. Πως για την ανάπτυξη δεν φτάνει μόνο να τυπώσεις χρήμα, απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις. Όπως ευνοϊκότερη αναλογία νέων σε σχέση με ηλικιωμένους. Βλέπετε, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες μπορούν με μαγικό τρόπο να δημιουργήσουν χρήμα, όχι παιδιά.

Ο κορωνοϊός δεν είναι η αιτία. Είναι ο καταλύτης που επιταχύνει τις εξελίξεις. Το πρόβλημα επί χρόνια είχε παραμείνει σε αδράνεια σαν ιός, περιμένοντας να δραστηριοποιηθεί ξανά.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η αγορά σήμερα
Η πορεία της τιμής του Bitcoin δεν τα πάει καθόλου άσχημα. Σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, έχει διπλασιάσει την αξία του. Ακόμα και από την αρχή του έτους έχει κέρδη, κάτι που πλέον το συναντάμε σε ελάχιστες χρηματιστηριακές αξίες. Η απογοήτευση που εκφράσαμε στο χθεσινό άρθρο αφορά στο ότι ο χρυσός τα πήγε καλύτερα αυτή την εβδομάδα. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, το Bitcoin και ο χρυσός πήγαιναν προφανώς με διαφορετικές ημερήσιες διακυμάνσεις και ποσοστά αλλά προς την ίδια βασική κατεύθυνση.

1

Αν πρόκειται για κάτι προσωρινό ή όχι, θα είμαστε από κοντά να το παρακολουθούμε. Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τον νικητή. Δεν είναι καν σίγουρο ότι θα υπάρχει νικητής. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος κανενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές των αγορών.

euro2day.gr

Tags
 
459
Thumbnail

Τον Μάρτιο ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 7 ετών, για δύο λόγους: Αφενός, από τις πρωτοφανείς σε έκταση νομισματικές δράσεις από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και αφετέρου, πολλά ορυχεία σε όλο τον κόσμο είναι πλέον κλειστά, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεπώς έχουμε ένα συνδυασμό αυξημένης ζήτησης και μείωσης στην προσφορά.

ad1mobile

Ο χρυσός αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθειά του. Ένα ζήτημα είναι πως συνήθως το αγοράζουν με «καπέλο». Η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης παραπέμπει στο φαράγγι του Βίκου.

Επίσης κινδυνεύεις να πέσεις θύμα απάτης. Κατόπιν υπάρχει το ζήτημα της φύλαξης και της ασφάλειας.

Συνεπώς τίθεται το αγωνιώδες ερώτημα: Από πού αγοράζουμε φυσικό χρυσό; Πέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Πειραιώς, μια λύση αποτελεί η BullionVault. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά online παγκοσμίως σε πολύτιμα μέταλλα, η οποία λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005. Από ό,τι ισχυρίζονται, κατέχουν για λογαριασμό πελατών τους, χρυσό, ασήμι και πλατίνα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βρίσκονται προς φύλαξη σε ειδικά θησαυροφυλάκια σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Τορόντο και Ζυρίχη.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Βέβαια, άλλο να κατέχεις πιστοποιητικό κατοχής χρυσού και άλλο φυσικό χρυσό. Η BullionVault εκτός του ότι αναλαμβάνει τη φύλαξη, μπορεί και να τα αποστείλει στους πελάτες της, με μια επιπλέον χρέωση. Εννοείται πως όλα αυτά τα αναφέρουμε με επιφύλαξη. Δεν γνωρίζουμε πόσο ασφαλές είναι να μεταφερθεί ο χρυσός, ειδικά σε σημαντική ποσότητα, ούτε πόσο αξιόπιστη μπορεί να αποδειχθεί αύριο η BullionVault. Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή αγοράς.

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της εταιρείας, ενδιαφέρον έχουν κάποια στατιστικά δεδομένα γύρω από την αύξηση των πωλήσεών της το τελευταίο διάστημα. Τον Μάρτιο, ο αριθμός των ανθρώπων που αγόραζαν φυσικό χρυσό χρησιμοποιώντας το BullionVault υπερδιπλασιάστηκε. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 113,9%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει σημειωθεί σε μηνιαία βάση. Επίσης σημειώθηκε άλμα στους νέους λογαριασμούς από καινούργιους πελάτες. Τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 468,4% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο μέσο όρο, φθάνοντας στον δεύτερο καλύτερο μήνα μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο βασικός προβληματισμός, όσον αφορά τον χρυσό, είναι πως οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουντζούρη στο χέρι, είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

Δεν είναι τυχαίο που μια ουγκιά χρυσού πωλείται στη Νέα Υόρκη πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο. Η διαφορά τιμών θεωρείται ως μέτρο του κόστους για τη μετατροπή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) χρυσού, σε φυσική μορφή. Τράπεζες, όπως η J.P. Morgan, διαθέτουν αυτό το διάστημα περισσότερο χρυσό στα καταστήματά τους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις για παράδοσή του.

Τα ορυχεία που βρίσκονται κλειστά είναι ένας επιπλέον λόγος που υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία μεγάλα εργοστάσια στο ελβετικό καντόνι Ticino (ο μεγαλύτερος διανομέας χρυσού της Ευρώπης) έλαβαν ειδική άδεια από τις αρχές για να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους σε περιορισμένο ρυθμό, καθώς είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η αγορά των crypto

Οι υποστηρικτές του χρυσού και του bitcoin έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς. Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, είναι αυτά που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin είναι χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση.

Όμως ζούμε σε ψηφιακή εποχή, έτσι δεν είναι; Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Στον ψηφιακό κόσμο ζούμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Σύντομα ο νέος θα προσφέρει στη φιλενάδα του ψηφιακά λουλούδια και θα θεωρηθεί ρομαντική κίνηση, αν και η μαμά της θα προτιμούσε φυσικά λουλούδια. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του bitcoin, όπως η επαλήθευση, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να παραχαραχθεί, αλλά το σημαντικότερο αφορά την ευκολία μεταφοράς και φύλαξης. Ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, δεν μπορεί να σταλεί από το κινητό, σαν να στέλνεις e-mail. Το bitcoin μπορεί. Μεταφέρεται οπουδήποτε χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς. Πες ότι θέλω να ανέβω στο αεροπλάνο έχοντας χρυσό στη βαλίτσα ή στις τσέπες. Μπορώ; Όχι βέβαια. Είναι βαρύ, δυσκίνητο και επικίνδυνο να το κλέψουν.

Με τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να κουβαλάω τίποτα απολύτως. Αρκεί να θυμάμαι τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου περιέχει τα χρήματά μου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα κράτος ή τράπεζα να μου κατασχέσει την περιουσία. Ο χρυσός υπερτερεί σε ιστορία ή αν θέλετε σε λάμψη, αλλά μειονεκτεί σε ευκολία. Μπορείς εύκολα και ανέξοδα να κατέχεις πραγματικά bitcoin, όχι απλό πιστοποιητικό κατοχής, δηλαδή να εμπιστεύεσαι τη φερεγγυότητα κάποιου τρίτου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, έχουμε την πορεία χρυσού και bitcoin τους τελευταίους 12 μήνες.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr

article 1