Πρόκειται για μια τεχνολογική και πολιτική επανάσταση

Υποτιμάει το Bitcoin όποιος το θεωρεί απλώς χρήμα. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πρόκειται για μια τεχνολογική και πολιτική επανάσταση. Είναι ένα μοναδικό δίκτυο εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τη μορφή εξελιγμένης πλατφόρμας. Ένας ιδιοφυής τρόπος καταγραφής δεδομένων, στην οποία ο οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να «κουμπώσει» δικές του εφαρμογές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Μη σας φαίνεται παράξενο που ξεκίνησε από χρήμα. Η πρώτη μορφή γραφής που εμφανίστηκε ποτέ, στη Μεσοποταμία, ξεκίνησε από την ανάγκη καταγραφής των σιτηρών που είχε εναποθέσει ο κάθε αγρότης στην κοινή αποθήκη. Αυτή η οργάνωση απαιτούσε μιας μορφής απόδειξη. Άλλοι πολιτισμοί, που δεν ανέπτυξαν την αγροτική καλλιέργεια, καθώς τους αρκούσαν τα θηράματα και οι καρποί, αρκέστηκαν στη μουσική και τη ζωγραφική. Αργότερα, τα πρώτα μεταλλικά νομίσματα χρησιμοποιούνταν για την καταγραφή του χρέους! Σε ένα λογιστικό έγγραφο, σημειώνονταν πόσα μεταλλικά νομίσματα αντιστοιχούσαν στην ποσότητα των σιτηρών που είχε να λαμβάνει ο κάθε αγρότης.

 

Το χρήμα είναι το μέσο με το οποίο επικοινωνούμε την αξία ενός αγαθού. Είναι μια γλώσσα με την οποία εκφράζεται η αξία. Για να ήταν αξιόπιστα τα πρώτα νομίσματα, απαιτούνταν κάτι που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση κάθε νομισματικού συστήματος: πίστη. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλιστεί, έπρεπε να υπάρξει ένας θεσμός που να επιβιώνει του θανάτου του ηγεμόνα. Έτσι δημιουργήθηκε το κράτος. Το χρήμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπόσχεση πληρωμής. Ο λόγος που ένα νόμισμα γίνεται αποδεκτό στις συναλλαγές είναι η εμπιστοσύνη. Γι' αυτό η ιστορία είναι γεμάτη με χιλιάδες νομίσματα που απλώς έπαψαν να υπάρχουν κάποια στιγμή.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Στην αρχή, όταν κάποιος πρόσφερε χρυσό αντί για μπανάνες για πληρωμή, ο αντισυμβαλλόμενος αρνήθηκε να το δεχτεί. Ήθελε μπανάνες που του ήταν χρήσιμες, όχι κάποια γυαλιστερή κίτρινη πέτρα που δεν τρωγόταν. Όταν μετά από πολλά χρόνια υπήρχε η πίστη ότι αυτή η κίτρινη πέτρα είναι πολύτιμη και όντως θα μπορούσε να την ανταλλάξει με μπανάνες, το αποδέχτηκε. Όταν ο πρώτος πρόσφερε ένα κομμάτι χαρτί, αντί για χρυσό, πάλι είχαμε αντιδράσεις. Δεν μπορούσαν να το αντιληφθούν ως χρήμα.

Με αυτό τον τρόπο, από τις μπανάνες περάσαμε στα κοχύλια, στους σπόρους, στον χρυσό, στα κέρματα με στάμπα, στο χαρτί και κατόπιν στην πλαστική κάρτα. Το επόμενο βήμα δεν μπορούσε παρά να είναι ψηφιακό.

Το χρήμα δεν είναι μέταλλο ή χαρτί. Δεν έχει εγγενή αξία. Είναι πίστη. Είναι χαραγμένη εμπιστοσύνη. Κάποια έχουν ωραία καλλιτεχνική σύνθεση, με ζωγραφιές και χρώματα. Δεν είναι η ομορφιά που τους δίνει αξία. Μόνο μέσω της πίστης ένα κομμάτι χαρτί μετατρέπεται σε αντικείμενο αξίας. Είναι η πίστη ότι αν το παραδώσεις σε κάποιον, θα σου το ανταλλάξει με παπούτσια, ρούχα, φαγητό, υπηρεσίες. Η άυλη μορφή του είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την πραγματική του φύση. Λιγότερο από το 10% των χρημάτων παγκοσμίως είναι με τη μορφή μετρητών.

Το σύστημα δουλεύει όσο υφίσταται ο θρησκευτικού τύπου έλεγχος της πίστης. Και ποιος καθορίζει τα όρια της πίστης; Το τραπεζικό σύστημα, που λειτουργεί σαν εκκλησία. Το ιερατείο των ΚΤ διαθέτει διοικητή, ο οποίος παίζει τον ρόλο του Πάπα. Κονκλάβιο καρδιναλίων έχει τους προέδρους των τραπεζών, ιεραπόστολους τους τραπεζίτες. Την κουρία, το ανώτερο επιτελείο των στελεχών. Διαφορετικά τάγματα θρησκευτικής σκέψης, σαν τους ορθόδοξους, τους ιησουίτες κ.λπ., μόνο που στην τραπεζική ονομάζονται μονεταριστές, νεοκεϋνσιανοί κ.λπ.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

 

Οι άνθρωποι υποσυνείδητα αναγνωρίζουν τη θρησκευτική φύση του χρήματος. Το γεγονός ότι τα άφθονα πράσινα χαρτάκια με το σήμα του δολαρίου περιέχουν τη φράση πιστεύουμε στον Θεό (In God We Trust, όχι in gold), αποτελεί επιβεβαίωση της συνείδησής τους. Κανείς δεν αναρωτιέται, ούτε χρειάζεται να εξηγήσει, γιατί ο χρυσός είναι πολύτιμος. Πρόκειται για μια έννοια που έχουμε αποδεχτεί ως φυσιολογική. Μια θρησκευτικού τύπου πίστη.

Αυτή η πορεία, η νοοτροπία χιλιάδων ετών, για πρώτη φορά σπάει με το Bitcoin. Το Bitcoin όχι μόνο αμφισβητεί την επικρατούσα ιδεολογία, αλλά διαταράσσει την καθιερωμένη ιεραρχία και τη δομή της εξουσίας που έχει κατασκευαστεί γύρω από αυτήν. Η εμφάνισή του άλλαξε τη ροή της ιστορίας του χρήματος και της τραπεζικής. Για πάντα. Είναι το πρώτο μέσο που δεν χρειάζεται την ύπαρξη κάποια αρχής. Ούτε κυβέρνησης, ούτε τραπεζικού ιδρύματος, ούτε κανενός είδους οργανισμό. Η εμπιστοσύνη χτίζεται από τα ίδια του τα μέλη.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η δημιουργία χρήματος δεν είναι θέμα πόρων ή πλούτου. Είναι θέμα ισχύος: έχεις τα μέσα επιβολής νόμων και φόρων; Έχεις και τη δυνατότητα να επιβάλλεις το νόμισμα. Το χρήμα αποκτά αξία, από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας υποχρεώνει να πληρώνουμε τις οφειλές μας προς το κράτος. Ακόμα και στις ιδιωτικές μας συναλλαγές, δεν επιτρέπεται να μην αποδεχτούμε κάποιο χρέος προς εμάς, αν αφορά σε νόμισμα που κυκλοφορεί επίσημα στη χώρα.

«Τα λεφτά είναι το παν», είναι μια έκφραση που ακούμε συχνά. Από την άλλη, όμως, ακούμε και μια άλλη έκφραση, εξίσου δημοφιλή: «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία». Ένα πράγμα ωστόσο είναι σίγουρο: Money makes the world go round. Τα χρήματα και το κέρδος αποτελούν την κινητήρια δύναμη του κόσμου μας. Στη θρησκεία του χρήματος, η πίστη βασίζεται στην απληστία. Το χρήμα είναι καλός υπηρέτης αλλά κακός αφέντης. Είναι απελευθερωτικό, μια πηγή αυτονομίας. Μας απελευθερώνει από τα πάντα εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό.

euro2day.gr

 
395
Thumbnail

Στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου, μια «φυγή προς την ποιότητα» θεωρούνταν παραδοσιακά ως ευκαιρία για αλλαγή κλίματος, με τους επενδυτές να προσπαθούν να περιορίσουν το ρίσκο απώλειας κεφαλαίου και να μην επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τούτο σήμαινε συνήθως την καταφυγή στα κρατικά ομόλογα που προσφέρουν ασφαλές εισόδημα. Τα treasuries αντιμετωπίζονταν ως το απόλυτο καταφύγιο.

Ωστόσο, η φυγή στην ποιότητα που ήλθε και παρήλθε με την θανάτωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ δεν εμπίπτει στην περιγραφή αυτή. Οι επενδυτές οι οποίοι στράφηκαν στο ελβετικό φράγκο ή το ιαπωνικό γεν, δύο επί μακρόν ασφαλή καταφύγια, εκτείθονταν στα αρνητικά επιτόκια. Είναι σχεδόν οξύμωρο να χαρακτηριστεί αυτό «ποιότητα», δεδομένου ότι το να κρατήσει κανείς κρατικά ομόλογα σε ελβετικό φράγκο ή γεν μέχρι την ωρίμανση τους σημαίνει βέβαιη απώλεια κεφαλαίου.

Αλλά στην πραγματικότητα, ωστόσο, η φυγή στην ποιότητα δεν ήταν ποτέ μόνο μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απώλεια κεφαλαίου. Ένα άλλο αγαπημένο καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικών, οικονομικών ή χρηματοοικονομικών κρίσεων είναι ο χρυσός - ένα καθαρά κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού το οποίο δεν προσφέρει σταθερό εισόδημα. Οποιοσδήποτε επενδυτής αγόρασε το πολύτιμο μέταλλο τη στιγμή της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης το 1980 θα κατέγραψε άμεσες απώλειες, και θα έπρεπε να περιμένει περισσότερες από δυόμιση δεκαετίες προτού η επένδυσή του αποφέρει κέρδη. Ο χρυσός ήταν επίσης και μια πολύ κακή προστασία ενάντια στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν χρυσό ως κάλυψη πριν τη μερική χρεοκοπία της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2012 θα εμφάνιζαν απώλειες με βάση τις τρέχουσες τιμές αγορές σε ευρώ μέχρι και την προηγούμενη χρονιά.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Τα παραπάνω καθιστούν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ότι το bitcoin ενισχύθηκε μετά τη θανάτωση του Σουλεϊμανί, πυροδοτώντας συζητήσεις στην αγορά για ένα νέο «κρύπτο-χρυσό». Eνώ είναι ανεξάρτητο, αποκεντρωμένο και δεν υπόκειται σε κυβερνητικό έλεγχο, που κάποιοι θεωρούν ως σημαντικά πλεονεκτήματα, δεν εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τα παραδοσιακά κριτήρια για τον ορισμό του χρήματος, συγκεκριμένα δεν αποτελεί μονάδα μέτρησης, μέσο ανταλλαγής ή μέσο διατήρησης αξίας. Επιπλέον, στερείται της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει το συμβατικό χρήμα μέσω ανεξάρτητων και υπεύθυνων τραπεζών. Ούτε υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, η εποπτεία και η ασφάλιση καταθέσεων που προσφέρει το κράτος στο συμβατικό χρήμα.

Όπως έχει επισημάνει ο Χιουν Σονγκ Σιν, επικεφαλής έρευνας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η εμπιστοσύνη στο bitcoin μπορεί να εξατμιστεί ανά πάσα στιγμή εξαιτίας του πόσο επισφαλής είναι η αποκεντρωμένη συναίνεση μέσω της οποίας καταγράφονται οι συναλλαγές. Τούτο σημαίνει ότι ένα κρυπτονόμισμα μπορεί απλά να σταματήσει να λειτουργεί, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της αξίας του.

Επιστρέφοντας στα παλιά κλασσικά χρεόγραφα, είναι ξεκάθαρο ότι η φυγή στην ποιότητα και τη ρευστότητα είναι διαφορετικές στο πλαίσιο της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί μετά την κρίση.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Για αρχή, εξαιτίας της συμπίεσης των αποδόσεων που έχουν προκαλέσει τα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού των κεντρικών τραπεζών, η φυγή διαρκεί πολύ λιγότερο από ότι στο παρελθόν. Yπό την έννοια αυτή, οι επενδυτές που στρέφονται στα επενδυτικά καταφύγια πρέπει να καταλάβουν ότι αντιμάχονται τις κεντρικές τράπεζες που η ποσοτική τους χαλάρωση σχεδιάστηκε ειδικά για να πιέσει τους επενδυτές να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο. Αυτή δεν είναι μια πολιτική που έχει πάντοτε καλό τέλος.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας μειώνουν την προσφορά τίτλων, οδηγώντας σε αυξημένο premium ρευστότητας στις τιμές των ομολόγων, και το αντίστροφο όταν σταματούν να αγοράζουν ή αρχίζουν να πουλούν. O Δημήτρης Βαγιάνος του LSE επισημαίνει ότι αυτό το premium ρευστότητας επηρεάζεται και από τη συμπεριφορά των διαχειριστών ενεργητικού οι οποίοι μπορεί να υποστούν εκροές κεφαλαίων αν υποαποδόσουν, όπως συμβαίνει συχνά σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας. Η αδυναμία αυτή μειώνει την προθυμία των διαχειριστών να κρατούν στοιχεία ενεργητικού που πωλούνται δύσκολα και αυξάνει τα premium ρευστότητας.

Ένα ακραίο παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς σημειώθηκε το 2007-2008, όταν το πρόβλημα έγινε χρόνιο. Ακόμα και τα funds της αγοράς χρήματος θεωρούνταν από τους επενδυτές ως μη ασφαλή. Η επακόλουθη φυγή στην ποιότητα προκάλεσε κατάρρευση των αποδόσεων των treasuries και δημιούργησε σοβαρή διαταραχή στις αγορές πίστωσης και σε άλλα τμήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, ο χρυσός και το πετρέλαιο κατέγραψαν αυξήσεις ρεκόρ. Εξαιτίας του ρόλου του δολαρίου ως του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο και της βαρύτητας της Wall Street στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, η φυγή στην ποιότητα διογκώθηκε από τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, τα treasuries δεν είναι τόσο ελκυστικά, εξαιτίας των ισχνών αποδόσεων που προσφέρουν, με βάση τον ιστορικό μέσο όρο. Δεν προκαλεί έκπληξη συνεπώς που οι επενδυτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις “FANG” – τις μετοχές του Facebook, της Apple, του Amazon, του Netflix και της Alphabet –ως πιο ελκυστικά καταφύγια χάρη στο ρευστό που διαθέτουν, τους ισχυρούς ισολογισμούς και τη βαθιά ρευστότητα στην χρηματιστηριακή αγορά. Όλες εξαιρουμένης της Amazon έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο φέτος, έχοντας πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι το 2019.

ad2mobile

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ένδειξη για το πώς η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική έχει ανατρέψει μακραίωνες συμβάσεις του χρηματοοικονομικού κόσμου, από το γεγονός ότι οι μετοχές εμφανίζονται ως φυσικό καταφύγιο των νευρικών επενδυτών.

euro2day.gr
 

article 1