Το bitcoin κερδίζει πόντους και παίκτες στη Wall Street

Πολλοί δεν θεωρούν πλέον το bitcoin ως «μια παράξενη επενδυτική αξία για κερδοσκοπία με μεγάλο ρίσκο»

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του bitcoin, υπήρξαν πολλοί διάσημοι επενδυτές που αρχικά είχαν αρνητική γνώμη γι' αυτό, για να «αλλαξοπιστήσουν» στη συνέχεια. Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμα είναι το αντίθετο. Κάποιους που να έχουν κάνει την έρευνά τους, να είχαν αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα του bitcoin και σήμερα να έχουν μετανιώσει!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Michael Saylor, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Nasdaq, που μετέτρεψε όλα τα μετρητά της, αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, σε bitcoin!

>>> Διαβάστε επίσης: Ενοίκια: Τι θα γίνει με εξώσεις, Παράταση ή όχι; (Πληροφορίες) <<<

Προχθές ο Saylor ξαναχτύπησε! Σε ένα tweet με ημερομηνία 14 Σεπτέμβρη, δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την απόκτηση 16.796 επιπλέον bitcoin, ανεβάζοντας την επένδυση της MicroStrategy στα κρυπτονομίσματα συνολικά στα 425 εκατομμύρια δολάρια.

«Ήθελα κάτι που θα μπορούσα να βάλω 425 εκατ. δολ. για 100 χρόνια», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή του. «Δεν θεωρώ καθόλου καλή ιδέα να έχω το πλεόνασμά μας σε μετρητά, εκτεθειμένα στον κίνδυνο του πληθωρισμού ή σε ομόλογα χαμηλής απόδοσης». Δεν πρόκειται για κερδοσκοπία ούτε αντιστάθμιση, πρόσθεσε. Πρόκειται για μια σκόπιμη εταιρική στρατηγική.

Άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Google, πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουν τα δισεκατομμύριά τους σε δολάρια. Ο Saylor, όχι. Από ό,τι εξομολογήθηκε, κάποια στιγμή στην εταιρεία του συνειδητοποίησαν ότι κάθονται πάνω από ένα παγάκι 500 εκατομμυρίων που λιώνει. Μέχρι στιγμής δικαιώνεται. Η μετοχή αυξήθηκε κατά 30% από την πρώτη αγορά bitcoin στις 11 Αυγούστου.

Ποιο είναι το σημείο όπου κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την απόφασή του; Ότι σε ένα παλιό του tweet τον Δεκέμβρη του 2013, είχε αναφέρει πως «οι μέρες του bitcoin είναι μετρημένες. Είναι θέμα χρόνου να υποκύψει στη μοίρα του ως ιντερνετικού τζόγου». Πώς προέκυψε η μεταμόρφωση; Η απάντηση είναι αφοπλιστικά απλή: μελέτησε. «Μακάρι να ήξερα τότε αυτά που γνωρίζω σήμερα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτός. Μεταξύ άλλων που αναγνωρίζουν το τελευταίο διάστημα τα πλεονεκτήματα του bitcoin συμπεριλαμβάνεται ο θρύλος της Wall Street Tudor Jones, ο George Ball (τους έχουμε αναφέρει στα άρθρα μας) και πολλοί ακόμα. Γιατί άλλαξαν γνώμη; Κυρίως για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως έχουν πειστεί πως το bitcoin είναι ανθεκτικό. Λειτουργεί επί πολλά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχουν υπάρξει εκατομμύρια συναλλαγές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων χωρίς να παραπονεθεί ούτε ένας ότι έχασε έστω και ένα σεντς.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις σημερινές νομισματικές συνθήκες. Το ενδεχόμενο του υψηλού πληθωρισμού είναι ορατό και οι αξιόπιστες αντιπληθωριστικές λύσεις διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης περιορισμένες.

Χρυσός, ασήμι, bitcoin. Υπάρχουν και άλλες διέξοδοι, όπως επιλεγμένα ακίνητα, αλλά αυτά δεν ρευστοποιούνται άμεσα σε περίπτωση ανάγκης και βέβαια δεν μεταφέρονται. Όταν ο Tudor Jones εξηγούσε στο CNBC τους λόγους που επέλεξε το bitcoin να κατέχει το 2% του χαρτοφυλακίου του, το κρυπτονόμισμα άξιζε 9.100 δολάρια. Σήμερα έχει 11.000, δηλαδή αυξήθηκε κατά 20%.

Υποθέτοντας πως τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ομόλογα, δεν έχουν μεταβληθεί ιδιαίτερα και ότι ο διάσημος διαχειριστής δεν μείωσε τη θέση του, κατανοούμε πως το bitcoin κατέχει σήμερα το 2,4% του χαρτοφυλακίου του. Και αυξάνεται…

Το μέλλον του bitcoin

Υπάρχουν 47.000.000 εκατομμυριούχοι ή το 0,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, που κατέχουν το 44% του παγκόσμιου πλούτου. Αν αύριο όλοι οι εκατομμυριούχοι θελήσουν να μιμηθούν τον Jones και τον Saylor και προσπαθήσουν να αποκτήσουν από ένα bitcoin, αυτό θα είναι αδύνατον. Ο μέγιστος αριθμός που πρόκειται να υπάρξει ποτέ είναι 21 εκατομμύρια νομίσματα. Συνεπώς αναλογούν 0,4 στον καθένα. Αν το bitcoin συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, δεν θα υπάρχουν παρά ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο που θα κατέχουν τουλάχιστον ένα ολόκληρο bitcoin.

Η οπτική έχει μετατοπιστεί. Πολλοί δεν θεωρούν πλέον το bitcoin ως «μια παράξενη επενδυτική αξία για κερδοσκοπία με μεγάλο ρίσκο», αλλά ως «περιουσιακό στοιχείο ικανό να προστατεύσει από την κρίση». Ωστόσο δεν χρειάζεται να σου αρέσουν τα κρυπτονομίσματα για να τα αγοράσεις. Αρκεί να σου αρέσουν... τα κέρδη.

Συνολικά η χρονική διάρκεια που το bitcoin ήταν πάνω από 10.000 δολάρια, συνυπολογίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες, είναι μόλις 6 μήνες. Αποτελεί μια σχετικά άγνωστη περιοχή, όπου δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθούν οι επενδυτές. Κάποιοι ίσως το δούνε ως ευκαιρία για ρευστοποίηση, μια που σημειώνουν κέρδη. Άλλοι θεωρούν πως δεν υπάρχουν πολλές αντιστάσεις, γι' αυτό και η κίνηση προς τα πάνω θα είναι απότομη.

Όπως και να έχει, το bitcoin δεν θα βρίσκεται για πολύ σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Σε βάθος χρόνου, είτε θα υπερβεί τις 100.000 είτε θα μηδενίσει. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Stephen Cole στο Twitter. Ποιος είναι πάλι αυτός ο Cole; Ένας επενδυτής από το Los Angeles, ο οποίος πριν από 4 χρόνια είχε κάνει μια παρόμοια δήλωση, όταν το bitcoin βρισκόταν στα 600 δολάρια. Είχε προβλέψει πως δεν πρόκειται το bitcoin να κυμαίνεται για πάντα εκεί. Μακροπρόθεσμα, είτε θα πάει στο μηδέν είτε στις 10.000 δολάρια.

Στο πρώτο του tweet δικαιώθηκε. Μένει να δούμε τι θα γίνει στο επόμενο.

 
609
Thumbnail