Μένουν ακόμη 3,47 εκατομμύρια νομίσματα πριν το Bitcoin σταματήσει να εξορύσσεται

Μένουν ακόμη 3,47 εκατομμύρια νομίσματα (βρίσκονται σε κυκλοφορία 17,53 εκατ. επί συνόλου 21 εκατ.) πριν το Bitcoin σταματήσει να εξορύσσεται και το κρυπτονόμισμα διάγει μερικές από τις χειρότερες ημέρες της σύντομης ζωής του, επιβεβαιώνοντας ενδεχομένως ορισμένους από τους πιο επιφανείς επενδυτές, όπως τον μεγαλοτραπεζίτη Τζέιμι Ντάιμον, που δεν πίστεψαν ποτέ στις προοπτικές του. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το Bitcoin ακόμη και κάτω από τα 4.000 δολάρια έχει αποφέρει τρομακτικά κέρδη σε όσους το αγόρασαν πριν από 3 ή 4 χρόνια αλλά και δραματικές απώλειες σε όσους «μπήκαν» στην αγορά από τον Σεπτέμβριο του 2017 και μετά. Σήμερα, αναλυτές εκτιμούν ότι τα «ψεγάδια» του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων, όπως η μεταβλητότητα, το σύνθετο λογισμικό κ.ά, ίσως το οδηγήσουν στη λήθη. 

Αν δει κανείς τις προβλέψεις των «ειδικών» για την πορεία του Bitcoin και των υπόλοιπων ψηφιακών νομισμάτων το μόνο που θα καταφέρει είναι να… ζαλιστεί, αφού άλλοι συνεχίζουν να πιστεύουν αρχικά στην ανάκαμψή του πάνω ακόμη και από τα 20.000 δολάρια και εν συνεχεία στην κυριαρχία του και άλλοι εκτιμούν ότι θα καταρρεύσει με εκκωφαντικό τρόπο έως και κάτω από τα 2.000 δολάρια, όπως όλες οι μεγάλες «φούσκες» των αγορών. 

Οι «ταύροι» του Bitcoin προσπαθούν να πιαστούν από μελλοντικές εξελίξεις όπως η φημολογούμενη έναρξη διαπραγμάτευσης παραγώγων από την Nasdaq μέσα στο 2019, ή το «ποντάρισμα» των αδελφών Γουίνκλεβος. Παρ’ όλα αυτά, λιγοστεύουν εκείνοι που βλέπουν εκτίναξη της τιμής προς νέα ιστορικά υψηλά, ενώ έχουν διαψευστεί όλοι όσοι προέβλεπαν έκρηξη της τιμής μέσα στο 2018 προς τα… 100.000 δολάρια!!!

Σύμφωνα, πάντως, με την Goldman Sachs, τα κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να υποχωρούν στο μέλλον διότι δεν διαθέτουν κανένα από τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των νομισμάτων: δεν αποτελούν μέσο συναλλαγών, δεν είναι μονάδα μέτρησης αλλά ούτε και μέσο αποθήκευσης αξίας. 

Και μόνο το τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ των προβλέψεων υποδεικνύει ότι το Bitcoin ποτέ δεν αποτέλεσε μία «φυσιολογική» επένδυση αφού εκ φύσεως ήταν ένα νόμισμα που δεν υπόκειται σε εποπτικούς και ρυθμιστικούς ελέγχους και άρα απέχει από το υπόλοιπο φάσμα των επενδύσεων. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα του Bitcoin – και κατ’ επέκταση όλων των κρυπτονομισμάτων – είναι πως σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι επενδυτές που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη αγορά το έκαναν γιατί είδαν τις αδιανόητες αποδόσεις του 2016 και κυρίως του 2017 και ήλπιζαν σε εύκολα κέρδη και όχι γιατί πίστεψαν πραγματικά στο… λαμπρό του μέλλον. 

Το Bitcoin έγινε μόδα, έγινε τάση αλλά κατά κύριο λόγο προσέλκυσε το ενδιαφέρον «παικτών» από τον… εναλλακτικό χώρο του επενδυτικού σύμπαντος, ενώ κατηγορήθηκε ότι κάνει θραύση σε παράνομες συναλλαγές. Η τεχνολογία Blockchain θεωρήθηκε ότι φέρνει μεγάλες ανατροπές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης «ελευθερίας», ταχύτερων συναλλαγών και πιο διαφανών λειτουργιών. 

Όμως, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά πριν λίγους μήνες ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JP Morgan, αυτό που πραγματικά έχει σημασία και αξία είναι η τεχνολογία Blockchain – που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα – και όχι το Bitcoin αφού ποτέ δεν θα γίνει σαν τα «κανονικά» νομίσματα. Στην παρούσα φάση, η τιμή του Bitcoin έχει υποχωρήσει στα 3.364 δολάρια, έχοντας καταγράψει πτώση άνω του 80% από τα ιστορικά υψηλά του. 

Όταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 το Bitcoin κατέρριπτε σε καθημερινή βάση ιστορικά υψηλά κανείς δεν γνώριζε πού θα μπορούσε να σταματήσει. Αναλυτές ονομάζονταν με ευκολία «γκουρού» αφού προέβλεπαν το προφανές, ότι το Bitcoin θα κινηθεί ανοδικά, ενώ χάρη στην ξέφρενη πορεία του και τα «τρελά» του κέρδη, το ψηφιακό νόμισμα έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Για να αγοράσει κάποιος 1 Bitcoin έπρεπε να δαπανήσει 430 δολάρια την πρωτοχρονιά του 2016 και 963 δολάρια την 1η Ιανουαρίου του 2017. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων αναρριχήθηκε μέσα σε 12 μήνες στο υψηλότερο επίπεδο της σύντομης ζωής του, στα 19.497 δολάρια, ξεπερνώντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά και το επίπεδο των 20.000 δολαρίων στις 17 Δεκεμβρίου του 2017. Πρόκειται για άνοδο 2.000% σε ένα μόνο χρόνο. 

Από τότε ξεκίνησε η κατηφόρα. Η τιμή του Bitcoin κατρακύλησε στα 7.826 δολάρια στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, στα 6.974 δολάρια τον περασμένο Απρίλιο και στα 6.166 δολάρια τον Ιούνιο για να «γράψει» χαμηλό στα 3.339 δολάρια στις 10 Δεκεμβρίου. Σήμερα, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του Bitcoin θα διασπάσει καθοδικά μέσα στο προσεχές διάστημα ακόμη και το σημείο στήριξης των 3.000 δολαρίων για να αγγίξει το επίπεδο των 2.000 δολαρίων πριν ανακάμψει. Ακόμη και αναλυτές θετικά προσκείμενοι στα κρυπτονομίσματα, όπως της αμερικανικής Fundstrat, υποστηρίζουν ότι το τεχνικό outlook του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων παραμένει αδύναμο και ευάλωτο σε πτωτικές τάσεις. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το συμπέρασμα είναι ότι το Bitcoin κατάφερε να κάνει γνωστά τα κρυπτονομίσματα στον πλανήτη ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε μία εποχή που οι επενδυτές έψαχναν κάτι νέο μετά την παγκόσμια κρίση του 2008. Εν έτη 2019 έχει χάσει την αίγλη του, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα project τρίτης και τέταρτης γενιάς blockchain και όλα δείχνουν πως κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποιο είδος ρύθμισης στην αγορά, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μία νέα πραγματικότητα.


 

Tags
 
287
Thumbnail

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

article 1