Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin ξεπερνάει τις 10.000 δολάρια, αλλά αυτή τη φορά η άνοδος έχει άλλα χαρακτηριστικά

Να που τα κατάφερε το Bitcoin να ανέβει στις 10.000 δολάρια, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τις «Κασσάνδρες». Οι επικριτές του ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί για ποιο λόγο αξίζει 180 δισεκατομμύρια. Δεν έχουν μπει στον κόπο, βολεμένοι με την εύκολη εξήγηση.

Ποια είναι αυτή; Να θεωρήσουν τους άλλους παλαβούς, ενώ στους εαυτούς τους απονέμουν γενναιόδωρα τον τίτλο του σώφρονος! Να όμως που η αγορά και η πραγματικότητα αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με τις πεποιθήσεις τους.

Συχνά πυκνά δημιουργούμε την αίσθηση ότι κατέχουμε οριστικές γνώσεις και πορευόμαστε με ακλόνητη βεβαιότητα. Νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα. Όπως και να έχει, σίγουρα περισσότερα από τους άλλους. Ωστόσο στη ζωή, όπως και στα οικονομικά, υπάρχει ο κύριος Ίσως. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια σε έναν τόσο πολύπλοκο κόσμο. Χωρίς απορίες και αβεβαιότητες, αποκτάς ανοσία απέναντι στον στοχασμό. Η ημιμάθεια αναγορεύεται σε αλάθητο άρχοντα που αξιώνει δεσποτική εξουσία στο όνομα του αλάθητου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Έχοντας επίγνωση των παραπάνω, η στήλη, πέρα από τον προφανή σκοπό της ενημέρωσης, δεν αποσκοπεί στο να μεταδώσει την «αλήθεια», αλλά να παρέχει στους αναγνώστες τα γνωστικά εφόδια προκειμένου να κάνουν τη δική τους έρευνα, τις σωστές ερωτήσεις. Όταν αλλάζεις γνώμη μετά από επανεξέταση των δεδομένων, είναι δείγμα θάρρους, όχι ασυνέπειας.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι όταν θεωρούν το Bitcoin απλώς ένα νόμισμα, έναν ακόμα επενδυτικό τίτλο. Το ίδιο σφάλμα έκανα κι εγώ το πρώτο διάστημα. Το εκτίμησα επιφανειακά και το υποτίμησα. Όπως υποτιμάει το Internet όποιος το θεωρεί μια επιπλέον εφαρμογή στον υπολογιστή. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Άλλαξε ο κόσμος, ο πολιτισμός, με αυτή την τεχνολογία.

Πρόκειται για ένα λάθος που έχουν υποπέσει ακόμα και πολλοί από αυτούς που το έχουν αγοράσει. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια απλή χρηματιστηριακή αξία. Δεν είναι απλώς ένα νέο δίκτυο πληρωμών. Όσο κι αν βολεύει κάποιους να φαντάζονται το μέλλον ως προέκταση του παρόντος, αυτό δεν ισχύει. Το Bitcoin είναι ο πρωταγωνιστής ενός νέου τεχνολογικού κύματος, που ετοιμάζεται να αναδείξει μια εντελώς νέα νομισματική, οικονομική εποχή. Από το χρήμα που καταλαβαίνουμε, στο χρήμα που μας καταλαβαίνει. 

Από μια πρώτη ματιά, πρόκειται για μια επενδυτική ευκαιρία. Ωστόσο δεν είναι αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο. Σαν να βλέπεις το Internet στα πρώτα του χρόνια και να λες πως θα κερδίσω χρήματα κάνοντας trading στη Yahoo. Αν σκέφτεσαι έτσι, έχεις χάσει το νόημα. Προσπάθησε να σκεφτείς λίγο ακόμα. Αν είχες ανακαλύψει το Ιnternet το 1990 αντί για το 2010, πόσο θα είχε αλλάξει η ζωή σου; Η επαγγελματική σου κατεύθυνση, ο ίδιος ο τρόπος σκέψης σου.

Βλέπω με κατανόηση όσους αδυνατούν να αντιληφθούν τη λειτουργία του Bitcoin. Χρειάστηκε και εγώ ο ίδιος να περάσω από πολλά κύματα απόρριψης, μέχρι να συνειδητοποιήσω την πραγματική του δύναμη. Θέλει χρόνο, θέλει εκπαίδευση και κυρίως, ανοικτό μυαλό. Στην αρχή είσαι επιφυλακτικός. Το αγνοείς. Μετά το καταλαβαίνεις και σε μαγεύει. Κατόπιν σε πιάνει εμμονή με την τιμή. Όμως δεν είναι το τελικό στάδιο. Αυτό σημαίνει πως ακόμα δεν το έχεις καταλάβει καλά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για να μπεις στο πνεύμα, θέλει χρόνο και μελέτη. Τι σημαίνει αποκέντρωση, πώς καταφέρνει να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορεί να περιοριστεί ή να το σταματήσει κάποιος κακόβουλος, η κυβέρνηση, το τραπεζικό σύστημα. Γιατί δεν μπορεί να κατασχεθεί. Θα δυσκολευτεί να τα κατανοήσει αμέσως όποιος βολεύεται με το οικείο, έστω και αν αντιλαμβάνεται ότι το παλιό δεν είναι το καλύτερο.

Λίγοι είναι οι ανήσυχοι που ενστερνίζονται τις νέες επιτυχημένες ιδέες. Δεν ήταν εύκολο να αντέξεις ψυχολογικά, να πιστεύεις στον εαυτό σου, όταν όλοι γύρω σου πηγαίνουν ανάποδα. Όσοι το καταφέρνουν όμως βγαίνουν κερδισμένοι. Οι πρώτοι που ανιχνεύουν και αναγνωρίζουν αξία σε κάτι που οι άλλοι βλέπουν απαξιωτικά.

Το Bitcoin έχει έντονη ιδεολογική χροιά. Αμφισβητεί κατεστημένα συμφέροντα εκατοντάδων χρόνων. Γι' αυτό προκαλεί έντονες λογομαχίες και παθιασμένες συζητήσεις, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο ποδόσφαιρο ή στην πολιτική. Η έννοια του δικαίου πάντοτε διαπλέκεται με αυτή της οικονομίας. Πρόκειται για μια νέα ειρηνική νομισματική, οικονομική και πολιτική επανάσταση. Που όσο προχωράει, ανταμείβει τους πιστούς της.

Το Bitcoin μάς δείχνει τον δρόμο για έναν κόσμο διασυνδεμένο, χωρίς οικονομικά σύνορα, χωρίς λογοκρισία. Έναν κόσμο απελευθερωμένο από τον εναγκαλισμό του κράτους, των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών, όπου η ελευθερία και η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας είναι πρωταρχικής σημασίας. Πέρα όμως από αυτούς τους ευγενείς λόγους, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας. Από τότε που ιδρύθηκε, την τελευταία δεκαετία, όσοι το πίστεψαν πραγματικά, έχουν βγει πολύ κερδισμένοι.

Είναι ριψοκίνδυνη επένδυση τα κρυπτονομίσματα; Είναι. Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση; Φυσικά χρειάζεται. Το θέμα όμως είναι πως έχουμε ρεαλιστικά καλές πιθανότητες να βγούμε ωφελημένοι.

Η αγορά σήμερα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin ξεπερνάει τις 10.000 δολάρια, αλλά αυτή τη φορά η άνοδος έχει άλλα χαρακτηριστικά. Είναι πιο «ώριμη». Δεν πρόκειται για κάποια βίαιη έκρηξη προς τα πάνω, αλλά επιτεύχθηκε με μεθοδικό τρόπο. Κατέκτησε τις κορυφές μία προς μία, επιβεβαιώνοντας τις στηρίξεις. Αυτή η άνοδος έχει γερές βάσεις, αλλά αν θα οδηγήσει στις 14.000 δολάρια που βρίσκεται η επόμενη κορυφή, μένει να το δούμε. Το περσινό καλοκαίρι πάντως που έφτασε και πάλι στις 10.000, κάλυψε την απόσταση σε μόλις 5 ημέρες!

Στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα έχουμε τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Μετά την απολύτως φυσιολογική διόρθωση, λόγω της κατοχύρωσης κερδών από την τελευταία άνοδο, η προσοχή μας στρέφεται στην μπλε γραμμή τάσης. Όσο βρίσκεται από πάνω, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή: Βασίλης Παζόπουλος – euro2day.gr

Tags
 
459
Thumbnail

Τον Μάρτιο ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 7 ετών, για δύο λόγους: Αφενός, από τις πρωτοφανείς σε έκταση νομισματικές δράσεις από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και αφετέρου, πολλά ορυχεία σε όλο τον κόσμο είναι πλέον κλειστά, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεπώς έχουμε ένα συνδυασμό αυξημένης ζήτησης και μείωσης στην προσφορά.

ad1mobile

Ο χρυσός αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθειά του. Ένα ζήτημα είναι πως συνήθως το αγοράζουν με «καπέλο». Η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης παραπέμπει στο φαράγγι του Βίκου.

Επίσης κινδυνεύεις να πέσεις θύμα απάτης. Κατόπιν υπάρχει το ζήτημα της φύλαξης και της ασφάλειας.

Συνεπώς τίθεται το αγωνιώδες ερώτημα: Από πού αγοράζουμε φυσικό χρυσό; Πέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Πειραιώς, μια λύση αποτελεί η BullionVault. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά online παγκοσμίως σε πολύτιμα μέταλλα, η οποία λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005. Από ό,τι ισχυρίζονται, κατέχουν για λογαριασμό πελατών τους, χρυσό, ασήμι και πλατίνα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βρίσκονται προς φύλαξη σε ειδικά θησαυροφυλάκια σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Τορόντο και Ζυρίχη.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Βέβαια, άλλο να κατέχεις πιστοποιητικό κατοχής χρυσού και άλλο φυσικό χρυσό. Η BullionVault εκτός του ότι αναλαμβάνει τη φύλαξη, μπορεί και να τα αποστείλει στους πελάτες της, με μια επιπλέον χρέωση. Εννοείται πως όλα αυτά τα αναφέρουμε με επιφύλαξη. Δεν γνωρίζουμε πόσο ασφαλές είναι να μεταφερθεί ο χρυσός, ειδικά σε σημαντική ποσότητα, ούτε πόσο αξιόπιστη μπορεί να αποδειχθεί αύριο η BullionVault. Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή αγοράς.

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της εταιρείας, ενδιαφέρον έχουν κάποια στατιστικά δεδομένα γύρω από την αύξηση των πωλήσεών της το τελευταίο διάστημα. Τον Μάρτιο, ο αριθμός των ανθρώπων που αγόραζαν φυσικό χρυσό χρησιμοποιώντας το BullionVault υπερδιπλασιάστηκε. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 113,9%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει σημειωθεί σε μηνιαία βάση. Επίσης σημειώθηκε άλμα στους νέους λογαριασμούς από καινούργιους πελάτες. Τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 468,4% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο μέσο όρο, φθάνοντας στον δεύτερο καλύτερο μήνα μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο βασικός προβληματισμός, όσον αφορά τον χρυσό, είναι πως οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουντζούρη στο χέρι, είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

Δεν είναι τυχαίο που μια ουγκιά χρυσού πωλείται στη Νέα Υόρκη πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο. Η διαφορά τιμών θεωρείται ως μέτρο του κόστους για τη μετατροπή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) χρυσού, σε φυσική μορφή. Τράπεζες, όπως η J.P. Morgan, διαθέτουν αυτό το διάστημα περισσότερο χρυσό στα καταστήματά τους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις για παράδοσή του.

Τα ορυχεία που βρίσκονται κλειστά είναι ένας επιπλέον λόγος που υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία μεγάλα εργοστάσια στο ελβετικό καντόνι Ticino (ο μεγαλύτερος διανομέας χρυσού της Ευρώπης) έλαβαν ειδική άδεια από τις αρχές για να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους σε περιορισμένο ρυθμό, καθώς είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η αγορά των crypto

Οι υποστηρικτές του χρυσού και του bitcoin έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς. Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, είναι αυτά που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin είναι χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση.

Όμως ζούμε σε ψηφιακή εποχή, έτσι δεν είναι; Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Στον ψηφιακό κόσμο ζούμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Σύντομα ο νέος θα προσφέρει στη φιλενάδα του ψηφιακά λουλούδια και θα θεωρηθεί ρομαντική κίνηση, αν και η μαμά της θα προτιμούσε φυσικά λουλούδια. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του bitcoin, όπως η επαλήθευση, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να παραχαραχθεί, αλλά το σημαντικότερο αφορά την ευκολία μεταφοράς και φύλαξης. Ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, δεν μπορεί να σταλεί από το κινητό, σαν να στέλνεις e-mail. Το bitcoin μπορεί. Μεταφέρεται οπουδήποτε χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς. Πες ότι θέλω να ανέβω στο αεροπλάνο έχοντας χρυσό στη βαλίτσα ή στις τσέπες. Μπορώ; Όχι βέβαια. Είναι βαρύ, δυσκίνητο και επικίνδυνο να το κλέψουν.

Με τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να κουβαλάω τίποτα απολύτως. Αρκεί να θυμάμαι τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου περιέχει τα χρήματά μου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα κράτος ή τράπεζα να μου κατασχέσει την περιουσία. Ο χρυσός υπερτερεί σε ιστορία ή αν θέλετε σε λάμψη, αλλά μειονεκτεί σε ευκολία. Μπορείς εύκολα και ανέξοδα να κατέχεις πραγματικά bitcoin, όχι απλό πιστοποιητικό κατοχής, δηλαδή να εμπιστεύεσαι τη φερεγγυότητα κάποιου τρίτου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, έχουμε την πορεία χρυσού και bitcoin τους τελευταίους 12 μήνες.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr

article 1