Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin ξεπερνάει τις 10.000 δολάρια, αλλά αυτή τη φορά η άνοδος έχει άλλα χαρακτηριστικά

Να που τα κατάφερε το Bitcoin να ανέβει στις 10.000 δολάρια, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τις «Κασσάνδρες». Οι επικριτές του ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί για ποιο λόγο αξίζει 180 δισεκατομμύρια. Δεν έχουν μπει στον κόπο, βολεμένοι με την εύκολη εξήγηση.

Ποια είναι αυτή; Να θεωρήσουν τους άλλους παλαβούς, ενώ στους εαυτούς τους απονέμουν γενναιόδωρα τον τίτλο του σώφρονος! Να όμως που η αγορά και η πραγματικότητα αρνούνται πεισματικά να συμμορφωθούν με τις πεποιθήσεις τους.

Συχνά πυκνά δημιουργούμε την αίσθηση ότι κατέχουμε οριστικές γνώσεις και πορευόμαστε με ακλόνητη βεβαιότητα. Νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα. Όπως και να έχει, σίγουρα περισσότερα από τους άλλους. Ωστόσο στη ζωή, όπως και στα οικονομικά, υπάρχει ο κύριος Ίσως. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια σε έναν τόσο πολύπλοκο κόσμο. Χωρίς απορίες και αβεβαιότητες, αποκτάς ανοσία απέναντι στον στοχασμό. Η ημιμάθεια αναγορεύεται σε αλάθητο άρχοντα που αξιώνει δεσποτική εξουσία στο όνομα του αλάθητου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Έχοντας επίγνωση των παραπάνω, η στήλη, πέρα από τον προφανή σκοπό της ενημέρωσης, δεν αποσκοπεί στο να μεταδώσει την «αλήθεια», αλλά να παρέχει στους αναγνώστες τα γνωστικά εφόδια προκειμένου να κάνουν τη δική τους έρευνα, τις σωστές ερωτήσεις. Όταν αλλάζεις γνώμη μετά από επανεξέταση των δεδομένων, είναι δείγμα θάρρους, όχι ασυνέπειας.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι όταν θεωρούν το Bitcoin απλώς ένα νόμισμα, έναν ακόμα επενδυτικό τίτλο. Το ίδιο σφάλμα έκανα κι εγώ το πρώτο διάστημα. Το εκτίμησα επιφανειακά και το υποτίμησα. Όπως υποτιμάει το Internet όποιος το θεωρεί μια επιπλέον εφαρμογή στον υπολογιστή. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Άλλαξε ο κόσμος, ο πολιτισμός, με αυτή την τεχνολογία.

Πρόκειται για ένα λάθος που έχουν υποπέσει ακόμα και πολλοί από αυτούς που το έχουν αγοράσει. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια απλή χρηματιστηριακή αξία. Δεν είναι απλώς ένα νέο δίκτυο πληρωμών. Όσο κι αν βολεύει κάποιους να φαντάζονται το μέλλον ως προέκταση του παρόντος, αυτό δεν ισχύει. Το Bitcoin είναι ο πρωταγωνιστής ενός νέου τεχνολογικού κύματος, που ετοιμάζεται να αναδείξει μια εντελώς νέα νομισματική, οικονομική εποχή. Από το χρήμα που καταλαβαίνουμε, στο χρήμα που μας καταλαβαίνει. 

Από μια πρώτη ματιά, πρόκειται για μια επενδυτική ευκαιρία. Ωστόσο δεν είναι αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο. Σαν να βλέπεις το Internet στα πρώτα του χρόνια και να λες πως θα κερδίσω χρήματα κάνοντας trading στη Yahoo. Αν σκέφτεσαι έτσι, έχεις χάσει το νόημα. Προσπάθησε να σκεφτείς λίγο ακόμα. Αν είχες ανακαλύψει το Ιnternet το 1990 αντί για το 2010, πόσο θα είχε αλλάξει η ζωή σου; Η επαγγελματική σου κατεύθυνση, ο ίδιος ο τρόπος σκέψης σου.

Βλέπω με κατανόηση όσους αδυνατούν να αντιληφθούν τη λειτουργία του Bitcoin. Χρειάστηκε και εγώ ο ίδιος να περάσω από πολλά κύματα απόρριψης, μέχρι να συνειδητοποιήσω την πραγματική του δύναμη. Θέλει χρόνο, θέλει εκπαίδευση και κυρίως, ανοικτό μυαλό. Στην αρχή είσαι επιφυλακτικός. Το αγνοείς. Μετά το καταλαβαίνεις και σε μαγεύει. Κατόπιν σε πιάνει εμμονή με την τιμή. Όμως δεν είναι το τελικό στάδιο. Αυτό σημαίνει πως ακόμα δεν το έχεις καταλάβει καλά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για να μπεις στο πνεύμα, θέλει χρόνο και μελέτη. Τι σημαίνει αποκέντρωση, πώς καταφέρνει να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορεί να περιοριστεί ή να το σταματήσει κάποιος κακόβουλος, η κυβέρνηση, το τραπεζικό σύστημα. Γιατί δεν μπορεί να κατασχεθεί. Θα δυσκολευτεί να τα κατανοήσει αμέσως όποιος βολεύεται με το οικείο, έστω και αν αντιλαμβάνεται ότι το παλιό δεν είναι το καλύτερο.

Λίγοι είναι οι ανήσυχοι που ενστερνίζονται τις νέες επιτυχημένες ιδέες. Δεν ήταν εύκολο να αντέξεις ψυχολογικά, να πιστεύεις στον εαυτό σου, όταν όλοι γύρω σου πηγαίνουν ανάποδα. Όσοι το καταφέρνουν όμως βγαίνουν κερδισμένοι. Οι πρώτοι που ανιχνεύουν και αναγνωρίζουν αξία σε κάτι που οι άλλοι βλέπουν απαξιωτικά.

Το Bitcoin έχει έντονη ιδεολογική χροιά. Αμφισβητεί κατεστημένα συμφέροντα εκατοντάδων χρόνων. Γι' αυτό προκαλεί έντονες λογομαχίες και παθιασμένες συζητήσεις, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο ποδόσφαιρο ή στην πολιτική. Η έννοια του δικαίου πάντοτε διαπλέκεται με αυτή της οικονομίας. Πρόκειται για μια νέα ειρηνική νομισματική, οικονομική και πολιτική επανάσταση. Που όσο προχωράει, ανταμείβει τους πιστούς της.

Το Bitcoin μάς δείχνει τον δρόμο για έναν κόσμο διασυνδεμένο, χωρίς οικονομικά σύνορα, χωρίς λογοκρισία. Έναν κόσμο απελευθερωμένο από τον εναγκαλισμό του κράτους, των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών, όπου η ελευθερία και η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας είναι πρωταρχικής σημασίας. Πέρα όμως από αυτούς τους ευγενείς λόγους, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας. Από τότε που ιδρύθηκε, την τελευταία δεκαετία, όσοι το πίστεψαν πραγματικά, έχουν βγει πολύ κερδισμένοι.

Είναι ριψοκίνδυνη επένδυση τα κρυπτονομίσματα; Είναι. Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση; Φυσικά χρειάζεται. Το θέμα όμως είναι πως έχουμε ρεαλιστικά καλές πιθανότητες να βγούμε ωφελημένοι.

Η αγορά σήμερα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin ξεπερνάει τις 10.000 δολάρια, αλλά αυτή τη φορά η άνοδος έχει άλλα χαρακτηριστικά. Είναι πιο «ώριμη». Δεν πρόκειται για κάποια βίαιη έκρηξη προς τα πάνω, αλλά επιτεύχθηκε με μεθοδικό τρόπο. Κατέκτησε τις κορυφές μία προς μία, επιβεβαιώνοντας τις στηρίξεις. Αυτή η άνοδος έχει γερές βάσεις, αλλά αν θα οδηγήσει στις 14.000 δολάρια που βρίσκεται η επόμενη κορυφή, μένει να το δούμε. Το περσινό καλοκαίρι πάντως που έφτασε και πάλι στις 10.000, κάλυψε την απόσταση σε μόλις 5 ημέρες!

Στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα έχουμε τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Μετά την απολύτως φυσιολογική διόρθωση, λόγω της κατοχύρωσης κερδών από την τελευταία άνοδο, η προσοχή μας στρέφεται στην μπλε γραμμή τάσης. Όσο βρίσκεται από πάνω, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή: Βασίλης Παζόπουλος – euro2day.gr

Tags
 
425
Thumbnail

Πριν λίγες ημέρες, ο Steven Mnuchin, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ότι θα ανακοινώσει σύντομα «σημαντικές νέες απαιτήσεις» για τα κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

ad1mobile

«Ειδικά για τα κρυπτονομίσματα, ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε αυτά, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία θα προχωρήσει, αλλά, από την άλλη πλευρά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα χρησιμοποιηθούν όπως παλαιότερα οι ελβετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί. Πολύ σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα των μελετών μας»

χ

Ο κύριος Mnuchin, ο οποίος ποζάρει όλο καμάρι με τη χαριτωμένη σύζυγό του κρατώντας φρεσκοτυπωμένα δολάρια με την υπογραφή του, δεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που παραλλήλισε το δίκτυο του Bitcoin με ελβετική τράπεζα. Πρώτος ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Barack Obama*.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όταν του εξήγησαν τι συμβαίνει με το Bitcoin, είχε αποφανθεί πως είναι σαν να έχεις μια ελβετική τράπεζα στην τσέπη σου. Ο Obama είχε αντιληφθεί μόνο τη μισή αλήθεια. Η ολόκληρη είναι πως είναι σαν να έχεις μια ελβετική τράπεζα στην τσέπη σου, αλλά δεν είσαι ένας απλός πελάτης. Είσαι ο διευθυντής της. Σου δίνεται η δυνατότητα να ανοίξεις πολλούς λογαριασμούς, να στέλνεις και να λαμβάνεις εμβάσματα σε όλο τον κόσμο. Κι όλα αυτά ανώνυμα, αν και για την ακρίβεια οι συναλλαγές δεν είναι ανώνυμες αλλά ψευδώνυμες. Όπως και να έχει, το Bitcoin δίνει στον απλό πολίτη τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα προνόμια που έχουν οι πολύ πλούσιοι.

Να ανησυχούν λοιπόν όσοι έχουν Bitcoin, αν αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να επιτεθεί εναντίoν του; Σίγουρα θα δημιουργηθεί αναστάτωση. Δεν είναι τόσο όμορφο να σε προκαλεί ο πιο δυνατός στην αίθουσα. Τι θα μπορούσε να κάνει όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Όχι πολλά. Υπάρχουν πολλοί θεωρητικοί τρόποι να επιτεθείς στο Bitcoin, αλλά πρακτικά κανείς δεν είναι εφαρμόσιμος.

Κάθε πτυχή του Bitcoin είναι κείμενο: Το whitepaper είναι κείμενο. Το λογισμικό από το οποίο εκτελείται είναι κείμενο. Το ledger είναι κείμενο. Οι συναλλαγές είναι κείμενο. Τα τελευταία 15 χρόνια. το Supreme Court έχει επανειλημμένα αποφανθεί ότι τα χρήματα είναι μια μορφή λόγου. Όπως αναφέρεται στο σύνταγμα των ΗΠΑ, «το Κογκρέσο δεν θα θέσει κανένα νόμο για τη θέσπιση ή τον περιορισμό της δημιουργίας θρησκείας ή για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου ή τον περιορισμό του δικαιώματος του λαού να συγκεντρώνεται ειρηνικά και να ζητάει από την κυβέρνηση την αποκατάσταση των παραπόνων του».

Αν τολμήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηριζόμενη από το πανίσχυρο τραπεζικό λόμπι, να νομοθετήσει περιορισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα, θα κάνουν το καλύτερο δώρο στις ανταγωνίστριες χώρες και πρώτη από όλους αυτή που θα πανηγυρίζει θα είναι η Κίνα. Ωστόσο, αυτό το ζοφερό σενάριο αγνοεί μια σημαντική λεπτομέρεια: η απαγόρευση του Bitcoin δεν είναι προς το συμφέρον τους. Θα προκαλέσει δυσαρέσκεια καθώς θα επιχειρεί να καταπνίξει μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες αυτού του αιώνα, η οποία θα επηρεάσει την τεχνολογική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Προσθέστε και τα νομικά ζητήματα, καθώς θα αμφισβητηθεί σίγουρα στα δικαστήρια, και θα έχετε την πλήρη εικόνα. Οι υποστηρικτές των crypto θα θιγούν, καθώς έχει να κάνει με την ελευθερία τους να επιλέγουν πού θα βάζουν τα χρήματά τους. Κάτι που δεν έχουν τολμήσει να εφαρμόσουν ούτε καθεστώτα όπως της Κίνας. Ειδικά στις δυτικού τύπου δημοκρατίες, θα αντιδράσουν οι πολίτες. Θα αισθανθούν ότι απειλείται η ελευθερία τους, η ιδιωτικότητά τους.

Πέρα από όλα αυτά, το καίριο ερώτημα είναι το εξής: μπορεί με κάποια νομοθεσία, μια κυβέρνηση να διατάξει το Bitcoin να αλλάξει τις προδιαγραφές του; Η απάντηση είναι κατηγορηματική και απόλυτη: όχι. Γιατί όχι; Επειδή οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του είναι μαθηματικοί. Είναι σαν να βγάλουν νόμο που να απαγορεύει τον πολλαπλασιασμό. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γελοιοποιηθούν.

Εξάλλου δεν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ των κρατών και είναι απίθανο να υπάρξει ειλικρινής συντονισμός μεταξύ τους. Πριν την επίσημη υποστήριξη του προέδρου της Κίνας Xi Jinping, όπου εκθείασε την τεχνολογία του blockchain, η Κίνα το 2017 απαγόρευσε τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων στο έδαφός της. Οπότε είδαμε στην πράξη τι επιτυγχάνει η απαγόρευση: Τίποτα. Στην αρχή επικράτησε πανικός, η τιμή του Bitcoin έπεσε. Μετά όμως συνειδητοποίησαν πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Απλά αυτές οι επιχειρήσεις άλλαξαν έδρα.

Τι κατάφεραν με την απαγόρευση; Τους έστειλαν αλλού. Άλλες χώρες δημιούργησαν ένα ασφαλές νομοθετικό πλαίσιο για τα ανταλλακτήρια, τους διαχειριστές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τους traders, την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα του blockchain. Πολλά κράτη όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Σιγκαπούρη, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να μαζέψουν στο έδαφός τους όλη αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί αποσκοπούν να γίνουν φορολογικός παράδεισος για τα κρυπτονομίσματα; Επειδή θα καρπωθούν τις παράπλευρες ωφέλειες. Νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η αγορά σήμερα

Όπως παρατηρούμε στο ημερήσιο διάγραμμα του Bitcoin, η πράσινη γραμμή στήριξης που είχαμε τραβήξει κοντά στις 9.600 δολάρια άντεξε. Για πολλούς, το σημαντικό γεγονός όσον αφορά την Τεχνική Ανάλυση είναι πως σημειώθηκε το λεγόμενο golden cross (μπλε βελάκι). Ένα σχετικά σπάνιο συμβάν, που σημειώνεται όταν ο κινητός μέσος των 50 ημερών (γαλάζια καμπύλη) διασπά προς τα πάνω τον κινητό μέσο των 200 ημερών (μοβ καμπύλη). Θεωρείται ένδειξη που σηματοδοτεί μια μεγάλη ανοδική κίνηση.

ad2mobile

Προσωπικά δεν δίνω μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους ενδείξεις, αλλά από τη στιγμή που την υπολογίζουν αρκετοί, δεν κάνει κακό να την παρακολουθούμε και εμείς.

χ

article 1