Πώς το blockchain υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή παραγωγών και αλυσίδων διανομής

Σύμφωνα με μελέτες, μέσα στην επόμενη 5ετία πολλά από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αναμένεται να κάνουν εκτεταμένη χρήση του blockchain. Η βιομηχανία τροφίμων είναι από τους πιο δραστήριους χώρους που εξερευνά τις δραστηριότητες της νέας τεχνολογίας, ελπίζοντας πως θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει δύο θεμελιώδεις προκλήσεις: πρώτον, τη βελτιστοποίηση της απόδοσης μέσω της αυξημένης αποδοτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού και δεύτερον, την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών για διαφάνεια. Από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Εάν οι αγρότες διέθεταν μια μέθοδο που να τους ειδοποιεί εγκαίρως για τις ανάγκες των διανομέων τους, θα τις κάλυπταν νωρίτερα και αποδοτικότερα. Δεν θα είναι επωφελές μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά θα είχε και θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Από την άλλη, οι αγοραστές θέλουν να μαθαίνουν από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους. Ποιες μέθοδοι καλλιέργειας ακολουθήθηκαν και γενικά όλα τα στάδια μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο τους. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια λόγω της Covid-19 έχει καταστήσει τη διαφάνεια ακόμη πιο κρίσιμη, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ελεγκτικές αρχές.

Πώς η τεχνολογία blockchain παρέχει τα εργαλεία για την παροχή και ανάλυση αυτών των πληροφοριών; Δημιουργώντας μια ψηφιακή ταυτότητα για τα προϊόντα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλη την πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Είχαμε αναφέρει παλαιότερα την περίπτωση της Nestlé, της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Από τους πρωτοπόρους, άρχισε να πειραματίζεται με την τεχνολογία blockchain το 2017, ως ιδρυτικό μέλος της IBM Food Trust. Συνεργάστηκε με τη γαλλική ομάδα σούπερ μάρκετ Carrefour, για να προσφέρει στους αγοραστές του πουρέ πατάτας Mousline τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τον κωδικό QR στη συσκευασία του προϊόντος, να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού της παραγωγής. Πληροφορίες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις ποικιλίες πατάτας, τις ημερομηνίες και τον τόπο παραγωγής. Από τη σύνθεση του χώματος που μπαίνει ο σπόρος μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Ακόμα και φωτογραφίες λαμβάνει ο καταναλωτής στο κινητό του.

Χάρη στο blockchain, αναβιώνει προς το ποιοτικότερο η πρακτική να προμηθευόμαστε από γνωστούς χωριάτικο λάδι, μέλι, φρούτα. Γιατί προτιμούν πολλοί αυτή την τακτική; Επειδή ξέρουν από πού έρχονται τα προϊόντα και εμπιστεύονται τους παραγωγούς ότι ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αυτή η εμπιστοσύνη πλέον μπορεί να γενικευτεί και να είναι προσιτή από όλους.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Τι πλεονεκτήματα υπάρχουν με τη νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδο; Για πρώτη φορά υπάρχει ψηφιακό αποτύπωμα. Αυτό που επιτυγχάνει το blockchain και δεν μπορεί να φτάσει ο συμβατικός τρόπος είναι πως ελέγχει το συγκεκριμένο άτομο που περνάει τα δεδομένα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει άμεσα ποιος πέρασε τα λάθος στοιχεία. Έτσι διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό πως αυτός που παρέχει τις πληροφορίες, έχει κάθε λόγο να είναι προσεκτικός. Όχι μόνο να αποφεύγει λάθη απροσεξίας, αλλά και να τον αποτρέπει από δόλιες επεμβάσεις.

Ελπιδοφόρα όλα αυτά, αλλά υπάρχει ένα τρωτό σημείο, που μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί από τα blockchain συστήματα: η διασφάλιση της αξιοπιστίας. Αν δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που αμείβει τους συμμετέχοντες, όπως γίνεται στο bitcoin, τότε δεν υπάρχει κίνητρο. Όχι να συμμετέχουν, αλλά να αυτοπροστατεύεται το δίκτυο διασφαλίζοντας πως κανείς δεν θα κλέβει. Πως κανείς δεν θα τροφοδοτεί το σύστημα με εσφαλμένα δεδομένα, είτε από δόλο είτε κατά λάθος.

Αν αφαιρέσεις την ανταμοιβή με το νόμισμα, πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο. Ποιον; Ακόμα δεν έχει βρεθεί. Για αυτό το bitcoin θεωρείται μέχρι στιγμής η πιο επιτυχημένη εφαρμογή του blockchain. Ένας από τους θεμελιώδεις μηχανισμούς πίσω από το δίκτυο του bitcoin είναι το proof of work, η βάση του μηχανισμού ασφαλείας του blockchain, η οποία εξασφαλίζει ότι παρά το γεγονός πως οι συμμετέχοντες είναι ανώνυμοι και άγνωστοι μεταξύ τους (άρα δεν έχουν κανέναν λόγο να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο), θα ακολουθούν τους κανόνες έντιμα και με υπευθυνότητα.

Πηγή: Euro2day.gr (του Βασίλη Παζόπουλου)

 
515
Thumbnail

Η σπανιότητα ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πάντα σταθερή στον χρόνο. Είναι θέμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και ζήτησης. Μεταβάλλεται όσο οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Τα κοχύλια χρησίμευαν ως χρήμα όσο ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μαζική κλίμακα. Όταν φτιάχτηκαν πιο μεγάλα πλοία και βρέθηκαν περισσότερα, έχασαν την αξία τους. Μόλις ένα εμπόρευμα χάσει τη σπανιότητά του, γίνεται πολύ πιο αδύναμο και λιγότερο αξιόπιστο. Το χρήμα που είναι εύκολο να φτιαχτεί, δεν είναι χρήμα.

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Μικρές Αποδράσεις στην Κύπρο - Νέα πρωτοποριακά πακέτα διακοπών

Αντίθετα, ο χρυσός έμεινε ως κορυφαία νομισματική αξία τόσο καιρό, επειδή ήταν δύσκολο να παραχθεί. Ακόμα και όταν αυξάνεται πολύ η τιμή του, η ετήσια παραγωγή του δεν θα αυξηθεί ανάλογα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εξορυχτεί στη σύγχρονη ιστορία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ήταν το 1940, με 2,6%. Από το 1942 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 2%.

Ο χρυσός, ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη, έχει τον μεγαλύτερο λόγο αποθέματος προς ροή. Σύμφωνα με τη US Geological Survey, έχουν εξορυχθεί λίγο περισσότεροι από 190.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 3.100 τόνοι χρυσού εξορύσσονται ετησίως. Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω αριθμούς, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τον λόγο αποθέματος προς ροή του χρυσού: 190.000 τόνοι / 3.100 τόνοι= 61. Σε 61 χρόνια, η ποσότητά του θα έχει διπλασιαστεί.

Για αυτό ο χαλκός δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τη θέση του χρυσού. Αν ανέβει πολύ η τιμή του, τότε θα δοθεί το κίνητρο να εξαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι σχετικά εύκολο και άμεσο να επιτευχθεί, καθώς τα αποθέματα είναι τεράστια. Έτσι η αυξημένη προσφορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις τιμές προς τα κάτω. Κάθε χρόνο βγαίνει όση περίπου ποσότητα απαιτείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

>>> Διαβάστε επίσης:Ταξίδι στην Ελλάδα/Τι γίνεται με όσους νοσήσουν, ποιος πληρώνει

Για να υπάρξει κάτι που να χρησιμεύσει ως διαφύλαξη αξίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την παγίδα. Να μην αυξηθεί η προσφορά, αν οι τιμές ανέβουν αρκετά. Το μόνο εμπόρευμα που το κατάφερε στην ιστορία είναι ο χρυσός, ο οποίος έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι ανθεκτικός στον χρόνο και στις κακουχίες, δεύτερον, δεν μπορεί να φτιαχτεί από μείγμα άλλων φτηνότερων υλικών, ενώ είναι δαπανηρό να εξορυχτεί. Ωστόσο ο χρυσός εξορύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχει εξαντληθεί.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε μείνει ποτέ ούτε από μια πρώτη ύλη, όσο σπάνια και αν φαινόταν. Όσο προχωράει η τεχνολογία και υπάρχει ζήτηση, πάντα βρίσκεται τρόπος. Για παράδειγμα το πετρέλαιο. Όσο ανέβαινε η ανάγκη γι' αυτό τόσο ανέβαινε και ο ρυθμός παραγωγής. Ποτέ δεν μείναμε από πετρέλαιο ή χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό πόρο. Μέχρι τώρα, πάντοτε υπήρχαν τεχνολογικές λύσεις στο ζήτημα της σπανιότητας.

Όταν η κατανάλωση αυξανόταν, τότε συνέβαιναν δύο πράγματα:

Η τιμή ανέβαινε έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο να βρουν ή να παράγουν περισσότερα.
Οι άνθρωποι είτε έφτιαχναν νέα εργαλεία είτε εξέλισσαν τις τεχνικές ανεύρεσης, με την αρωγή της επιστήμης.

Στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται η παραγωγή χρυσού τα τελευταία 500 χρόνια, αποδεικνύεται πως ο ανθρώπινος χρόνος, η προσπάθεια και η εφευρετικότητα είναι τα μόνα πεπερασμένα. Οτιδήποτε άλλο είναι πρακτικά απεριόριστο, θα μπορεί να παραχθεί αν ξοδευτούν αρκετοί πόροι.

f

Αυτό αναδεικνύει μια εκπληκτική πτυχή, ένα μοναδικό επίτευγμα του bitcoin. Για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο, του οποίου η προσφορά είναι αυστηρά περιορισμένη. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο, πόσο αυξάνεται η αξία του και πόσο προηγμένος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Δεν εξαρτάται ο αριθμός της παραγωγής νομισμάτων από καμία τεχνολογική καινοτομία, καμία κυβέρνηση και καμία νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Επειδή πρόκειται για μαθηματικούς αλγόριθμους. Καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τους αθάνατους νόμους των μαθηματικών.

Ενώ όσον αφορά τον χρυσό, αγνοούμε την ποσότητα που υπάρχει ακόμα στον πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άραγε δεν αποτελεί αυτό ένα βασικό δεδομένο για να βάλουμε τα χρήματά μας;

Το bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όσο και να ενδυναμώνει το κίνητρο από την άνοδο της τιμής του, δεν μπορούν να παραχθεί παραπάνω ποσότητα από την αυστηρά καθορισμένη. Το μόνο που αυξάνεται, είναι η ασφάλεια του δικτύου από τις κακόβουλες ενέργειες. Όσο μεγαλώνει η ζήτηση τόσο αυξάνεται η αξία του, άρα και η ανταμοιβή των εξορυκτών. Τους συμφέρει να προστατέψουν το δίκτυο.

Όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για bitcoin, οι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πέρα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί στην αγορά η αυξανόμενη ζήτηση είναι η τιμή να αυξηθεί αρκετά, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατόχους να πουλήσουν μερικά από τα νομίσματά τους.

Το bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά όσο και αν ακούγεται παράδοξο, επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, είναι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.

g

Ο χρυσός έχει ένα ακόμα μειονέκτημα όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την σπανιότητά του. Οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιητικά χρυσού που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε πραγματικό χρυσό. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

ad2mobile

Εάν η τιμή ανεβαίνει στα ύψη για οποιονδήποτε λόγο, ορισμένοι τίτλοι με βάση τον χρυσό δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν. Μπορεί να μη διαθέτουν στην πραγματικότητα τον υποκείμενο χρυσό που νομίζετε ότι κατέχουν. Τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό ίδρυμα που τα εκδίδει. Αν δεν τον κατέχουν, ενέχουν κίνδυνο ακύρωσης.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

euro2day.gr- Βασίλης Παζόπουλος

article 1