To blockchain, τo bitcoin και η… πατάτα

Πώς το blockchain υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή παραγωγών και αλυσίδων διανομής

Σύμφωνα με μελέτες, μέσα στην επόμενη 5ετία πολλά από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αναμένεται να κάνουν εκτεταμένη χρήση του blockchain. Η βιομηχανία τροφίμων είναι από τους πιο δραστήριους χώρους που εξερευνά τις δραστηριότητες της νέας τεχνολογίας, ελπίζοντας πως θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει δύο θεμελιώδεις προκλήσεις: πρώτον, τη βελτιστοποίηση της απόδοσης μέσω της αυξημένης αποδοτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού και δεύτερον, την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών για διαφάνεια. Από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Εάν οι αγρότες διέθεταν μια μέθοδο που να τους ειδοποιεί εγκαίρως για τις ανάγκες των διανομέων τους, θα τις κάλυπταν νωρίτερα και αποδοτικότερα. Δεν θα είναι επωφελές μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά θα είχε και θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Από την άλλη, οι αγοραστές θέλουν να μαθαίνουν από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους. Ποιες μέθοδοι καλλιέργειας ακολουθήθηκαν και γενικά όλα τα στάδια μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο τους. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια λόγω της Covid-19 έχει καταστήσει τη διαφάνεια ακόμη πιο κρίσιμη, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ελεγκτικές αρχές.

Πώς η τεχνολογία blockchain παρέχει τα εργαλεία για την παροχή και ανάλυση αυτών των πληροφοριών; Δημιουργώντας μια ψηφιακή ταυτότητα για τα προϊόντα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλη την πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Είχαμε αναφέρει παλαιότερα την περίπτωση της Nestlé, της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Από τους πρωτοπόρους, άρχισε να πειραματίζεται με την τεχνολογία blockchain το 2017, ως ιδρυτικό μέλος της IBM Food Trust. Συνεργάστηκε με τη γαλλική ομάδα σούπερ μάρκετ Carrefour, για να προσφέρει στους αγοραστές του πουρέ πατάτας Mousline τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τον κωδικό QR στη συσκευασία του προϊόντος, να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού της παραγωγής. Πληροφορίες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις ποικιλίες πατάτας, τις ημερομηνίες και τον τόπο παραγωγής. Από τη σύνθεση του χώματος που μπαίνει ο σπόρος μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Ακόμα και φωτογραφίες λαμβάνει ο καταναλωτής στο κινητό του.

Χάρη στο blockchain, αναβιώνει προς το ποιοτικότερο η πρακτική να προμηθευόμαστε από γνωστούς χωριάτικο λάδι, μέλι, φρούτα. Γιατί προτιμούν πολλοί αυτή την τακτική; Επειδή ξέρουν από πού έρχονται τα προϊόντα και εμπιστεύονται τους παραγωγούς ότι ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αυτή η εμπιστοσύνη πλέον μπορεί να γενικευτεί και να είναι προσιτή από όλους.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Τι πλεονεκτήματα υπάρχουν με τη νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδο; Για πρώτη φορά υπάρχει ψηφιακό αποτύπωμα. Αυτό που επιτυγχάνει το blockchain και δεν μπορεί να φτάσει ο συμβατικός τρόπος είναι πως ελέγχει το συγκεκριμένο άτομο που περνάει τα δεδομένα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει άμεσα ποιος πέρασε τα λάθος στοιχεία. Έτσι διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό πως αυτός που παρέχει τις πληροφορίες, έχει κάθε λόγο να είναι προσεκτικός. Όχι μόνο να αποφεύγει λάθη απροσεξίας, αλλά και να τον αποτρέπει από δόλιες επεμβάσεις.

Ελπιδοφόρα όλα αυτά, αλλά υπάρχει ένα τρωτό σημείο, που μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί από τα blockchain συστήματα: η διασφάλιση της αξιοπιστίας. Αν δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που αμείβει τους συμμετέχοντες, όπως γίνεται στο bitcoin, τότε δεν υπάρχει κίνητρο. Όχι να συμμετέχουν, αλλά να αυτοπροστατεύεται το δίκτυο διασφαλίζοντας πως κανείς δεν θα κλέβει. Πως κανείς δεν θα τροφοδοτεί το σύστημα με εσφαλμένα δεδομένα, είτε από δόλο είτε κατά λάθος.

Αν αφαιρέσεις την ανταμοιβή με το νόμισμα, πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο. Ποιον; Ακόμα δεν έχει βρεθεί. Για αυτό το bitcoin θεωρείται μέχρι στιγμής η πιο επιτυχημένη εφαρμογή του blockchain. Ένας από τους θεμελιώδεις μηχανισμούς πίσω από το δίκτυο του bitcoin είναι το proof of work, η βάση του μηχανισμού ασφαλείας του blockchain, η οποία εξασφαλίζει ότι παρά το γεγονός πως οι συμμετέχοντες είναι ανώνυμοι και άγνωστοι μεταξύ τους (άρα δεν έχουν κανέναν λόγο να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο), θα ακολουθούν τους κανόνες έντιμα και με υπευθυνότητα.

Πηγή: Euro2day.gr (του Βασίλη Παζόπουλου)

 
694
Thumbnail