Γιατί ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι δίπλα στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα οι άλλες μορφές χρήματος δείχνουν απαρχαιωμένες

Η «βόμβα» έπεσε από τη θυγατρική της Fidelity, τη Fidelity Digital Assets. Στον λογαριασμό της στο Twitter δημοσίευσε μια μελέτη της Unchained Capital, από την οποία βγαίνει το συμπέρασμα ότι δίπλα στο Bitcoin όλες οι άλλες μορφές χρημάτων μοιάζουν απαρχαιωμένες. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά και το ότι τα Bitcoin δεν φτάνουν για όλους 

Για όσους δεν γνωρίζουν ποια είναι η Fidelity, πρόκειται για έναν επενδυτικό γίγαντα, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Απασχολεί πάνω από 50.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί 30.000.000 πελάτες. Υπό την εποπτεία της βρίσκονται 7,8 τρισ. (7.800 δισεκατομμύρια) δολάρια, κυρίως μέσα από ένα μπουκέτο αμοιβαίων κεφαλαίων.

Όταν η κουβέντα στρέφεται στο Bitcoin, υπάρχουν γενικά δύο συνθήκες που φαίνεται να ισχύουν κάθε φορά. Όλοι πάντα αισθάνονται ότι τώρα είναι αργά να αγοράσουν και όλοι εύχονταν να είχαν αγοράσει περισσότερα. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα, αλλά το Βitcoin έχει μια εκπληκτική ικανότητα να εισχωρεί στον ψυχισμό των ανθρώπων.

Από ό,τι φαίνεται, τα 21 εκατομμύρια, που είναι ο μέγιστος αριθμός νομισμάτων που πρόκειται να υπάρξουν, είναι ελάχιστα, καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το νούμερο δεν πρόκειται να παραβιαστεί. Η ζήτηση για Bitcoin καθοδηγείται από την αξιοπιστία των νομισματικών ιδιοτήτων του.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Μπορεί να φαίνεται τρελός όποιος πιστεύει ότι το Bitcoin θα είναι το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα. Η αξία του είναι μόλις 150 δισ. δολάρια, ελάχιστη σε σύγκριση με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που υποστηρίζει χρέη 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο χρυσός από μόνος του αξίζει 8 τρισεκατομμύρια δολάρια (50 φορές το μέγεθος του Βitcoin). Ποιες είναι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο; Η ιδέα ακούγεται γελοία ή, τουλάχιστον, ότι είναι πολύ χαμηλή σαν πιθανότητα.

Ενώ ο αριθμός των ατόμων με τα οποία ένας άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει κοινωνικές σχέσεις είναι εγγενώς περιορισμένη, τα ίδια όρια δεν ισχύουν για τα νομισματικά δίκτυα. Ένα νομισματικό δίκτυο επιτρέπει εκατομμύρια (αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια) ανθρώπων που είναι άγνωστοι μεταξύ τους να προσθέσουν αξία στο δίκτυο, με σχετικά λίγες άμεσες συνδέσεις. Όταν η υιοθέτηση ενός νομισματικού δικτύου αυξάνεται κατά μία τάξη μεγέθους (10x), οι πιθανές δικτυακές συνδέσεις αυξάνονται κατά δύο τάξεις μεγέθους (100x).

Με την πάροδο του χρόνου, η αξία του Bitcoin θα συνεχίζει να αυξάνεται. Διαθέτει μια βέλτιστη νομισματική πολιτική και η πολιτική αυτή εφαρμόζεται πιστά σε αποκεντρωμένη βάση. Το στοιχείο της εμπιστοσύνης έχει πάψει να αμφισβητείται, καθώς αποδεικνύεται ως η πιο σπάνια μορφή χρημάτων που υπήρξε ποτέ. Η πεπερασμένη ποσότητα είναι αυτό που το διαφοροποιεί από όλες τις άλλες μορφές χρήματος.

Η σπανιότητα είναι η μια πλευρά της εξίσωσης. Η άλλη κρίσιμη πτυχή αφορά τη ζήτηση. Το Bitcoin καθίσταται όλο και πιο σπάνιο, ως αποτέλεσμα της αμφίδρομης λειτουργίας της αυξανόμενης ζήτησης και μιας τελείως ανελαστικής προσφοράς. Η σπανιότητα δημιουργεί ζήτηση, ενώ ταυτόχρονα η αυξανόμενη ζήτηση δημιουργεί μεγαλύτερη έλλειψη. Ακούγεται κυκλικό, γιατί είναι. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπήρχε μόνο ένα άτομο που ενδιαφερόταν, δεν θα υπήρχε τίποτα σπάνιο ή χρήσιμο.

Ωστόσο αν 100 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν Bitcoin, τα 21 εκατομμύρια αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν το δίκτυο φτάσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια. Επιπλέον το Bitcoin θα αποτελέσει μια μεγαλύτερη χρησιμότητα, επειδή θα διαθέτει πλέον και σταθερότητα.

Το Bitcoin συνδυάζει τη σπανιότητα με την ικανότητα να υποδιαιρεί κάθε μονάδα σε 8 δεκαδικά ψηφία. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να μεταφέρεις οποιαδήποτε ποσότητα αξίας, όσο μεγάλη ή μικρή και να είναι. Η σπανιότητα από μόνη της δεν είναι αναγκαστικά πολύτιμη. Ούτε είναι η ιδιότητα της διαιρετότητας. Είναι ο συνδυασμός τους που τα καθιστά πολύτιμα.

Το Bitcoin περιγράφεται συχνά ως ψηφιακός χρυσός, αλλά στην πραγματικότητα δεν αποτελεί δίκαιο χαρακτηρισμό. Το Bitcoin συνδυάζει την ισχύ του φυσικού χρυσού, με τις δυνατότητες του ψηφιακού δολαρίου. Ο χρυσός είναι σπάνιος, αλλά είναι δύσκολο να διαιρεθεί και να μεταφερθεί, ενώ το δολάριο είναι εύκολο να μεταφερθεί αλλά όχι σπάνιο. Το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι το Βitcoin μπορεί να μεταφερθεί άμεσα μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας χωρίς την ανάγκη για κάποιο τρίτο μέρος ως ενδιάμεσο, όπως τα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό διαφέρει θεμελιωδώς από τις ψηφιακές πληρωμές σε συστήματα fiat, τα οποία εξαρτώνται από αξιόπιστους μεσάζοντες.

Η αγορά σήμερα

Σκαλί σκαλί ανεβαίνει η τιμή του Bitcoin σε υψηλότερα σημεία. Όπως βλέπουμε από τις πράσινες οριζόντιες γραμμές, πρόκειται για την 4η αντίσταση που έσπασε και μετάτρεψε σε στήριξη. Αν όλα αυτά δεν θεωρούνται ενδείξεις ανοδικής τάσης, δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να περιμένει να δει κανείς για να πειστεί. Βέβαια, Bitcoin είναι αυτό, όλο και κάποια έκπληξη μπορεί να μας επιφυλάσσει. Όμως είναι φανερό πως υπάρχει θεαματική μεταστροφή στη διάθεση της αγοράς, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Πηγή: Euro2day.gr (του Βασίλη Παζόπουλου)

Tags
 
425
Thumbnail

Πριν λίγες ημέρες, ο Steven Mnuchin, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ότι θα ανακοινώσει σύντομα «σημαντικές νέες απαιτήσεις» για τα κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

ad1mobile

«Ειδικά για τα κρυπτονομίσματα, ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε αυτά, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία θα προχωρήσει, αλλά, από την άλλη πλευρά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα χρησιμοποιηθούν όπως παλαιότερα οι ελβετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί. Πολύ σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα των μελετών μας»

χ

Ο κύριος Mnuchin, ο οποίος ποζάρει όλο καμάρι με τη χαριτωμένη σύζυγό του κρατώντας φρεσκοτυπωμένα δολάρια με την υπογραφή του, δεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που παραλλήλισε το δίκτυο του Bitcoin με ελβετική τράπεζα. Πρώτος ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Barack Obama*.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όταν του εξήγησαν τι συμβαίνει με το Bitcoin, είχε αποφανθεί πως είναι σαν να έχεις μια ελβετική τράπεζα στην τσέπη σου. Ο Obama είχε αντιληφθεί μόνο τη μισή αλήθεια. Η ολόκληρη είναι πως είναι σαν να έχεις μια ελβετική τράπεζα στην τσέπη σου, αλλά δεν είσαι ένας απλός πελάτης. Είσαι ο διευθυντής της. Σου δίνεται η δυνατότητα να ανοίξεις πολλούς λογαριασμούς, να στέλνεις και να λαμβάνεις εμβάσματα σε όλο τον κόσμο. Κι όλα αυτά ανώνυμα, αν και για την ακρίβεια οι συναλλαγές δεν είναι ανώνυμες αλλά ψευδώνυμες. Όπως και να έχει, το Bitcoin δίνει στον απλό πολίτη τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα προνόμια που έχουν οι πολύ πλούσιοι.

Να ανησυχούν λοιπόν όσοι έχουν Bitcoin, αν αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να επιτεθεί εναντίoν του; Σίγουρα θα δημιουργηθεί αναστάτωση. Δεν είναι τόσο όμορφο να σε προκαλεί ο πιο δυνατός στην αίθουσα. Τι θα μπορούσε να κάνει όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Όχι πολλά. Υπάρχουν πολλοί θεωρητικοί τρόποι να επιτεθείς στο Bitcoin, αλλά πρακτικά κανείς δεν είναι εφαρμόσιμος.

Κάθε πτυχή του Bitcoin είναι κείμενο: Το whitepaper είναι κείμενο. Το λογισμικό από το οποίο εκτελείται είναι κείμενο. Το ledger είναι κείμενο. Οι συναλλαγές είναι κείμενο. Τα τελευταία 15 χρόνια. το Supreme Court έχει επανειλημμένα αποφανθεί ότι τα χρήματα είναι μια μορφή λόγου. Όπως αναφέρεται στο σύνταγμα των ΗΠΑ, «το Κογκρέσο δεν θα θέσει κανένα νόμο για τη θέσπιση ή τον περιορισμό της δημιουργίας θρησκείας ή για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου ή τον περιορισμό του δικαιώματος του λαού να συγκεντρώνεται ειρηνικά και να ζητάει από την κυβέρνηση την αποκατάσταση των παραπόνων του».

Αν τολμήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηριζόμενη από το πανίσχυρο τραπεζικό λόμπι, να νομοθετήσει περιορισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα, θα κάνουν το καλύτερο δώρο στις ανταγωνίστριες χώρες και πρώτη από όλους αυτή που θα πανηγυρίζει θα είναι η Κίνα. Ωστόσο, αυτό το ζοφερό σενάριο αγνοεί μια σημαντική λεπτομέρεια: η απαγόρευση του Bitcoin δεν είναι προς το συμφέρον τους. Θα προκαλέσει δυσαρέσκεια καθώς θα επιχειρεί να καταπνίξει μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες αυτού του αιώνα, η οποία θα επηρεάσει την τεχνολογική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Προσθέστε και τα νομικά ζητήματα, καθώς θα αμφισβητηθεί σίγουρα στα δικαστήρια, και θα έχετε την πλήρη εικόνα. Οι υποστηρικτές των crypto θα θιγούν, καθώς έχει να κάνει με την ελευθερία τους να επιλέγουν πού θα βάζουν τα χρήματά τους. Κάτι που δεν έχουν τολμήσει να εφαρμόσουν ούτε καθεστώτα όπως της Κίνας. Ειδικά στις δυτικού τύπου δημοκρατίες, θα αντιδράσουν οι πολίτες. Θα αισθανθούν ότι απειλείται η ελευθερία τους, η ιδιωτικότητά τους.

Πέρα από όλα αυτά, το καίριο ερώτημα είναι το εξής: μπορεί με κάποια νομοθεσία, μια κυβέρνηση να διατάξει το Bitcoin να αλλάξει τις προδιαγραφές του; Η απάντηση είναι κατηγορηματική και απόλυτη: όχι. Γιατί όχι; Επειδή οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του είναι μαθηματικοί. Είναι σαν να βγάλουν νόμο που να απαγορεύει τον πολλαπλασιασμό. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γελοιοποιηθούν.

Εξάλλου δεν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ των κρατών και είναι απίθανο να υπάρξει ειλικρινής συντονισμός μεταξύ τους. Πριν την επίσημη υποστήριξη του προέδρου της Κίνας Xi Jinping, όπου εκθείασε την τεχνολογία του blockchain, η Κίνα το 2017 απαγόρευσε τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων στο έδαφός της. Οπότε είδαμε στην πράξη τι επιτυγχάνει η απαγόρευση: Τίποτα. Στην αρχή επικράτησε πανικός, η τιμή του Bitcoin έπεσε. Μετά όμως συνειδητοποίησαν πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Απλά αυτές οι επιχειρήσεις άλλαξαν έδρα.

Τι κατάφεραν με την απαγόρευση; Τους έστειλαν αλλού. Άλλες χώρες δημιούργησαν ένα ασφαλές νομοθετικό πλαίσιο για τα ανταλλακτήρια, τους διαχειριστές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τους traders, την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα του blockchain. Πολλά κράτη όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Σιγκαπούρη, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να μαζέψουν στο έδαφός τους όλη αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί αποσκοπούν να γίνουν φορολογικός παράδεισος για τα κρυπτονομίσματα; Επειδή θα καρπωθούν τις παράπλευρες ωφέλειες. Νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η αγορά σήμερα

Όπως παρατηρούμε στο ημερήσιο διάγραμμα του Bitcoin, η πράσινη γραμμή στήριξης που είχαμε τραβήξει κοντά στις 9.600 δολάρια άντεξε. Για πολλούς, το σημαντικό γεγονός όσον αφορά την Τεχνική Ανάλυση είναι πως σημειώθηκε το λεγόμενο golden cross (μπλε βελάκι). Ένα σχετικά σπάνιο συμβάν, που σημειώνεται όταν ο κινητός μέσος των 50 ημερών (γαλάζια καμπύλη) διασπά προς τα πάνω τον κινητό μέσο των 200 ημερών (μοβ καμπύλη). Θεωρείται ένδειξη που σηματοδοτεί μια μεγάλη ανοδική κίνηση.

ad2mobile

Προσωπικά δεν δίνω μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους ενδείξεις, αλλά από τη στιγμή που την υπολογίζουν αρκετοί, δεν κάνει κακό να την παρακολουθούμε και εμείς.

χ

article 1