Crash test σε χρυσό και bitcoin

Η άποψη του Michael Saylor για τα πλεονεκτήματα του bitcoin έναντι του χρυσού

«Θα πουλήσω τον χρυσό μου για να πάρω και άλλα bitcoin», δήλωσε ο Raoul Pal, πρώην χρηματιστής στην Wall Street, γνωστός για το εξαιρετικά επιτυχημένο ιστορικό αποδόσεων του, αφήνοντας έκπληκτη την Daniela Cambone που του έπαιρνε συνέντευξη. Δεν είμαι κατά του χρυσού, κάθε άλλο, εξήγησε ο Raoul.

Όμως όταν είσαι μπροστά στην μεγάλη ευκαιρία, την αρπάζεις. Το bitcoin θα επιτύχει πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε σχέση με τον χρυσό. Είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτό.

Το bitcoin δεν θα ανέβει επειδή θα καταρρεύσει οι κόσμος, δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Θα ανέβει η αξία του επειδή θα υπάρξει μαζική υιοθεσία από τις πραγματικά μεγάλες δεξαμενές κεφαλαίου. Δεν φοβάμαι καταστάσεις υπερπληθωρισμού ή κάποιο άλλο καταστροφικό σενάριο.

>>> Διαβάστε επίσης: Αφορά Εκπαιδευτικούς: Ανακοινώθηκαν νέες μεταθέσεις και διορισμοί

Αυτό που προβλέπω είναι πως οι άνθρωποι θα αρχίσουν να υιοθετούν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψεις όσο αφορά τις αποταμιεύσεις του. Ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί οι δίοδοι για να κατευθυνθεί το χρήμα από τους μεγάλους παίκτες (σ.σ. εννοεί την έλλειψη θεματοφυλακής), αλλά το πρώτο βήμα έχει γίνει. Το γνωρίζουν πλέον, είναι στο ραντάρ τους.

Η άποψη του Michael Saylor
Ο Michael Saylor, Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, έχει αρχίσει να γίνεται ο νέος αγαπημένος της στήλης!

Σε μια συνέντευξη του επισήμανε τα πλεονεκτήματα του bitcoin έναντι του χρυσού.

Ο φανατικοί του χρυσού θεωρούν πως οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου θα ανέβουν, επειδή κάποια στιγμή πολλά χρήματα θα αποχωρήσουν από την αγορά ομολόγων και θα στραφούν προς τα εκεί. Κανείς δεν θέλει να κρατάει για πολύ κάποιο περιουσιακό στοιχείο με αρνητική πραγματική απόδοση, άρα η υψηλή ζήτηση για τον χρυσό θα εκτοξεύσει την τιμή του. Σαν σκέψη φαίνεται λογική, αλλά υπάρχει ένα ελάττωμα που δεν έχουν σκεφτεί.

Αν για παράδειγμα διπλασιαστεί η τιμή του χρυσού, θα διπλασιαστεί η προσπάθεια των ορυχείων να βγάλουν παραπάνω ποσότητα. Θα σκάψουν σε μεγαλύτερο βάθος, εκεί που δεν συνέφερε πιο πριν λόγω κόστους.

Με πολύ μεγαλύτερη τιμή πώλησης όμως, θα συμφέρει να εκμεταλλευτούν ακόμα και κοιτάσματα που με την σημερινή τιμή είναι ασύμφορα. Άρα θα αυξηθεί η προσφορά, είναι θέμα χρόνου. Ακόμα και αν δεν ανασυρθεί αμέσως από τα ορυχεία, θα πουλήσουν αυτοί που κατέχουν χρυσό σε κοσμήματα. Ενώ κανείς δεν πρόκειται να λιώσει τα bitcoin του.

Αντίθετα στο bitcoin, όσο και να ανέβει η τιμή, δεν μπορεί να παραχθεί επιπλέον ποσότητα από την προγραμματισμένη. Αν και ψηφιακό, είναι πιο «σκληρό» περιουσιακό στοιχείο. Ο χρυσός ξεχώρισε από τα υπόλοιπα μεταλλεύματα επειδή ήταν το πιο σπάνιο από όλα. Όχι πως δεν παράγονταν συνεχών νέες ποσότητες, αλλά πάντοτε η σύγκριση γίνονταν με τα υπόλοιπα.

Στην ιστορία των εμπορευμάτων, η ανθρώπινη επινόηση και το κεφάλαιο, παρήγαγαν περισσότερο, όποτε υπήρχε η δυνατότητα κέρδους. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το πετρέλαιο, συνέχισε ο Saylor. Όποτε οι άνθρωποι νόμιζαν πως ήταν περιορισμένο και δεν μπορούσε να καλύψει την ζήτηση η τιμή ανέβαινε. Προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα εφευρέθηκαν τρόποι να αντλήσουν παραπάνω. Μετά την στεριά, συνέχισαν στην θάλασσα, στους πόλους, με την μέθοδο του fracking.

Αν επενδύσουμε δισεκατομμύρια στα ορυχεία, αγοράζοντας νέα μηχανήματα και απασχολώντας περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, σίγουρα θα εξαχθεί παραπάνω χρυσός. Το πόσο είναι θέμα προς διερεύνηση, αλλά δεν αμφισβητείται πως θα είναι παραπάνω. Αν βάλω δισεκατομμύρια στην παραγωγή bitcoin, δεν θα βγουν παραπάνω, το μόνο που θα αυξηθεί είναι η ασφάλεια του. Ακόμα και τρισεκατομμύρια να επενδυθούν, πάλι είναι αδύνατον να παραχθούν πάνω από τα προγραμματισμένα 21 εκατομμύρια bitcoin. Αν όμως τοποθετήσεις αυτό το ποσό στα ορυχεία χρυσού, θα παραχθεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από την προβλεπόμενη.

Τεχνολογικά πλεονεκτήματα
Το bitcoin είναι γρηγορότερο. Μπορώ να το στείλω σε χιλιάδες τοποθεσίες μέσα σε δευτερόλεπτα. Όσο μεγάλο και να είναι το ποσό, όπου επιθυμώ στον κόσμο. Δεν μπορείς να αγοράσεις δολάρια από γιεν το Σάββατο το βράδυ. Δεν μπορείς να μετατρέψεις τον χρυσό σου σε ευρώ τα Χριστούγεννα, ούτε να πουλήσεις τις μετοχές ή τα ομόλογα σου. Όμως το bitcoin μπορείς να το ρευστοποιήσεις όποτε επιθυμείς.

Είναι πιο έξυπνο, επειδή μπορώ να γράψω ολόκληρο πρόγραμμα που μπορεί να κάνει πολύπλοκες ενέργειες. Και όχι μόνο αυτό. Κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο, γιατί προσθέτουν συνέχεια δυνατότητες. Το αποκαλούν ψηφιακό χρυσό γιατί είναι η αποϋλοποίηση του χρυσού. Όπως η Google ψηφιοποίησε την βιβλιοθήκη, η Apple την φωτογραφική κάμερα, η Facebook το καφενείο.

Όσοι το κατέχουν είναι στην αιχμή του νέου ψηφιακού κύματος. Την εποχή που κάνεις τα πάντα καλύτερα, γρηγορότερα, φτηνότερα. Οι χρήστες και οι επενδυτές, ελκύονται από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, διότι κάνουν τη ζωή τους, την καθημερινότητα τους, πιο έξυπνη, πιο γρήγορη, με περισσότερες δυνατότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με το bitcoin. Στην αρχή θα αποκτηθεί από αυτούς που αγαπούν την νέα τεχνολογία και επενδύουν σε αυτήν.

Θα ακολουθήσουν οι πολύ εύποροι, επιχειρήσεις, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες, οι θεσμικοί. Όπως ο Buffett αγόρασε κάποια στιγμή Apple. Πότε όμως; Μια δεκαετία μετά και πολύ πιο ακριβά από εμένα, είπε με ένα θριαμβευτικό τόνο ο Michael Saylor.

Κλείνουμε με ένα tweet, πάλι από τον Saylor: Εάν ο επενδυτικός σας ορίζοντας είναι ένας χρόνος, οτιδήποτε μπορεί να κερδίσει. Εάν ο επενδυτικός σας ορίζοντας είναι ένας αιώνας, μόνο το Bitcoin.


Euro2day.gr - Βασίλης Παζόπουλος
 

 
637
Thumbnail