Διόρθωση για το κρυπτονόμισμα μετά το ράλι που πραγματοποίησε

Το bitcoin ζει ιστορικές στιγμές. Όχι, δεν θα αναφερθούμε και πάλι στο halving, αλλά στο ζήτημα της αποδοχής του. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνάντησε κατά τη διάρκεια της πορεία του, ήταν η αρνητική έως και εχθρική αντιμετώπιση από διάσημους και επιτυχημένους επενδυτές, όπως ο Warren Buffett, ο Charlie Munger, ο Ray Dalio. Άνθρωποι που έχουν φτιάξει περιουσία δισεκατομμυρίων, που έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος τους έχει οδηγήσει στην επιτυχία, δεν είναι εύκολο να αλλάξουν. Ιδίως αν δεν θέλουν. Το bitcoin αν επιτύχει, θα ανατρέπει το status quo του χρηματοοικονομικού τομέα.

Και να που όλα φαίνεται να αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμασταν. Ο Paul Tudor Jones, ένας από τους πιο διάσημους, πλούσιους και επιτυχημένους διαχειριστές της Wall Street, (σ.σ. Ο Paul Tudor Jones άρχισε να αποκτά την μεγάλη φήμη του όταν προέβλεψε την μεγάλη πτώση της Wall Street το 1987, πραγματοποιώντας μια από τις πιο θρυλικές κερδοσκοπικές κινήσεις στην ιστορία), γίνεται ο πρώτος mainstream fund manager που ανακοινώνει ότι «αγοράζει Bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού». Μια δήλωση που προκάλεσε σοκ και έβαλε φωτιά στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ειδησεογραφικών οικονομικών μέσων.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε στο 10 σελίδων σημείωμα προς τους πελάτες του (θα το βρείτε ολόκληρο στη στήλη συνοδευτικό υλικό), ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tudor Investment, αγοράζει το bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού που βλέπει να προέρχεται από την χωρίς όρια «εκτύπωση» χρημάτων στις Κεντρικές Τράπεζες, προσθέτοντας ότι του θυμίζει τον ρόλο που έπαιξε ο χρυσός στη δεκαετία του 1970. «Η καλύτερη στρατηγική μεγιστοποίησης κέρδους είναι να κατέχεις το γρηγορότερο άλογο. Αν είμαι αναγκασμένος να προβλέψω ένα, στοιχηματίζω ότι θα είναι bitcoin».

Με βάση τους υπολογισμούς του 65χρονου Jones, έχουν ήδη εκτυπωθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν στο 6,6% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. «Έχει συμβεί σε όλο τον κόσμο, σε τέτοιο επίπεδο, με τόσο μεγάλη ταχύτητα, που άφησε άφωνο ακόμη και ένα βετεράνο της αγοράς σαν κι εμένα».

Το παρακάτω διάγραμμα, όπου βρίσκεται το σημείωμα των Paul Jones και Lorenzo Giorgianni προς τους επενδυτές τους δείχνει την πορεία του αθροίσματος των περιουσιακών στοιχείων των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με τον Jones, η νομισματική επέκταση από μόνη της δεν επαρκεί για τη δημιουργία πληθωρισμού, όπως μας έχει δείξει το παράδειγμα της Ιαπωνίας. Το πλαίσιο είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αναμένει ότι ο πληθωρισμός να μειωθεί πρώτα τους επόμενους μήνες, δεδομένης της μεγάλης συρρίκνωσης της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά. Θεωρεί επίσης πως για να ερμηνεύσουμε την σημερινή συγκυρία θα πρέπει να επιστρέψουμε στις μονεταριστικές θεωρίες του Milton Friedman.

Για τα επιτόκια ο Jones ανάφερε πως είναι απίθανο να επανέρθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Πώς είναι δυνατόν να αυξηθούν, ακόμα και όταν η οικονομία θα έχει ανακάμψει, με το χρέος να έχει ανέλθει σε τόσο υψηλά επίπεδα; αναρωτιέται.

Αναζητώντας καταφύγιο από τον Μεγάλο Νομισματικό Πληθωρισμό, προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο μιας τόσο επιθετικής επέκτασης του χρήματος, εξέτασε διάφορα περιουσιακά στοιχεία πριν αναγνωρίσει έναν «αυξανόμενο ρόλο για το Bitcoin». Η πρώτη απόπειρα να αγοράσει bitcoin ήταν το 2017, όπου διπλασίασε τα χρήματα του, αν και το έκανε περισσότερο για διασκέδαση, όπως παραδέχεται.

Αυτή την φορά όμως αξιολόγησε το Bitcoin ως μέσο διατήρησης αξίας, γιατί πέρασε με επιτυχία το τεστ σε τέσσερα χαρακτηριστικά: αγοραστική δύναμη (διατηρεί την αξία του με την πάροδο του χρόνου), αξιοπιστία (πώς γίνεται αντιληπτή παγκοσμίως μέσω του χρόνου), ρευστότητα (πόσο γρήγορα μπορεί να ρευστοποιηθεί σε νόμισμα συναλλαγής) και φορητότητα (αν μπορείς να το μετακινήσεις γεωγραφικά αν προκύψει κάποιος απρόβλεπτος λόγος). Ειδικά για το θέμα της μετακίνησης αναφέρει πως «τίποτα δεν ξεπερνά το Bitcoin».

Δεν είμαι φανατικός των κρυπτονομισμάτων, όπως η νεότερη γενιά, αλλά ένας baby boomer που θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες να προστατεύσει το κεφάλαιό του σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αναφέρει ο Jones. Δεν είμαι υπέρμαχος της κατοχής αποκλειστικά bitcoin, αλλά αναγνωρίζω τις δυνατότητές του σε μια περίοδο που συμβαίνουν οι πιο ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές στη σύγχρονη ιστορία. Οφείλουμε λοιπόν να προσαρμόσουμε την επενδυτική μας στρατηγική.

Στο σημείωμα του ο Jones επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε αναφέρει από την στήλη BLOCKCHAIN & CRYPTO πολλές φορές. Το bitcoin «είναι κυριολεκτικά το μόνο μεγάλο εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο που έχει μια γνωστή μέγιστη προσφερόμενη ποσότητα». Σε αντίθεση με τα fiat νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τα οποία υποτιμόνται σκόπιμα από τις Κεντρικές Τράπεζες ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, όχι κρίσεων όπως τώρα. «Αν κάτι από τον σχεδιασμό του υποτιμάται 2% ετησίως μέσω του πληθωρισμού, ποιος ο λόγος να το κατέχεις;», διατυπώνει το ρητορικό ερώτημα ο Jones στο σημείωμα του.

Όσο αφορά το μέλλον του bitcoin, εκτιμά πως η είσοδος των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες, θα βοηθήσει στην κατανόηση, τη χρησιμότητα και την ευκολία ιδιοκτησίας κρυπτονομισμάτων.

Το καλύτερο όμως ο Jones το άφησε για το τέλος, λέγοντας πως «Το bitcoin μου θυμίζει χρυσό στο ξεκίνημα της καριέρας μου στον χώρο των επενδύσεων το 1976». Επιβεβαιώνει πως η ομοιότητα μεταξύ χρυσού και bitcoin δεν φαντάζει εξωπραγματική. Είναι σημαντικό να το ισχυρίζεται κάποιος διαχειριστής κεφαλαίων της εμβέλειας του Jones, επειδή δεν έχει περάσει πολύς καιρός που όποιος ισχυρίζονταν δημόσια κάτι τέτοιο, αντιμετωπίζονταν ως ψυχοπαθής.

Στο παρακάτω διάγραμμα, η κόκκινη γραμμή δείχνει που εκτιμάει ο Jones πως βρίσκεται το bitcoin σε σχέση με την πορεία του χρυσού!
Πως είναι δυνατόν να συγκρίνει το bitcoin με το χρυσό της δεκαετίας του 1970; 

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Να διευκρινίσουμε πως η Tudor Investment δεν αγόρασε νομίσματα bitcoin, αλλά futures. Ωστόσο επιδιώκει να τα κρατήσει για καιρό, όπως μας εξήγησε ο Jones. Δεν τα πήρε για trading. Γιατί τότε δεν πήρε απευθείας bitcoin; Επειδή δεν είναι εύκολο σε μεγάλα hedge funds να κατέχουν bitcoin, καθώς υπάρχει το εμπόδιο της θεματοφυλακής.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται μια μεγάλη ιδιαιτερότητα των κρυπτονομισμάτων, που ευνοεί τους ιδιώτες μικροεπενδυτές: ότι ανέτρεψε τους συσχετισμούς δύναμης. Μέχρι τώρα οι μεγάλοι παίκτες είχαν το πλεονέκτημα. Όσοι αγοράζανε ακριβά ήταν «μαρίδα» όπως τους χαρακτηρίζανε υποτιμητικά. Αυτή την φορά συμβαίνει το ανάποδο. Για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys και οι θεσμικοί, θα αναγκαστούν να αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στην φιλοσοφία του Bitcoin.

Η αγορά σήμερα
Η νευρικότητα είναι εμφανής αυτές τις ημέρες, ενόψει του halving που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο μόλις ημέρες. Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, το bitcoin έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 17%, πριν καλύψει μέρος των απωλειών. Αυτή την ώρα, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, διαπραγματεύεται στα 8.800 δολάρια.

euro2day.gr

 
491
Thumbnail

Είναι γεγονός πως το bitcoin και γενικότερα το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Λογικό. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς πως το bitcoin μπορεί να έχει μέλλον. Πρόκειται για μια άυλη νομισματική αξία που στηρίζεται μόνο στην πίστη. Που έχει εφευρεθεί από ανώνυμους κρυπτογράφους. Που δεν υποστηρίζεται από καμία κρατική οντότητα. Που δεν το εκδίδει καμία κεντρική τράπεζα. Που δεν έχει στρατό, αστυνομία, νόμους, για να επιβάλουν τη χρήση του. Που έχει κακή φήμη.

ad1mobile

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίστηκε τέτοιας μορφής νόμισμα. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε καν ως θεωρητική πιθανότητα. Με το bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις συναλλαγές χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσος. Χωρίς να παρεμβάλλεται καμία τράπεζα. Οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες, αλλά όχι οι τράπεζες. Όχι τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Όπως αναμόρφωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που επικοινωνούμε το Internet, το bitcoin και το blockchain φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Υπερβολικό; Θα δείξει το μέλλον. Το μεγάλο μυστικό όπου αντλεί τη δύναμή του το bitcoin είναι πως άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους (άρα δεν είχαν κανένα λόγο να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο) συναλλάσσονται σε ένα αξιοπερίεργο περιβάλλον εμπιστοσύνης. Ενδεχομένως να κατοικούσαν στην άλλη άκρη του πλανήτη, ίσως σε εχθρικά κράτη. Κι όμως ανταλλάσανε χρήματα μεταξύ τους απευθείας, χωρίς να χαθεί ούτε σεντς. Αυτό ήταν κάτι επαναστατικό.

Σκεφτείτε το λιγάκι. Πόσοι από εσάς έχετε χάσει χρήματα από κάποιον που γνωρίζετε προσωπικά; Είτε εσκεμμένα, είτε από αδυναμία του οφειλέτη. Αν όχι εσείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συμβεί στον στενό σας κοινωνικό περίγυρο. Ακόμα και αν υπάρχει συμβολαιογραφικό έγγραφο που να πιστοποιεί την οφειλή, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις τα χρήματά σου.

Στο δίκτυο του bitcoin πραγματοποιούνταν καθημερινά το 2019 κατά μέσο όρο 350.000 συναλλαγές. Και όμως, ποτέ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα. Ποτέ δεν έχασε κανείς ούτε σεντ! Χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση κανενός. Ούτε τράπεζας, ούτε δικηγόρων, ούτε συμβολαίων. Τίποτα απολύτως. Κι όλα αυτά μεταξύ αγνώστων!

Πέρα όμως από αυτούς τους λόγους, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας. Είναι ριψοκίνδυνη επένδυση τα κρυπτονομίσματα; Είναι. Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση; Φυσικά χρειάζεται. Η γνώση αποτελεί τον καθοριστικότερο ρόλο για την επιτυχία. Το θέμα όμως είναι πως αυτή τη φορά, έχετε ρεαλιστικά καλές πιθανότητες να βγείτε ωφελημένοι.

Το πραγματικό ρίσκο δεν κρύβεται στην καθημερινή διακύμανση της τιμής του bitcoin όσο στην τελική επιβεβαίωση πως θα επαληθευτούν οι προσδοκίες που το οραματίζονται σαν μια καινοτόμα τεχνολογία, η οποία θα αλλάξει τον κόσμο. Όποιος πιστεύει στην προοπτική του bitcoin, τοποθετώντας ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου του, δεν έχει πολλά να χάσει. Η απώλεια σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας θα είναι ελάχιστη και εύκολα ανακτήσιμη. Μια ιδέα όσον αφορά τη στρατηγική έχουμε εδώ. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως θα έρθει αντιμέτωπος με την καζούρα όσων τον λοιδορούσαν για την επιλογή του.

Αν όμως η τάση της υιοθέτησης και της εμπιστοσύνης στο δίκτυο του bitcoin συνεχιστεί, θα βγει σημαντικά ωφελημένος από πολλές πλευρές. Από την εκτόξευση του επενδυμένου κεφαλαίου του, μέχρι την ικανοποίηση της προσωπικής δικαίωσης. Αντίθετα, οι υπόλοιποι θα αισθανθούν όπως πιθανώς αισθάνθηκαν όσοι γέλασαν στη θέα του πρώτου αυτοκινήτου, στον αλογοκρατούμενο τότε κόσμο, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Γιάννης Τσιρογιάννης.

Πόσο μακρινό είναι αυτό το μέλλον; Μια ιδέα μπορεί να μας δώσουν αυτές οι δύο φωτογραφίες του 1900 και του 1913. Στη μία, βλέπουμε μόνο ένα αυτοκίνητο ανάμεσα από άμαξες με άλογα. Στη δίπλα, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, μία μόνο άμαξα ανάμεσα στα αυτοκίνητα που είχαν κατακλείσει την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

Προσοχή όμως. Ας έρθουμε στη θέση κάποιου μικροεπενδυτή του 1900, που ανακάλυψε και πίστεψε στην καινοτομία του αυτοκινήτου. Που διέβλεψε τα πλεονεκτήματα του μηχανοκίνητου οχήματος, έναντι του κάρου με τα άλογα. Αρκούσε η διορατικότητά του για να βγει κερδισμένος; Δυστυχώς, όχι. Κι αυτό γιατί ενώ υπήρχαν πολλά εργοστάσια που άρχισαν να παράγουν αυτοκίνητα, τελικά μόνο ένα μεγαλούργησε: του Henry Ford. Ο μικροεπενδυτής που είχε αγοράσει μετοχές μιας από τις υπόλοιπες εταιρείες ήταν θέμα χρόνου να χάσει τα χρήματά του. Εκτός αν είχε τοποθετήσει τις οικονομίες του στη Ford.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την blockchain τεχνολογία. Τα περισσότερα από τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν σήμερα θα κλείσουν. Θα εξαφανιστούν στη λήθη. Όμως αν επιλέξουμε σωστά, θα έχουμε πετύχει τη νέα Google ή τη νέα Amazon. Τα crypto δεν είναι απλώς ψηφιακά χρήματα. Είναι ένα βλέμμα προς το μέλλον.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Όταν εμφανίστηκε το Internet, λίγοι αντιλήφθηκαν την επανάσταση που θα επακολουθήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι από τη φύση τους αρνητικοί στις επαναστατικές αλλαγές. Έντρομοι όσοι άκουγαν γι' αυτό πρώτη φορά, φοβήθηκαν πως θα το χρησιμοποιούν οι διεστραμμένοι για να διακινούν παιδική πορνογραφία ή οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Και ξαφνικά άρχισαν να βλέπουν χαριτωμένα μωράκια και σκυλάκια να παίζουν από το Youtube και να επικοινωνούν με τους φίλους που είχαν χάσει από το σχολείο.

Γι' αυτό χρειάζεται η ενημέρωση. Να μάθετε τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του. Όπως εξάλλου συμβαίνει σε οποιαδήποτε επενδυτική αξία. Ενημέρωση δεν σημαίνει να κοιτάζω μόνο την τιμή στον ταμπλό αλλά και τι συμβαίνει από πίσω.

Τα νέα από την αγορά των crypto
Το Ethereum ήταν το κρυπτονόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές το πρώτο τρίμηνο του 2020. Πραγματοποίησε 753.500 συναλλαγές την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το CoinMetrics.

Περισσότερες από τις διπλάσιες του bitcoin, με το οποίο διενεργήθηκαν 298.900 συναλλαγές, στο ίδιο διάστημα. Πολύ μακριά σε επιδόσεις ήταν τα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα, όπως τα BitcoinCash, Litecoin, DASH, Monero, όπως φανερώνει το διάγραμμα.

Β

ad2mobile

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, η τιμή του bitcoin ξεπέρασε την ενεργειακή του αξία. Όποτε συνέβη ξανά στο παρελθόν, αποτέλεσε την αρχή μιας σημαντικής ανοδικής κίνησης, ειδικά μετά το halving. Αυτό δεν σημαίνει πως θα επαναληφθεί αναγκαστικά, αλλά σίγουρα αποτελεί μια ένδειξη που αξίζει να επισημανθεί.

euro2day.gr
 

article 1