Τέτοια νομίσματα μπορεί να περιορίσουν την δυνατότητα της SNB να ασκεί νομισματική πολιτική, τόνισε ο Τ. Τζόρνταν

Ψηφιακά νομίσματα όπως το Libra που φιλοδοξεί να λανσάρει το Facebook μπορεί να περιορίσουν τη δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να ασκεί νομισματική πολιτική, υποστήριξε ο Πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν, την Πέμπτη.

Ο κ. Τζόρνταν δεν είναι ο μόνος Κεντρικός Τραπεζίτης που εκφράζει ανησυχίες για προϊόντα όπως το Libra, γνωστά ως stablecoin γιατί είναι συνδεδεμένα με ένα καλάθι σταθερών νομισμάτων.

Ένα stablecoin το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο θα δημιουργούσε λιγότερα προβλήματα, ανέφερε ο κ. Τζόρνταν, καθώς «θα ήταν μια ακόμα μορφή χρήματος που αποτιμάται σε ελβετικό φράγκο μαζί με τις καταθέσεις και το ρευστό».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Από τη στιγμή που οι τιμές, οι μισθοί και τα δάνεια είναι σε ελβετικά φράγκα, η SNB μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα για τους αποταμιευτές και τους δανειστές μέσω της νομισματικής της πολιτικής και να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο κ. Τζόρνταν σε ομιλία που έδωσε στη Βασιλεία.

«Ωστόσο, αν χρησιμοποιούνταν στην Ελβετία stablecoin τα οποία είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, η αποτελεσματικότητα της νομισματικής μας πολιτικής θα επηρεαζόταν αρνητικά», πρόσθεσε.

 
400
Thumbnail

Εκδίδεται στη Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ, καθώς σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Mr Bitcoin που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, με την οποία διατάχθηκε η έκδοση του στην Γαλλία και εν συνεχεία στην Αμερική και τέλος στην Ρωσία.

ad1mobile

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, έκρινε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν κατ’ αρχάς, αφενός ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία διατάσσεται η έκδοση αλλοδαπού υπηκόου δεν συνιστά πράξη αναγόμενη στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, ούτε κυβερνητική πράξη, αφετέρου ότι η απόφαση του ίδιου υπουργού, με την οποία καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας μεταξύ των κρατών στα οποία θα παραδοθεί ο εκζητούμενος, σε περίπτωση συρροής αιτήσεων εκδόσεως, δεν έχει το χαρακτήρα κυβερνητικής πράξεως.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι από διεθνείς συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκύπτει ότι σε περίπτωση συρροής αιτήσεων εκδόσεως υποβαλλομένων από τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ) και συρροής των αιτήσεων αυτών με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για πρόσωπο διωκόμενο στα εκζητούντα κράτη για διαφορετικά εγκλήματα, μετά την έκδοση αμετακλήτων υπέρ της εκδόσεως του εν λόγω προσώπου γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εφόσον αποφασίσει τελικώς την έκδοση του εκζητουμένου, καθορίζει κατ’ ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, τη σειρά προτεραιότητος μεταξύ των κρατών στα οποία θα εκδοθεί αυτός.

Ακολούθως, απερρίφθη ο λόγος ακυρώσεως περί παραβιάσεως του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, καθόσον το δικαίωμα του αιτούντος στην οικογενειακή του ζωή και, ειδικότερα, το δικαίωμά του να ευρίσκεται πλησίον των ανηλίκων τέκνων του είναι μεν ληπτέο υπόψη, πλήν όμως δεν είναι από μόνο του αποφασιστικό, ούτε δύναται να τεθεί υπεράνω του διεθνούς δημοσίου συμφέροντος της καταπολεμήσεως του εγκλήματος, το οποίο εξυπηρετεί η έκδοση του αιτούντος αρχικώς στη Γαλλία και εν συνεχεία στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικασθεί για τα αποδιδόμενα σε αυτόν αδικήματα. Εξάλλου, βαρύνουσα σημασία κρίθηκε ότι έχει και το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση η κατά προτεραιότητα έκδοση του αιτούντος στη Ρωσική Ομοσπονδία θα είχε ως συνέπεια την μη επανέκδοσή του στις ανωτέρω χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

Τέλος, από το ΣτΕ, απερρίφθη ως αβάσιμος ο λόγος ακυρώσεως περί παραβιάσεως του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης, διότι, ανεξαρτήτως του ότι τα προβλεπόμενα στον νόμο κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης για το καθορισμό της σειράς προτεραιότητας έχουν άπαντα αντικειμενικό χαρακτήρα, μη συνδεόμενα με την υποκειμενική συμπεριφορά και την προτίμηση του εκζητουμένου, εν προκειμένω, οι αιτήσεις ακροάσεως του αιτούντος στις οποίες εξετίθεντο οι ισχυρισμοί του ετέθησαν υπόψη του αρμόδιου υπουργού, χωρίς να είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παράστασή του.

Πηγή: Protothema
 

article 1