Τα δεδομένα της τεχνικής ανάλυσης που θα μπορούσαν να υποδεικνούν αλλαγή τάσης στο κρυπτονόμισμα

Συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες η άνοδος του Bitcoin. Από το χαμηλό των 6.850 δολαρίων στις 3 Ιανουαρίου, έχει σκαρφαλώσει 17% μέχρι τώρα. Αφορμή, όπως εξηγήσαμε αναλυτικότερα, ήταν η ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Παρατηρώντας το διάγραμμα, βλέπουμε για πρώτη φορά μετά από μήνες την πτωτική τάση να εμφανίζει ενδείξεις μεταστροφής. Η αναγνώριση μιας τάσης είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς χρόνια εμπειρίας, εξελιγμένα προγράμματα τεχνικής ανάλυσης και πολύπλοκα συστήματα υπολογισμών. Εάν η επόμενη κορυφή διαμορφωθεί σε υψηλότερη τιμή από την προηγούμενη, σημαίνει πως η τάση αρχίζει και γίνεται ανοδική. Το αντίθετο ακριβώς μας προσδιορίζει την απαρχή μιας πτωτικής τάσης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα γαλάζια και τα πορτοκαλί βελάκια στο 4ωρο διάγραμμα μας δείχνουν ακριβώς αυτό: η κορυφή είναι υψηλότερη από την προηγούμενη. Ταυτόχρονα, ο πυθμένας είναι και αυτός υψηλότερος από τον προηγούμενο. Πλέον υπάρχουν αποδείξεις και όχι απλώς ενδείξεις, ότι η πίεση των πωλητών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Συνεπώς οι πιθανότητες γυρίσανε υπέρ της ανόδου.

Η τεχνική ανάλυση αποτελεί μία παρεξηγημένη μέθοδο. Είναι εργαλείο διάγνωσης, όχι πρόβλεψης. Πρόκειται στην ουσία, για μια απόπειρα αποκρυπτογράφησης, έτσι ώστε να αντιδρούμε στα συμβάντα των αγορών όπως αυτά εξελίσσονται και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να εξελίσσονται.

Η δικιά μας γνώμη δεν έχει σημασία. Δεν έχει σημασία τι νομίζετε εσείς ή εγώ ή σε ποια τιμή αγόρασε ο καθένας. Η αγορά αδιαφορεί για την γνώμη μας. Για το ποια θεωρούμε εμείς δίκαια αποτίμηση. Ο επιτυχημένος επενδυτής ξεχωρίζει όταν αποβάλει τον εγωισμό της γνώμης του και εμπιστεύεται τα γεγονότα. Το ότι μετά από πολύ καιρό βλέπουμε υψηλότερες κορυφές και πυθμένες, δεν πρόκειται για άποψη. Είναι γεγονός.

Σε μια τόσο τασική αγορά όπως των crypto, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει κάποια σημαντική κίνηση που να μην ξεπεράσει την προηγούμενη κορυφή. Ως πότε δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι; Μέχρι να δούμε το ανάποδο. Την νεότερη κορυφή χαμηλότερη από την προηγούμενη.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο πάτος δεν βρίσκεται όσο ικανός και να είσαι. Κάποιοι στέκονται τυχεροί και το μπερδεύουν με την ικανότητα. Τυχερός όμως δεν μπορείς να είσαι συνέχεια. Αν μας έχει διδάξει κάτι η χρηματιστηριακή αγορά, είναι ότι καλύτερα να αγοράσουμε ακριβότερα σε ανοδική τάση, παρά φτηνότερα σε πτωτική. Για αυτό είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να δούμε πρώτα ενδείξεις αναστροφής της τάσης. Το να αγοράσουμε «φτηνά» δεν θα μας εξασφαλίσει το κέρδος. Το σημαντικό είναι να πουλάμε ακριβότερα από την τιμή που αγοράσαμε. Αν αμφιβάλετε, ρωτήστε κάποιον που προσπαθούσε να βρει τον πάτο στην ναυαρχίδα, μέχρι πρόσφατα, του ελληνικού χρηματιστηρίου, την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ +1,12%. Θα βρείτε πολλούς.

Παρόμοια αντίδραση είχαμε και στον χρυσό, όπως βλέπουμε στο αντίστοιχο διάγραμμα. Η άνοδος εκεί είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Σαν να ξέρανε ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Λογικό. Δίπλα στον Πρόεδρο Trump βρίσκεται το τραπεζικό λόμπι, όχι οι «μπιτκοινάδες»

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό να συγκρίνεις το χρυσό, μια διαχρονική αξία η οποία γίνεται αποδεκτή από όλους, με το Bitcoin που μόλις έκλεισε 11 χρόνια παρουσίας και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αγνοεί την ύπαρξη του. Ωστόσο καλώς ή κακώς το πιστεύουν αρκετοί, επειδή η αξία και του χρυσού και του Bitcoin καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο. Με την προσφορά να είναι προκαθορισμένη, η τιμή ανεβοκατεβαίνει καθώς αυξομειώνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων.

Όταν λέμε πως το Bitcoin μόλις έκλεισε 11 χρόνια παρουσίας, κυριολεκτούμε. Πριν λίγες ημέρες το Bitcoin είχε τα γενέθλια του. Το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιανουαρίου 2009 όταν δημιουργήθηκε (εξορύχτηκε) το πρώτο block που περιείχε τα πρώτα 50 Bitcoin και ένα μήνυμα: Το πρωτοσέλιδο από τους Times του Λονδίνου, που ανάφερε ότι θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες. Ήταν η περίοδος που το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων είχε οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Χρειάστηκε να δαπανηθεί απίθανος αριθμός δισεκατομμυρίων, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Από τότε που εμφανίστηκε, τα σενάρια για το πώς θα πεθάνει το Bitcoin αφθονούν. Οι κυβερνήσεις θα το απαγορεύσουν, οι hackers θα το κυριεύσουν και άλλα τέτοιου τύπου σενάρια. Φυσικά μέχρι τώρα έχουν διαψευστεί πανηγυρικά. Δύσκολα μπορείς να χαρακτηρίσεις κάτι τέτοιο ως αποτυχία. Είναι βέβαιο πως θα βρείτε αρκετά λεξικά που να έχουν διαφορετική άποψη. Εδώ ισχύει το γνωστό κλισέ «ότι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό».

Την τελευταία δεκαετία το Bitcoin από μια χούφτα cypherpunks, εξαπλώθηκε σε πληθυσμό που προσεγγίζει το 1% του κόσμου. Το Bitcoin έχει πάψει να αποτελεί το νόμισμα των παρανόμων, των περιθωριακών, του dark web. Έχει μπει στην Wall Street. Οι Κεντρικές τράπεζες από εκεί που το σνομπάρανε, τώρα προσπαθούν να το μιμηθούν. Ο ιός εξαπλώνεται. Οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ.

Χρόνια πολλά Bitcoin

Πηγή: Euro2day.gr/του Βασίλη Παζόπουλου

Tags
 
395
Thumbnail

Στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου, μια «φυγή προς την ποιότητα» θεωρούνταν παραδοσιακά ως ευκαιρία για αλλαγή κλίματος, με τους επενδυτές να προσπαθούν να περιορίσουν το ρίσκο απώλειας κεφαλαίου και να μην επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τούτο σήμαινε συνήθως την καταφυγή στα κρατικά ομόλογα που προσφέρουν ασφαλές εισόδημα. Τα treasuries αντιμετωπίζονταν ως το απόλυτο καταφύγιο.

Ωστόσο, η φυγή στην ποιότητα που ήλθε και παρήλθε με την θανάτωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ δεν εμπίπτει στην περιγραφή αυτή. Οι επενδυτές οι οποίοι στράφηκαν στο ελβετικό φράγκο ή το ιαπωνικό γεν, δύο επί μακρόν ασφαλή καταφύγια, εκτείθονταν στα αρνητικά επιτόκια. Είναι σχεδόν οξύμωρο να χαρακτηριστεί αυτό «ποιότητα», δεδομένου ότι το να κρατήσει κανείς κρατικά ομόλογα σε ελβετικό φράγκο ή γεν μέχρι την ωρίμανση τους σημαίνει βέβαιη απώλεια κεφαλαίου.

Αλλά στην πραγματικότητα, ωστόσο, η φυγή στην ποιότητα δεν ήταν ποτέ μόνο μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απώλεια κεφαλαίου. Ένα άλλο αγαπημένο καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικών, οικονομικών ή χρηματοοικονομικών κρίσεων είναι ο χρυσός - ένα καθαρά κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού το οποίο δεν προσφέρει σταθερό εισόδημα. Οποιοσδήποτε επενδυτής αγόρασε το πολύτιμο μέταλλο τη στιγμή της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης το 1980 θα κατέγραψε άμεσες απώλειες, και θα έπρεπε να περιμένει περισσότερες από δυόμιση δεκαετίες προτού η επένδυσή του αποφέρει κέρδη. Ο χρυσός ήταν επίσης και μια πολύ κακή προστασία ενάντια στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν χρυσό ως κάλυψη πριν τη μερική χρεοκοπία της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2012 θα εμφάνιζαν απώλειες με βάση τις τρέχουσες τιμές αγορές σε ευρώ μέχρι και την προηγούμενη χρονιά.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Τα παραπάνω καθιστούν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ότι το bitcoin ενισχύθηκε μετά τη θανάτωση του Σουλεϊμανί, πυροδοτώντας συζητήσεις στην αγορά για ένα νέο «κρύπτο-χρυσό». Eνώ είναι ανεξάρτητο, αποκεντρωμένο και δεν υπόκειται σε κυβερνητικό έλεγχο, που κάποιοι θεωρούν ως σημαντικά πλεονεκτήματα, δεν εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τα παραδοσιακά κριτήρια για τον ορισμό του χρήματος, συγκεκριμένα δεν αποτελεί μονάδα μέτρησης, μέσο ανταλλαγής ή μέσο διατήρησης αξίας. Επιπλέον, στερείται της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει το συμβατικό χρήμα μέσω ανεξάρτητων και υπεύθυνων τραπεζών. Ούτε υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, η εποπτεία και η ασφάλιση καταθέσεων που προσφέρει το κράτος στο συμβατικό χρήμα.

Όπως έχει επισημάνει ο Χιουν Σονγκ Σιν, επικεφαλής έρευνας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η εμπιστοσύνη στο bitcoin μπορεί να εξατμιστεί ανά πάσα στιγμή εξαιτίας του πόσο επισφαλής είναι η αποκεντρωμένη συναίνεση μέσω της οποίας καταγράφονται οι συναλλαγές. Τούτο σημαίνει ότι ένα κρυπτονόμισμα μπορεί απλά να σταματήσει να λειτουργεί, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της αξίας του.

Επιστρέφοντας στα παλιά κλασσικά χρεόγραφα, είναι ξεκάθαρο ότι η φυγή στην ποιότητα και τη ρευστότητα είναι διαφορετικές στο πλαίσιο της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί μετά την κρίση.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Για αρχή, εξαιτίας της συμπίεσης των αποδόσεων που έχουν προκαλέσει τα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού των κεντρικών τραπεζών, η φυγή διαρκεί πολύ λιγότερο από ότι στο παρελθόν. Yπό την έννοια αυτή, οι επενδυτές που στρέφονται στα επενδυτικά καταφύγια πρέπει να καταλάβουν ότι αντιμάχονται τις κεντρικές τράπεζες που η ποσοτική τους χαλάρωση σχεδιάστηκε ειδικά για να πιέσει τους επενδυτές να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο. Αυτή δεν είναι μια πολιτική που έχει πάντοτε καλό τέλος.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας μειώνουν την προσφορά τίτλων, οδηγώντας σε αυξημένο premium ρευστότητας στις τιμές των ομολόγων, και το αντίστροφο όταν σταματούν να αγοράζουν ή αρχίζουν να πουλούν. O Δημήτρης Βαγιάνος του LSE επισημαίνει ότι αυτό το premium ρευστότητας επηρεάζεται και από τη συμπεριφορά των διαχειριστών ενεργητικού οι οποίοι μπορεί να υποστούν εκροές κεφαλαίων αν υποαποδόσουν, όπως συμβαίνει συχνά σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας. Η αδυναμία αυτή μειώνει την προθυμία των διαχειριστών να κρατούν στοιχεία ενεργητικού που πωλούνται δύσκολα και αυξάνει τα premium ρευστότητας.

Ένα ακραίο παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς σημειώθηκε το 2007-2008, όταν το πρόβλημα έγινε χρόνιο. Ακόμα και τα funds της αγοράς χρήματος θεωρούνταν από τους επενδυτές ως μη ασφαλή. Η επακόλουθη φυγή στην ποιότητα προκάλεσε κατάρρευση των αποδόσεων των treasuries και δημιούργησε σοβαρή διαταραχή στις αγορές πίστωσης και σε άλλα τμήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, ο χρυσός και το πετρέλαιο κατέγραψαν αυξήσεις ρεκόρ. Εξαιτίας του ρόλου του δολαρίου ως του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο και της βαρύτητας της Wall Street στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, η φυγή στην ποιότητα διογκώθηκε από τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, τα treasuries δεν είναι τόσο ελκυστικά, εξαιτίας των ισχνών αποδόσεων που προσφέρουν, με βάση τον ιστορικό μέσο όρο. Δεν προκαλεί έκπληξη συνεπώς που οι επενδυτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις “FANG” – τις μετοχές του Facebook, της Apple, του Amazon, του Netflix και της Alphabet –ως πιο ελκυστικά καταφύγια χάρη στο ρευστό που διαθέτουν, τους ισχυρούς ισολογισμούς και τη βαθιά ρευστότητα στην χρηματιστηριακή αγορά. Όλες εξαιρουμένης της Amazon έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο φέτος, έχοντας πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι το 2019.

ad2mobile

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ένδειξη για το πώς η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική έχει ανατρέψει μακραίωνες συμβάσεις του χρηματοοικονομικού κόσμου, από το γεγονός ότι οι μετοχές εμφανίζονται ως φυσικό καταφύγιο των νευρικών επενδυτών.

euro2day.gr
 

article 1