Επίσημη πρεμιέρα για την είσοδο των θεσμικών στο Bitcoin

Υπηρεσίες θεματοφυλακής στο κρυπτονόμισμα προσφέρει η Bakkt, ενώ ετοιμάζεται η λειτουργία των futures

Από χθες, η Bakkt, η θυγατρική της Intercontinental Exchange, η οποία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), της Microsoft και άλλων γνωστών εταιρειών, προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Αυτό σημαίνει πως οι πελάτες της θα μπορούν να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα Bitcoin τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έναρξη της λειτουργίας των future. Προς το παρόν η υπηρεσία αφορά μόνο θεσμικούς επενδυτές, όχι ιδιώτες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όπως έχουμε αναφέρει, τα future της Bakkt θα έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Η διαπραγμάτευσή τους θα γίνεται σε δολάρια, αλλά ο διακανονισμός θα γίνεται σε Bitcoin. Στη λήξη τους, θα παραδίδουν «φυσικά» Bitcoin. Πλέον δεν μιλάμε για φήμες, σχέδια, ελπίδες και υποθέσεις. Η διείσδυση των crypto μεταξύ των θεσμικών που δραστηριοποιούνται στη Wall Street αποτελεί πραγματικότητα.

Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστικής σημασίας. Σημαίνει πως πολλοί θεσμικοί επενδυτές, παρόλο που τοποθετούνται σε παράγωγα, θα καταλήξουν να κατέχουν πραγματικά Bitcoin. Δεν θα θελήσουν όλοι βέβαια. Αρκετοί θα κλείνουν τις θέσεις τους πριν λήξουν, για να αποφύγουν τη φυσική παράδοση. Ωστόσο είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί το ποσοστό κατοχής του από θεσμικούς επενδυτές, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η επίπτωση που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την τιμή του Bitcoin. Κατά τη γνώμη μας, τίποτα ιδιαίτερο, άμεσα. Το πιθανότερο είναι να έχει προεξοφληθεί ήδη το νέο, όπως συμβαίνει συχνά με τους χρηματιστηριακούς τίτλους. Ωστόσο πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη μακροπρόθεσμα, καθώς πλέον διαφαίνεται ότι υπάρχει τρόπος για την είσοδο των θεσμικών επενδυτών στον χώρο. Τα εμπόδια της πρόσβασης στον χώρο των crypto σιγα σιγά πέφτουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών δεν σημαίνει μόνο πως θα εισέλθουν νέα χρήματα στην αγορά των crypto. Όντως αυτό είναι καλό, αλλά υπάρχει και καλύτερο. Η επιφύλαξη και η δυσπιστία από σημαντικό μέρος του κοινού δέχεται καίριο χτύπημα. Όσοι έχουν ακόμα στο μυαλό τους πως το Bitcoin δεν έχει αξία, είναι αέρας, φούσκα, απάτη ή οτιδήποτε αρνητικό, αρχίζουν να αναθεωρούν. Ή τουλάχιστον σημαντική μερίδα από αυτούς. Δεν είναι δυνατόν τα τσακάλια της Wall Street να επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή να ρισκάρουν τη φήμη τους για κάτι που αύριο θα αποδειχθεί… αέρας.

Τους μεγάλους θεσμικούς ακολουθεί από κοντά και ο Τύπος, του οποίου η μεταστροφή έχει φανεί τελευταία. Πριν από λίγο καιρό, όσον αφορά το Bitcoin, η ενημέρωσή τους στην καλύτερη περίπτωση ήταν ανεπαρκής, ενώ στην πλειοψηφία παραπλανητική, ειδικά στα εκτός οικονομικού τύπου ΜΜΕ. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι' αυτό. Ο χώρος δεν είναι μόνο καινούργιος αλλά και ιδιαίτερος. Επιπλέον, μπορεί η πλειοψηφία να γνωρίζει ελάχιστα ή τίποτα, αλλά μια σημαντική μερίδα του κοινού ενδιαφέρεται να μάθει, έστω και από περιέργεια. Συνεπώς είναι ευάλωτη σε εντυπωσιακούς τίτλους που στοχεύουν στα κλικ, όχι στη σοβαρή ενημέρωση.

Οι νέοι αγοραστές που θα ανακαλύψουν την αξία του μαζικά θα είναι το καύσιμο για την επόμενη ανοδική κίνηση. Πλέον ειδικοί και υποστηρικτές του Bitcoin καλούνται σε εκπομπές με εκατομμύρια τηλεθεατές. Το Bitcoin πέρα από όλα τα άλλα είναι ένας χρηματιστηριακός τίτλος. Η προσφορά και η ζήτηση καθορίζει την τιμή του. Ωστόσο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο συμβατικό νόμισμα, την προσφορά την ξέρουμε. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων νομισμάτων είναι αυστηρά προκαθορισμένος, δεν εξαρτάται από τη βούληση κανενός κεντρικού τραπεζίτη ή κυβέρνησης.

Γιατί να ενδιαφέρονται οι μεγάλοι επενδυτές για κάτι με τόσο μεγάλη διακύμανση όσο το Bitcoin; Η κερδοσκοπία θα ήταν η εύκολη απάντηση, αλλά δεν πρόκειται μόνο γι' αυτό. Τους προσελκύει η διέξοδος που τους προσφέρει για αντιστάθμιση κινδύνου. Το Bitcoin δεν επηρεάζεται από τις μεταβλητές που καθορίζουν την αξία των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων. Δεν επηρεάζονται από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, την ανεργία.

Αν πρόκειται για πραγματικό γεγονός ή εικασία, αυτό είναι σχετικά αβέβαιο. Είναι λίγα τα ιστορικά δεδομένα, για να είμαστε σίγουροι. Το αναμφισβήτητο δεδομένο είναι όμως πως έτσι το αντιμετωπίζουν τα «μεγάλα πορτοφόλια». Αν υπάρξει κάποια κρίση, παρόμοιας έντασης όπως το 2008, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, θα δούμε και πάλι όλους τους χρηματιστηριακούς τίτλους, τα ακίνητα και άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία να καταρρέουν ταυτόχρονα. Όποιες και να είναι οι διαφορές τους. Γιατί να μην έχουν ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους σε κάτι που φαίνεται, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να μη συμπαρασύρεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα; Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1%, με το ίδιο σκεπτικό όπως όταν αγοράζεις μια ασφάλεια.

Το 1% σαν ποσοστό φαίνεται ελάχιστο, αλλά αν το βάλεις δίπλα στα τρισεκατομμύρια που διακινούνται από τα funds, αντιστοιχεί σε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Πραγματικά τεράστιο.

Euro2day

Tags
 
308
Thumbnail

Το 2018, τα διαδικτυακά προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εφαρμογές δηλαδή που τρέχουν στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη και πραγματοποιούν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με σκοπό το κέρδος, θα μπορούσαν να είχαν καταναλώσει 18,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αυτό αναφέρει έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Το μέγεθος αυτό είναι συγκρίσιμο με το ποσοστό κατανάλωσης ισχύος της Πολωνίας και σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικτυακής εξόρυξης κρυπτονομισμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 800 τόνους εκπομπών CO2.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή το cryptojacking μέσω προγραμμάτων περιήγησης είναι μια απειλή στην οποία μπορεί να υποβάλλονται πολλοί χρήστες εν αγνοία τους. Μπορεί να το προσέξουν μόνο αν ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας ή αν παρατηρήσουν ότι ορισμένοι διαδικτυακοί πόροι υπερφορτώνουν τις συσκευές τους κατά το άνοιγμα. Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η οποία χρησιμοποιεί τους επισκέπτες της εκάστοτε ιστοσελίδας για να επιτευχθεί ο στόχος. Οι ιδιοκτήτες των ιστότοπων μετατρέπουν τη χωρητικότητα των συσκευών των χρηστών τους σε κρυπτονομίσματα ενώ το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη είναι ενεργό είτε λειτουργεί στο παρασκήνιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ιστοσελίδες ειδοποιούν τους χρήστες για την έκθεσή τους σε αυτόν τον μηχανισμό και ζητούν τη συγκατάθεσή τους, εξηγώντας ότι η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εκτελείται με σκοπό την απόκτηση χρημάτων από την ιστοσελίδα χωρίς να εμφανίζονται ενοχλητικές διαφημίσεις ή συνδρομές επί πληρωμή.

Η διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θεωρείται συνήθως μια αθώα δραστηριότητα που δεν έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια χρημάτων και καταναλώνει μόνο μια μικρή ποσότητα ενέργειας. Για να το απομυθοποιήσουν, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία σε αναφορές από λύσεις ασφαλείας της Kaspersky που εμπόδισαν τη διαδικτυακή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ήρθαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι ατομικές απώλειες μπορεί να θεωρηθούν ασήμαντες, ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι εκπληκτικά δυσοίωνος. 

Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, η ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπορεί να αγγίξει μέχρι και τις 1670 μεγαβατώρες (MWh), εκτός αν η ιστοσελίδα μπλοκάρει τον κωδικό που είναι υπεύθυνος για την έναρξη της εξόρυξης. Εάν μετατραπεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο μέσο επίπεδο της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), αυτό ισοδυναμεί με περίπου 800 τόνους αερίων του θερμοκηπίου (CO2) που εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2018.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για ένα τόσο υψηλό επίπεδο ενέργειας θα μπορούσε να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως και μισό εκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες αυτές, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από το τριπλάσιο της παραγωγής του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ το έτος πριν από το διαβόητο περιστατικό του.
 

article 1