Επίσημη πρεμιέρα για την είσοδο των θεσμικών στο Bitcoin

Υπηρεσίες θεματοφυλακής στο κρυπτονόμισμα προσφέρει η Bakkt, ενώ ετοιμάζεται η λειτουργία των futures

Από χθες, η Bakkt, η θυγατρική της Intercontinental Exchange, η οποία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), της Microsoft και άλλων γνωστών εταιρειών, προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Αυτό σημαίνει πως οι πελάτες της θα μπορούν να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα Bitcoin τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έναρξη της λειτουργίας των future. Προς το παρόν η υπηρεσία αφορά μόνο θεσμικούς επενδυτές, όχι ιδιώτες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όπως έχουμε αναφέρει, τα future της Bakkt θα έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Η διαπραγμάτευσή τους θα γίνεται σε δολάρια, αλλά ο διακανονισμός θα γίνεται σε Bitcoin. Στη λήξη τους, θα παραδίδουν «φυσικά» Bitcoin. Πλέον δεν μιλάμε για φήμες, σχέδια, ελπίδες και υποθέσεις. Η διείσδυση των crypto μεταξύ των θεσμικών που δραστηριοποιούνται στη Wall Street αποτελεί πραγματικότητα.

Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστικής σημασίας. Σημαίνει πως πολλοί θεσμικοί επενδυτές, παρόλο που τοποθετούνται σε παράγωγα, θα καταλήξουν να κατέχουν πραγματικά Bitcoin. Δεν θα θελήσουν όλοι βέβαια. Αρκετοί θα κλείνουν τις θέσεις τους πριν λήξουν, για να αποφύγουν τη φυσική παράδοση. Ωστόσο είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί το ποσοστό κατοχής του από θεσμικούς επενδυτές, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η επίπτωση που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την τιμή του Bitcoin. Κατά τη γνώμη μας, τίποτα ιδιαίτερο, άμεσα. Το πιθανότερο είναι να έχει προεξοφληθεί ήδη το νέο, όπως συμβαίνει συχνά με τους χρηματιστηριακούς τίτλους. Ωστόσο πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη μακροπρόθεσμα, καθώς πλέον διαφαίνεται ότι υπάρχει τρόπος για την είσοδο των θεσμικών επενδυτών στον χώρο. Τα εμπόδια της πρόσβασης στον χώρο των crypto σιγα σιγά πέφτουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών δεν σημαίνει μόνο πως θα εισέλθουν νέα χρήματα στην αγορά των crypto. Όντως αυτό είναι καλό, αλλά υπάρχει και καλύτερο. Η επιφύλαξη και η δυσπιστία από σημαντικό μέρος του κοινού δέχεται καίριο χτύπημα. Όσοι έχουν ακόμα στο μυαλό τους πως το Bitcoin δεν έχει αξία, είναι αέρας, φούσκα, απάτη ή οτιδήποτε αρνητικό, αρχίζουν να αναθεωρούν. Ή τουλάχιστον σημαντική μερίδα από αυτούς. Δεν είναι δυνατόν τα τσακάλια της Wall Street να επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή να ρισκάρουν τη φήμη τους για κάτι που αύριο θα αποδειχθεί… αέρας.

Τους μεγάλους θεσμικούς ακολουθεί από κοντά και ο Τύπος, του οποίου η μεταστροφή έχει φανεί τελευταία. Πριν από λίγο καιρό, όσον αφορά το Bitcoin, η ενημέρωσή τους στην καλύτερη περίπτωση ήταν ανεπαρκής, ενώ στην πλειοψηφία παραπλανητική, ειδικά στα εκτός οικονομικού τύπου ΜΜΕ. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι' αυτό. Ο χώρος δεν είναι μόνο καινούργιος αλλά και ιδιαίτερος. Επιπλέον, μπορεί η πλειοψηφία να γνωρίζει ελάχιστα ή τίποτα, αλλά μια σημαντική μερίδα του κοινού ενδιαφέρεται να μάθει, έστω και από περιέργεια. Συνεπώς είναι ευάλωτη σε εντυπωσιακούς τίτλους που στοχεύουν στα κλικ, όχι στη σοβαρή ενημέρωση.

Οι νέοι αγοραστές που θα ανακαλύψουν την αξία του μαζικά θα είναι το καύσιμο για την επόμενη ανοδική κίνηση. Πλέον ειδικοί και υποστηρικτές του Bitcoin καλούνται σε εκπομπές με εκατομμύρια τηλεθεατές. Το Bitcoin πέρα από όλα τα άλλα είναι ένας χρηματιστηριακός τίτλος. Η προσφορά και η ζήτηση καθορίζει την τιμή του. Ωστόσο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο συμβατικό νόμισμα, την προσφορά την ξέρουμε. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων νομισμάτων είναι αυστηρά προκαθορισμένος, δεν εξαρτάται από τη βούληση κανενός κεντρικού τραπεζίτη ή κυβέρνησης.

Γιατί να ενδιαφέρονται οι μεγάλοι επενδυτές για κάτι με τόσο μεγάλη διακύμανση όσο το Bitcoin; Η κερδοσκοπία θα ήταν η εύκολη απάντηση, αλλά δεν πρόκειται μόνο γι' αυτό. Τους προσελκύει η διέξοδος που τους προσφέρει για αντιστάθμιση κινδύνου. Το Bitcoin δεν επηρεάζεται από τις μεταβλητές που καθορίζουν την αξία των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων. Δεν επηρεάζονται από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, την ανεργία.

Αν πρόκειται για πραγματικό γεγονός ή εικασία, αυτό είναι σχετικά αβέβαιο. Είναι λίγα τα ιστορικά δεδομένα, για να είμαστε σίγουροι. Το αναμφισβήτητο δεδομένο είναι όμως πως έτσι το αντιμετωπίζουν τα «μεγάλα πορτοφόλια». Αν υπάρξει κάποια κρίση, παρόμοιας έντασης όπως το 2008, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, θα δούμε και πάλι όλους τους χρηματιστηριακούς τίτλους, τα ακίνητα και άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία να καταρρέουν ταυτόχρονα. Όποιες και να είναι οι διαφορές τους. Γιατί να μην έχουν ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους σε κάτι που φαίνεται, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να μη συμπαρασύρεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα; Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1%, με το ίδιο σκεπτικό όπως όταν αγοράζεις μια ασφάλεια.

Το 1% σαν ποσοστό φαίνεται ελάχιστο, αλλά αν το βάλεις δίπλα στα τρισεκατομμύρια που διακινούνται από τα funds, αντιστοιχεί σε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Πραγματικά τεράστιο.

Euro2day

Tags
 
400
Thumbnail

Εκδίδεται στη Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ, καθώς σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Mr Bitcoin που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, με την οποία διατάχθηκε η έκδοση του στην Γαλλία και εν συνεχεία στην Αμερική και τέλος στην Ρωσία.

ad1mobile

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, έκρινε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν κατ’ αρχάς, αφενός ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία διατάσσεται η έκδοση αλλοδαπού υπηκόου δεν συνιστά πράξη αναγόμενη στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, ούτε κυβερνητική πράξη, αφετέρου ότι η απόφαση του ίδιου υπουργού, με την οποία καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας μεταξύ των κρατών στα οποία θα παραδοθεί ο εκζητούμενος, σε περίπτωση συρροής αιτήσεων εκδόσεως, δεν έχει το χαρακτήρα κυβερνητικής πράξεως.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι από διεθνείς συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκύπτει ότι σε περίπτωση συρροής αιτήσεων εκδόσεως υποβαλλομένων από τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ) και συρροής των αιτήσεων αυτών με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για πρόσωπο διωκόμενο στα εκζητούντα κράτη για διαφορετικά εγκλήματα, μετά την έκδοση αμετακλήτων υπέρ της εκδόσεως του εν λόγω προσώπου γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εφόσον αποφασίσει τελικώς την έκδοση του εκζητουμένου, καθορίζει κατ’ ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, τη σειρά προτεραιότητος μεταξύ των κρατών στα οποία θα εκδοθεί αυτός.

Ακολούθως, απερρίφθη ο λόγος ακυρώσεως περί παραβιάσεως του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, καθόσον το δικαίωμα του αιτούντος στην οικογενειακή του ζωή και, ειδικότερα, το δικαίωμά του να ευρίσκεται πλησίον των ανηλίκων τέκνων του είναι μεν ληπτέο υπόψη, πλήν όμως δεν είναι από μόνο του αποφασιστικό, ούτε δύναται να τεθεί υπεράνω του διεθνούς δημοσίου συμφέροντος της καταπολεμήσεως του εγκλήματος, το οποίο εξυπηρετεί η έκδοση του αιτούντος αρχικώς στη Γαλλία και εν συνεχεία στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικασθεί για τα αποδιδόμενα σε αυτόν αδικήματα. Εξάλλου, βαρύνουσα σημασία κρίθηκε ότι έχει και το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση η κατά προτεραιότητα έκδοση του αιτούντος στη Ρωσική Ομοσπονδία θα είχε ως συνέπεια την μη επανέκδοσή του στις ανωτέρω χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

Τέλος, από το ΣτΕ, απερρίφθη ως αβάσιμος ο λόγος ακυρώσεως περί παραβιάσεως του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης, διότι, ανεξαρτήτως του ότι τα προβλεπόμενα στον νόμο κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης για το καθορισμό της σειράς προτεραιότητας έχουν άπαντα αντικειμενικό χαρακτήρα, μη συνδεόμενα με την υποκειμενική συμπεριφορά και την προτίμηση του εκζητουμένου, εν προκειμένω, οι αιτήσεις ακροάσεως του αιτούντος στις οποίες εξετίθεντο οι ισχυρισμοί του ετέθησαν υπόψη του αρμόδιου υπουργού, χωρίς να είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παράστασή του.

Πηγή: Protothema
 

article 1