Έπονται αλλαγές στον τρόπο «φύλαξης» των κρυπτονομισμάτων

Αγώνας δρόμου θεσμικών φορέων για υποδοχή των μεγαλοεπενδυτών που θέλουν να τοποθετηθούν στα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Ο κάτοχος τους δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Αν κλέψουν την τράπεζα όπου έχεις τις καταθέσεις σου ή τη χρηματιστηριακή όπου βρίσκονται οι μετοχές σου, κανένα από τα δύο δεν χάνεται. Είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει κάποιος.

Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που να τα καταγράφει. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή. Είσαι εσύ η τράπεζα σου, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ο κάτοχος ενός Bitcoin έχει δύο κλειδιά (κωδικούς). Ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Το δημόσιο κλειδί είναι σαν μια e-mail διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να τη δει και ο καθένας μπορεί να στείλει Bitcoin σε αυτήν. Το ιδιωτικό κλειδί είναι σαν το password του e-mail. Μόνο ο κάτοχος του μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό και να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό. Η θεματοφυλακή ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία του ιδιωτικού κλειδιού του Bitcoin.

Η δυσκολία για τους θεσμικούς βρίσκεται ακριβώς εκεί. Ένας ιδιώτης μπορεί σχετικά εύκολα να διευθετήσει τους κωδικούς του, γιατί είναι λίγοι. Όταν όμως το εύρος των κατόχων γίνεται μεγάλο, ανάλογα αυξάνεται και η δυσκολία φύλαξης και ταξινόμησης.

Εδώ και καιρό κάποιες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, για το ποιος θα καταφέρει να λύσει με τον αποδοτικότερο τρόπο το πρόβλημα. Το έπαθλο για τον νικητή είναι μεγάλο: τα μεγάλα πορτοφόλια της Wall Street. Οι οποίοι για να εμπλακούν σοβαρά με το Bitcoin και την παρέα του, απαιτούν ένα πολύπλοκο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας, ισοδύναμο με αυτό που απολαμβάνουν οι μετοχές ή τα ομόλογα.

Περιττό να πούμε πως η επίπτωση που θα υπάρξει κάτι τέτοιο στον χώρο των crypto θα είναι κοσμογονική. Αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην crypto, όχι το αντίθετο.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η επικρατέστερη ήταν η Fidelity Investments, η οποία έχει υποσχεθεί να παρέχει υπηρεσίες θεματοφυλακής στο Bitcoin. Σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι θεσμικοί και κατόπιν θα ακολουθούσαν οι μικροεπενδυτές.

Προχθές η Coinbase, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές όπως hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια, δαπάνησε 55 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της υπηρεσίας θεματοφυλακής της Xapo. Η Xapo είναι πρωτοπόρα επιχείρηση στην αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, σε περιβάλλον εκτός σύνδεσης στο Internet.

Εκτιμάται ότι η Coinbase αποθηκεύει περίπου 860.000 Bitcoin, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την πιο πρόσφατη εξαγορά. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ίδια, πλέον έχει 7 δισεκατομμύρια δολάρια υπό επιμέλεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος θεματοφυλακής της Coinbase Custody, Sam McIngvale, ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση θα μπορεί στο μέλλον να δίνονται δάνεια σε κρυπτονομίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος Bitcoin θα μπορεί να λαμβάνει τόκο, όπως αν είχε καταθέσεις σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Για τους γνώστες του χώρου, η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Στις αρχές του μήνα η Grayscale Investments μετακόμισε κεφάλαια αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Xapo στην Coinbase, υπερδιπλασιάζοντας την αξία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που είχε υπό επιμέλεια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το θέμα λοιπόν είναι ποιος θα προλάβει πρώτος; Όχι αναγκαστικά. Υπάρχει χώρος για όλους. Η αγορά είναι τεράστια. Η αύξηση της τιμής του Bitcoin των τελευταίων μηνών, έχει ερμηνευτεί ως σημάδι ότι οι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στον χώρο. Τον Μάιο, η Fidelity δημοσίευσε μια έρευνα όπου διαπιστωνόταν πως πάνω από 400 θεσμικοί επενδυτές είχαν εμπλακεί με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονταν πρόθυμοι.

Το κίνητρο τους δεν είναι αποκλειστικά η κερδοσκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Bitcoin έχει σε γενικές γραμμές αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Μπορεί, για την ώρα τουλάχιστον, να μην θεωρείται ασφαλές λιμάνι ή να μην έχει την αίγλη του χρυσού ή του ελβετικού φράγκου, όμως η ιδιότητα του να μην κινείται με την ευρύτερη αγορά το καθιστά ελκυστικό. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

 
429
Thumbnail

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν σε όλο τον κόσμο. Οι επενδυτές έχουν τρομάξει με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όχι αδικαιολόγητα. Από ό,τι αποδεικνύεται, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την Κίνα. Ούτε καν μόνο την Ασία. Τα περιστατικά στην Ιταλία άρχισαν να ανησυχούν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Πυροδότησαν τους φόβους ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παγώσει και στην Ευρώπη.

ad1mobile

Κερδισμένα είναι τα ομόλογα και ο χρυσός. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα κρυπτονομίσματα. Τι επιπτώσεις θα έχει πάνω τους μια πιθανή γενικευμένη οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση; Δύσκολο ερώτημα, με ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις. Για να επιχειρήσουμε μια προσπάθεια.

Κατ' αρχάς ας ξεκινήσουμε με το 4ωρο διάγραμμα του Βitcoin. Όπως βλέπουμε, ο πανικός δεν το επηρέασε. Η πράσινη οριζόντια γραμμή στήριξης άντεξε, παρόλο που εδώ και μία εβδομάδα έχουμε δει να σχηματίζονται χαμηλότεροι πυθμένες και χαμηλότερες κορυφές. Ενδείξεις ότι η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς παρουσιάζει σημάδια κορεσμού. Ωστόσο ο σχηματισμός που έχει φανεί από τις παράλληλες μπλε γραμμές στα εγχειρίδια Τεχνικής Ανάλυσης ονομάζεται «σημαιάκι» και θεωρητικά συνηθίζει να οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

χ

Στο διάγραμμα με κίτρινο χρώμα έχουμε βάλει και την τιμή του χρυσού. Η ομοιότητα όσον αφορά την κατεύθυνση της πορείας του σε σχέση με το Βitcoin είναι εμφανής. Η βασική διαφορά τους δεν είναι στην κατεύθυνση αλλά στα ποσοστά ανόδου. Από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού, αυτά του Βitcoin είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερα.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όλα καλά λοιπόν; Βρήκαμε τη λύση; Όλα τα λεφτά μας στο Βitcoin; Όχι ακόμα. Για να επιβιώσει κάποιος στις επενδύσεις, πρέπει πρώτα να καταλάβει, αν όχι να αγαπήσει, το σχετικό και την αβεβαιότητα. Να δεχτεί το περίπλοκο της αιτιότητας. Αλλιώς χάνει την ώρα του. Και τα λεφτά του. Ας αναλογιστούμε πρώτα και την αντίθετη οπτική, που δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Θεωρεί πως οι επενδυτές θα κοιτάξουν να ξεφορτωθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, προτιμώντας πιο ασφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επίσης σε περιόδους μεγάλης ύφεσης, από τις πρώτες δαπάνες που κόβονται είναι αυτές της έρευνας. Συνεπώς ίσως μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στον χώρο της νέας τεχνολογίας.

Σε συνθήκες πανικού, οι πωλήσεις δεν ακολουθούν κάποια ψύχραιμη και εκ των προτέρων σχεδιασμένη στρατηγική. Η λογική δεν αποτελεί πάντα προϋπόθεση. Αν οδηγηθούμε σε ύφεση, αυτό συνεπάγεται πως το βιοτικό επίπεδο πέφτει, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα για επενδύσεις. Και όχι μόνο αυτό. Οι επενδυτές ρευστοποιούν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ή υποχρεώσεις τους, παρασύροντας και την αγορά των crypto. Ειδικά τα altcoins, που θεωρούνται τοποθέτηση με μεγάλο ρίσκο.

Στα θετικά των crypto είναι ότι τα ανταλλακτήρια το Σαββατοκύριακο είναι ανοικτά. Οι επενδυτές θα μπορούν να δράσουν ακαριαία στην περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο. Δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τη Δευτέρα και να βρεθούν στην αμήχανη θέση να ξεκινήσουν με ένα τεράστιο gap!

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη εναλλακτική ήταν ο χρυσός. Τώρα όμως υπάρχει και το Βitcoin. Ακόμα περισσότερο από τον χρυσό δεν εξαρτάται από δημοσιονομικές πολιτικές, φυσικές καταστροφές, θανατηφόρες επιδημίες, αυξομειώσεις επιτοκίων, δείκτες ανεργίας, πληθωρισμό, πολέμους. Όταν αρχίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες να τυπώνουν σαν να μην υπάρχει αύριο, πολλοί επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν θα μπορούν να πληθωριστούν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο το Bitcoin μάς αποκαλύπτει τι είναι: ένα αναδυόμενο μέσο αποθήκευσης αξίας. Πολλοί μάς διαβεβαιώνουν πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ψηφιακό χρυσό. Δεν αναφέρομαι στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων αλλά και σε διεθνή mainstream οικονομικά μέσα ενημέρωσης, όπως το CNBC. Γιατί το ισχυρίζονται; Επειδή είναι από τη φύση του σπάνιο και ανθεκτικό στον πληθωρισμό. Όμως γιατί να μην προτιμήσουμε τον αυθεντικό χρυσό και να πάρουμε το άυλο Bitcoin; Ένας βασικός λόγος είναι πως αυστηρά επενδυτικά, οι δυνατότητες απόδοσης του χρυσού είναι περιορισμένες. Του Bitcoin, όχι.

ad2mobile

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να διανοηθώ πως όσοι ασχολούνται σοβαρά με τις επενδύσεις, βαδίζουν χωρίς εναλλακτική στρατηγική σε τόσο αβέβαιους καιρούς. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το ρίσκο αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, αρκεί να το αντιληφθείς εγκαίρως, διαβάζοντας ορθολογικά και χωρίς προκαταλήψεις την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Η επιτυχία δεν θα κριθεί από ένα trade, από μια στρατηγική, από έναν ανοδικό ή καθοδικό κύκλο. Η αποτυχία όμως μπορεί να οφείλεται σε αυτό.

euro2day.gr

article 1