Πώς εξηγείται η διολίσθηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος παρά την αρχική «ανοσία» στον πανικό που προκάλεσε ο Covid-19

O ρόλος του επικείμενου halving, οι πωλήσεις και πώς κινείται η αγορά σήμερα

Το Bitcoin απογοήτευσε το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Αυτή τη φορά δεν ακολούθησε τον χρυσό, ο οποίος κινήθηκε αξιοπρεπέστατα. Το ψηφιακό νόμισμα, όπως και το σύνολο των κρυπτονομισμάτων, παρασύρθηκε σε χαμηλότερες τιμές, ακολουθώντας την πορεία των υπόλοιπων παραδοσιακών χρηματιστηριακών τίτλων. Γιατί άραγε είχαμε αυτή την εξέλιξη, πέρα από τη μειωμένη όρεξη για ανάληψη ρίσκου από πλευράς επενδυτών;

Ο πρώτος λόγος αφορά την περίοδο που βρισκόμαστε, λίγο πριν το halving. Το ιστορικό των προηγούμενων δύο περιπτώσεων μας δείχνει πως υπήρξε πάντα έντονη μεταβλητότητα στις τιμές. Πέρα όμως από την ιδιαιτερότητα της περιόδου, η αγορά των crypto παρουσιάζει αυτό το χαρακτηριστικό. Υπάρχουν συχνά στιγμές με μεγάλο volatility. Κάποιοι το βλέπουν ως πλεονέκτημα, επειδή δίνει συχνά ευκαιρίες, ορισμένοι σαν μειονέκτημα, επειδή τους αγχώνει και τους δυσκολεύει στο trading, ενώ άλλοι αδιαφορούν από τις καθημερινές διακυμάνσεις, επειδή είναι μακροχρόνιοι επενδυτές.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Από την άλλη, αυτές τις ημέρες και ποια αγορά δεν παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα! Όπως και να έχει, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε από τώρα πως το Bitcoin απώλεσε την ανοδική του τροχιά. Ακόμα βρίσκεται εντός ορίων, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα.

χ

Ο δεύτερος λόγος αφορά σε κάτι που έχουμε αναφέρει ξανά. Τα πορτοφόλια των υπεύθυνων της απάτης του συστήματος Ponzi της PlusToken ακόμα έχουν αρκετά κρυπτονομίσματα, κυρίως σε Bitcoin και Εthereum. Το Σάββατο διαπιστώθηκε πως μετέφεραν 13.000 Bitcoin, αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, στους λεγόμενους «αναμεικτήρες». Ακολουθήθηκε δηλαδή μια διαδικασία όπου δύσκολα ανιχνεύεται η διαδρομή των νομισμάτων. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να πούλησαν αυτή την ποσότητα, η οποία να δημιούργησε πίεση και να παρέσυρε την αγορά.

Έξι από τους υπεύθυνους του PlusToken έχουν συλληφθεί από τον Ιούνιο του 2019, αλλά πρόλαβαν να στείλουν 180.000 Βitcoin, 6.400.000 Εthereum 111.000 Τether, σε άλλα πορτοφόλια. Τα περισσότερα νομίσματα έχουν πουληθεί ήδη. Είχαν μείνει μόνο 20.000 Bitcoin, από τα οποία όπως είπαμε, οι 13.000 φαίνεται ότι μετακινήθηκαν και ρευστοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η προοπτική για το Bitcoin δεν έχει αλλάξει

Οι αγορές είναι συχνά παράλογες, βραχυχρόνια μπερδεύουν. Το σημαντικό είναι τι θα γίνει σε απόσταση χρόνων. Το Bitcoin δεν παύει να είναι ακόμα μια νέα τεχνολογία. Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν οι συνθήκες. Είναι όπως τα πρώτα αεροπλάνα. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν παλαιότερα πως μπορούν να μεταφερθούν πράγματα και πρόσωπα χωρίς να χρειάζονται οι δρόμοι ή οι θάλασσες, έτσι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι πρόσφατα πως δεν θα χρειαζόμαστε μεσάζοντες ή τράπεζες. Μόνο που το ταξίδι είναι ψηφιακό.

Για να πορευτείς στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, χρειάζεται σωστή ενημέρωση, προκειμένου να μην εξαπατηθείς όπως όσοι έβαλαν τα λεφτά τους στο PlusToken ή στο OneCoin ή σε άλλες απάτες. Έχασαν το σύνολο των χρημάτων που επένδυσαν, είτε γιατί τους παρείχαν πλαστά πιστοποιητικά κατοχής νομισμάτων έναντι αμοιβής (από καθαρή άγνοια, καθώς το Bitcoin το ίδιο δεν μπορεί από τη φύση του να παραγραφεί), είτε γιατί πίστεψαν κάποιον επιτήδειο που τους πούλησε μια «θαυματουργή» ιδέα με αξιοπιστία κομπογιαννίτη που πουλάει φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Όσοι ζημιώθηκαν είναι κατανοητό να διατηρούν αρνητική προδιάθεση έναντι των κρυπτονομισμάτων και να δυσανασχετούν όταν ακούνε γι' αυτά. Ωστόσο ο χώρος των crypto έχει τόση ευθύνη όση και ο θεσμός του χρηματιστηρίου, αν χάνεις τα χρήματα που επένδυσες. Για να μην την ξαναπατήσεις, υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Είτε να προσπαθήσεις να ενημερωθεί, να μάθεις, να γνωρίσεις τις ιδιαιτερότητες του χώρου, είτε να το βρίζεις και να προσπαθείς να το εκδικηθείς, όπως ο Ξέρξης όταν μαστίγωσε τη θάλασσα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημαντικές νομικές αποφάσεις

Η ειδησεογραφία περιλαμβάνει πολύ θετικές ειδήσεις, οι οποίες επισκιάστηκαν από τον πανικό στα χρηματιστήρια. Τις προηγούμενες ημέρες ένα γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε επίσημα το Bitcoin ως χρήμα. Ως ανταλλάξιμο, άυλο περιουσιακό στοιχείο. Είναι η πρώτη φορά που ένα γαλλικό δικαστήριο λαμβάνει τέτοια απόφαση, σύμφωνα με το The echoes. Η απόφαση προέκυψε από διαμάχη μεταξύ του ανταλλακτηρίου Paymium και της εταιρείας επενδύσεων BitSpread. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα να μην υπάρχουν μόνο νόμιμες δοσοληψίες αλλά και δανεισμός!

Η επόμενη είδηση μας έρχεται από τη Νότια Κορέα, όπου είχαμε τροποποίηση του νόμου για την υποβολή εκθέσεων και τη χρήση ειδικών οικονομικών πληροφοριών, μετά από μια μακρά διετή διαδικασία διαβουλεύσεων. Μέχρι τώρα, οποιοσδήποτε μπορούσε να ανοίξει ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ημιπαράνομα πάνω από 70. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά προβλημάτων, καθώς πολλοί έπεσαν θύματα απάτης. Πλέον θα λειτουργούν επίσημα, κατόπιν ειδικής άδειας από τις αρχές.

Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι ειδήσεις; Μήπως ότι ανάλογες νομικές εξελίξεις είχαμε σε Γερμανία και Ινδία; Όλα αυτά δεν πρόκειται να εκτοξεύσουν την τιμή του Βitcoin σε μια μέρα, αλλά βάζουν υποθήκη για το επόμενο μεγάλο βήμα.

euro2day.gr

 
459
Thumbnail

Τον Μάρτιο ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 7 ετών, για δύο λόγους: Αφενός, από τις πρωτοφανείς σε έκταση νομισματικές δράσεις από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και αφετέρου, πολλά ορυχεία σε όλο τον κόσμο είναι πλέον κλειστά, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεπώς έχουμε ένα συνδυασμό αυξημένης ζήτησης και μείωσης στην προσφορά.

ad1mobile

Ο χρυσός αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθειά του. Ένα ζήτημα είναι πως συνήθως το αγοράζουν με «καπέλο». Η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης παραπέμπει στο φαράγγι του Βίκου.

Επίσης κινδυνεύεις να πέσεις θύμα απάτης. Κατόπιν υπάρχει το ζήτημα της φύλαξης και της ασφάλειας.

Συνεπώς τίθεται το αγωνιώδες ερώτημα: Από πού αγοράζουμε φυσικό χρυσό; Πέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Πειραιώς, μια λύση αποτελεί η BullionVault. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά online παγκοσμίως σε πολύτιμα μέταλλα, η οποία λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005. Από ό,τι ισχυρίζονται, κατέχουν για λογαριασμό πελατών τους, χρυσό, ασήμι και πλατίνα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βρίσκονται προς φύλαξη σε ειδικά θησαυροφυλάκια σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Τορόντο και Ζυρίχη.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Βέβαια, άλλο να κατέχεις πιστοποιητικό κατοχής χρυσού και άλλο φυσικό χρυσό. Η BullionVault εκτός του ότι αναλαμβάνει τη φύλαξη, μπορεί και να τα αποστείλει στους πελάτες της, με μια επιπλέον χρέωση. Εννοείται πως όλα αυτά τα αναφέρουμε με επιφύλαξη. Δεν γνωρίζουμε πόσο ασφαλές είναι να μεταφερθεί ο χρυσός, ειδικά σε σημαντική ποσότητα, ούτε πόσο αξιόπιστη μπορεί να αποδειχθεί αύριο η BullionVault. Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή αγοράς.

Ωστόσο, λόγω του μεγέθους της εταιρείας, ενδιαφέρον έχουν κάποια στατιστικά δεδομένα γύρω από την αύξηση των πωλήσεών της το τελευταίο διάστημα. Τον Μάρτιο, ο αριθμός των ανθρώπων που αγόραζαν φυσικό χρυσό χρησιμοποιώντας το BullionVault υπερδιπλασιάστηκε. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο σημειώθηκε αύξηση 113,9%, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει σημειωθεί σε μηνιαία βάση. Επίσης σημειώθηκε άλμα στους νέους λογαριασμούς από καινούργιους πελάτες. Τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 468,4% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο μέσο όρο, φθάνοντας στον δεύτερο καλύτερο μήνα μετά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο βασικός προβληματισμός, όσον αφορά τον χρυσό, είναι πως οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουντζούρη στο χέρι, είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

Δεν είναι τυχαίο που μια ουγκιά χρυσού πωλείται στη Νέα Υόρκη πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο. Η διαφορά τιμών θεωρείται ως μέτρο του κόστους για τη μετατροπή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) χρυσού, σε φυσική μορφή. Τράπεζες, όπως η J.P. Morgan, διαθέτουν αυτό το διάστημα περισσότερο χρυσό στα καταστήματά τους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις για παράδοσή του.

Τα ορυχεία που βρίσκονται κλειστά είναι ένας επιπλέον λόγος που υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία μεγάλα εργοστάσια στο ελβετικό καντόνι Ticino (ο μεγαλύτερος διανομέας χρυσού της Ευρώπης) έλαβαν ειδική άδεια από τις αρχές για να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους σε περιορισμένο ρυθμό, καθώς είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η αγορά των crypto

Οι υποστηρικτές του χρυσού και του bitcoin έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς. Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, είναι αυτά που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin είναι χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση.

Όμως ζούμε σε ψηφιακή εποχή, έτσι δεν είναι; Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Στον ψηφιακό κόσμο ζούμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Σύντομα ο νέος θα προσφέρει στη φιλενάδα του ψηφιακά λουλούδια και θα θεωρηθεί ρομαντική κίνηση, αν και η μαμά της θα προτιμούσε φυσικά λουλούδια. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του bitcoin, όπως η επαλήθευση, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να παραχαραχθεί, αλλά το σημαντικότερο αφορά την ευκολία μεταφοράς και φύλαξης. Ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, δεν μπορεί να σταλεί από το κινητό, σαν να στέλνεις e-mail. Το bitcoin μπορεί. Μεταφέρεται οπουδήποτε χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς. Πες ότι θέλω να ανέβω στο αεροπλάνο έχοντας χρυσό στη βαλίτσα ή στις τσέπες. Μπορώ; Όχι βέβαια. Είναι βαρύ, δυσκίνητο και επικίνδυνο να το κλέψουν.

Με τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να κουβαλάω τίποτα απολύτως. Αρκεί να θυμάμαι τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου περιέχει τα χρήματά μου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα κράτος ή τράπεζα να μου κατασχέσει την περιουσία. Ο χρυσός υπερτερεί σε ιστορία ή αν θέλετε σε λάμψη, αλλά μειονεκτεί σε ευκολία. Μπορείς εύκολα και ανέξοδα να κατέχεις πραγματικά bitcoin, όχι απλό πιστοποιητικό κατοχής, δηλαδή να εμπιστεύεσαι τη φερεγγυότητα κάποιου τρίτου.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, έχουμε την πορεία χρυσού και bitcoin τους τελευταίους 12 μήνες.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr

article 1