Γιατί ο κορυφαίος σκακιστής είναι υποστηρικτής του Bitcoin

Αυτό που με προσέλκυσε στο Bitcoin, αναφέρει ο Kasparov, είναι το μαγικό νούμερο 21 εκατομμύρια.

Λένε πως το trading είναι τζόγος. Είναι, όσο και το τάβλι. Απαιτεί και τεχνική και τύχη. Σωστά! Όσο αφορά όμως την αποκρυπτογράφηση και την πρόβλεψη οικονομικών δεδομένων, χρειάζεται αναλυτική σκέψη. Τις ιδιότητες του σκακιστή, που βλέπει πολλές κινήσεις μπροστά.

Ποιος θεωρείται ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών; Αναμφισβήτητα ο Garry Kasparov. Που τον θυμηθήκαμε; Τον παρακολουθήσαμε σε μια συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα (https://www.youtube.com/watch?v=S9VCaigHhU0), με θέμα το Blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία όχι μόνο αναφέρθηκε στο Bitcoin, αλλά τάχθηκε υπέρ του. Ο Kasparov εμφανίστηκε να γνωρίζει απόλυτα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών, όπως και τα προβληματισμούς των πιο επιφυλακτικών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αυτό που με προσέλκυσε στο Bitcoin, αναφέρει ο Kasparov, είναι το μαγικό νούμερο 21 εκατομμύρια. Γνωρίζω πως τα μαθηματικά με προστατεύουν. Οι κυβερνήσεις μπορούν να τυπώσουν ανεξέλεγκτα όσα τρισεκατομμύρια δολάρια θέλουν. Αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση. Γνωρίζω ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε χάος αν αρνηθούμε το δικαίωμα του κράτους να ελέγχει την χρηματοοικονομική πλευρά των πραγμάτων. Όμως έχουμε ήδη διολισθήσει στο χάος, επειδή οι κυβερνήσεις φέρονται ανεύθυνα.

Έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρήματα και το 85% καταλήγει στα χρηματιστήρια. Δεν βρίσκουν τρόπο να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Τρομπάρουν τα χρηματιστήρια δημιουργώντας άλλη μια φούσκα. Δεν νιώθω προστατευμένος, σε αντίθεση με το Bitcoin, όπου μπορεί να γνωρίζει ο απλός άνθρωπος τι συμβαίνει.

Σας θυμίζουν κάτι τα λόγια του Garry; Καλά το καταλάβατε. Τα ίδια ακριβώς αναφέρουμε και εμείς τόσον καιρό. Όταν τα μαθηματικά ισχυρίζονται κάτι, ενώ η εμπειρική πεποίθηση ή η πίστη θεωρεί κάτι άλλο για σωστό, αυτά που δεν κάνουν λάθος, είναι τα μαθηματικά. Όσο να είναι όμως, έχει άλλη… γλύκα, να τα ακούς από ολόκληρο Garry Kasparov. Τον αδιαφιλονίκητο παγκόσμιο πρωταθλητή επί δεκαετίες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Δεν είναι μόνο αυτός όμως που εκφράστηκε θετικά για το Bitcoin. Είναι και ένας… ανταγωνιστής του. Ποιος; Ο Dan Schulman, ο CEO της Paypal. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Fortune. Το κυρίως θέμα της συνέντευξης ήταν οι λόγοι της αποχώρησης του από το Libra, αλλά δεν θα σταθούμε εκεί. Τους λόγους τους έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στο euro2day. Δεν μας αναφέρει κάτι καινούργιο. Το ενδιαφέρον ήταν όταν τον ρωτήσανε αν κατέχει κρυπτονομίσματα. Ναι, απάντησε. Έχω Bitcoin. Μόνο Bitcoin; ήταν η επόμενη ερώτηση. Μόνο, απάντησε ο Schulman.

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει τον Kasparov και ο CEO της Paypal, άσχετους; Χαζούς; Ασφαλώς όχι, εκτός αν είναι και ίδιος χαζός. Μπορείτε να σκεφτείτε πολλούς παγκοσμίως, όπου να διαθέτουν την αναλυτική σκέψη του Kasparov; Τις γνώσεις και την διορατικότητα πάνω στο ηλεκτρονικό χρήμα του Schulman;

Από την άλλη, μπορούν να κάνουν λάθος αυτές οι δύο προσωπικότητες; Ασφαλώς. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι αλάνθαστοι. «Ουδείς άσφαλτος», όπως είχε πει πολύ σωστά η Λαίδη Άντζελα. Το θέμα είναι όμως πως αν αυτοί έχουν πειστεί, πόσο συνετό είναι να το απορρίψετε εσείς, χωρίς καν να το εξετάσετε;

Αφήσαμε για το τέλος μια διασκεδαστική είδηση. Στην τηλεοπτική σειρά «The Kominsky Method», στο πρώτο επεισόδιο, ένας φοιτητής υποκριτικής πηγαίνει στον δάσκαλο του (Michael Douglas) ενθουσιασμένος για να του αναφέρει πως κέρδισε έναν ρόλο σε ένα διαφημιστικό. Και όχι μόνο αυτό. Του δήλωσε ότι τα χρήματα που θα κερδίσει θα τα επενδύσει σε Bitcoin. Το χρήμα του μέλλοντος, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε. Για κοίτα κάτι πράγματα… 

Βασίλη Παζόπουλου- euro2day.gr

 
490
Thumbnail

Πάρτι έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως twitter και telegram) οι χρήστες του bitcoin, με αφορμή την κριτική που άσκησε η Goldman Sachs στα κρυπτονομίσματα. Αφορμή δεν αποτέλεσε η αρνητική τους στάση, αλλά η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, αν ολόκληρη Goldman Sachs δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πειστικά το φαινόμενο του bitcoin, τι παραπάνω επιχειρήματα μπορούν να βρουν οι υπόλοιποι;

ad1mobile

Η θετική επίδραση που είχε η στάση της Goldman Sachs φάνηκε στις αντιδράσεις της αγοράς. Από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε το pdf της παρουσίασης, η τιμή του bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει, όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ίσως βέβαια να πρόκειται για σύμπτωση. Όπως και να έχει, για να δούμε κάποια σημαντική κίνηση από το bitcoin, θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (πράσινες γραμμές).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

 Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση των στελεχών της Goldman. Δεν μπορείς να πας εύκολα ενάντια στα συμφέροντά σου.

Σταχυολογούμε από τα tweets του Andreas Antonopoulos (https://twitter.com/aantonop/status/1265644746376122371)
Σύνδεσμος αλόγων της Αμερικής:

 • Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ληστές τραπεζών για να ξεφύγουν.
 • Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από τον σανό.
 • Περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα παρά από άλογα.
 • Τα αυτοκίνητα δεν είναι χαριτωμένα.
 • Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, θα το δεις.
 • Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται κάποιες φορές, τα άλογα ποτέ.
 • Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα, είναι μάλλον μαγεία.
 • Δεν μπορείτε να σφυρίξετε σε ένα αυτοκίνητο και να σας έρθει.
 • Τα αυτοκίνητα είναι περίπλοκα, κανείς δεν θα μάθει πώς να τα οδηγεί.
 • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλό.
 • Κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα δικά του κλειδιά αυτοκινήτου. Τα άλογα δεν χρειάζονται κλειδιά.

Σε ένα άλλο tweet, κάποιος δημοσίευσε τις επιδόσεις της μετοχής της Goldman Sachs, σε σχέση με το bitcoin. Τι απόδοση θα είχε κάποιος αν άκουγε τις συστάσεις τους να μην αγοράσει bitcoin, αλλά να εμπιστευτούν την ίδια την τράπεζα; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Απόψεις από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Σε αντίθεση όμως μεάλλους χώρους, στις αγορές υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιες από αυτές είναι οι σωστές: Η ίδια η πραγματικότητα. Δικαιωμένη είναι η άποψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Ένα τελευταίο και κλείνουμε το θέμα της παρουσίασης της Goldman Sachs, καθώς αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο χθεσινό άρθρο.

Αναφέρουν τα στελέχη της πως η άνοδος στην αξία του bitcoin εξαρτάται κυρίως από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερη τιμή. Για αυτό δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους πελάτες μας, συμπεραίνουν.

Είναι σίγουρα παράδοξο το να θεωρεί κάποιος επενδυτικός σύμβουλος μεμπτό ή λάθος κίνητρο να αγοράζουν οι πελάτες του μια αξία, με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερη τιμή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε στους νέους αναγνώστες της στήλης, πως το bitcoin έχει συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη ποσότητα παραγωγής. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν εξαιρέσεις τον χρυσό (και σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις). Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να βγουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο ρυθμός παραγωγής του βαίνει μειούμενος ανά 4ετία.

Ωστόσο, η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα αυξήσει την αξία του. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο του bitcoin, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο, αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, τότε τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρει τους χρήστες του να αυξηθούν και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα Ponzi, όπως άφησαν να εννοηθεί φέρνοντας το παράδειγμα του Plus Token. Εκεί όντως υπήρξε απάτη και έχουν συλληφθεί οι διοργανωτές του.

Νέα ανάλυση από την JP Morgan

Μια που θίξαμε το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων, ας δούμε τι αναφέρει στη μελέτη που εξέδωσε στις 22 Μαΐου προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Η έκθεση που υπογράφεται από τον Nikolaos Panigirtzoglou αντιμετωπίζει το bitcoin ως εμπόρευμα -σε αντίθεση με την Goldman Sachs- και εξετάζει το οριακό κόστος παραγωγής του μετά το halving.

Σύμφωνα με τον Panigirtzoglou, η τιμή του bitcoin θα έπρεπε να κυμαίνεται κοντά στις 11.500 δολάρια, περίπου 25% υψηλότερα από την σημερινή. Γιατί τόσο; Επειδή τόση θεωρεί πως είναι η εγγενής αξία του.

Η σημερινή χαμηλότερη τιμή αποδίδεται στον ρυθμό κατακερματισμού (Hash Rate) που έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Όλο και περισσότεροι ανθρακωρύχοι απενεργοποιούν τις παλαιότερες συσκευές τους, επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδη, αναφέρεται στη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη έκθεση της JP Morgan που να αφορά το bitcoin. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη.

Το συμπέρασμα της JP Morgan υποστηρίζεται από δεδομένα της εταιρείας Santiment. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Value Network to Transaction (NVT) του bitcoin παραμένει θετικό. Η Santiment εκτιμά ότι το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Δείξε μου το χρήμα

«Show me the money» φώναζε ο Jerry Maguire (Tom Cruise) στην ομώνυμη ταινία. Η Grayscale Investments μάς το δείχνει. Από το halving και μετά έχει αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα bitcoin, από ό,τι έχει παραχθεί από τους miners. Απόκτησε 18.910 νομίσματα, ενώ έχουν εξορυχθεί μόλις 12.337.

Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC), το fund που διαπραγματεύεται Over The Counter στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από εκεί έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής των παραδοσιακών αγορών να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin. Η ανάγκη που έχει για την κατοχή επιπλέον bitcoin αποδεικνύει το ενδιαφέρον των θεσμικών της Wall Street.

Η τελευταία άποψη για σήμερα ανήκει στον Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής του Bloomberg Intelligence (https://twitter.com/mikemcglone11/status/1265231209438892032?s=20).

Ο McGlone θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί μια βάση στα 1.700 δολάρια στον χρυσό και στις 9.000 στο bitcoin. «Μεταξύ των λίγων περιουσιακών στοιχείων που για το 2020 έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, κατά την άποψή μας. Το μέταλλο και το crypto παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοί μας για να ανέβουν το 2020».

ad2mobile

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Πηγή: Euro2day.gr

article 1