Αυτό υποστηρίζει ο Richard Stallman (RMS), ιδρυτής του κινήματος για το ελεύθερο λογισμικό (FSM)

O Richard Stallman (RMS), ιδρυτής του κινήματος για το ελεύθερο λογισμικό (FSM), είναι ένας από τους πιο ενεργούς χάκερ στα ζητήματα ιδιωτικότητας, ενώ καλεί ανοιχτά τους υπαλλήλους της NSA και FBI να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Snowden. Είναι λοιπόν λογικό να υποθέσει κανείς ότι η στάση του απέναντι στο bitcoin θα ήταν θετική. 

Αντιθέτως, ο ίδιος δηλώνει πως αυτοί που στήριξαν το γνωστό κρυπτονόμισμα αρχικά, δεν είναι υπέρ της ελευθερίας όπως την εννοεί ο ίδιος. “Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Αν το bitcoin προστάτευε την ιδιωτικότητα των χρηστών του πραγματικά, τότε θα είχα βρει ήδη έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσω”, τονίζει

Τα παράπονά του RMS σχετικά με το bitcoin, σύμφωνα με το insomnia.gr, είναι στην ουσία τα εξής τρία: 

1/ Δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ανώνυμες αγορές από καταστήματα. 
2/ Χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα crypto exchange για ανταλλαγή των bitcoin θα σήμαινε την αναγνώρισή του. 
3/ Η εξόρυξη είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί μια μεγάλη επένδυση, και όπως συμπληρώνει: “προτιμάει να ασχολείται με άλλα πράγματα”. 

Αντιθέτως, ο Stallman βλέπει τις ελπίδες του για απόλυτη ιδιωτικότητα να πραγματοποιούνται μέσω του GNU Taler. Βασισμένο στην κρυπτογραφική μέθοδο των “τυφλών υπογραφών”, το Taler δεν επιχειρεί να παρακάμψει το κατεστημένο τραπεζικό σύστημα αλλά να προσφέρει ένα ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμών που αντιστέκεται στην μαζική παρακολούθηση από κυβερνήσεις και εταιρίες. Επειδή όμως το Taler επεξεργάζεται τις συναλλαγές των χρηστών κεντρικά, και όχι αποκεντρωμένα όπως στα κρυπτονομίσματα, η αποφυγή φορολόγησης και η διακίνηση μαύρου χρήματος είναι δυσκολότερη με αυτό. 

Σύμφωνα με τον RMS: “Χρειαζόμαστε το κράτος και την συνεισφορά του σε πολλά πράγματα όπως την χρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας, της έρευνας, το χτίσιμο δρόμων, την απόδοση δικαιοσύνης, και την στήριξη όλων όσων έχουν ανάγκη. Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα οικονομικά ισχυρό κράτος. Δεν θα ήθελα μια απόλυτη ιδιωτικότητα γιατί αυτό θα σήμαινε πως δεν θα μπορούσαμε καν να ερευνήσουμε τα εγκλήματα που γίνονται”. 

Το Taler προσφέρει ένα υψηλό αλλά όχι απόλυτο επίπεδο ιδιωτικότητας, “κρύβοντας” τους χρήστες που λαμβάνουν μέρος σε μια συναλλαγή πίσω από ένα πέπλο αβεβαιότητας, μαζί με άλλους χρήστες. Όλοι μοιάζουν να είναι πανομοιότυποι και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποιος πλήρωσε, ούτε κανείς ξέρει πόσα tokens έχει κάποιος άλλος. Αυτός που δέχεται την πληρωμή όμως το κάνει ανοιχτά και επώνυμα, άρα οι κυβερνήσεις μπορούν δυνητικά να τον ελέγξουν και να τον φορολογήσουν. Αυτό κάνει την διαδικασία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σχεδόν αδύνατη μέσω του Taler. 

Αν και το Taler δεν είναι ένα κρυπτονόμισμα, υπάρχει η πιθανότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο στο μέλλον. Προς το παρόν, αναμένεται να γίνει διαθέσιμο σύντομα υποστηρίζοντας αρχικά πληρωμές με ευρώ, δολάριο, ή γιεν. Οι χρήστες θα μπορούν να μεταφέρουν ποσά από την τράπεζά τους στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του Taler, και από εκεί να γίνονται οι ανώνυμες πληρωμές. Αν το Taler υποστηρίξει μεταφορά από λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, τότε θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιδιωτικότητας. Μπορεί ο Stallman να διαφωνήσει με μια τέτοια υλοποίηση, αλλά το Taler είναι ελεύθερο λογισμικό, και άρα οι χρήστες του έχουν το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν, ακόμη και να το μετατρέψουν σε κάτι νέο.

 
200
Thumbnail

Πολλοί, για να δικαιολογήσουν την άποψή τους περί φούσκας στο Bitcoin, εστιάζουν στην κορυφή των 20.000 δολαρίων και τη μετέπειτα πτώση του. Ωστόσο, όταν εστιάζεις σε μια μικρή περίοδο, χάνεις τη μεγάλη εικόνα.

ad1mobile

Ολοκληρωμένη οπτική έχει όποιος κοιτάξει όλες τις κορυφές που έχουν υπάρξει στην πορεία των 10 χρόνων της ζωής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος. Θα ανακαλύψει πως κάθε κορυφή ήταν πάντα υψηλότερα από την προηγούμενη και κυρίως συνέχεια δημιουργούνται υψηλότερα χαμηλά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Τα χαμηλά του Bitcoin ανά έτος (σε δολάρια):

2011: 1

2012: 4

2013: 65

2014: 200

2015: 185

2016: 365

2017: 780

2018: 3.200

Το Bitcoin δεν έχει τα χαρακτηριστικά της φούσκας. Εμφανίζει τα ελαττώματα και τον ενθουσιασμό όλων των οραμάτων. Ό,τι γεννιέται από ένα όραμα, είναι μοιραίο να περιέχει και απογοητεύσεις. Ο μόνος τρόπος να το κρατήσεις τέλειο και ατόφιο, είναι να μην το επιχειρήσεις ποτέ.

Πώς όμως είναι δυνατόν να θεωρηθεί φούσκα κάτι που ανέβηκε και το 2011, και το 2013, και το 2017; Οι μέχρι τώρα φούσκες, όποτε έσκαγαν, δεν ξανασηκώνονταν. Οι επενδυτές, στο τέρμα της διαδρομής, αντιλαμβάνονταν ότι υπήρξαν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Αυτό δεν συνέβη με το Bitcoin. Οι προσδοκίες αναπτερώνονται συνέχεια, παρά τις δυσκολίες και τη δυσπιστία. Παρά το γεγονός πως απέναντί του έχει ως αντίπαλο δέος το πανίσχυρο χρηματοοικονομικό κατεστημένο.

1

Ποσοστό ανόδου (ή πτώσης) ανά έτος:

2011: +1473%

2012: +186%

2013: +5507%

2014: -58%

2015: +35%

2016: +125%

2017: +1331%

2018: -73%

2019: +116% (μέχρι σήμερα)

Μπορεί μέχρι τώρα η διαδρομή να προσφέρει απότομα ανεβοκατεβάσματα, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι μία. Και είναι ανοδική. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να μας εκπλήξει ή να μην το έχουμε ξαναδεί. Είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο. Ο ενθουσιασμός εναλλάσσεται με τη διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών. Μόνο παράλογο δεν είναι να υποθέσουμε πως θα υπάρξει ένα άλλο κύμα και θα πρέπει να είναι πιο συναρπαστικό από το τελευταίο. Πόσο πιο συναρπαστικό, θα πείτε!

Την περίοδο του τελευταίου ανοδικού κύματος, ας δούμε τις τιμές και πόσο γρήγορα κινήθηκε:

Από 8.000 σε 10.000: 11 ημέρες

Από 10.000 σε 12.000: 7 ημέρες

Από 12.000 σε 14.000: 1 ημέρα

Από 14.000 σε 16.000: 1 ημέρα

Από 16.000 σε 18.000: 8 ημέρες

Οι νέες συνθήκες

Άραγε έχει νόημα η σύγκριση με παλαιότερες εποχές, όπου ήταν λίγες χιλιάδες οι χρήστες του Bitcoin, ενώ σήμερα μιλάμε για εκατομμύρια; Επειδή εκτός των άλλων, σημαίνει πως αυτή τη φορά χρειάζεται να επενδυθούν πολλά λεφτά, προκειμένου να συνεχιστεί η τάση. Το 2014-2015, λίγες δεκάδες εκατομμύρια ήταν τεράστιο ποσό, που μπορούσε να το εκτοξεύσει. Τώρα χρειάζονται δισεκατομμύρια για να αποφέρουν το ίδιο ποσοστό ανόδου.

Είναι λάθος να θεωρείτε πως παλαιότερα τα πράγματα ήταν εύκολα. Μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Το 2014-2015 ο επενδυτής δεν είχε κάτι ελπιδοφόρο μπροστά του. Δεν υπήρχε το lighting network, ούτε πολλά ανταλλακτήρια. Το Mr Gox μόλις είχε καταρρεύσει και όλοι ήταν φοβισμένοι, χωρίς προοπτική.

Πλέον όλα είναι διαφορετικά. Ακόμα όμως και το 2018, την περίοδο της απογοήτευσης, το κλίμα μπορεί να ήταν επιβαρυμένο, αλλά ποτέ δεν έγινε μίζερο. Οι μόνοι που πούλησαν και εγκατέλειψαν τον χώρο ήταν οι ευκαιριακοί και ανίδεοι επενδυτές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Η είσοδος των μεγάλων θεσμικών, με τα ατελείωτα δισεκατομμύρια, αρκεί για να αλλάξουμε επίπεδο παιχνιδιού. Αν ισχυριζόσουν στον πρώτο κύκλο ότι υπήρχε έστω και ως ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα φώναζαν νοσοκόμους να σου προβάρουν τη λευκή ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα. Κι όμως, δεν θα ήσουν εσύ ο τρελός.

Η αγορά σήμερα

Μετά τη μεγάλη εικόνα και το όραμα, ας επανέλθουμε στο παρόν. Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, πλησιάζουμε στο τέλος μιας τριγωνικής συσσώρευσης. Τι μας περιμένει στο τέρμα της; Το πιθανότερο είναι μια απότομη κίνηση από την πλευρά που θα σπάσει πρώτη. Συνεπώς οι traders προβλέπεται να περάσουν το Σαββατοκύριακο των εκλογών πάνω από την οθόνη, αν θέλουν να μη ρισκάρουν να χάσουν την ευκαιρία.

1

Η αγορά έχει ανακάμψει αισθητά σήμερα. Όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν σημαντικά κέρδη, με τη μεγαλύτερη άνοδο να την έχει το Litecoin. Έφτασε τα 98,52 δολάρια ή 13,71% παραπάνω από χθες την ίδια ώρα. Το Bitcoin ξεπέρασε πάλι τις 8.000 δολάρια.

ad2mobile

1

euro2day.gr

article 1