Η αποδοχή του bitcoin και τα μηνύματα της τεχνικής ανάλυσης

Το bitcoin είναι πλέον το 6ο μεγαλύτερο παγκόσμιο νόμισμα σε αξία, με κεφαλαιοποίηση 188 δισ. δολάρια

Συγκινήσεις έχουμε τις τελευταίες ημέρες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Τίποτα ασυνήθιστο. Οι κατά καιρούς έντονες διακυμάνσεις αποτελούν χαρακτηριστικό του χώρου. Όπως αναμενόταν, η υποχώρηση ήταν πιο έντονη στα altcoins (όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός του bitcoin), γιατί εκείνα ήταν που είχαν ανέβει περισσότερο, εξαιτίας της «μόδας» των DeFi.

Μπορεί οι DeFi και το Ethereum να είναι οι πρωταγωνιστές το τελευταίο διάστημα, αλλά αδιαμφισβήτητος βασιλιάς παραμένει το bitcoin. Ας δούμε λοιπόν σήμερα τα νέα γύρω από αυτό, ξεκινώντας με το διάγραμμα.

>>> Διαβάστε επίσης:  Ψάχνετε ευκαιρία; Πουλά αυτοκίνητα από €200 η Τράπεζα Κύπρου-ΦΩΤO <<<

Η μεγάλη γραμμή τάσης (πράσινη γραμμή) ξεκινάει από την κορυφή των 20.000 δολαρίων και συνεχίζει στην επόμενη μεγάλη κορυφή των 14.000 δολαρίων. Ακολούθησε η ανεπιτυχής προσπάθεια διάσπασης φέτος τον Ιούνιο στις 10.400 δολάρια, μέχρι να ξεπεραστεί ένα μήνα αργότερα στις 10.500 δολάρια. Η διάσπασή της ήταν αναμφίβολα ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημείο. Κάποιοι το χαρακτήρισαν κομβικό, καθώς σηματοδοτούσε την αλλαγή της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης.

Η καλύτερη επιβεβαίωση για το τέλος της πτωτικής τάσης ίσως συνέβη πριν δύο ημέρες. Με το που έκανε να οπισθοχωρήσει και πάλι η τιμή του bitcoin κάτω από την πράσινη γραμμή τάσης, αμέσως αναπήδησε. Πότε ξέρουμε πως η τάση έχει αλλάξει από πτωτική σε ανοδική; Ένα βασικό στοιχείο είναι να έχουμε υψηλότερες κορυφές και υψηλότερους πυθμένες. Αυτό το έχουμε, όπως φαίνεται από τα βελάκια.

Η αμέσως καλύτερη ένδειξη είναι η μετατροπή της αντίστασης σε στήριξη. Αν όντως επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, σημαίνει πως η ανοδική κίνηση είναι δυνατή. Αν όμως βρεθεί κάτω από την πράσινη γραμμή, θα σημαίνει πως είχαμε μια ψευτοδιάσπαση τον Ιούλιο και ότι η μακροχρόνια τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική.

Μια βασική μεταβλητή που θα καθορίσει την πορεία της τιμής του bitcoin παραμένει η αγορά των μετοχών. Ωστόσο, σήμερα η Wall Street είναι κλειστή, καθώς είναι η αργία της Labor Day. Αν θυμάστε, αυτή ήταν η ημερομηνία-κλειδί που είχε αναφέρει ο George Ball για την αρχή της ανόδου στο bitcoin.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως η υποχώρηση έχει να κάνει με το χάσμα (gap) στα futures του CME, που βρίσκεται στις 9.700 δολάρια. Ισχυρίζονται πως πάντα καλύπτεται κάποια στιγμή. Γεγονός είναι πως δεν υπάρχει κάποια λογική στην κάλυψη του χάσματος, καθώς δημιουργείται τα σαββατοκύριακα, όταν η παραδοσιακή αγορά των futures είναι κλειστή, ενώ τα κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονται κανονικά στα ανταλλακτήρια. Aπό ό,τι φαίνεται, λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

>>> Διαβάστε επίσης: Το τεστ σε δείχνει θετικό, αλλά ο ιός ίσως να είναι ήδη «νεκρός» <<<

Το bitcoin μεγαλώνει

Το bitcoin είναι πλέον το 6ο μεγαλύτερο παγκόσμιο νόμισμα σε αξία. Με την κεφαλαιοποίησή του να ανέρχεται στα 188 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει ξεπεράσει σε αξία τα περισσότερα εθνικά νομίσματα που κυκλοφορούν.

Παρόλο που δεν υπολογίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να εκτιμήσουμε περίπου τη θέση του συγκρίνοντας την κεφαλαιοποίηση του bitcoin με την προσφορά χρήματος από τον δείκτη Μ0 των άλλων νομισμάτων. Ο M0 αντιπροσωπεύει τη συνολική αξία όλων των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, τις καταθέσεις όψεως, τις επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα.

Το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας τη μεγαλύτερη αξία σε κυκλοφορία χρήματος. Σύμφωνα με τη FED, κυκλοφορούν χαρτονομίσματα και κέρματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αξίας 1,95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα περισσότερα σε χαρτονομίσματα των 20 και 100 δολαρίων. Δεύτερο είναι το ευρώ, τρίτο το κινεζικό γουάν. Λίγο πιο πίσω, στην τέταρτη θέση, είναι το ιαπωνικό γεν και ακολουθεί η ινδική ρουπία. Το bitcoin κατέχει την έκτη θέση, ξεπερνώντας το ρωσικό ρούβλι.

* Σύμφωνα με το Bloomberg, στο καντόνι Zug στην Ελβετία μπορούν πλέον να πληρώσουν τους φόρους τους χρησιμοποιώντας bitcoin και ethereum. Οι φορολογικές αρχές θα συνεργάζονται με την Bitcoin Suisse AG, για να μετατρέπουν τα έσοδά τους από τα κρυπτονομίσματα σε ελβετικά φράγκα.

Το Zug έχει χαρακτηριστεί ως «crypto valley», καθώς φιλοξενεί πολλές εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο του blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Ο φορολογικός διακανονισμός μέσω κρυπτογράφησης θα είναι διαθέσιμος τόσο σε εταιρείες όσο και σε ιδιώτες έως και 100.000 ελβετικά φράγκα. Ήδη οι αρχές της περιοχής προσφέρουν χαμηλούς εταιρικούς φόρους και δεχόμενες πληρωμές σε bitcoin φιλοδοξούν να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

* Νέο ρεκόρ διευθύνσεων που κατέχουν 0,1 bitcoin ή περισσότερα. Πλέον υπάρχουν 3.129.510 διευθύνσεις.

* Το bitcoin βρίσκεται μόλις 4 μήνες μετά το halving του 2020. Στο παρακάτω διάγραμμα ο Plan B έχει σχεδιάσει για εμάς την πορεία της διαδρομής μετά το halving του 2012 και του 2016. Κάτω αριστερά, με το κόκκινο, θα δείτε τη μέχρι τώρα πορεία της νέας περιόδου.

Πηγή: Euro2day.gr

Tags
 
573
Thumbnail