Πώς η νέα τεχνολογία καλείται να δώσει λύση σε όσους δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Το bitcoin ήρθε πολύ αργά για τον Paco, τον μικρό γιο της Alakanani Itireleng. Πέθανε πριν μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα για να πληρώσει για τη χειρουργική του επέμβαση στη Νότια Αφρική. Όμως μέσω της προσπάθειας διάσωσής του, η Alakanani εισήλθε στον κόσμο του bitcoin. Την εντυπωσίασε τόσο πολύ, που ίδρυσε το εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό κέντρο Satοshi. Εκεί διδάσκει σε άλλους πώς να το χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από αυτό. Σήμερα είναι γνωστή ως Bitcoin Lady της Botswana.

sw

Η Alakanani είναι μόνο μία από τους πρωταγωνιστές που εμφανίζονται στο "Banking on Africa: The Bitcoin Revolution", το νέο ντοκιμαντέρ για τους πρωτοπόρους των κρυπτονομισμάτων στη Νότια Αφρική, που θα προβληθεί στο συνδρομητικό κανάλι της Amazon την Παρασκευή.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει πώς οι χρήστες του bitcoin στη Νότια Αφρική επιχειρούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, ξεπερνώντας τα εμπόδια των φτωχών υποδομών, της διαφθοράς, τα υψηλά τέλη εμβασμάτων, με τα κρυπτονομίσματα.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Παράλληλα μια έκθεση για το αφρικανικό οικοσύστημα του bitcoin, που διενεργήθηκε από το ερευνητικό γραφείο Arcane Research, πρόκειται να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με το ντοκιμαντέρ. «Η Αφρική είναι ίσως η πιο υποσχόμενη περιοχή για την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων», αναφέρεται στην έκθεση. Η πρόσβαση στις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το 66% δεν διαθέτει καν τραπεζικό λογαριασμό.

Η έλλειψη υποδομών στην Αφρική εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Ακόμα και σήμερα, το 57% του πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Από την άλλη, η Αφρική διαθέτει τον νεότερο πληθυσμό στον κόσμο. Το 60% της ηπείρου, όπου διαμένουν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι κάτω των 25 ετών. d

Τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν χαμηλότερο κόστος και ταχύτερες πληρωμές εμβασμάτων. Η αποστολή εμβάσματος κάτω των 200 δολαρίων κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 9%, ενώ τα διασυνοριακά εμβάσματα είναι ακόμη πιο ακριβά. «Το bitcoin εισάγει ένα νέο, βελτιωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια περιοχή που το χρειαζόταν απεγνωσμένα», δήλωσε ο Marius Reitz, υπεύθυνος για την αφρικανική ήπειρο του ανταλλακτηρίου Luno. Το Luno ιδρύθηκε το 2013 και οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια πελάτες του βρίσκονται στην Αφρική.

Ο Jack Dorsey, Διευθύνων Σύμβουλος της Twitter, από τους πιο διάσημους υποστηρικτές του bitcoin, έφυγε εντυπωσιασμένος όταν επισκέφτηκε την Αφρική για πρώτη φορά πέρυσι. Κατά την επίσκεψή του, δήλωσε ότι η ήπειρος αποτελεί το μέλλον του bitcoin. Οι Αφρικανοί πληρώνουν το υψηλότερο κόστος εμβασμάτων στον κόσμο, αλλά αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευκαιρίες στα σωστά χέρια, πρόσθεσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το bitcoin είναι ένα περίεργο θηρίο που μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και στην άγρια αφρικανική έρημο. Είναι περίπλοκο, ίσως ακόμη και λίγο τρομακτικό. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα θα γίνετε φίλοι με αυτό το παράξενο πλάσμα, τόσο καλύτερα θα είστε εξοπλισμένοι για το μέλλον.

Τι σημαίνει να είσαι unbanked
Όταν ο Μαραντόνα έβαλε το γκολ με το χέρι, στο διάσημο παιχνίδι με την Αγγλία, δήλωσε ότι «ήταν το χέρι του Θεού». Δεν γνωρίζουμε εάν ευθύνεται ο Θεός ή οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, αλλά το bitcoin αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για πολλούς συνανθρώπους μας να απολαμβάνουν τραπεζικές υπηρεσίες. Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια έρευνά της το 2017, υπολόγισε πως υπάρχουν 1,7 δισ. ενήλικοι unbanked. z

Τι σημαίνει να είσαι unbanked; Να μην έχεις πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Να συναλλάσσεσαι μόνο με χαρτονομίσματα ή ακόμα και με αντιπραγματισμό. Τι μειονέκτημα έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν μπορούν να κάνουν δουλειά με κανέναν που είναι γεωγραφικά μακριά. Δεν έχουν την ευκαιρία να προβούν σε συναλλαγές, να εμπορευτούν, να συνεργαστούν με κάποιους που ίσως χρειάζονταν τις υπηρεσίες τους.

Αποτέλεσμα; Είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια. Όχι επειδή δεν δουλεύουν σκληρά, ούτε γιατί δεν έχουν ικανότητες, αλλά επειδή δεν έχουν πρόσβαση στον κόσμο. Συχνά δεν έχουν τα ρούχα για να εμφανιστούν στην τράπεζα ή τα απαραίτητα έγγραφα. Ακόμα και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μακριά.

Η φτώχεια δεν αφορά μόνο στην έλλειψη χρημάτων. Σχετίζεται με την έλλειψη πόρων, προκειμένου οι άνθρωποι να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Το παρόν χρηματοοικονομικό σύστημα αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να εντάξει την πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού, διότι πολύ απλά είναι ασύμφορο να ανοίξει ένα κατάστημα σε μια φτωχογειτονιά της Ινδίας. Αυτός είναι ο λόγος που στερούνται τις ευκαιρίες που απολαμβάνουν άλλοι. Προνόμια που θεωρούν αυτονόητα από τότε που γεννήθηκαν.

Ο πολίτης των ανεπτυγμένων χωρών όχι μόνο έχει την πρόσβαση σε τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες σε όλο τον πλανήτη. Σε πίστωση για να επεκτείνει την επιχείρησή του, να τον βοηθήσει να μην πεινάσει αν χάσει τη δουλειά του ή αν η καλλιέργειά του δεν αποδώσει. Να σπουδάσει τα παιδιά του, να αγοράσει σπίτι ή καταναλωτικά αγαθά που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του. Να αποταμιεύσει.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Συμπέρασμα
Η μαζική υιοθέτηση του bitcoin δεν θα κριθεί στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Εκεί, στο μόνο που ουσιαστικά χρησιμεύει (τουλάχιστον για την ώρα) είναι στην επένδυση ή την κερδοσκοπία. Δεν αφορά καθημερινές συναλλαγές. Είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιούμε τα ευρώ μας για να αγοράσουμε καφέ. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι που χρησιμεύει περισσότερο ως μέσο πληρωμών.

Τι με νοιάζει εμένα τι γίνεται στην Αφρική, θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. Σε νοιάζει. Αν αρχίσει εκεί η υιοθέτηση και η εξάπλωση, θα έχει επίπτωση στην τιμή. Άρα και σε σένα που κατέχεις bitcoin ή εσένα που δεν έχεις και θα βιαστείς να το αποκτήσεις σε υψηλότερη τιμή από τη σημερινή.

Υπολόγισε επίσης και τις επιπτώσεις από την αναταραχή που θα δημιουργήσει κάτι τέτοιο στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Η εξάπλωση δεν θα συμβεί επειδή το θέλουν κάποιοι να συμβεί. Θα επέλθει γιατί οι άνθρωποι πραγματικά χρειάζονται αυτή την τεχνολογία. Τους προσφέρει αυτά που δεν μπορούν να βρουν στο παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πηγή: euro2day

 
490
Thumbnail

Πάρτι έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως twitter και telegram) οι χρήστες του bitcoin, με αφορμή την κριτική που άσκησε η Goldman Sachs στα κρυπτονομίσματα. Αφορμή δεν αποτέλεσε η αρνητική τους στάση, αλλά η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, αν ολόκληρη Goldman Sachs δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πειστικά το φαινόμενο του bitcoin, τι παραπάνω επιχειρήματα μπορούν να βρουν οι υπόλοιποι;

ad1mobile

Η θετική επίδραση που είχε η στάση της Goldman Sachs φάνηκε στις αντιδράσεις της αγοράς. Από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε το pdf της παρουσίασης, η τιμή του bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει, όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ίσως βέβαια να πρόκειται για σύμπτωση. Όπως και να έχει, για να δούμε κάποια σημαντική κίνηση από το bitcoin, θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (πράσινες γραμμές).

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

 Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση των στελεχών της Goldman. Δεν μπορείς να πας εύκολα ενάντια στα συμφέροντά σου.

Σταχυολογούμε από τα tweets του Andreas Antonopoulos (https://twitter.com/aantonop/status/1265644746376122371)
Σύνδεσμος αλόγων της Αμερικής:

 • Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ληστές τραπεζών για να ξεφύγουν.
 • Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από τον σανό.
 • Περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα παρά από άλογα.
 • Τα αυτοκίνητα δεν είναι χαριτωμένα.
 • Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, θα το δεις.
 • Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται κάποιες φορές, τα άλογα ποτέ.
 • Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα, είναι μάλλον μαγεία.
 • Δεν μπορείτε να σφυρίξετε σε ένα αυτοκίνητο και να σας έρθει.
 • Τα αυτοκίνητα είναι περίπλοκα, κανείς δεν θα μάθει πώς να τα οδηγεί.
 • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλό.
 • Κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα δικά του κλειδιά αυτοκινήτου. Τα άλογα δεν χρειάζονται κλειδιά.

Σε ένα άλλο tweet, κάποιος δημοσίευσε τις επιδόσεις της μετοχής της Goldman Sachs, σε σχέση με το bitcoin. Τι απόδοση θα είχε κάποιος αν άκουγε τις συστάσεις τους να μην αγοράσει bitcoin, αλλά να εμπιστευτούν την ίδια την τράπεζα; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Απόψεις από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Σε αντίθεση όμως μεάλλους χώρους, στις αγορές υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιες από αυτές είναι οι σωστές: Η ίδια η πραγματικότητα. Δικαιωμένη είναι η άποψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Ένα τελευταίο και κλείνουμε το θέμα της παρουσίασης της Goldman Sachs, καθώς αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο χθεσινό άρθρο.

Αναφέρουν τα στελέχη της πως η άνοδος στην αξία του bitcoin εξαρτάται κυρίως από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερη τιμή. Για αυτό δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους πελάτες μας, συμπεραίνουν.

Είναι σίγουρα παράδοξο το να θεωρεί κάποιος επενδυτικός σύμβουλος μεμπτό ή λάθος κίνητρο να αγοράζουν οι πελάτες του μια αξία, με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερη τιμή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε στους νέους αναγνώστες της στήλης, πως το bitcoin έχει συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη ποσότητα παραγωγής. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν εξαιρέσεις τον χρυσό (και σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις). Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να βγουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο ρυθμός παραγωγής του βαίνει μειούμενος ανά 4ετία.

Ωστόσο, η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα αυξήσει την αξία του. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο του bitcoin, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο, αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, τότε τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρει τους χρήστες του να αυξηθούν και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα Ponzi, όπως άφησαν να εννοηθεί φέρνοντας το παράδειγμα του Plus Token. Εκεί όντως υπήρξε απάτη και έχουν συλληφθεί οι διοργανωτές του.

Νέα ανάλυση από την JP Morgan

Μια που θίξαμε το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων, ας δούμε τι αναφέρει στη μελέτη που εξέδωσε στις 22 Μαΐου προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Η έκθεση που υπογράφεται από τον Nikolaos Panigirtzoglou αντιμετωπίζει το bitcoin ως εμπόρευμα -σε αντίθεση με την Goldman Sachs- και εξετάζει το οριακό κόστος παραγωγής του μετά το halving.

Σύμφωνα με τον Panigirtzoglou, η τιμή του bitcoin θα έπρεπε να κυμαίνεται κοντά στις 11.500 δολάρια, περίπου 25% υψηλότερα από την σημερινή. Γιατί τόσο; Επειδή τόση θεωρεί πως είναι η εγγενής αξία του.

Η σημερινή χαμηλότερη τιμή αποδίδεται στον ρυθμό κατακερματισμού (Hash Rate) που έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Όλο και περισσότεροι ανθρακωρύχοι απενεργοποιούν τις παλαιότερες συσκευές τους, επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδη, αναφέρεται στη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη έκθεση της JP Morgan που να αφορά το bitcoin. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη.

Το συμπέρασμα της JP Morgan υποστηρίζεται από δεδομένα της εταιρείας Santiment. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Value Network to Transaction (NVT) του bitcoin παραμένει θετικό. Η Santiment εκτιμά ότι το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Δείξε μου το χρήμα

«Show me the money» φώναζε ο Jerry Maguire (Tom Cruise) στην ομώνυμη ταινία. Η Grayscale Investments μάς το δείχνει. Από το halving και μετά έχει αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα bitcoin, από ό,τι έχει παραχθεί από τους miners. Απόκτησε 18.910 νομίσματα, ενώ έχουν εξορυχθεί μόλις 12.337.

Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC), το fund που διαπραγματεύεται Over The Counter στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από εκεί έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής των παραδοσιακών αγορών να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin. Η ανάγκη που έχει για την κατοχή επιπλέον bitcoin αποδεικνύει το ενδιαφέρον των θεσμικών της Wall Street.

Η τελευταία άποψη για σήμερα ανήκει στον Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής του Bloomberg Intelligence (https://twitter.com/mikemcglone11/status/1265231209438892032?s=20).

Ο McGlone θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί μια βάση στα 1.700 δολάρια στον χρυσό και στις 9.000 στο bitcoin. «Μεταξύ των λίγων περιουσιακών στοιχείων που για το 2020 έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, κατά την άποψή μας. Το μέταλλο και το crypto παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοί μας για να ανέβουν το 2020».

ad2mobile

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Πηγή: Euro2day.gr

article 1