Η εφορία των Η.Π.Α φορολογεί τα κρυπτονομίσματα

Η IRS (Internal Revenue Service) στέλνει επιστολές σε 10.000 φορολογούμενους που έκαναν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

H IRS υπενθυμίζει στους φορολογούμενους των Η.Π.Α ότι θα πρέπει να πληρώσουν φόρους για τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα. Την περασμένη Παρασκευή, η IRS δήλωσε ότι έχει αρχίσει να στέλνει επιστολές στους φορολογούμενους που έκαναν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, αλλά απέφυγαν να δηλώσουν τα έσοδα που προέκυψαν από αυτές.

«Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν αυτές τις επιστολές πολύ σοβαρά, να εξετάσουν ξανά τις φορολογικές τους δηλώσεις και να πληρώσουν τους ανάλογους φόρους (συν τους τόκους) και τυχόν πρόστιμα», τόνισε ο Chuck Rettig, επίτροπος της IRS, σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Οι επιστολές θα αποσταλούν σε περισσότερους από 10.000 φορολογούμενους μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Το πώς ακριβώς η IRS κατάφερε να εντοπίσει τα ονόματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων παραμένει άγνωστο. Πέρυσι πάντως, η Coinbase, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, διαβίβασε τα δεδομένα 13.000 χρηστών της στην IRS μετά από δικαστική εντολή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σε ανακοίνωσή της, η Coinbase είχε δηλώσει τότε ότι κατόπιν δικαστικής εντολής είχε αναγκαστεί να παράσχει τα ονόματα, τις διευθύνσεις και το ιστορικό συναλλαγών συγκεκριμένων πελατών της κατά την περίοδο 2013-2015. Αρχικά, η IRS είχε ζητήσει τα δεδομένα 500.000 χρηστών της πλατφόρμας, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Coinbase θα έπρεπε να παράσχει τα δεδομένα 13.000 χρηστών, των οποίων οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 20.000 δολάρια.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες ακριβώς διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για την δήλωση των εισοδημάτων που προήλθαν από κρυπτονομίσματα. 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019 της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) αναφέρει τα εξής: «Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φορολογική αρχή σε νέες, με παγκόσμια εμβέλεια, ψηφιακές πλατφόρμες εμπορίας ή παροχής υπηρεσιών και συστήματα πληρωμών σε επίπεδο ανταγωνισμού και φορολογικών εσόδων. Τέλος, η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, Ripple, κ.ά.) στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει ακόμη και από φορολογούμενους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα η φορολογική αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα τάση συναλλαγών με ψηφιακό χρήμα που υπάρχει μέσω διαδικτύου, αλλά και να προτείνει τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και ως επένδυση χαρτοφυλακίου».

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί η απαιτούμενη φορολογική νομοθεσία, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην περίπτωση που εισέπραξαν μεγάλα ποσά από κρυπτονομίσματα μέσω εμβασμάτων, ιδίως αν τα χρήματα αυτά «εμφανίζονται» στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

ΠΗΓΗ: gr.pcmag.com
 

 
327
Thumbnail

Ολοένα και μειώνεται η στήριξη προς το φιλόδοξο «κρυπτονόμισμα του Facebook», Libra, το οποίο δέχεται απανωτά πλήγματα, με αποτέλεσμα να τίθεται επ'αμφιβόλω το κατά πόσον το εγχείρημα που ανακοινώθηκε από τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων θα είναι σε θέση όντως να «απογειωθεί».

ad1mobile

Όπως σημειώνει το BBC, σε σχετικό report της G7 – που απαρτίζεται από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη- αναφέρεται πως τα κρυπτονομίσματα σαν το Libra αποτελούν κίνδυνο στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Στο report παρουσιάζεται μια σειρά από εκτιμώμενους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από τα ψηφιακά νομίσματα και υπογραμμίζεται πως, ακόμα και αν οι υποστηρικτές του Libra καταφέρουν να πείσουν πως οι φόβοι είναι υπερβολικοί, το όλο εγχείρημα μπορεί να μην λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η προειδοποίηση αυτή από πλευράς του G7 έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την «τορπίλη» από πλευράς των Mastercard και Visa, την προηγούμενη εβδομάδα, που επικαλέστηκαν αβεβαιότητα ως προς το ρυθμιστικό καθεστώς. Σημειώνεται πως το παρόν report της G7 συνέταξαν αξιωματούχοι από κεντρικές τράπεζες, το ΔΝΤ και το Financial Stability Board που συντονίζει τους κανόνες των οικονομικών της G20. Όπως τονίζεται σε αυτό, οι υποστηρικτές ψηφιακών νομισμάτων όπως το Libra πρέπει να είναι νομικά ασφαλείς, να προστατεύουν τους καταναλωτές και να διασφαλίζουν πως τα νομίσματα δεν χρησιμοποιούνται για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ή τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Αν και η αναφορά, που θα παρουσιαστεί σε υπουργούς Οικονομικών στις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα δεν ξεχωρίζει μεμονωμένα το Libra, υπογραμμίζει πως τα παγκόσμια stablecoins με δυνατότητα μεγάλης αύξησης κλίμακας συνεπάγονται ένα μεγάλο εύρος πιθανών προβλημάτων. Σημειώνεται πως τα αποκαλούμενα stablecoins, όπως το Libra, διαφέρουν από άλλα νομίσματα όπως το Bitcoin, επειδή συνδέονται με πραγματικά νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Όπως τονίζεται στο προσχέδιο της αναφοράς, «Η G7 πιστεύει πως κανένα εγχείρημα με stablecoin δεν θα έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα νομικά και ρυθμιστικά ζητήματα, το θέμα της επίβλεψης και τα ρίσκα». Επίσης, εκφράζονται και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, ακόμα και αν ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ BLOCKCHAIN/CRYPRO ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Πέραν της Mastercard και της Visa, από το Libra αποσύρθηκαν επίσης το eBay και η εταιρεία πληρωμών Stripe, ακολουθώντας την αντίστοιχη επιλογή του PayPal, που επίσης βγήκε από εγχείρημα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki
 

article 1