Η εισηγμένη που μετέτρεψε όλα τα μετρητά της σε bitcoin

Ποια είναι αυτή η MicroStrategy, που δραστηριοποιείται και γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Nasdaq, MicroStrategy (MSTR) έκανε το μεγάλο μπαμ. Ανακοίνωσε πως μετέτρεψε όλα της τα μετρητά αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, σε bitcoin! Συνολικά αγόρασε 21.454 νομίσματα με μέση τιμή κτήσης τα 11.650 δολάρια.

Ποια είναι αυτή η MicroStrategy; Μήπως έχουμε να κάνουμε με τίποτα τρελούς, άσχετους, τζογαδόρους; Κάθε άλλο. Πρόκειται για μια επιτυχημένη επιχείρηση με ιστορία 30 ετών στην πρόβλεψη των τεχνολογικών τάσεων. Θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο της επιχειρηματικής ευφυΐας, παρέχοντας λογισμικό και υπηρεσίες εταιρικής ανάλυσης.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα 10 φθηνότερα διαμερίσματα που πωλούν οι τράπεζες - Τιμές/ΦΩΤΟΣ<<<

Στους πελάτες της περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως η Pepsi και η Adidas, ενώ η IBM και η Oracle είναι μεταξύ των ανταγωνιστών της. Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολεί 2.250 εργαζόμενους. Με την ανακοίνωση εκτινάχθηκε 15% πιο πάνω η τιμή της μετοχής της. Από τα 123 βρέθηκε άμεσα στα 142 δολάρια.

Πως προέκυψε αυτή η ενέργεια; Μια ωραία πρωία ρίχνοντας μια ματιά στο ταμείο της εταιρίας, είδαν 250 εκατομμύρια να κάθονται, συγκάλεσαν το διοικητικό συμβούλιο και αποφάσισαν να προβούν σε μια ριψοκίνδυνη επενδυτική απόφαση;

Από ότι ισχυρίζονται δεν πρόκειται καθόλου για κάτι τέτοιο. Η απόφαση προέκυψε από εξαντλητική συζήτηση και διερεύνηση μηνών. Όπως δήλωσε ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, ο 55χρονος Michael Saylor, η επένδυσή αντικατοπτρίζει την πεποίθησή τους ότι το Bitcoin, είναι ένα αξιόπιστο μέσο διατήρησης αξίας και ένα ελκυστικό επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο, με μεγάλες δυνατότητες μακροπρόθεσμης ανόδου.

>>> Διαβάστε επίσης: 8 ιστορίες ανθρώπων που έγιναν κατά λάθος... serial killers(Pics) <<<

Από ότι διευκρίνισε ο Saylor, η απόκτηση Bitcoin δεν παρέχει μόνο αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, αλλά προοπτική υψηλότερων αποδόσεων σε σχέση με άλλες επενδύσεις. Μην αφήνοντας περιθώριο σε παρερμηνείες, συνέχισε :«Η απόφασή να επενδύσουμε σε Bitcoin αυτή τη στιγμή, οφείλεται εν μέρει στη συμβολή μακροοικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν το οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο που πιστεύουμε ότι δημιουργεί μακροπρόθεσμους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν προληπτικά. Το Bitcoin αποτελεί ένα ψηφιακό χρυσό. Είναιι σκληρότερο, ισχυρότερο, γρηγορότερο και εξυπνότερο από όλα τα χρήματα που γνωρίζουμε».

Τι έχουμε λοιπόν; Μια εισηγμένη εταιρεία που αποφάσισε να αποκτήσει Bitcoin ως αντιστάθμιση στον κίνδυνο του επερχόμενου πληθωρισμού και ως ένα επενδυτικό όχημα με πολύ καλές πιθανότητες για εξαιρετική πορεία. Σαν πολλοί δεν μαζευτήκανε που άρχισαν να πιστεύουν το ίδιο;

Οι πεποιθήσεις του Saylor, δεν διαφοροποιούνται από τις δηλώσεις του θρύλου της Wall Street, Paul Tudor Jones. Για την ακρίβεια είναι οι ίδιες! Η μόνη διαφορά των δύο διακεκριμένων επιχειρηματιών, είναι πως ο Jones θεώρησε σκόπιμο να τοποθετήσει μέχρι 2% του κεφαλαίου του στο Bitcoin, ενώ ο Saylor έβαλε μέχρι και τα κέρματα που είχε στην τσέπη του!

Εδώ να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται για κάποιο διαφημιστικό τρικ. Η MicroStrategy δεν ανήκει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Δεν πρόσθεσαν την λέξη «blockchain» ή «crypto» στο όνομά τους, για να εκμεταλλευτούν την μόδα. Δεν έχουν προϊόντα με βάση την τεχνολογία blockchain. Απλά ανησυχούν για το μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την πανδημία και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Η κίνηση του Saylor θα συνδέσει την αποτίμηση της MicroStrategy με την πορεία του Bitcoin. Αν το Bitcoin πετύχει την πορεία που οραματίζονται οι υποστηρικτές του θα αποδειχθεί ιδιοφυής, όχι απλά έξυπνη.

Η MicroStrategy δεν πρόκειται να είναι η μοναδική εταιρεία που θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Είναι βέβαιο πως μετά από αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες. Μπορεί να μην βάλουν ότι έχουν στο ταμείο τους, αλλά θα ξεκινήσουν με ένα μικρό μέρος των διαθεσίμων τους. Η τάση ίσως πάρει λίγο χρόνο για να ενδυναμωθεί, αλλά αποτελεί την φυσική εξέλιξη.

Το ίδιο έγινε και με τους ιδιώτες. Ξεκίνησαν διστακτικά μετατρέποντας ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου τους. Στην συνέχεια διαπίστωσαν πως τα περί φούσκας ή απάτης ή κοπανιστού αέρα που επικρατούσαν ήταν αβάσιμα. Ασχολήθηκαν παραπάνω, μελέτησαν, επένδυσαν περισσότερα χρήματα. Πλέον υπάρχουν αρκετοί που το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους είναι σε Bitcoin

Σκεφτείτε το για λίγο. Μέχρι τώρα το Bitcoin έφτασε την κεφαλαιοποίηση των 200 δισεκατομμυρίων σχεδόν αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές. Πολύ λίγοι είναι οι θεσμικοί επενδυτές και οι μεγάλες εταιρείες που συμμετείχαν στην άνοδο του. Αυτή η τεράστια δεξαμενή πλούτου τώρα αρχίζει να μπαίνει στο παιχνίδι.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιταχύνει τις εξελίξεις. Οι επενδυτές αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τον προσωπικό τους πλούτο, καθώς και των μετόχων τους. Το Bitcoin χρησίμευε πάντα ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για αυτό το σκοπό. Τουλάχιστον έτσι έχει αποδειχθεί στο παρελθόν.

Τα νέα από την αγορά των crypto

To Chainlink (LINK) πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα στο «ταμπλό», καθώς συνέχισε την παραβολική του άνοδο. Ασταμάτητο, έφτασε την 5η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Μέσα σε ένα μήνα 4πλασίασε την αξία του, ενώ την διπλασίασε τις τελευταίες 10 ημέρες! Εννοείται καταγράφοντας νέο υψηλό. Πληροφορίες για την Chainlink θα βρείτε εδώ

Το νόμισμα με την μεγαλύτερη απόδοση τις τελευταίες 24 ώρες (ανάμεσα στα 100 πρώτα σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα) είναι το Numeraire (NMR). Το NMR που προέρχεται από το hedge fund Numerai, αύξησε την αξία του κατά 150%, μετά την ανακοίνωση της Coinbase ότι θα το εντάξει στην λίστα της.

Πηγή: Euro2day.gr

Tags
 
599
Thumbnail