Οι πληροφορίες για τους σχεδιασμούς της Paypal και γιατί μπορεί να αποδειχτούν καταλύτης για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην υιοθεσία και την κατοχή bitcoin; Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τον τρόπο. Τους φοβίζει το άγνωστο, το διαφορετικό. Δεν νιώθουν την ασφάλεια που προκύπτει από την οικειότητα του μέσου.

Βέβαια δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο. Το βλέπουμε από τα σεμινάρια, όπου οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν έχουν αγοράσει ποτέ τους κάποιο κρυπτονόμισμα. Και όμως, όσο άσχετοι και να είναι με την τεχνολογία, στο τέλος του μαθήματος τα έχουν καταφέρει. Όλοι φεύγοντας διαθέτουν από ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι και έχουν αποκτήσει τα πρώτα τους κρυπτονομίσματα. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως θα πραγματοποιηθούν μόλις τρία ακόμα μαθήματα για όλο το καλοκαίρι. Στις 30 Ιούνη και άλλα δύο μέσα στον Ιούλιο. Να ανασυντάξουμε δυνάμεις και θα ξεκινήσουμε πάλι από Σεπτέμβρη.

Όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει, οι εξελίξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων δεν προχωράνε. Τρέχουν. Κάτι που δεν φαίνεται αναγκαστικά στην τιμή τους, καθώς πολλές διεργασίες και τεχνολογικές καινοτομίες συντελούνται στο παρασκήνιο. Αυτή τη φορά όμως κυκλοφορεί η φήμη ότι κάτι συνταρακτικό πρόκειται να συμβεί, που θα αλλάξει πολλά στην αγορά των crypto: Θα μπορεί να αγοράζει κάποιος bitcoin μέσα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Paypal! Πότε; Μέσα σε 3 μήνες το αργότερο.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για φήμη, καθώς δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια απλή πληροφορία που βγήκε από κάποια σκοτεινά και ύποπτης προέλευσης κέντρα. Το συμπέρασμα πηγάζει από την ίδια την Paypal, καθώς ζητάει προσωπικό εξειδικευμένο στα κρυπτονομίσματα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μια θέση εργασίας με τίτλο «Technical Lead - Crypto Engineer». Από ό,τι αναφέρεται στην περιγραφή, η θέση αφορά υπεύθυνο για «νέες πρωτοβουλίες για το PayPal global. Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη βασικών προϊόντων κρυπτογράφησης, που στοχεύουν την επεκτασιμότητα των υπηρεσιών της PayPal». Επιπλέον ζητά να προσλάβει 8 μηχανικούς blockchain. Τέσσερις για τα γραφεία της στο San Jose της Καλιφόρνιας και άλλους τέσσερις στη Σιγκαπούρη. 

Προφανώς γι' αυτό από χθες το πρωί κυριαρχούσε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, που αποτυπωνόταν στην τιμή του bitcoin. Όπως βλέπουμε από το 4ωρο διάγραμμα, κινήθηκε σε μια συνεχή ανοδική τροχιά, η οποία βρήκε εμπόδιο την πράσινη πλάγια γραμμή αντίστασης. Η διστακτικότητα των τελευταίων ωρών οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση από πλευράς PayPal. s

Γιατί αποτελεί τόσο σημαντική εξέλιξη; Η PayPal διαθέτει 325 εκατομμύρια χρήστες. Πόσα είναι τα bitcoin που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα; 18,4 εκατομμύρια. Πόσα θα βγουν συνολικά; Μόλις 21 εκατομμύρια. Δεν χρειάζεται να κάνετε την πράξη για να αντιληφθείτε τι θα συμβεί. Η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα, ενώ η προσφορά παραμένει περιορισμένη και αυστηρά καθορισμένη.

Από ό,τι έχει διαρρεύσει, η PayPal δεν πρόκειται μόνο να αγοράζει και να πουλάει κρυπτονομίσματα, αλλά θα διαθέτει ηλεκτρονικό πορτοφόλι, όπου θα μπορεί επιπλέον και να τα φυλάει. Από ό,τι φαίνεται, δεν θα ισχύει μόνο για το bitcoin αλλά τουλάχιστον και για το Ethereum. Γι' αυτό ανέβηκε και αυτό αρκετά χθες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Άλλα νέα από την αγορά των crypto
* Ο Σύνδεσμος Ιταλικών Τραπεζικών (ABI) ανακοίνωσε ότι τα μέλη του είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν πιλοτικά το ψηφιακό ευρώ, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της εφαρμογής ενός ψηφιακού νομίσματος που να υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ABI αριθμεί περισσότερα από 700 ιταλικά τραπεζικά ιδρύματα.

* Ο διάσημος επενδυτής Jim Rogers, συνιδρυτής του Quantum Fund του George Soros, δήλωσε πως επιμένει στην άποψή του ότι η τιμή του bitcoin τελικά θα καταλήξει να πέσει στο μηδέν. Θεωρεί ότι οι επενδύσεις σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα δεν είναι «επενδυτικός στόχος» αλλά «απλά τζόγος». Το βασικό του επιχείρημα, πέρα από την αστάθεια που έχουν στην τιμή, είναι η ισχύς των κυβερνήσεων.

«Οι κυβερνήσεις έχουν κάτι που οι άνθρωποι των ψηφιακών νομισμάτων δεν έχουν: όπλα. Πιστεύω ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα εξαφανιστούν τελικά, επειδή δεν βασίζονται στην ένοπλη δύναμη των κυβερνήσεων». s

Πηγή: Βασίλης Παζόπουλος/euro2day

 
515
Thumbnail

Η σπανιότητα ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πάντα σταθερή στον χρόνο. Είναι θέμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και ζήτησης. Μεταβάλλεται όσο οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Τα κοχύλια χρησίμευαν ως χρήμα όσο ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μαζική κλίμακα. Όταν φτιάχτηκαν πιο μεγάλα πλοία και βρέθηκαν περισσότερα, έχασαν την αξία τους. Μόλις ένα εμπόρευμα χάσει τη σπανιότητά του, γίνεται πολύ πιο αδύναμο και λιγότερο αξιόπιστο. Το χρήμα που είναι εύκολο να φτιαχτεί, δεν είναι χρήμα.

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: Μικρές Αποδράσεις στην Κύπρο - Νέα πρωτοποριακά πακέτα διακοπών

Αντίθετα, ο χρυσός έμεινε ως κορυφαία νομισματική αξία τόσο καιρό, επειδή ήταν δύσκολο να παραχθεί. Ακόμα και όταν αυξάνεται πολύ η τιμή του, η ετήσια παραγωγή του δεν θα αυξηθεί ανάλογα. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εξορυχτεί στη σύγχρονη ιστορία, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ήταν το 1940, με 2,6%. Από το 1942 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 2%.

Ο χρυσός, ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στη γη, έχει τον μεγαλύτερο λόγο αποθέματος προς ροή. Σύμφωνα με τη US Geological Survey, έχουν εξορυχθεί λίγο περισσότεροι από 190.000 τόνοι. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 3.100 τόνοι χρυσού εξορύσσονται ετησίως. Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω αριθμούς, μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τον λόγο αποθέματος προς ροή του χρυσού: 190.000 τόνοι / 3.100 τόνοι= 61. Σε 61 χρόνια, η ποσότητά του θα έχει διπλασιαστεί.

Για αυτό ο χαλκός δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τη θέση του χρυσού. Αν ανέβει πολύ η τιμή του, τότε θα δοθεί το κίνητρο να εξαχθεί μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι σχετικά εύκολο και άμεσο να επιτευχθεί, καθώς τα αποθέματα είναι τεράστια. Έτσι η αυξημένη προσφορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις τιμές προς τα κάτω. Κάθε χρόνο βγαίνει όση περίπου ποσότητα απαιτείται για βιομηχανικούς σκοπούς.

>>> Διαβάστε επίσης:Ταξίδι στην Ελλάδα/Τι γίνεται με όσους νοσήσουν, ποιος πληρώνει

Για να υπάρξει κάτι που να χρησιμεύσει ως διαφύλαξη αξίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την παγίδα. Να μην αυξηθεί η προσφορά, αν οι τιμές ανέβουν αρκετά. Το μόνο εμπόρευμα που το κατάφερε στην ιστορία είναι ο χρυσός, ο οποίος έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα: πρώτον, είναι ανθεκτικός στον χρόνο και στις κακουχίες, δεύτερον, δεν μπορεί να φτιαχτεί από μείγμα άλλων φτηνότερων υλικών, ενώ είναι δαπανηρό να εξορυχτεί. Ωστόσο ο χρυσός εξορύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχει εξαντληθεί.

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε μείνει ποτέ ούτε από μια πρώτη ύλη, όσο σπάνια και αν φαινόταν. Όσο προχωράει η τεχνολογία και υπάρχει ζήτηση, πάντα βρίσκεται τρόπος. Για παράδειγμα το πετρέλαιο. Όσο ανέβαινε η ανάγκη γι' αυτό τόσο ανέβαινε και ο ρυθμός παραγωγής. Ποτέ δεν μείναμε από πετρέλαιο ή χρυσό ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό πόρο. Μέχρι τώρα, πάντοτε υπήρχαν τεχνολογικές λύσεις στο ζήτημα της σπανιότητας.

Όταν η κατανάλωση αυξανόταν, τότε συνέβαιναν δύο πράγματα:

Η τιμή ανέβαινε έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο να βρουν ή να παράγουν περισσότερα.
Οι άνθρωποι είτε έφτιαχναν νέα εργαλεία είτε εξέλισσαν τις τεχνικές ανεύρεσης, με την αρωγή της επιστήμης.

Στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται η παραγωγή χρυσού τα τελευταία 500 χρόνια, αποδεικνύεται πως ο ανθρώπινος χρόνος, η προσπάθεια και η εφευρετικότητα είναι τα μόνα πεπερασμένα. Οτιδήποτε άλλο είναι πρακτικά απεριόριστο, θα μπορεί να παραχθεί αν ξοδευτούν αρκετοί πόροι.

f

Αυτό αναδεικνύει μια εκπληκτική πτυχή, ένα μοναδικό επίτευγμα του bitcoin. Για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο, του οποίου η προσφορά είναι αυστηρά περιορισμένη. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δίκτυο, πόσο αυξάνεται η αξία του και πόσο προηγμένος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, θα υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Δεν εξαρτάται ο αριθμός της παραγωγής νομισμάτων από καμία τεχνολογική καινοτομία, καμία κυβέρνηση και καμία νομοθετική ρύθμιση. Γιατί; Επειδή πρόκειται για μαθηματικούς αλγόριθμους. Καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει τους αθάνατους νόμους των μαθηματικών.

Ενώ όσον αφορά τον χρυσό, αγνοούμε την ποσότητα που υπάρχει ακόμα στον πλανήτη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Άραγε δεν αποτελεί αυτό ένα βασικό δεδομένο για να βάλουμε τα χρήματά μας;

Το bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε όσο και να ενδυναμώνει το κίνητρο από την άνοδο της τιμής του, δεν μπορούν να παραχθεί παραπάνω ποσότητα από την αυστηρά καθορισμένη. Το μόνο που αυξάνεται, είναι η ασφάλεια του δικτύου από τις κακόβουλες ενέργειες. Όσο μεγαλώνει η ζήτηση τόσο αυξάνεται η αξία του, άρα και η ανταμοιβή των εξορυκτών. Τους συμφέρει να προστατέψουν το δίκτυο.

Όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για bitcoin, οι ανθρακωρύχοι δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πέρα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί στην αγορά η αυξανόμενη ζήτηση είναι η τιμή να αυξηθεί αρκετά, έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο στους κατόχους να πουλήσουν μερικά από τα νομίσματά τους.

Το bitcoin μπορεί να μην αστράφτει όπως ο χρυσός, αλλά όσο και αν ακούγεται παράδοξο, επειδή πρόκειται για ψηφιακό αντικείμενο, είναι πιο σπάνιο. Είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 25 χρόνια, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, ενώ ο χρυσός υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 52%.

g

Ο χρυσός έχει ένα ακόμα μειονέκτημα όσον αφορά τη φερεγγυότητα και την σπανιότητά του. Οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιητικά χρυσού που δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε πραγματικό χρυσό. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

ad2mobile

Εάν η τιμή ανεβαίνει στα ύψη για οποιονδήποτε λόγο, ορισμένοι τίτλοι με βάση τον χρυσό δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθούν. Μπορεί να μη διαθέτουν στην πραγματικότητα τον υποκείμενο χρυσό που νομίζετε ότι κατέχουν. Τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό ίδρυμα που τα εκδίδει. Αν δεν τον κατέχουν, ενέχουν κίνδυνο ακύρωσης.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

euro2day.gr- Βασίλης Παζόπουλος

article 1