H υποβάθμιση της σημασίας των φυσικών πόρων και η στροφή στην ψηφιακή οικονομία

Η οικονομική δραστηριότητα και η ενέργεια είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ανάπτυξη απαιτεί ενέργεια και η ενέργεια παράγει ανάπτυξη. Γι' αυτό οι χώρες όχι μόνο χρειάζονταν το πετρέλαιο για να κάνουν πολέμους, αλλά ξεκίνησαν να κάνουν πολέμους εξαιτίας του πετρελαίου.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν με ταχύ ρυθμό. Γεωπολιτικά, η σημασία των φυσικών πόρων όπως τα ορυκτά καύσιμα, υποβαθμίζεται. Το πεδίο αντιπαράθεσης μεταφέρεται στην υπολογιστική δύναμη, τη διασύνδεση, τις πληροφορίες.

Μόλις δύο αιώνες νωρίτερα, οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Σήμερα, πάνω από τους μισούς κάτοικους του πλανήτη έχουν μόνιμη κατοικία σε κάποια μεγαλούπολη. Η ομαλή λειτουργία των αστικών κέντρων απαιτεί σταθερή ροή τροφίμων, ενέργειας, νερού. Μόνο για να συντηρηθεί μια μέση πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, κάθε 24ωρο χρειάζεται τεράστιες ποσότητες τροφίμων, εκατοντάδες τόνους πόσιμου νερού και χιλιάδες τόνους καυσίμων.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Μεγάλο μέρος των προμηθειών πρέπει να μεταφερθεί από μακρινές αποστάσεις. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό πριν την εφεύρεση των μηχανών εσωτερικής καύσης, δηλαδή των φορτηγών και των σιδηροδρόμων. Ακόμα και η αύξηση της αγροτικής παραγωγής έγινε εφικτή χάρη στη χρήση του πετρελαίου. Το χρησιμοποιούν στη δημιουργία λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, για καύσιμο στα αγροτικά μηχανήματα, για την κατασκευή και την τροφοδοσία των μεταφορικών μέσων.

Στην εποχή της πανδημίας

Πριν από μια δεκαετία, οι ΗΠΑ έγιναν ενεργειακά αυτόνομες, κυρίως εξαιτίας της προόδου στον τομέα του σχιστόλιθου. Αυτή η βιομηχανία όμως δημιούργησε ή καλύτερα δημιουργήθηκε από τεράστιες ποσότητες χρέους. Τα χρέη αυτά, εξαιτίας της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου, έχουν μετατραπεί σε «junk». Οι εταιρείες αρχίζουν και χρεοκοπούν. Ωστόσο, ο τομέας της ενέργειας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του αμερικανικού ΑΕΠ. Τι θα κάνει η κυβέρνηση Trump; Θα αφήσει να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας; Το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της αυτονομίας σε ενέργεια; Θα ρίξει άφθονο χρήμα σε μια μαύρη τρύπα ενός καταδικασμένου σε μαρασμό κλάδου;

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Είναι παγκόσμιο. Υπάρχουν ολόκληρα κράτη που η οικονομία τους κυριολεκτικά βασίζει την επιβίωσή της στο πετρέλαιο. Δεν αναφερόμαστε μόνο στη Σαουδική Αραβία ή στη Ρωσία, που από ό,τι φαίνεται ήταν προετοιμασμένες για έναν πόλεμο τιμών που οι ίδιες ξεκίνησαν. Είναι και άλλες αραβικές χώρες, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία. Χώρες συνήθως διοικούμενες από αυταρχικά καθεστώτα που συντηρούσαν σε ένα μίνιμουμ επίπεδο διαβίωσης τους υπηκόους τους.

Αρκετές κυβερνήσειςν για να κατευνάσουν τις θρησκευτικές ομάδες, παρείχαν δωρεάν δημόσια παιδεία, υγεία, ασφάλιση, επιδοτήσεις κατοικίας και δημιουργίας επιχειρήσεων. Προμήθευαν με έκπτωση τη βενζίνη, την υδροδότηση, το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν απαιτούσαν φόρους από τους πολίτες τους και τους διόριζαν σε δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να εξαγοράσουν την πίστη τους. Αυτό εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ, καθώς τα χρόνια της αφθονίας δεν κράτησαν για πολύ. Η ροή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία άρχισε να ελαττώνεται. Μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, τα χρήματα δεν έφταναν για να καλυφθούν οι δαπάνες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περικοπές και οι πολίτες να αρχίσουν να νιώθουν τις στερήσεις.

Άλλες φορές από έλλειψη θέλησης και άλλες, από αντικειμενική αδυναμία, οι ηγεσίες δεν πραγματοποίησαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έστρεφαν τις κοινωνίες τους να συναντήσουν τις απαιτήσεις μιας πολυδιάστατης σύγχρονης οικονομίας.

Η νέα πραγματικότητα τις έφερε αντιμέτωπες με δύο εξίσου δυσάρεστες προοπτικές: Να απασχολούν όλο και περισσότερους στον δημόσιο τομέα, επιβαρύνοντας και άλλο τα οικονομικά του κράτους, ή να περιορίσουν τα κρατικά κονδύλια, οδηγώντας νέους ανθρώπους στη φτώχεια και δημιουργώντας υποψήφιους για στρατολόγηση από φανατικούς εξτρεμιστές.

Τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς εκτός από αναταραχές προκαλούν κύματα μετανάστευσης.

Ο ρόλος του bitcoin στον χώρο της ενέργειας

Το bitcoin εκτός από νόμισμα, εκτός από δίκτυο πληρωμών, εκτός από διαφύλαξη αξίας, είναι και κάτι άλλο: πρόκειται για μια νομισματική μπαταρία. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί, αλλά το bitcoin έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί αποδοτικά. Να μετατραπεί σε χρήμα! Για αυτό παρατηρείται το φαινόμενο η παραγωγή του να γίνεται σε τοποθεσίες όπου υπάρχει υδροηλεκτρική ενέργεια ή εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ποιος εμποδίζει τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, εταιρείες και χώρες, από τη στιγμή που υπάρχει υπερπλεόνασμα, το οποίο δυσκολεύονται να το αποθηκεύσουν, να στραφούν προς την παραγωγή bitcoin; Τι θα σημαίνει αυτό για την εξάπλωση του ίδιου του bitcoin; Τον ανταγωνισμό μεταξύ των miners καθώς εμφανίζονται νέοι παίκτες «από το πουθενά»;

Ήδη κάποιοι Αμερικανοί στη Βόρεια Ντακότα, στα καναδικά σύνορα, αξιοποιούν το σχιστολιθικό αέριο για να κάνουν εξόρυξη bitcoin! Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να τους μιμηθούν κι άλλοι; Μην εκπλήσσεστε με αυτή την εξέλιξη. Πάντοτε υπήρχε κάτι αναρχικό στη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η αγορά σήμερα

Μόλις 8 ώρες έμειναν μέχρι το halving. Αυτό το διάστημα προσφέρεται για απότομες μεταβολές και για αυτό είναι ιδανικό για traders. Οι απότομες διακυμάνσεις τούς προσελκύουν. Συνεπώς η απότομη διόρθωση μέσα στο Σαββατοκύριακο να οφείλεται σε βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις. Ας μην ξεχνάμε πως η αγορά των crypto δεν διαθέτει τη ρευστότητα και το βάθος που έχουν άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο ή το ευρώ.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, δεν αποτελεί καλό σημάδι η υποχώρηση κάτω από τη μακροχρόνια γραμμή αντίστασης. Από την άλλη, όμως, η τιμή του bitcoin αντέδρασε ακαριαία, ελάχιστα πριν ακουμπήσει τον κινητό μέσο των 200 ημερών, όπως παρατηρούμε στο ημερήσιο διάγραμμα.

Η υποχώρηση είναι μάλλον φυσιολογική, αν σκεφτούμε πως σύμφωνα με το μοντέλο Stock to Flow, η δίκαια αποτίμηση του bitcoin βρίσκεται αυτό το διάστημα κοντά στις 8.500 δολάρια. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε πως όποιος δεν αντέχει απότομες διορθώσεις της τάξης του 15%, τότε ίσως θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά την ενασχόλησή του με τα κρυπτονομίσματα. Είναι βέβαιο πως θα ξαναδούμε τέτοιου και μεγαλύτερου επιπέδου αναταράξεις στη συνέχεια.

Πηγή: Euro2day.gr

Tags
 
492
Thumbnail

Η μεγάλη επιτυχία του Frank Sinatra «Fly Me to the Moon» ήταν η πρώτη μουσική που ακούστηκε ποτέ στο φεγγάρι. Ο αστροναύτης Buzz Aldrin της αποστολής Apollo 11 είχε κουβαλήσει από τη Γη ένα φορητό μαγνητόφωνο, ειδικά για αυτό τον σκοπό. Πού το θυμηθήκαμε; Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να το βάζουν πάλι οι μουσικοί παραγωγοί στα ραδιόφωνα, με την ευκαιρία της επιτυχημένης εκτόξευσης του επανδρωμένου διαστημόπλοιου της NASA και της SρaceX.

ad1mobile

Όμως δεν είναι μόνο οι θαυμαστές των διαστημικών ταξιδιών που το θυμήθηκαν και άρχισαν να το σιγοτραγουδούν. Είναι και οι άνθρωποι που αποτελούν την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, καθώς βλέπουν το bitcoin να ξεπερνάει για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο τις 10.000 δολάρια και ονειρεύονται το δικό τους… ταξίδι προς το φεγγάρι.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα και όπως είχαμε αναφέρει πριν λίγες ημέρες, καθοριστικό σημείο αποδείχτηκε η ανοδική διάσπαση της πράσινης γραμμής που όριζε τα όρια του τριγωνικού σχηματισμού συσσώρευσης. Γνωρίζουμε εμπειρικά πως όποτε τη διασπάει, ακολουθεί απότομη κίνηση. Πράγματι, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, από την τιμή των 9.700 δολαρίων, το bitcoin σε ελάχιστα λεπτά της ώρας πραγματοποίησε άλμα προς τις 10.400. Αυτή την ώρα έχει υποχωρήσει και διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τις 10.100 δολάρια. 

Είναι ενδιαφέρουσα η ακρίβεια με την οποία βρήκε εμπόδιο ξανά -για τρίτη φορά- στην οριζόντια μπλε διακεκομμένη γραμμή, δηλαδή την αντίσταση στο επίπεδο των 10.400 δολαρίων. Γιατί έχει τόση σημασία; Επειδή γνωρίζουμε -πάλι εμπειρικά- πως όσο περισσότερες φορές δοκιμάζεται μια στήριξη ή μια αντίσταση τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διασπαστεί την επόμενη φορά.

Έχει ισχυρές βάσεις αυτή η άνοδος ή πρόκειται για μια φωτοβολίδα; Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά. Καθώς δεν διαθέτουμε την κρυστάλλινη μπάλα που διαβάζει το μέλλον, θα αρκεστούμε σε υποθέσεις. Αυτό που σίγουρα αποτελεί θετικό στοιχείο είναι πως δεν πρόκειται για μια έντονη και γρήγορη ανοδική κίνηση, αλλά για κατάκτηση των υψηλότερων σημείων που γίνεται σταδιακά. Από τις 12 Μάρτη και μετά, συνεχώς σημειώνονται υψηλότερα χαμηλά (μπλε βελάκια). Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη ένδειξη πως η τάση μετατράπηκε σε ανοδική.

Σημαντικό είναι επίσης πως δεν οφείλεται σε κάποιο γενικότερο ενθουσιασμό που να αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο S&P δεν έχει κάνει κάποια ανάλογη κίνηση, επηρεασμένος από τις ταραχές που πραγματοποιούνται σε πόλεις των ΗΠΑ. Η κατεύθυνση που έχει πάρει το bitcoin είναι ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες αξίες και αυτό δίνει μια επιπλέον βαρύτητα. Ο όγκος συναλλαγών του τελευταίου 24ωρου εμπνέει και αυτός αισιοδοξία, καθώς βρίσκεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, μετρώντας μόνο τα 10 πιο αξιόπιστα ανταλλακτήρια.

Τον δρόμο είχε δείξει εδώ και ημέρες το δεύτερο σε δημοτικότητα κρυπτονόμισμα, το Ethereum. Είχε διασπάσει την αντίστοιχη δική του συσσώρευση από την Πέμπτη. 

Νέα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων

* Στις αγορές, τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) δεν γίνεται τυχαία. Έχει προηγηθεί κάποια περισσότερο ή λιγότερο φανερή διεργασία. Τα σημάδια στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ήταν ενθαρρυντικά. Ίσως η κορυφαία είδηση των τελευταίων ημερών αφορούσε τη Samsung. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων θα συνεργαστεί με το ανταλλακτήριο Gemini, στο οποίο οι χρήστες στις ΗΠΑ και στον Καναδά του Blockchain Wallet της Samsung θα μπορούν απευθείας να αγοράζουν και να πουλούν κρυπτονομίσματα. Το Samsung Blockchain Wallet είναι μία εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού, το οποίο είναι διαθέσιμο στα μοντέλα Galaxy S10 και S20.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Η πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα για τον απλό κόσμο ποτέ δεν ήταν πιο προσιτή. H Samsung πουλάει κατά μέσο όρο πάνω από 70 εκατομμύρια συσκευές smartphones το τρίμηνο!

* Τα κορυφαία ανταλλακτήρια διατηρούν 1,36 εκατομμύρια bitcoin αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την τελευταία φορά που είχε σημειωθεί τόσο μικρή ποσότητα νομισμάτων, ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπου η τιμή του εκτοξεύτηκε από 3.150 στις 14.000 δολάρια μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

Γιατί αυτή η ένδειξη θεωρείται bullish; Επειδή ο κύριος λόγος που οι κάτοχοι των bitcoin αποσύρουν τα κρυπτονομίσματά τους από τα ανταλλακτήρια και τα τοποθετούν στα προσωπικά τους πορτοφόλια είναι ένας: δεν ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν στο άμεσο μέλλον.

* Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τα κρυπτονομίσματα με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατομμυρίων, με τη μεγαλύτερη απόδοση για τον μήνα Μάιο. Πρώτο ήταν το ZIL με +187%, ενώ ακολούθησαν το OMG και το CEL, με +124% και +88% αντίστοιχα.

ad2mobile

Πηγή: Euro2day.gr

article 1