Tο Bitcoin βρίσκεται σε τιμή ευκαιρίας, καθώς ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι τα 13.971 δολάρια

Δεν ξέρουμε τι αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη. Ότι η Goldman Sachs συμβουλεύει τους πελάτες της πάνω στο Bitcoin ή ότι το θεωρεί υποτιμημένο αυτή την περίοδο;

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Τα διαγράμματα που έχουν σημασία για την επόμενη εβδομάδα» είναι ο τίτλος του κυριακάτικου ενημερωτικού που αποστέλλεται στους πελάτες της Goldman Sachs. Περιλαμβάνονται τεχνικές αναλύσεις για ένα πακέτο 21 διαφορετικών χρηματιστηριακών αξιών. Από ομόλογα μέχρι μετοχές. Το αξιοσημείωτο είναι πως στην τελευταία αποστολή γίνεται τεχνική ανάλυση πάνω στο Bitcoin, από τον Sheba Jafari. Σύμφωνα με τον Jafari το Bitcoin βρίσκεται σε τιμή ευκαιρίας, καθώς ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι τα 13.971 δολάρια. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το σενάριο του θα πάψει να ισχύει, όταν πέσει κάτω από τα 9.084 δολάρια. 

crypto

Ίσως μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί ότι ο αναλυτής, προκειμένου να εξάγει το συμπέρασμα του, χρησιμοποιεί την κυματική θεωρία του Elliott. Πρόκειται για μια γνωστή, αν και αμφιλεγόμενη προσέγγιση τεχνικής ανάλυσης που δημιουργήθηκε στην δεκαετία του 1930. 

Τα κύματα του Elliott, αποσκοπούν στο να προβλέψουν την πορεία μιας χρηματιστηριακής αξίας, αποκρυπτογραφώντας τα διάφορα ψυχολογικά στάδια. Τις εναλλαγές φόβου και ελπίδας που χαρακτηρίζουν τις διαθέσεις των επενδυτών, οι οποίες έχουν άλλη διαβάθμιση σε διαφορετικές φάσεις της αγοράς. Τα «κύματα» χωρίζονται σε 5 τμήματα στην ανοδική φάση και ακολουθούν 3 τμήματα στην φάση της διόρθωσης. 

Για να πούμε την αλήθεια, αυτό που μας προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το τεράστιο μεθοδολογικό λάθος που κάνει ο αναλυτής της Goldman Sachs. Ποιο; Χρησιμοποιεί το διάγραμμα του future του Bitcoin, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις τιμές του Σαββατοκύριακου! Καταλαβαίνουμε ότι οι πελάτες του το πιθανότερο είναι να θελήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στο future της CME, που είναι πιστοποιημένο χρηματιστήριο, αλλά η υποκείμενη αξία είναι αυτή που καθορίζει την τιμή του παραγώγου.

Και το «πραγματικό» Bitcoin έχει αρκετές διαφορές από το futures, όσο αφορά την εξέλιξη της τιμής του. 
Βέβαια, από την στιγμή που υπογράφεται με ονοματεπώνυμο η ανάλυση από ένα μη-διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως αποτελεί και την επίσημη άποψη της Goldman Sachs. 

Η σχέση του Bitcoin με τις άλλες αγορές 

Το σίγουρο είναι πως πολλοί επενδυτές, έχουν θορυβηθεί από τις έντονες διακυμάνσεις και τις ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ανησυχίες που εντείνονται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και από τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών να μειώσουν εσπευσμένα τα επιτόκια τους. 

Για αυτό βλέπουμε να συρρέουν κεφάλαια προς τον χρυσό, το ασήμι και... το Bitcoin, τον ψηφιακό χρυσό!

Οι επενδυτές ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν συσχετίζονται με τα υπόλοιπα. Σε συνθήκες πανικού η τιμή των μετοχών διαφορετικών κλάδων, παύει να έχει μη-συσχετιζόμενη σχέση. Οι τιμές καταρρέουν ταυτόχρονα παρασυρόμενες από το ίδιο πτωτικό ρεύμα. 

Θεωρητικά αυτόν τον ρόλο παίζει ο χρυσός. Καλή η θεωρία, αλλά έχει το μειονέκτημα πως στην πιο κρίσιμη στιγμή διαψεύστηκε στην πράξη. Ο χρυσός όταν έσκασε η Lehman Brothers δεν ανέβηκε. Έπεσε. Για την ακρίβεια έχασε κοντά στο 1/3 της αξίας του. Άρχισε να ανακάμπτει όταν άρχισαν να ανακάμπτουν και οι μετοχές. 

Μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο το Bitcoin; Την περίοδο 2008-2009 που συνέβη η μεγάλη κρίση, το Bitcoin δεν υπήρχε. Συνεπώς δεν έχουμε ιστορικό προηγούμενο για να βασιστούμε. Στην πρόσφατη σημαντική διόρθωση του Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου στον Dow Jones, το Bitcoin δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών των μετοχών. Αυτό οδήγησε την επενδυτική κοινότητα να μετριάσει τις προσδοκίες της, όσο αφορά στο ότι μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αξίες. 

Όταν λέμε ότι το Bitcoin είναι μη συσχετισμένο, εννοούμε ότι η τιμή του δεν κινείται με την ευρύτερη αγορά ούτε επηρεάζεται από τους ίδιους τεχνικούς και θεμελιώδεις παράγοντες που κατευθύνουν τις μετοχές, τα ομόλογα ή το συνάλλαγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται από το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Σίγουρα επηρεάζεται, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα δεν αντιδρά στα οικονομικά δεδομένα ή στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Η αγορά σήμερα
Όπως βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα, το Bitcoin βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το τελευταίο δίμηνο είχαμε για τριγωνική συσσώρευση, όπως ορίζεται από τις κίτρινες συγκλίνουσες γραμμές. Η θεωρία αναφέρει πως αν διασπαστεί η κάτω γραμμή, θα ακολουθήσει διόρθωση, η οποία είναι πολύ πιθανό να φτάσει ακόμα και στο επίπεδο των 8.000 δολαρίων.

μπιτ
 

Εuro2day
 

Tags
 
429
Thumbnail

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν σε όλο τον κόσμο. Οι επενδυτές έχουν τρομάξει με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όχι αδικαιολόγητα. Από ό,τι αποδεικνύεται, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο την Κίνα. Ούτε καν μόνο την Ασία. Τα περιστατικά στην Ιταλία άρχισαν να ανησυχούν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Πυροδότησαν τους φόβους ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παγώσει και στην Ευρώπη.

ad1mobile

Κερδισμένα είναι τα ομόλογα και ο χρυσός. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα κρυπτονομίσματα. Τι επιπτώσεις θα έχει πάνω τους μια πιθανή γενικευμένη οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση; Δύσκολο ερώτημα, με ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις. Για να επιχειρήσουμε μια προσπάθεια.

Κατ' αρχάς ας ξεκινήσουμε με το 4ωρο διάγραμμα του Βitcoin. Όπως βλέπουμε, ο πανικός δεν το επηρέασε. Η πράσινη οριζόντια γραμμή στήριξης άντεξε, παρόλο που εδώ και μία εβδομάδα έχουμε δει να σχηματίζονται χαμηλότεροι πυθμένες και χαμηλότερες κορυφές. Ενδείξεις ότι η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς παρουσιάζει σημάδια κορεσμού. Ωστόσο ο σχηματισμός που έχει φανεί από τις παράλληλες μπλε γραμμές στα εγχειρίδια Τεχνικής Ανάλυσης ονομάζεται «σημαιάκι» και θεωρητικά συνηθίζει να οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

χ

Στο διάγραμμα με κίτρινο χρώμα έχουμε βάλει και την τιμή του χρυσού. Η ομοιότητα όσον αφορά την κατεύθυνση της πορείας του σε σχέση με το Βitcoin είναι εμφανής. Η βασική διαφορά τους δεν είναι στην κατεύθυνση αλλά στα ποσοστά ανόδου. Από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού, αυτά του Βitcoin είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερα.

>>> Όλες οι Blockchain/Crypto ειδήσεις <<<

Όλα καλά λοιπόν; Βρήκαμε τη λύση; Όλα τα λεφτά μας στο Βitcoin; Όχι ακόμα. Για να επιβιώσει κάποιος στις επενδύσεις, πρέπει πρώτα να καταλάβει, αν όχι να αγαπήσει, το σχετικό και την αβεβαιότητα. Να δεχτεί το περίπλοκο της αιτιότητας. Αλλιώς χάνει την ώρα του. Και τα λεφτά του. Ας αναλογιστούμε πρώτα και την αντίθετη οπτική, που δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Θεωρεί πως οι επενδυτές θα κοιτάξουν να ξεφορτωθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, προτιμώντας πιο ασφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επίσης σε περιόδους μεγάλης ύφεσης, από τις πρώτες δαπάνες που κόβονται είναι αυτές της έρευνας. Συνεπώς ίσως μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στον χώρο της νέας τεχνολογίας.

Σε συνθήκες πανικού, οι πωλήσεις δεν ακολουθούν κάποια ψύχραιμη και εκ των προτέρων σχεδιασμένη στρατηγική. Η λογική δεν αποτελεί πάντα προϋπόθεση. Αν οδηγηθούμε σε ύφεση, αυτό συνεπάγεται πως το βιοτικό επίπεδο πέφτει, άρα και το διαθέσιμο εισόδημα για επενδύσεις. Και όχι μόνο αυτό. Οι επενδυτές ρευστοποιούν προκειμένου να καλύψουν ανάγκες ή υποχρεώσεις τους, παρασύροντας και την αγορά των crypto. Ειδικά τα altcoins, που θεωρούνται τοποθέτηση με μεγάλο ρίσκο.

Στα θετικά των crypto είναι ότι τα ανταλλακτήρια το Σαββατοκύριακο είναι ανοικτά. Οι επενδυτές θα μπορούν να δράσουν ακαριαία στην περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο. Δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τη Δευτέρα και να βρεθούν στην αμήχανη θέση να ξεκινήσουν με ένα τεράστιο gap!

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη εναλλακτική ήταν ο χρυσός. Τώρα όμως υπάρχει και το Βitcoin. Ακόμα περισσότερο από τον χρυσό δεν εξαρτάται από δημοσιονομικές πολιτικές, φυσικές καταστροφές, θανατηφόρες επιδημίες, αυξομειώσεις επιτοκίων, δείκτες ανεργίας, πληθωρισμό, πολέμους. Όταν αρχίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες να τυπώνουν σαν να μην υπάρχει αύριο, πολλοί επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν θα μπορούν να πληθωριστούν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο το Bitcoin μάς αποκαλύπτει τι είναι: ένα αναδυόμενο μέσο αποθήκευσης αξίας. Πολλοί μάς διαβεβαιώνουν πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ψηφιακό χρυσό. Δεν αναφέρομαι στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων αλλά και σε διεθνή mainstream οικονομικά μέσα ενημέρωσης, όπως το CNBC. Γιατί το ισχυρίζονται; Επειδή είναι από τη φύση του σπάνιο και ανθεκτικό στον πληθωρισμό. Όμως γιατί να μην προτιμήσουμε τον αυθεντικό χρυσό και να πάρουμε το άυλο Bitcoin; Ένας βασικός λόγος είναι πως αυστηρά επενδυτικά, οι δυνατότητες απόδοσης του χρυσού είναι περιορισμένες. Του Bitcoin, όχι.

ad2mobile

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να διανοηθώ πως όσοι ασχολούνται σοβαρά με τις επενδύσεις, βαδίζουν χωρίς εναλλακτική στρατηγική σε τόσο αβέβαιους καιρούς. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το ρίσκο αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, αρκεί να το αντιληφθείς εγκαίρως, διαβάζοντας ορθολογικά και χωρίς προκαταλήψεις την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Η επιτυχία δεν θα κριθεί από ένα trade, από μια στρατηγική, από έναν ανοδικό ή καθοδικό κύκλο. Η αποτυχία όμως μπορεί να οφείλεται σε αυτό.

euro2day.gr

article 1