Tο Bitcoin βρίσκεται σε τιμή ευκαιρίας, καθώς ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι τα 13.971 δολάρια

Δεν ξέρουμε τι αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη. Ότι η Goldman Sachs συμβουλεύει τους πελάτες της πάνω στο Bitcoin ή ότι το θεωρεί υποτιμημένο αυτή την περίοδο;

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Τα διαγράμματα που έχουν σημασία για την επόμενη εβδομάδα» είναι ο τίτλος του κυριακάτικου ενημερωτικού που αποστέλλεται στους πελάτες της Goldman Sachs. Περιλαμβάνονται τεχνικές αναλύσεις για ένα πακέτο 21 διαφορετικών χρηματιστηριακών αξιών. Από ομόλογα μέχρι μετοχές. Το αξιοσημείωτο είναι πως στην τελευταία αποστολή γίνεται τεχνική ανάλυση πάνω στο Bitcoin, από τον Sheba Jafari. Σύμφωνα με τον Jafari το Bitcoin βρίσκεται σε τιμή ευκαιρίας, καθώς ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι τα 13.971 δολάρια. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το σενάριο του θα πάψει να ισχύει, όταν πέσει κάτω από τα 9.084 δολάρια. 

crypto

Ίσως μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί ότι ο αναλυτής, προκειμένου να εξάγει το συμπέρασμα του, χρησιμοποιεί την κυματική θεωρία του Elliott. Πρόκειται για μια γνωστή, αν και αμφιλεγόμενη προσέγγιση τεχνικής ανάλυσης που δημιουργήθηκε στην δεκαετία του 1930. 

Τα κύματα του Elliott, αποσκοπούν στο να προβλέψουν την πορεία μιας χρηματιστηριακής αξίας, αποκρυπτογραφώντας τα διάφορα ψυχολογικά στάδια. Τις εναλλαγές φόβου και ελπίδας που χαρακτηρίζουν τις διαθέσεις των επενδυτών, οι οποίες έχουν άλλη διαβάθμιση σε διαφορετικές φάσεις της αγοράς. Τα «κύματα» χωρίζονται σε 5 τμήματα στην ανοδική φάση και ακολουθούν 3 τμήματα στην φάση της διόρθωσης. 

Για να πούμε την αλήθεια, αυτό που μας προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το τεράστιο μεθοδολογικό λάθος που κάνει ο αναλυτής της Goldman Sachs. Ποιο; Χρησιμοποιεί το διάγραμμα του future του Bitcoin, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις τιμές του Σαββατοκύριακου! Καταλαβαίνουμε ότι οι πελάτες του το πιθανότερο είναι να θελήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στο future της CME, που είναι πιστοποιημένο χρηματιστήριο, αλλά η υποκείμενη αξία είναι αυτή που καθορίζει την τιμή του παραγώγου.

Και το «πραγματικό» Bitcoin έχει αρκετές διαφορές από το futures, όσο αφορά την εξέλιξη της τιμής του. 
Βέβαια, από την στιγμή που υπογράφεται με ονοματεπώνυμο η ανάλυση από ένα μη-διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως αποτελεί και την επίσημη άποψη της Goldman Sachs. 

Η σχέση του Bitcoin με τις άλλες αγορές 

Το σίγουρο είναι πως πολλοί επενδυτές, έχουν θορυβηθεί από τις έντονες διακυμάνσεις και τις ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ανησυχίες που εντείνονται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και από τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών να μειώσουν εσπευσμένα τα επιτόκια τους. 

Για αυτό βλέπουμε να συρρέουν κεφάλαια προς τον χρυσό, το ασήμι και... το Bitcoin, τον ψηφιακό χρυσό!

Οι επενδυτές ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν συσχετίζονται με τα υπόλοιπα. Σε συνθήκες πανικού η τιμή των μετοχών διαφορετικών κλάδων, παύει να έχει μη-συσχετιζόμενη σχέση. Οι τιμές καταρρέουν ταυτόχρονα παρασυρόμενες από το ίδιο πτωτικό ρεύμα. 

Θεωρητικά αυτόν τον ρόλο παίζει ο χρυσός. Καλή η θεωρία, αλλά έχει το μειονέκτημα πως στην πιο κρίσιμη στιγμή διαψεύστηκε στην πράξη. Ο χρυσός όταν έσκασε η Lehman Brothers δεν ανέβηκε. Έπεσε. Για την ακρίβεια έχασε κοντά στο 1/3 της αξίας του. Άρχισε να ανακάμπτει όταν άρχισαν να ανακάμπτουν και οι μετοχές. 

Μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο το Bitcoin; Την περίοδο 2008-2009 που συνέβη η μεγάλη κρίση, το Bitcoin δεν υπήρχε. Συνεπώς δεν έχουμε ιστορικό προηγούμενο για να βασιστούμε. Στην πρόσφατη σημαντική διόρθωση του Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου στον Dow Jones, το Bitcoin δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών των μετοχών. Αυτό οδήγησε την επενδυτική κοινότητα να μετριάσει τις προσδοκίες της, όσο αφορά στο ότι μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αξίες. 

Όταν λέμε ότι το Bitcoin είναι μη συσχετισμένο, εννοούμε ότι η τιμή του δεν κινείται με την ευρύτερη αγορά ούτε επηρεάζεται από τους ίδιους τεχνικούς και θεμελιώδεις παράγοντες που κατευθύνουν τις μετοχές, τα ομόλογα ή το συνάλλαγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται από το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Σίγουρα επηρεάζεται, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα δεν αντιδρά στα οικονομικά δεδομένα ή στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Η αγορά σήμερα
Όπως βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα, το Bitcoin βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το τελευταίο δίμηνο είχαμε για τριγωνική συσσώρευση, όπως ορίζεται από τις κίτρινες συγκλίνουσες γραμμές. Η θεωρία αναφέρει πως αν διασπαστεί η κάτω γραμμή, θα ακολουθήσει διόρθωση, η οποία είναι πολύ πιθανό να φτάσει ακόμα και στο επίπεδο των 8.000 δολαρίων.

μπιτ
 

Εuro2day
 

Tags
 
310
Thumbnail

Ορισμένοι στον χώρο των crypto θεωρούν το Bitcoin δεινόσαυρο. Αργοκίνητο, ογκώδες, τρώει πολλή ενέργεια, που νομοτελειακά θα εκλείψει υπό το βάρος των μειονεκτημάτων του. Η βασική χρησιμότητά του είναι πως άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο μεγάλο κρυπτονόμισμα που θα το διαδεχτεί, έχοντας μάθει από τις αδυναμίες και τα δυνατά του σημεία. Συνεπώς θα πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοσή του.

Σε μεγάλο βαθμό αυτή η οπτική υποκινείται από την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν τον διάδοχό του στα αρχικά του βήματα. Το νέο θαυματουργό κρυπτονόμισμα που θα ηγηθεί της καινοτομίας. Ένα νόμισμα ή μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών, με ταχύτερη και ευρύτερα αποδεκτή εφαρμογή από το οικοσύστημα του blockchain. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ανακαλύπτοντάς το, οι ίδιοι θα επωφεληθούν από την απόκτησή του σε χαμηλή τιμή. Θα απολαύσουν τις αστρονομικές αποδόσεις που καρπώθηκαν όσοι τυχεροί (ή διορατικοί) αγόρασαν το Bitcoin, στην τιμή των λίγων δολαρίων ή ακόμα και σεντς. Πάντοτε βοήθαγε να είσαι στον σωστό τόπο τον σωστό χρόνο.

Δεν ακούγεται παράλογο. Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που σχεδιάστηκε στη θεωρία και εφαρμόστηκε στην πράξη. Είναι λογικό να παρουσιάστηκε με ατέλειες. Ο διάδοχός του όχι μόνο θα ξεκινήσει με περισσότερη τεχνογνωσία, αλλά και θα αναπτυχθεί σε πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον. Οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την έννοια του κρυπτονομίσματος, δεν θα χρειαστούν τον χρόνο και την εκπαίδευση που χρειάστηκαν οι χρήστες του Bitcoin. 

Επιπλέον, θα πάρει άμεσα τον χώρο που καταλαμβάνει τώρα το Bitcoin. Δεν θα ξοδέψει ενέργεια και χρόνο να φτιάξει το δικό του, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ο αντίλογος υποστηρίζει πως το Bitcoin έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ πλέον, που είναι απίθανο, τουλάχιστον μέσα στην επόμενη δεκαετία, να αμφισβητηθεί η ηγετική του θέση. Μια από τις θεωρητικές προσεγγίσεις που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας του Bitcoin είναι το φαινόμενο Lindy*. Τι είναι το φαινόμενο Lindy; Είναι μια θεωρία που υποστηρίζει ότι το μελλοντικό προσδόκιμο ζωής μιας ιδέας είναι ανάλογο με την τρέχουσα ηλικία της. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο έχει διαρκέσει κάτι, τόσο πιθανότερο είναι να συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον.

Το Lindy Effect ισχύει για ιδεολογίες, θρησκείες, τεχνολογίες, συστήματα. Δεν ισχύει για τους ανθρώπους που είναι φθαρτοί, ούτε για τις ντομάτες. Οι ιδέες είναι αυτές που μεγαλώνουν αντίστροφα. Κάθε χρονιά που περνάει χωρίς να έχει εξαφανιστεί ή χαθεί στην αφάνεια, διπλασιάζει την αναμενόμενη ζωή της. Πρόκειται για ένδειξη ευρωστίας, που αυξάνεται αναλογικά με τη διάρκεια ζωής του.

Για παράδειγμα, αν ένα βιβλίο είχε τυπωθεί πριν από δύο χρόνια και έχει σχετική επιτυχία, είναι λογικό να διαβάζεται και για τα επόμενα δύο χρόνια. Αν έχει επιβιώσει 50 χρόνια, σημαίνει πως πλέον έχει περάσει στην κατηγορία των κλασικών, συνεπώς έχει τις προϋποθέσεις να υπάρχει και για τα επόμενα 50 χρόνια. Τρεις εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η μουσική του Μότσαρτ είναι ακόμα δημοφιλής και μάλλον θα είναι για άλλα 300. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως θα έχει ανάλογη διάρκεια κάποιο νέο τραγούδι που έγινε επιτυχία μόλις φέτος.

Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς νέες ιδέες εμφανίζονται συνεχώς. Το φαινόμενο Lindy είναι ένας εμπειρικός νόμος, όχι θέσφατο. Στηρίζεται στον νόμο των πιθανοτήτων. Γεγονός είναι πάντως πως όσο νεότερη είναι μια ιδέα, τόσο λιγότερο πιθανόν είναι να διαρκέσει. Κάθε επιπλέον περίοδος επιβίωσης συνεπάγεται μεγαλύτερο υπόλοιπο προσδόκιμο ζωής.

Στις ιδέες, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η ηλικία υποδηλώνει ποιότητα. Και μόνο το απλό γεγονός ότι έχει επιβιώσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι μια ένδειξη αξίας. Έχει αποδείξει ότι διαθέτει γερές βάσεις και ανθεκτικότητα. Τα αδύναμα και εύθραυστα συστήματα εκλείπουν με την πάροδο του χρόνου. Οι επαναστάσεις που διαρκούν γίνονται με αργά βήματα. Πρώτα δημιουργούν την υποδομή για να τις υποδεχτεί.

Το Bitcoin έχει αντέξει μια δεκαετία, σε διάφορες επιθέσεις, από διαφορετικές πλευρές. Παρ’ όλα αυτά, κάπως, με κάποιο τρόπο, επιβίωσε και αναπτύχθηκε παγκόσμια. Εξαιτίας του το blockchain έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται. Εμφανίζονται νέες καινοτόμες εφαρμογές, εμπλέκονται δυνατά μυαλά και άφθονο ταλέντο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Από ποιες απειλές έχει επιβιώσει το Bitcoin; Από την εχθρική αντιμετώπιση που υπήρξε από το πανίσχυρο τραπεζικό κατεστημένο, τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, τους διάσημους opinion leaders που το θεωρούσαν απάτη, τη δυσπιστία των ΜΜΕ, την ανυπαρξία νομοθεσίας που άφησε να ευδοκιμήσουν απατεώνες, τους hackers που προσδοκούσαν σε λεία δισεκατομμυρίων, τη δυσκολία πρόσβασης και κυρίως ασφαλούς φύλαξης, εκείνους που επιθυμούσαν αλλαγές στο πρωτόκολλο και ένα σωρό άλλους.

Εδώ ισχύει το γνωστό κλισέ, ό,τι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό. Με αυτή τη λογική, να περιμένουμε ανάλογη επιτυχία του Litecoin; Επειδή εκείνο είναι το δεύτερο σε μακροζωία κρυπτονόμισμα; Όχι απαραίτητα. Το Litecoin ήταν ένα νόμισμα που φυτοζωούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε τα ενδιάμεσα έτη πιθανότατα δεν θα πρέπει να μετράνε.

ad2mobile

*Το Lindy Effect έγινε δημοφιλές από τον Nassim Nicholas Taleb, συγγραφέα του «Μαύρου Κύκνου».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

article 1